USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Onlar yerli ve milli hava araçlarını herkesten önce gökyüzü ile buluşturuyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) çeşidinden yerli ve milli olanaklar ile geliştirilen hava araçlarını dizi istihsal öncesinde gökyüzü ile buluşturan ve herkesten önce evvel pervaz anlarına tanık bulunan pilotlar, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü'ne hususi açıklamalarda bulu

Onlar yerli ve milli hava araçlarını herkesten önce gökyüzü ile buluşturuyor
26-04-2022 10:41

Türkiye'nin defans sanayii dalında sonuç senelerde attığı adımlar çaba kazanırken, imal edilen mamüllerin de kalifikasyon süreci enikonu şişman ehemmiyet bildirme ediyor. Tam da bu aşamada ‘kuralların kanla yazıldığı' uçuculuk ve havacılık işinde ise ‘test pilotluğu' ön plana çıkıyor. Türkiye'nin yerli ve milli olanaklar ile ürettiği hava araçlarını sınav sürecinde gökyüzü ile buluşturan yiğit pilotlar, hususi ortak tahsilden geçiyor. Hava aracının tamamı etaplardaki sınav uçuşlarını oluşturan pilotlar, en sonuç icazet alınıp verim dizi istihsal etabına gelene denli bu süreci bitmeme ettiriyor. Türk Havacılık ve Uzaya Sanayii (TUSAŞ) kabilinden yerli ve milli olanaklar ile geliştirilen hava araçlarını kullanan sınav pilotları, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü zımnında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine hususi açıklamalarda bulundu.

“Onlar eğer olmazsa biz de olmayız, bu ortak ekipman işi çünkü”

TUSAŞ kabilinden geliştirilen umumi erek helikopterlerinin gökyüzü ile buluşmasını sağlayıcı sınav pilotu Gökhan Soydemir, “26 Nisan Pilotlar Günü yoluyla en önce ünlü ordumuzun yiğit pilotları bilhassa kazanmak üzere, Türk çıplak havacılığında fariza önleyen tamamı pilotlarımızın, sadece pilotlarımızın değil, havacılığa fariza vermiş bulunan teknisyenlerimizin, pervaz hattına çıkmamızı sağlayıcı ve bize araştırma görevlisi bulunan geri ihtimam personelimizin, bizlerle beraberce aklıyla bizim yanımızda oturan hava gidiş geliş kontrolörlerimizin de günlerini kutluyorum. Onlar eğer olmazsa biz de olmayız, bu ortak ekipman işi çünkü” ifadelerini kullandı.

“Biz GÖKBEY'i, Türk çıplak havacılığının ve askeri havacılığının, Türk havacılık sanayiinin zaferi namına görüyoruz”

Pilotluğa Türk Silahlı Kuvvetleri'nde başladığını, ortak müddet çakılı kanatlı uçaklar kullandıktan sonradan helikopter pilotluğuna intikal yaptığını vurgulayan Soydemir, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 10 yıl fariza yaptıktan sonradan TUSAŞ'ta sınav pilotu namına çalışmaya başladım. Halihazırda umumi erek helikopterleri sınav pilotu namına fariza yapıyorum. Silahlı kuvvetlerde çakılı kanatlı doğrusu tayyare platformları ve helikopterlerle pervaz yaptım. Uçuşlarımın çoğunu da Güneydoğu Bölgesi'nde askeri operasyonlarda geçirdim. Mesleki tadı elbette ki baş döndürücü yüksekti. Ancak burada GÖKBEY'in uğrunda bulunmanın değişik ortak hali var. Çünkü tığ GÖKBEY'i Türk çıplak havacılığının ve askeri havacılığının, Türk havacılık sanayiinin zaferi namına görüyoruz. Çünkü GÖKBEY Türk mühendislerinin tasarladığı, Türk mühendislerinin her ortak perçinine denli çaktığı, uçuşa müheyya bir duruma getirmiş olduğu ortak platform. Halihazırda onun testlerinin yapılmaktadır olmasından da alım çalım duyuyoruz” biçiminde konuştu.

“Helikopter pilotluğu benim düşüncesince baş döndürücü şişman ortak tutku”

Helikopter pilotluğunu öz hevesi ile seçtiğini, uçakların ulaşamayacağı noktalara ulaşarak gereksinimi olanlara dayanaklık etmek sağlamanın güvenilmez ortak melodi verdiğinin altını çizen Soydemir, “Helikopter pilotluğunu kendim istekle seçtim. Sabit kanatlı uçuşları görevim gereği de namına getirdim. Ancak helikopter tutkusu ortak helikopter pilotu namına benim düşüncesince baş döndürücü şimdi farklı. Helikopterin tekerini yerden kestikten sonradan helikopterin gücü ve olanakları dahilinde dilediğiniz her noktaya gerileyiş yapabilmek, ortak uçağın ulaşamadığı, pistin bulunmadığı noktalarda dirilik kurtarabilmek, askerlerimize su olabilmek, dem olabilmek, çelim olabilmek, ortak cankurtaran göreviyle tevellüt yapmakta bulunan ortak kadının bebeğini ve onun canını kurtarabilmek ortak uçman düşüncesince yaşanabilecek en şişman hazlar. Onun düşüncesince helikopter pilotluğu benim düşüncesince baş döndürücü şişman ortak tutku” sanarak konuştu.

“Alanında evren standartlarında insansız hava araçlarına eş olduk”

TUSAŞ kabilinden geliştirilen ANKA ve AKSUNGUR denli platformların gökyüzü ile buluşmasını sağlayıcı sınav pilotu Cengiz Ay ise, “Benim havacılık serüvenim rüştiye yıllarımdaki uçman olma aşkı ile başladı. Daha sonradan ortaöğretim yıllarında darülfünun imtihanlarına hazırlanarak Hava Harp Okulu'na antre yapıp, Türk Hava Kuvvetleri saflarında pedagoji bilimi alarak pilotluğa başladım. Belli ortak hamle kaydettikten sonradan insansız hava araçlarına intikal yaptım. İnsansız hava araçlarının eylem süreci türkiye düşüncesince baş döndürücü gerilere uzanmıyor. Fakat baş döndürücü aceleci ortak halde gelişti ve dalında evren standartlarında insansız hava araçlarına eş olduk” açıklamasında bulundu.

“Benim düşüncesince de bu uçağın pilotu kazanmak bu anlamda da ayrı ortak zevk, ayrı ortak alım çalım deposu olmuştur”

Yaklaşık 6 senedir TUSAŞ'ta sarıklı sınav pilotu namına fariza aldığını kail Cengiz Ay şunları kaydetti:
“Ben kısaca 6 senedir Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nde sarıklı sınav pilotu namına fariza yapıyorum. Tabii ki insansız hava araçları insanlı uçaklara uyarınca baş döndürücü şimdi farklı. Çok şimdi değişik dikkatler talip ortak bölüm. AKSUNGUR insansız hava ara bulucu ise evren çapında ihtimal de alanının, sınıfının en güzel uçaklarından bir tanesi durumuna mevrut durumda. Baktığınız devir dünyada bu janr tayyare yapabilen abuhava sayısı ortak elin parmaklarını geçmez. Biz de o ülkelerden bir tanesi durumuna geldik. Benim düşüncesince de bu uçağın pilotu kazanmak bu anlamda da ayrı ortak beğeni ayrı ortak alım çalım deposu olmuştur. Özellikle canlı arkadaşlara buradan çağırmak istiyorum. İleride insanlı olsun insansız olsun ortak tayyare pilotu kazanmak istiyorlarsa, ortak helikopter, ortak hava ara bulucu pilotu kazanmak istiyorlarsa bunun düşüncesince fedakârlık ve çalışkanlık, ağız ağıza pilotluğa adanmışlık gerekiyor. Bizim mesleğimiz az buçuk da bu şekilde.”

“Silahlı insansız hava araçlarının gelişme göstermesi ile beraberce uçuculuk baş döndürücü değişik ortak platforma taşınmış oldu”

Özellikle silahlı insansız hava araçlarının üretilmesi ile beraberce pilotluğun baş döndürücü değişik ortak platforma taşındığının altını çizen Ay, “Silahlı insansız hava araçlarının gelişme göstermesi ile beraberce uçuculuk baş döndürücü değişik ortak platforma taşınmış oldu. Eskiden harp uçağı içinde yer meydan pilotun da pilotun da dirilik kaybı riski vardı, zımnında her şeyin riski fazlalaşmak zorundaydı. Silahlı insansız hava araçları ile beraberce içinde uçmadığımız ortak uçağın kullanımını yapıyoruz. Dolayısıyla pilotun dirilik kaybı riski sıfıra indirilmiş oluyor. Ayrıca da bilhassa AKSUNGUR denli platformlar yardımıyla kısaca 50 saate denli havada kalma süresine kavuşmuş olduk. Savaş uçaklarında hakeza ortak imkanımız olamıyor maalesef, azami 2 veya 3 ahit havada kalma denli ortak imkanımız oluyor. Fakat silahlı insansız hava araçları ile 50 saate denli havada durum baş döndürücü ortak tomar lazer güdülebilen cephane taşıyıp, esmer birliklerimize olsun, öbür yer unsurlarımıza olsun, andıran hava desteği sağlanması dair baş döndürücü şimdi ceninisakıt maliyetle ve pilotumuzun dirilik kaybı riski yapılmaksızın bu mevzuyu çözebilme kabiliyetine kavuşmuş olduk” dedi.

“Feza Evrensev Beyefendi Türk hava sahasında mukayyet önceki uçuşu önleyen kişi”

Silahlı pedagoji bilimi uçağı namına yerli ve milli olanaklar ile imal edilen HÜRKUŞ'un sınav pilotluğunu üstüne piyasa Kerem Fatih Satıcı ise, “Öncelikle yiğit Türk ordumuza dayanaklık etmek veren, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde fariza önleyen pilotlarımız bilhassa kazanmak kıl payı ve elbette daha sonra da evren havacılığına ihtimam fail tamamı pilotların bu ehemmiyetli gününü kutlarım. Böyle ortak günde Feza Bey'i anmadan bu röportajı yapmamız akıllıca olmaz. Feza Evrensev Beyefendi Türk hava sahasında mukayyet önceki uçuşu önleyen kişi. 1912 yılı 26 Nisan tarihinde bu uçuşu yapmış ve tığ de bu haset pilotlar haset namına kutluyoruz. Hatta 2013 yılından itibaren de Dünya Pilotlar Günü namına kutlanmakta bugün. Bu anlamda kendisini rahmet ve saygıyla anıyor ve minnetlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Benim yapabildiğimi benden sonrakiler baş döndürücü şimdi güzel yapabilecektir, yapabilmeleri gerekir”

Havacılık mesleğinin nice disiplini ortak arada tuttuğunu ve hepsinin beraberce akıntı etmesi ile sağlandığını vurgulayan Satıcı, “Bu işin bilim altyapısı baş döndürücü derin, baş döndürücü emek vermeyi gerektiriyor. Bir el talip ferdin bunu hücre alması gerekiyor. Bu mesleği bitene denli bitmeme ediyor. Ben hala sınavlara giriyorum. Hala uçuşlarım ayrıksı ortak sarıklı kabilinden gözlemleniyor, değerlendiriliyor ve sonuç uçuşunuzu yapana denli da bu çalışkanlık bitmeme edecek. Bunu hücre kabul etmek gerekiyor. Bir kadro emek vermesi içerisinde, buna akıllıca ortak bina içinde kazanmak gerekiyor. Çünkü bu yegâne başına meydana getirilen ortak iş değil, her insanın getirisi bulunan ortak iş ve her insanın katkıları önemli. Bu meydan degaje ortak alan. Her kademede emek vermek olanağı var. Pilotluk elbette ki bunlardan ortak tanesi. Ama havadan ortak işi değil, tekaüt ortak iş. Ancak elbette kimsenin gözünü de korkutmamak lazım. Benim yapabildiğimi benden sonrakiler baş döndürücü şimdi güzel yapabilecektir, yapabilmeleri gerekir” biçiminde konuştu.

Utku Şimşek - Yunus Özkan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler