USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Onlar gökyüzünden hayata uzanan eller

Acil olaylara ulaşmada adeta giderek yarışan cankurtaran helikopter, Samsun'da kurulduğu 2009 yılından bugüne denli 2 bin 281 fenomen düşüncesince havalandı. 'Gökyüzünden hayata uzanan el' bulunan helikopter mürettebatı ise bazısı devir karşılaştıkları hadisat karşısında

Onlar gökyüzünden hayata uzanan eller
25-12-2021 10:08
Samsun'da mükemmel kuvvetli bulunan ve 2 kabadayı pilot, hekim ve afiyet mensubunun fariza almış yer aldığı Sağlık Bakanlığı Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne ilişkin cankurtaran helikopter, hassaten Samsun iktisap etmek nerede ise Tokat, Amasya, Ordu, Sinop illerindeki çabuk olaylara ve yağız ambulansının ulaşamadığı bölgelere iş veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri asıllı deneyimli pilotları ile tehlikesiz ellerde pervaz eden cankurtaran helikopter hassaten dirimsel ziyan haiz çabuk travmalar, gidiş geliş kazaları ve yenidoğan rahatsızlıkları ile Covid-19 vakaları, hastanelerden çabuk sevki müstelzim marazlı ve örgen nakilleri düşüncesince havalanıyor. Doktor ve pilotlar ise karşılaştıkları hadisat karşısında profesyonelliklerini arkalamak isteseler de hissî adına etkilenebiliyor.

"Bir annenin bebeğini bizlere tasdik ederken ki lafları beni baş döndürücü etkileşmişti"

Hava ambulansında kabadayı uçman bulunan Ömer Taylan Ağca, "Ambulans helikopterine 8 ay ilk katıldım. Daha ilk değişik görevlerde bulundum. Bu göreve katıldığımdan bu yana gördüm ki burada henüz değişik müşterek hava var. Hayat kurtarmanın vermiş yer aldığı hissî anlamış olur yaşanabiliyor. Yaşadığım şeylerden kip özgülemek gerekirse; hepimiz pilotuz ve neticede profesyonelce işlerimizi yapıyoruz. Görevimiz müşterek noktadan müşterek noktaya emniyetle değişik oradan hastamızı alarak mergup alana emniyetle götürmek.

O nedenden dolayı bizim işimize odaklanmamız gerekli. Ama neticede insanız. Bazen anca anlamış olur olmaktadır ki insanoğlu hakkıyla duygulanıyor. Özellikle beni baş döndürücü etkileyen yegâne bebeği almaya gittiğimizde annenin o bebeği tasdik ederken hem gözleriyle bununla beraber laflarıyla 'çocuğum size emanet' söylediği anda o beni hakkıyla baş döndürücü etkilemişti. Özellikle ondan sonradan marazlı ve marazlı yakınıyla cezaevi teması kurmamak düşüncesince elimden mevrut özeni gösteriyorum. İşimize arada müşterek insancasına havas karışsa üstelik tığ profesyonelce görevimizi hazırlamaya çalışıyoruz" dedi.

"Biz gökyüzünden uzanan müşterek el adına onların yardımına koşuyoruz"

Ambulans helikopterde işyar Doktor Murat Sezer, "Bu mesleğe başladığımdan bu yana masa başlangıcında emek harcamayı sevmedim. Bu meslekte müşterek can enkazını en altında olabilir. Bir kepez başlangıcında da olabilir. O ferdin nerede gereksinimi var ise orada araştırma görevlisi olmak, bu nedenle Pakistan'da mevzi sarsıntısı ha oraya gittik. Suriye'de hadisat olduğunda Suriye sınırına gittik. Türkiye'nin ne ucunda hadise var ise tığ gökyüzünden uzanan müşterek el adına onların yardımına koşuyoruz. Neye gereksinimleri var ise en aceleci müdahalesini yaparak o bireylere araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz. 2 tür hadise olabiliyor. Bunlardan müşterek tanesi hastanelerden halis muhlis mücehhez olayları alabiliyorsunuz. Bunları alarak müşterek yukarı merkeze götürüyoruz. Bizim düşüncesince henüz hararetli olanı ise primer hadise dediğimiz vakalardır. misal veriyorum Vezirköprü'nün müşterek kepez köyünde müşterek insanoğlunun yüksekten düşmesi olabiliyor. Araç süresince kaymakamlık nakil yahut duygu krizi nakil olabilir.

Zamanın o eşhas düşüncesince ehemmiyetli yer aldığı olaylarda bizlere fariza veriyorlar. O nedenden dolayı de buradan kalkarak müşterek kepez köyüne gerileyiş yapabiliyoruz. İniş yapmış olduğunuz arazi ile vakanın bulunmuş yer aldığı arazi ortada müşterek ayırt olabiliyor. Başka müşterek yere indirilmiş olabiliyoruz. O nedenden dolayı arka çantanızı, sedyenizi halis muhlis karışma edeceğiniz araçlarınızı da yanınıza alarak arada müşterek 500 m. arada müşterek 1 kilometre üşüşmek durumunda kalabiliyoruz. Bir kez müşterek kamyon kazası vardı. Araç süresince can sıkışmıştı. O kişiyi sürüm imkanınız yoktu. O kişiyi ilk müşterek battaniyeye sardık, huy şeklini açtık. Arkasından kamyonun camını kırarak oradan o kişiyi boşaltma ettik. Bir yukarı merkeze yetiştirdik" sanarak konuştu.

"İşimi baş döndürücü seviyorum"

Ambulans helikopterde kabadayı uçman adına fariza eden Kürşat Atik, "Diğer kaptanlarımız kabilinden silahlı kuvvetler kökenliyim. Burada uçuşlarımız genel açıdan hesapsızca yapılıyor. Anlık gelişen hallerde ilk herşeyden ilk olarak primer vakalar, henüz ciddi olaylar oluyor. Trafik kazası yahut natürel facia seçimi olaylar henüz ciddi olaylar oluyor. En inanılır halde görüngü sahasına geçiş ederek hastanın mergup afiyet kuruluşuna açıktan naklini sağlıyoruz. Vakalarda hissî bağlam oluyor. Biz genel açıdan bu duygusallığı yere indikten sonradan ayırt ediyoruz. Benim senelerdir tecrübem de bu şekilde. Genelde uçuşta değişik müşterek dikkat toplaşımı şeklinde oluyoruz. Yere inanılır müşterek halde indikten sonradan vakanın ne işe yaradığını çabucak görüyoruz. Zamanla elbette bu insanlarda müşterek defans mekanizması yahut kanıksama seçimi oluyor. Tabii, insanlarımıza araştırma görevlisi iktisap etmek benim mesleksel motivasyonumu yukarı ölçüde tutuyor. O nedenden dolayı işimi baş döndürücü seviyorum" şeklinde konuştu.

"Bu mevzuda Türkiye baş döndürücü başarılı"

Ambulans helikopterde kabadayı uçman adına fariza eden Ünal Köse, "Biz Karadeniz Bölgesi'nde fariza yaptığımız düşüncesince bizim düşüncesince en ehemmiyetli ilke meteorolojik unsurların akla yatkın olması ve gerileyiş yerindeki problemlerdir. Yaptığımız operasyonların en iyi ve müspet yanı öteki evren ülkelerine gereğince bu dizi eylem Türkiye'de başladığından bu yana tek kaymakamlık yaşamamış olmamızdır. Bu durumun ne denli değerli bulunduğunu gösteriyor. Tabii ki pilotlarımızın baş döndürücü deneyimli olması, er asıllı olması bizim düşüncesince baş döndürücü önemli" ifadelerini kullandı.

"Ekibimiz az henüz gelişigüzel gündüz müşterek vatandaşımızın dünyasına uzanmıştır"

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doktor Emre Özden ise "Bu merkezimizden cankurtaran helikopterimiz Samsun'un birlikte Tokat, Amasya, Ordu, Sinop'taki çabuk olaylara da çabuk muvasala sağlıyor. Bu merkezimizde 3 doktor, 2 paramedik, 4 uçman ve 3 arazi çalışanı fariza yapıyor. Ekibimiz 2019 senesinde 210, 2020 senesinde 313, 2021 senesinde ise 320 hadise düşüncesince havalandı. Ambulans helikopterimiz 2009 senesinde bu yana çalışkanlık gösteriyor. Bu süreçte yekûn 2 bin 281 hadise düşüncesince havalandı. Bu salname averaj 190 olaya mukabele ediyor. Bu verilere gereğince ekibimiz, az henüz gelişigüzel gündüz müşterek vatandaşımızın dünyasına uzanan müşterek el olmuş. Bu açıdan ekibimizin yardımı baş döndürücü büyük" açıklamasında bulundu. Ambulans helikopter, en ağır anlarında vatandaşların imdadına yetişmeyi sürdürüyor.

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler