USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Osmaniye'de ıspanaktan 25 bin titrem rekolte bekleniyor

Türkiye'nin ehemmiyetli ekincilik merkezlerinden Osmaniye'de bu mevsim 14 bin dekar bölgeye ekilen ıspanağın hasadına başlandı.

Osmaniye'de ıspanaktan 25 bin titrem rekolte bekleniyor
21-12-2021 11:44
Osmaniye

Türkiye'nin ehemmiyetli ıspanak istihsal merkezlerinden Osmaniye'de bu mevsim 14 bin dekar alandan 25 bin titrem rekolte bekleniyor.

Kış sofralarının vazgeçilmezi ıspanak üretiminin ehemmiyetli bölümünün yapıldığı Kadirli ilçesinde tarladan birleşen mahsulat traktör ve kamyonlara yüklenerek Savrun Çayı'na getiriliyor.

Burada işçiler çeşidinden yıkanarak temizlenen ıspanaklar, çuval yahut kasalara konularak Türkiye'nin türlü bölgelerine gönderiliyor.

Geçen sene kısaca 20 bin dekar bölgeye ekilen ve 35 bin tona DOĞRU rekolte elde edilmiş ıspanakta bu sene ilk teşrin sahası 14 bin dekara, rekolte tahmini ise 25 bin tona geriledi.

Bölgedeki çiftçiler tarlada kilogramını 1-1,5 teklik arası sattıkları ıspanakta, havaların soğumasıyla ürünün kilo fiyatının da artmasını bekliyorlar.

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Recep Bulut, AA muhabirine, Osmaniye'nin ıspanak üretiminde ehemmiyetli ortak biçim bulunduğunu söyledi.

Bu sene 14 bin dekar bölgede ıspanak ekimi yapıldığını dile getiren Bulut, "2020'de Osmaniye, ıspanak üretiminde 15. tam arazi almıştı. Bu sene ekiliş alanlarımız sabık yıla layıkıyla azalış gösterse de ıspanak üretimimizden dekara 1750 kilo verim, 25 bin tonluk da rekolte beklemekteyiz." diyerek konuştu.

Ekim ve son teşrin aylarında ekilen ıspanağın boşluk ve ocakta hasadının yapıldığını aktaran Bulut, "Ispanak, gıda değerleri itibarıyla kalburüstü ortak ürün. Bu sebeple üretimine ehemmiyet veriyoruz. Türkiye'nin ıspanak üretiminin ehemmiyetli kısmının ilimizden karşılanması bizi bahtiyar etmektedir. İnşallah önümüzdeki zamanlarda ekiliş sahası ve rekolte de şimdi yukarılara çıkarız." dedi.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de ıspanağın kaymakamlık ekonomisi düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

Üretim, hasat ve satı çağında binlerce insanoğlunun evine ıspanak yardımıyla kazanç götürebildiğini dile getiren İspir, "Bu yıl, havaların hamam gitmesi zımnında ekiliş sahalarında ortak eksilme oldu. Ispanak, soğuğu dost ve havalar soğudukça kalitesi kalan ortak ürün. Aynı sürede buna koşut talepte de artma ve azalış yaşanıyor. Şu an fiyatlar istediğimiz ölçüde değil fakat havalar soğumaya başladı. Önümüzdeki günlerde istediğimiz sayılara geleceğini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ispanak üreticisi Mehmet Pekbilir de ıspanak hasadının başladığını fakat havaların hamam gitmesi zımnında fiyatın istedikleri ölçüde olmadığını fakat bunun değişebileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler