USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Orta Doğu’da 2022 böyle geçti

Orta Doğu ve Kuzey Afrika vatanlarında 2022 yılında, bazısı yerlerde iç harp ve konuşu muvazenesizlik ile protestolar bitmeme ederken, Katar’da planlı FIFA 2022 Dünya Kupası, candan izleme edilen organizasyonlardan birisi adına öne çıktı.

Orta Doğu’da 2022 böyle geçti
28-12-2022 15:07
Kudüs

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika vatanlarında 2022'de yaşanmış bulunan ehemmiyetli gelişmeler şöyle:

Filistin

İsrail ordusunun kalın pıtrak dominant ve "gözaltı operasyonları" düzenlemiş yer aldığı karışma altındaki Batı Şeria’da bu yıl, akıbet 17 senenin "en hunriz yılı" adına kayıtlara geçti.

Birleşmiş Milletlerin açıklamış yer aldığı sayılara göre, BM'nin 2005'te alanda eşya tutmaya başlamasından sonraları 2022, Batı Şeria'da en ölümsek sene olurken, Filistinlilere müteveccih gözaltı, ev yıkımları ve Yahudi yerleşimci sertliği tırmandı.

İsrail güçleri, 2022 boyunca, 168’i karışma altındaki Batı Şeria’da, 52’si kuşatma altındaki Gazze’de edinmek neredeyse 220'den müşterek tomar Filistinliyi öldürdü. Bu ölümlerin 48’sini kollar oluşturdu.

BM, Batı Şeria’daki ölümlerin, “çoğu vakada, İsrail asayiş güçlerinin orantısız ve ölümsek kuvvet kullanması derece sâdır nedenlerle meydana geldiğine” dikkati çekti.

Öte yandan, Aljazeera monitör kanalının tecrübeli eş muhabiri Şirin Ebu Akile’nin İsrail ordusu çeşidinden öldürülmesi, Filistin ve arsıulusal arenada iri tepkilere sebep oldu.

ABD vatandaşlığı mevcut Ebu Akile, 11 Mayıs’ta Batı Şeria'nın Cenin Mülteci Kampı'nda vazifesini meydana getirdiği olgun ve üstünde “PRESS” (basın) yazılı, gökçe polat perforaj giydirilmiş yer aldığı halde, İsrail askerleri çeşidinden oluşturulan biberli neticesinde esasen vurularak yaşamını kaybetti.

İsrail

Son zamanlarda eş gözetim hükûmeti krizleri ile intihap sarmalına giren İsrail’de 2022’ye, 1 Kasım'da meydana getirilen er umumi intihap kararında ülkenin siyasal tarihindeki “en sağcı” koalisyonun yönetime gelmesi kaşe vurdu.

Ülkede akıbet kıymetsiz sene ortamında meydana getirilen 5. umumi seçimde, emektar başvekil ve aykırılık önderi Binyamin Netanyahu'nun başını çekmiş yer aldığı katışıksız bloktaki partiler, 120 sandalyeli Meclis'e 64 saylav göndererek bariz müşterek yengi kazandı.

Netanyahu öncülüğündeki koalisyon, baş döndürücü mutekit Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile baş döndürücü sağcı, rasist ve hüküm yanlısı politikalarıyla tanıdık Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor. Koalisyon, İsrail siyasal tarihindeki "en sağcı" hükümet adına değerlendiriliyor.

Bu partilerin toy hükümette asayiş ve iktisat derece en ehemmiyetli mevkilerde gır sahibi olması, Filistinlilerin yanı esna hassaten Amerika yönetimi edinmek üzere, İsrail’in Batılı müttefiklerini endişelendiriyor.

Katar

Katar, kâffesi dünyanın candan strateji etmiş yer aldığı organizasyonlardan FIFA 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı. İlk kat Arap ve Orta Doğu ülkelerinden birinde planlı Dünya Kupası, 20 Kasım’da başladı, 18 Aralık’ta sona erdi. Kupayı, bitiş maçında Fransa’yı yenen Arjantin ulusal ekibi kaldırdı.

Katar 12 sene süresince hazırlandığı Dünya Kupası organizasyonuyla anif müşterek tomar eğin çeşidinden "tam not" aldı.

Katar'ın 2030 vizyonunun da müşterek parçası bulunan bu organizasyonla hem alanda aynı zamanda hayattaki imajını tazelediği, konuşu anlamda da iri kazanımlar elde etmiş yer aldığı belirtiliyor.

İran

İran'ın 2022’deki en ehemmiyetli meselesi, “Mahsa Emini”nin ölümü sonrası diyar geneline yayılan protestolar oldu.

Başkent Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" adına tanıdık İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonraları fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Emini’nin ölümü üstüne memleketi Sakkız’da 17 Eylül’de başlamış bulunan gösteri, diyar geneline yayılarak hile karşıtı protestolara dönüştü.

Dördüncü ayına giren kitlesel gösterilerde yüzlerce resim yaşamını kaybederken on binden müşterek tomar resim gözaltına alındı.

Gösteriler sonrası onlarca ad idamla yargılanırken, ondan müşterek tomar göstericiye ölüm cezası cezası verildi. İdama mahkum edilen 2 ferdin cezasının yürütüm edilmesi ise ülkede gerilimi elan da artırdı.

Irak

Irak’ta asayiş ve siyasal muvazenesizlik 2022’de sürdü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 13 Mart'ta Irak’ın Erbil kentine 12 balistik füzeyle saldırdı. Devrim Muhafızları, "İsrail'e ilişik müşterek merkezin Devrim Muhafızlarına ilişik füzelerle vurulduğunu" tez ederken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise bu iddiaları reddetti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ilkgüz ve bitim teşrin aylarında da Irak'ın kuzeyindeki İKDP, PAK ve Komele örgütlerinin karargahlarına roket ve insansız iklim araçlarıyla saldırılar düzenledi. İran, ülkede Mahsa Emini'nin ölümü üstüne başlamış bulunan protestolar bitmeme ederken, bu örgütleri kargaşa boşaltmak amacıyla bitim bölgelerine silahlı gruplar ve müşterek tomar oranda tabanca göndermekle suçladı.

Öte taraftan siyasetten çekilen Sadr Hareketi önderi Mukteda es-Sadr’ın destekçilerinin 1 ay geçindiren "Yeşil Bölge baskını" ülkeyi karıştırdı.

İran destekli Şii grupların Başbakan talibi Muhammed Şiya Sudani'nin hükümeti kurmasına gönül rahatlığı çıkan Sadr taraftarları, orak ayı böylelikle Bağdat'ta Yeşil Bölge'yi basarak Meclis binasına girdi. Sadr yanlıları elan sonraları Meclis bahçesinde kestirmece müşterek ay yurt eylemi yaptı. Sadr yanlılarının Meclis oturumunu gıcırtı etmiş yer aldığı gösterilerde 122'si asker, 11'i sivil, 133 ad yaralandı.

Lübnan

Lübnan'ın akıbet zamanlarda içerisine girmiş yer aldığı siyasal ve konuşu kriz, 2022’de arttı.

Özellikle 2019'dan buyana ağırbaşlı müşterek konuşu krizle savaşım fail Lübnan'da, Merkez Bankasındaki dolar akışkanlık sorunu, döviz rezervlerinin erimesi ve vatandaşların bankalardaki paralarını çekememesi, ülkede vezneci baskınlarına sebep oldu. İlk adına Beyrut'ta 11 Ağustos'ta yaşanmış bulunan vezneci baskınını elan sonraları da benzerleri strateji etti. Bu baskınlar dolayısıyla vezneci şubeleri belli aralıklarla kapatıldı.

Lübnan lirasının dolar karşısındaki bedel kaybı da 2022'de bitmeme etti. 1 Amerika dolarının koşut piyasada 40 bin liranın üstüne çıkmasıyla, konuşu buhran önceleri kestirmece 440 dolar yöresinde bulunan minimum sevap 30 doların dibine derece düştü. Ekonomik krizden büyümek düşüncesince 2020'den itibaren IMF ile planlı görüşmelerde 8 Nisan 2022'de ön anlaşmaya varıldı. Ancak Lübnan hükümeti, bütçenin onaylanması haricinde IMF'nin 3 bilyon dolarlık emniyet düşüncesince istem etmiş yer aldığı esaslı konuşu reformları adına getiremedi.

Cumhurbaşkanlığı koltuğunun anif müşterek tomar kat yersiz kalmış yer aldığı Lübnan'da, 2022 bu probleminin baştan konuşulduğu müşterek sene oldu. Lübnan'da 6 sene cumhurbaşkanlığı karşılayıcı Mişel Avn'ın fariza süresinin 31 Ekim'de sona ermesiyle diyar toy müşterek siyasal krizle gönül rahatlığı karşıya kaldı. Meclis'te cumhurbaşkanını öğürtlemek düşüncesince meydana getirilen oturumlarda adayların kifayetli oyu alamaması dolayısıyla ülke, 2023'e de cumhurbaşkanlığı koltuğu yersiz adına tahavvül eylemek mecburiyetinde kaldı.

Mısır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 21 Nisan'da ülkede siyasal diyalog başlatma niyetinde bulunduğunu açıkladı.

Sisi'nin duyuru etmiş yer aldığı ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) dışındaki kâffesi kesimleri havi millî diyalog sürecinde, temmuzda Kahire'de dü güruh yapıldı. Süreç kapsamında, nisandan sene sonuna derece ilçe neticesinde ve ya Cumhurbaşkanlığı affıyla 538 mevkuf başıboş bırakıldı.

Öte yandan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, 7 sene aradan sonraları Mısır'a geçmiş kat görüşme etti. Şeyh Temim, 25 Haziran'da gittiği Kahire’de, Cumhurbaşkanı Sisi çeşidinden havalimanında karşılandı.

Mısır'da demokratik yollarla seçilen geçmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri karışma ile devrilmesinin arkası esna dü diyar ilişkilerinde tevettür başlamıştı. Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in 5 Haziran 2017'de "terör örgütlerini desteklediği" suçlamasıyla Katar'a müteveccih konuşu engelleyim başlatmasının arkası esna çevre ortada münasebat kopma noktasına gelmişti.

Kuveyt

Kuveyt'te akıbet zamanlarda kalın pıtrak yaşanmış bulunan hükümet değişimleri, 2022 senesinde da görüldü. Ülkede Başbakan Şeyh Sabah el-Halid el-Hamed hükümeti, april ayında istifasını sundu. Hükümetin istifasının öne sürülen sebebi ise açıklanmadı.

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın iri oğlu bulunan Ahmed Nevvaf başbakanlığında toy hükümet 1 Ağustos'ta kuruldu, 2 Ağustos'ta da "milletvekilleri arasındaki ahenksizlik nedeniyle" yasama kurulu feshedildi.

Ahmet Nevvaf başbakanlığındaki hükümet 2 maaş fariza süresinin arkası esna 2 Ekim'de istifasını sundu. Yine Ahmed Nevvaf başkanlığında 5 Ekim'de kurulan 41.hükümet ise milletvekillerinin itirazı üstüne devrisi gündüz istifa etti ve 11 gündüz sonraları hükümette revizyona gidildi.

Öte taraftan Kuveyt yönetimi, 7 sene aradan sonraları İran’a sefirikebir atadı.

Suudi Arabistan'ın, Şii kült adamı Nimr en-Nimr'in de bulunmuş yer aldığı 47 kişiyi 2016'da "terör" suçlamasıyla ölüm cezası etmesi dolayısıyla İran'la yaşamış yer aldığı huzursuzluğun ardından, bu ülkeye gönül rahatlığı diplomatik atağa geçerek büyükelçisini çekici Kuveyt, kestirmece 7 sene aradan sonraları Tahran'a büyükelçisini gönderdi.

Birleşik Arap Emirlikleri

Körfez devletleri ile Türkiye ortada takarrüp adımları kapsamında 2022'de, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri ilişkileri toy müşterek evreye girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayısta Abu Dabi’ye; BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan da kasımda Ankara'ya görüşme gerçekleştirdi.

Karşılıklı fevk düzem yetkililerin gerçekleştirdiği ziyaretler ve diplomatik temaslarla, Türkiye ve BAE arasındaki ilişkilerde, nice bölgelerde ağırbaşlı ilerlemeler sağlandı.

Öte taraftan Körfez'deki yer yağı zengini ülkelerden BAE, alanda dikkati çekici feza projesi kapsamında 11 Aralık'ta “Raşid" anlı şanlı feza aracını sezme amacıyla Ay'a gönderdiğini duyurdu.

Suudi Arabistan

ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz 2022'de İsrail'den direkt Suudi Arabistan'a geçerek burada Suudi Arabistan-ABD ve Arap-ABD zirvelerine katıldı. Biden ziyaretinin, Riyad yönetiminden yer yağı üretimini bariz belirgin çoğaltma talebinde bulunma amacıyla yapıldığı gündeme getirildi.

Ancak Batı dünyasının beklentilerinin kusursuz bilakis OPEC+ grubu, 5 Ekim'de Avusturya'nın başkenti Viyana’da planlı görüşmede günce yer yağı üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil kısıntı neticesinde aldı.

Bu karardan erinçsiz bulunan Amerika yönetimi, Orta Doğu'daki ehemmiyetli müttefiklerinden Suudi Arabistan'ın yanı esna BAE'yi OPEC+ çeşidinden duyurulan kararın mimarı adına gaye yayınlayan açıklamalarını müşterek müddet sürdürdü.

Öte taraftan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 9 Aralık'ta Riyad'a ziyarette bulunarak Arap ülkelerinden liderlerin enli katılımıyla Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi'ne katıldı.

Şi düşüncesince Riyad'da meydana getirilen abidevi istikbal törenleri, Suudi Arabistan yönetiminin müttefiki ABD'ye gönül rahatlığı hamleleri adına yorumlandı.

Libya

Libya da 2022'de siyasal ve askeri manada kalabalık müşterek sene yaşadı.

Başkent Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ile ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin önderi Halife Hafter, Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve emektar İçişleri Bakanı Fethi Başağa arasındaki tevettür yükseldi.

Ülkede 24 Aralık 2021 tarihinde yapılması planlanan seçimlerin gerçekleştirilememesi üstüne bitmeme fail istikrarsızlığın gölgesinde, UBH’nin meşruiyetini tanımayan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, 10 Şubat’taki oturumunda, kifayetli sayıda vekilin toplanmamasına karşın emektar İçişleri Bakanı Bakanı Fethi Başağa’yı "başbakan" seçtiğini duyurdu.

Kendisine andıran silahlı güçleri harekete nâkil Başağa, 17 Mayıs’ta şaşırtı müşterek hamle atarak başşehir Trablus’a sürüm yaptı. Yaşanan silahlı çabukluk toy müşterek iç harp endişelerini artırırken, vakadan saatler sonraları Başağa, tarafındaki güçlerle baş başa Trablus’u bırakma eylemek mecburiyetinde kaldı.

Güvenlik ve konuşu istikrarsızlık, ülkenin batısındaki silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve yer yağı bölgelerin devir hin kapanmasıyla bitmeme etti.

Öte taraftan 3 Ekim’de Türkiye ve Libya arasında, hidrokarbür dalında uyuşma muhtırası imzalandı. Söz konusu muhtıranın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki erke haklarının güvence dibine katılması ve doğalgaz ile yer yağı aramasının önünü açması itibarıyla ehemmiyet sunma etmiş yer aldığı değerlendiriliyor.

Cezayir

Cezayir, 2022’de ayrışık arsıulusal aktiflik ve girişimlere ev sahipliği yaptı.

Arap Birliği Liderler Zirvesi'nin 31. toplantısı Cezayir'in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Kasım ayının geçmiş gününde başlamış bulunan 31. Arap Birliği Zirvesi'ne semt ülkelerinden üçte ikisi büyüklük başkanı ve fevk düzem yetkililerle katılırken, başka devletler elan bağan kurda asimilasyon edildi. 2 Kasım’da sona ermiş zirvede, Filistin halkının haklarına bağlılaşım ve Arap ülkelerinin Suriye krizinin siyasal müşterek çözüme ulaşmasına kuma katkıda bulunmalarının gerekliliğine aksan yapıldı.

Filistin'deki siyasal bölünmenin sona erdirilmesi düşüncesince Hamas ve Fetih hassaten edinmek neredeyse 14 grubun temsilcisinin katılımıyla planlı Filistin diyalog görüşmeleri de 11-13 Ekim'de Cezayir'de yapıldı. Filistinli gruplar ortada uzlaşma sağlanması düşüncesince hazırlanmakta bulunan Cezayir Bildirisi törenle imzalandı.

Cezayir ayrıca, 25 Haziran ila 5 Temmuz tarihleri ortada 19. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yaptı. Cezayir’in şimal batısındaki Oran (Vahran) kentinde planlı arsıulusal etkinliğin açma törenine Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.

Yemen

Yaklaşık 8 senedir siyasal istikrarsızlığın egemenlik sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete ilişkin güçler ortada çatışmalar 2022 senesinde da bitmeme etti.

Dünyanın en geda ülkelerinden Yemen'de senelerdir geçindiren iç harp dolayısıyla kestirmece 377 bin ad yaşamını yitirirken, yaşanmış bulunan insancasına kriz, bu sene elan da büyüdü.

BM'nin girişimiyle 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husiler ortada 2 maaş varılan ve elan sonraları dü kat uzatılarak 6 ay geçindiren ateşkes, 2 Ekim'de sona ermişti.

Ateşkesin bitmesiyle, hükümet güçleri ile Husiler arasındaki çatışmalar bitmeme ediyor.

Tunus

Geçen yılı siyasal ve konuşu krizlerle nâkil Tunus, 2022'yi de belirsizliklerin yaşandığı müşterek sene adına geride bıraktı.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin çalışmalarını dondurduğu ve saylav dokunulmazlıklarını kaldırdığı 25 Temmuz 2021 kararlarını "darbe" adına nitelendiren ve gönül rahatlığı çıkan muhalifler ile Said'i destekleyen eğin arasındaki gerilim, 2022 yılı süresince bitmeme etti.

Said, "siyasi krizden çıkışın minval haritası" ile ülkede kanun değişikliği referandumuna ve arkası esna er umumi seçime gidileceğini ve o vakte derece Meclisin mestur kalacağını duyurdu.

Bu çerçevede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzdelik 30,5 katılımıyla planlı referandumda, yüzdelik 94,6 "evet" oyuyla toy kanun bildirme edildi. Çoğu siyasal partinin boykot etmiş yer aldığı er umumi seçimlerin 17 Aralık'taki geçmiş turuna katılma ise hemen yüzdelik 11,22 düzeyinde kaldı.

Muhalefet, seçimlere bağan katılımın arkası esna art arda meydana getirdiği izahat ile Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini münakaşaya açtı.

Genel intihap döneminin bitmeme etmiş yer aldığı Tunus, 2023’e de siyasal belirsizlikler içerisinde giriyor.

Fas

Fas’ın 2022’de en ehemmiyetli gündemlerinden bir tanesi İspanya ve Avrupa’nın başka ülkelerine müteveccih kesintili hicret problemi oldu. İspanya’nın Kuzey Afrika’da dulda etmiş yer aldığı Ceuta ve Melilla kentlerinde yaşanmış bulunan kesintili muhacir problemininin derinleşmesi, 2022’de Rabat-Madrid ortada kalın pıtrak gerilimlerin yaşanmasına minval açtı.

Fas-İspanya sınırındaki Melilla kenti, dikenli telleri aşarak Avrupa'ya devrolmak talip Afrikalı kesintili göçmenlerin akınına uğramış yer aldığı 24 Haziran'da, tarihinin en iri muhacir faciasını yaşadı.

Avrupa'da elan güzel müşterek geçinme birleşme hayalinin takiben koşan 1500 kesintili göçmen, 24 Haziran sabahı düzenleme müşterek şekilde, 10 mt. yüksekliğindeki dikenli lif örgülerin yer aldığı bitim hattına atak etti. Fas hükumeti, bahis konusu vakada 23 göçmenin öldüğünü, 100'den müşterek tomar ferdin yaralandığını duyurdu.

Öte taraftan Fas, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda elde etmiş yer aldığı zamanı muvaffakiyet ile adından gır ettirdi.

Katar'ın ev sahipliğini üstlendiği 2022 FIFA Dünya Kupası'nda fevk fazladan zamanı başarılar meydan Fas turnuvada nısıf finale derece yükseldi. Böylelikle Fas, Dünya Kupası’nda nısıf finale yükselmeyi başaran geçmiş Afrika ülkesi olmayı başardı.

Ürdün

Ürdün Kralı 2. Abdullah hassaten edinmek neredeyse Ürdünlü yetkililer, 2022'de, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı da içeren Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki ihlallerine müteveccih tepkime açıklamalarında bulundu. Ürdün yönetimi, açıklamalarında, Filistin-İsrail sorununda barışın yolunun "iki devletli hal temelinde" sağlanabileceğini vurguladı.

Ürdün Kralı ve Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi başkaca Filistin meselesini evren liderleri ve yetkilileriyle de ele aldı. Kralı 2. Abdullah, 5 sene aradan sonraları geçmiş kat karışma altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentini görüşme etti.

Öte taraftan Ürdün'de 2022 senesinde narkotik kaçakçılığı girişimleri artarken asayiş güçleri de buna gönül rahatlığı hassaten Suriye sınırında kaba önlemler aldı. Sınır güvenliğini sağlamaya etkin Ürdün ordusu ile kaçakçılar ortada devir hin çatışmalar yaşandı.

Geçen sene ismi vuruş girişimine müdahil emektar Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, Kral 2. Abdullah'tan kusur diledi. Hamza bin Hüseyin ayrıca, "prens" unvanından vazgeçtiğini duyurdu.

Umman

Arap Körfez bölgesinin gönençli ve kararlı ülkelerinden Umman Sultanlığı, 2022’de lehçe diplomatik temaslarını yoğunlaştırdı.

Ummanlı yetkililer, Yemen’deki iç savaş, İran çekirdeksel anlaşması ve lehçe siyasal ve konuşu ortaklaşa iş sahalarında diplomatlık çabalarını artırdı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 27 Haziran’da Umman’ı görüşme etti. Mısır’ın yanı sıra, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün ile geliştirilen diplomatik temaslarla ayrışık bölgelerde uyuşma muhtıraları imzalandı.

Orta Doğu'nun en iri arsıulusal derya tatbikatı sevgili IMX22'nin ikinci ayağı, Amerika hassaten edinmek neredeyse müşterek tomar sayıda devletin katılımıyla 2 Şubat’ta Umman'da gerçekleştirildi.

Bahreyn

Katoliklerin ruhani önderi ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 3-6 Kasım ortada gerçekleştirdiği Bahreyn ziyareti 2022’de bu ülkede gerçekleşen ehemmiyetli vakalardan biriydi. Papa Franciscus, Bahreyn ziyareti kapsamında Bahreyn Diyalog Forumu’na katıldı ve Er-Riffa kentinde planlı dini ayini yönetti.

Ayrıca, 2020’de İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan Bahreyn’de bu sene da normalleşme adımlarına yenileri eklendi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Bahreyn’i görüşme fail geçmiş İsrail Cumhurbaşkanı oldu. 4 Aralık’ta Bahreyn’e revan Herzog, Kral Hamed bin İsa Al Halife ile başşehir Manama'da görüştü.

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı General Eyal Grinboim de 10 Kasım’da “Hava Kuvvetleri Komutanları Konferansı" düşüncesince Bahreyn'e gitti. Grinboim’in İsrail Hava Kuvvetleri Komutanlığı" düzeyinde Bahreyn’e revan geçmiş izinli yer aldığı açıklandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler