USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Otomotiv markaları tutarları düşürmeye başladı

Döviz kurunda yaşanmış olan azalış sonrası Hyundai, Citroen, Renault ve Dacia tutarları indirirken, bazısı markaların da paha güncelleme çalışmalarının bitmeme etmiş olduğu bildirildi.

Otomotiv markaları tutarları düşürmeye başladı
21-12-2021 19:23
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla döviz kurunda süregelen kaba düşüşün arkası sıra bazısı araba markaları fiyatlarını düşürürken, kol temsilcileri, tablonun 2-3 çağ içinde hâlâ da netleşeceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cemaziyelevvel Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın arkası sıra icra ettiği "Millete Sesleniş" konuşmasında toprak verdiği mali ürünler ve kazançlı tedbirlere bağlı açıklamanın arkası sıra döviz kurlarındaki kaba düşüşün müspet yansımaları, otomotiv sektöründe görülmeye başlandı.

Bazı otomotiv markaları, genel ağ sitelerindeki tutarları güncelleyerek indirime giderken, bazısı markaların da seviye kaynaklı zammı bozma etmiş olduğu öğrenildi.

"Alınan toy kararların memleketimiz düşüncesince hayır olmasını diliyoruz"

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın detaylarını aktardığı toy müşterek mali seçenek bulunan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat, yurttaşlarımızın tasarrufları düşüncesince kurdaki yükselişten meydana gelen kaygılarını gidermesi açısından iri ehemmiyet taşıyor. Nitekim piyasalar kabilinden müspet karşılanan karar, döviz kurlarında ağır miktarda müşterek relaks sağladı. Bu kararın önümüzdeki devirde gayrimenkul içi dolarizasyonu yavaşlatacağını düşünüyoruz. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ile baş başa dış satım ve vergilere müteveccih tahsil edilen toy kararların memleketimiz düşüncesince hayır olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hem iklim genelinde yatırım, dış satım ve istihdam eliyle sürdürülebilir müşterek büyümenin sağlanması bununla beraber otomotiv sektöründe miktar artışı düşüncesince başta döviz kurlarında tanıdık volatilitenin minimal seviyeye indirilerek müşterek denge ortamı oluşturulmasının fazla ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çağdaş, "Bu durum, müşterek ahir evrede tüketicinin hâlâ akla yatkın anahtar finansman faizleriyle desteklenmesini de sağlayacaktır. Ayrıca, otomotiv sektöründe önümüzdeki sene ÖTV matrah dilimlerinde yapılacak müşterek güncelleme, nice modelde ek mevhibe maliyetinin tüketiciye yansımasının önüne geçecektir." ifadelerini kullandı.

"Ortalama yüzdelik 20 iskonto gerçekleştirmeyi planladığımız şimdiki değer listemizi paylaşacağız"

Berk Çağdaş, fiyatlarda sayı farkı yüzdelik 20'lik müşterek iskonto olacağını belirterek, "Renault Mais olarak, ortalık şartları çerçevesinde mahveden yararını gözeten değer politikalarımızı sürdürüyoruz. Bu manada gevşeyen döviz kurlarıyla baş başa değer listelerimizde güncelleme çalışmalarına başladık. Kurda stabilizasyonun sağlanmasıyla Renault ve Dacia markalarımızda sayı farkı yüzdelik 20 iskonto gerçekleştirmeyi planladığımız şimdiki değer listemizi en çelimsiz müddette paylaşmaya bitmeme edeceğiz." dedi.

Hyundai ve Citroen de indirime gitti

Hyundai'dan AA muhabirine meydana getirilen açıklamada, genel ağ sitesinde toprak düzlük fiyatlarda güncelleme yapıldığı ve ara başlangıcında duyurulan değer listesine arka dönüldüğü bildirildi.

Açıklamada, başkaca yüzdelik 50'lik ÖTV dilimine arka dönen modellerin bulunmuş olduğu aktarıldı.

Citroen'den meydana getirilen açıklamada da manken bazında değişmekle baş başa araç fiyatlarında averajda yüzdelik 10'luk müşterek azalma yaşandığı kaydedildi.

Peugeot'da da değer güncelleme çalışmalarının bitmeme etmiş olduğu öğrenildi.

"Piyasanın toy vaziyeti fiyatlaması 2-3 çağ sürebilir"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, kurdaki gerilememin fiyatlara kesinlikle yansıyacağını gitmek düşüncesince şu an er olduğunu, kurdaki gidişatın ve piyasalardaki tevdiat oranlarının kesinlikle şekilleneceğinin ehemmiyet taşıdığını kaydetti.

Yeni vasıtaların gümrükten o anki seviye üstünden çekileceğini ve o anki fiyatlar üstünden satı yapılmasının beklendiğini aktaran Mersin, bu sektörün toy vaziyeti fiyatlamasının 2-3 çağ sürebileceğine ayraç etti.

"Birinci elde müşterek relaks olursa ikinci el fiyatlarına da yansır"

İkinci el otomotiv piyasasında fiyatların müşterek numara vasıtasız tavsiye mektubu aldığını tamlayan Mersin, "Birinci elde müşterek relaks olursa ikinci el fiyatlarına da yansır. Ama fiyatlar düşecek beklentisi satışlarda durgunluğa da etmen olabilir." dedi.

Mersin, "kurlar yükseldiği devir fiyatların elden yükselmesine rağmen kurlar gerilediği devir bunun fiyatlara bire müşterek süratte ve miktarda yansımadığı" yönündeki eleştirilere bağlı ise "Evet, yurttaş akla yatkın müşterek tenkit yapıyor lakin bu probleminin muhatabı kılıç değiliz. Bu suali dağıtıcılara istimzaç etmek lazım. Sonuçta dağıtıcı bindirim yapıyor, kılıç de zammı uyguluyoruz. Ama onlar da kurları esasta elden yansıtmayabiliyorlar, kurdan ötürü bindirim yapacağı devir 2-3 çağ bekleyebiliyorlar." halinde konuştu.

Distribütör ve bayilerin hâlâ önceki faziletli kurdan çektikleri vasıtaların piyasada satışının kesinlikle yapılacağı yönündeki soruya da Mersin, markaların rakiplik düşüncesince dokunca yazıp fiyatı sakinleştirmek yerinde kalabileceğini söyledi.

Mersin, piyasada araç bulunurluğu problemininin bitmeme ettiğini, çelimsiz vadede çözülmesinin beklenmediğini ve müşterek ay sonradan tablonun az buçuk hâlâ netleşebileceğini belirtti.

"Her bellik gene zat pazar ve istif özelliğine uyarınca müşterek yöntem çizecektir"

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu da gelişigüzel şirketin, hür akım ettiğini ve markalar, modeller bazında üstelik değişik bindirim ve değişik değer politikaları uyguladığını bildirdi.

Sektör averajında akıbet haftalardaki döviz kurunun baş döndürücü yükselmesine koşut müşterek değer artışı yaşanmadığına ayraç fail Bilaloğlu, "Hatta nazar boncuğu bellik bunu yapmadı dersem herhalde akla yatkın müşterek nesne söylüyor olurum. Yani ekü ve dolar kurundaki artışlara koşut namına müşterek değer artışını filhakika uygun kimesne yansıtmadı. Çünkü o, fiyatı az hâlâ dü katına boşaltmak erişmek olurdu. O sebepten dolayı elbette ki çağ düşmesinden ötürü da aracısız elden on paralık kimesne değer indirmeyecektir. Burada gelişigüzel marka, gene zat pazar ve istif özelliğine uyarınca müşterek yöntem çizecektir ve fazladan müşterek vahit tane bellik değil, gene manken bazında üstelik bu ayrımlılık sunma edecektir diyerek düşünüyorum." halinde konuştu.

"Hiçbir bellik uygun seviye artışlarını acilen yansıtmıyor"

Bilaloğlu, "kurlar yükseldiği devir fiyatların elden yükselmesine rağmen kurlar gerilediği devir bunun fiyatlara bire müşterek süratte ve miktarda yansımadığı" yönündeki eleştirilere bağlı de şunları kaydetti:

"Bu akla yatkın müşterek tenkit değil. Dönüp tarihe baksınlar, çağ gün, çağ sayaç Merkez Bankası'ndaki seviye artışlarını görebiliyorsunuz. Fiyatların artışlarını da çağ gün, çağ sayaç izleme edebiliyorsunuz. Bu suçlanan gidişat yanlıştır, iftiradır. Net söyleyeyim; anca müşterek nesne filhakika sektörde yok. Yani nazar boncuğu bellik uygun seviye artışlarını acilen yansıtmıyor."

Bilaloğlu, kurlarda kalımlı biçimde azalma olması yerinde bunların fiyatlara yansımasının da oldukça naturel müşterek proses olacağını söyledi.

Kurlardaki düşüşün ikinci el fiyatlarına yansımasına yer veren Bilaloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İkinci eldeki tutarları elbette ki belirleyen ehemmiyetli konulardan müşterek tanesi müşterek numara el fiyatları. İkincisi ise müşterek numara eldeki sunma durumu. Arz yerinde fazla müşterek fark yok. Yani halen Türkiye'deki kurlardan hür filhakika dünyada yonga krizinden ve kabak bap sıkıntısından ötürü ağır müşterek başağrısı var. O bitmeme ediyor. Birinci el fiyatlarının düşmesi ikinci el tutarları üstünde tesiri olur. Ama strüktürel namına ikinci el-birinci el ortada sisli bulunan değer makasının açılmasını şu an beklemiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler