USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de

Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de
24-02-2023 04:09
Ankara

Kararname ile 8 Şubat'ta Cumhurbaşkanı kararıyla anons edilen OHAL kapsamında arazi meydan vilayetlerde oturma ve yapılaşmaya dair tahsil edilen tedbirler belirlendi.

Buna göre, 6 Şubat'ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremler hasebiyle umumi yaşama sansasyonel facia bölgesi şekilde benimseme edilen yerlerde, afetten etkilenenlerin arızi yahut değişmez iskan alanları; kırık hattına mesafesi, yerin elverişliliği, teessüs merkezine yakınlığı denli kriterler gözetilerek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) dünkü teessüs yerlerinin tespitine dair fariza ve yetkileri gizli durmak kaydıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca araçsız belirlenerek alakalı kurumlara bildirilecek.

Bu saptama yapılırken hacet bulunması şeklinde 4342 mahdut Mera Kanunu ile 6831 mahdut Orman Kanunu'nun ek 16'ncı maddesinde tamlanan alanlar da kullanılabilecek. Bu kapsamda belirlenen bölgelerde nitelik değişikliği müstelzim yerlerin araçsız nitelik değişikliği yapılacak ve bu bölgeler Hazine yerine tescil olunarak meydana getirilen işlemler alakalı kurumlara bildirilecek.

Vasıf değişikliği müstelzim yerlerde, Orman Kanunu'nun ek 16'ncı maddesinde tamlanan yerlerin bulunması şeklinde bu alanın dü katından az olmamak az daha Hazine taşınmazı, orman istihsal çıkmak az daha Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.

Plan ve parselleme işlemlerinde askı, ilan, itirazlara dair ahkâm uygulanmayacak

Genel yaşama sansasyonel facia bölgesi şekilde benimseme edilen yerlerde, sorun süreci bitmeme edenler ile kesinleşen fakat elan tapuya tescil edilmemiş olanlar aut peyda etmek üzere, saptama dışı bırakılan yerlerin Kadastro Kanunu'nun 22'nci maddesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının isteklerine güvenerek alakalı kurumların görüşleri alınmaksızın bu kararnamenin hedefi doğrultusunda Hazine yerine yönetimsel yoldan tescili yapılacak.

Köy oturma alanları karışma belirlenen değişmez iskan sahalarında ve bulunan kentsel alanlarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak tasar ve bayındırlık uygulamaları beklenmeksizin, yöre bilimsel araştırma tutanağı ve döşeme araştırma tutanağı doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak dert planına ve düzenlenecek çatı ruhsatına kendince yürütüm yapılacak.

Bu bölgelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanan tasar ve parselleme planlarında, bayındırlık Kanunu'nun tasar ve parselleme ile alakalı işlemlerindeki askı, ilan, itirazlara dair hükümleri uygulanmayacak. Bu bölgelerde gayrimenkul mülkiyeti yahut bayındırlık hakları azda olsa yahut ağız ağıza başka ortak bölgeye aktarılabilecek. Bu tüze sayışma ve değişim işlemlerine bap edilebilecek.

İşlemler düşüncesince basar kebap kapital meta tutarı ve rastgele ortak ad altında değer alınmayacak

Plan, parselasyon, çatı ruhsatı, gayrimenkul mülkiyeti yahut bayındırlık haklarının aktarılması, sayışma ve değişim işlemleri ve bu işlemler hasebiyle planlı kağıtlar mühür vergisi, resim, masraf ve masraflara iltihak paylarından şaz olacak. Bu işlemler hasebiyle ücret, basar kebap kapital meta tutarı ve rastgele ortak ad altında değer alınmayacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen arızi yahut değişmez iskan alanlarında, Mera Kanunu gereğince sunulan izinler, Orman Kanunu gereğince sunulan izinler, Orman Genel Müdürlüğü çeşidinden Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya sunulan mesire yerleri, orman parkları ve taşınmazlara dair isticar sözleşmeleri ile Mera Kanunu kapsamında tahsis hedefi değişikliği kaynaklanan fakat tapuda elan Hazine yerine tescil edilmeyen yerlerin tahsis hedefi değişiklikleri, Turizmi Teşvik Kanunu'nun 8'inci maddesi kapsamında sunulan tahsis alanları ilgisine kendince araçsız silme edilmiş yahut mefsuh sayılacak.

Maden Kanunu'nun 30'uncu maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında planlı ara ve uç mahsul çoğaltma koşullu ihalelere dair ruhsatlar aut peyda etmek az daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen arızi yahut değişmez iskan sahalarına hemayar mevrut beyaz zehir müsaade sahalarının girişimli bölümü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sonucu ile karar tarihinden itibaren beyaz zehir müsaade alanından araçsız kısaltım edilmiş sayılacak.

Geçici yahut değişmez iskan sahasının ruhsatın tamamını kapsaması şeklinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sonucu ile karar tarihinden itibaren beyaz zehir ruhsatı araçsız silme edilmiş sayılacak. Birinci fıkrada tamlanan alanlarda, amme büyüklenme ve kuruluşlarına ilişik taşınmazlardan uygulamaya karışma edilecek olanlar ile hususi mülkiyete yayıncı öteki etraflı emlak düşüncesince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çeşidinden ilgisine kendince zaman yahut tez devletleştirme sonucu alınabilecek.

Kamulaştırma işlemleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yahut Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) çeşidinden yürütülecek. Kamulaştırılan emlak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yahut TOKİ'nin isteklerine güvenerek Hazine yerine tescil olunacak.

Tescil ve terkin işlemi esnasında servet sahiplerinin bu gayrimenkul servet hasebiyle bağış birlikteliği aranmayacak. Ancak, tapu dairesi vaziyeti alakalı bağış dairesine bildirecek. Tescilden sonradan bu bölgelerde inşai faaliyetlere başlanabilecek. Hazine yerine tescil edilen emlak düşüncesince bedel takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç ortak ay ortamında Sermaye Piyasası Kanunu gereğince izinli lisanslı yurt valüasyon kuruluşları çeşidinden yapılacak.

Belirlenen değer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yahut TOKİ çeşidinden esas hususiyet mahkemesine sunulacak ve bu bedel, tescilinden esbak tapuda mukayyet gayrimenkul maliklerine ödenmek az daha mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak. Yatırılan bedel, üçer maaş vadeli adisyona dönüştürülerek nemalandırılacak ve doğruluk malikine var ise nemalarıyla beraberce ödenecek. Bedelin yatırıldığına dair karar mahkemece gayrimenkul maliklerine bildirme edilecek.

Tapu kaydında arazi meydan tüze ile hepsi şerhler taşınmazın bedeli üstünde bitmeme edecek

Taşınmazın tescilinden esbak tapu kaydında arazi meydan tedbir, kamulaştırma, ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve yararlanma hakkı denli tüze ile inhibitör ve baskıcı hepsi şerhler taşınmazın bedeli üstünde bitmeme edecek; tapu kaydındaki tüze ve şerhler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yahut TOKİ'nin talebi üstünde tapu müdürlüğünce araçsız terkin edilecek ve boyut doğruluk malikine bildirme edilecek.

Bedelin yatırılmasından sonra, bu değer üstünden yapılacak uyum görüşmelerinde barışma sağlanamaması şeklinde Kamulaştırma Kanunu'nun değer tespiti ve tescili davalarına müteveccih hükümlerinden değer belirlenmesine ve ödenmesine dair hükümleri uygulanacak. Bu kanun maddesi kapsamında amme büyüklenme ve kuruluşlarına ilişik taşınmazlardan zaman alınacak olanlar araçsız Hazine yerine tescil edilecek. Taşınmazın bedeli, tescil işleminden itibaren 60 çağ ortamında Kamulaştırma Kanunu'nun 30'uncu maddesi hükümlerine kendince belirlenecek. Bu fıkrada egemenlik yok durumlarda Kamulaştırma Kanunu hükümleri uygulanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; altyapı, üstyapı karışma gelişigüzel ayrışık yapım hazırlamaya yahut yaptırmaya, çevre rakamlarını belirlemeye, çeşit değişikliği yapmaya, büküm irtifakı, büküm mülkiyeti kurmaya mezun olacak. Bu icraat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, yapılış ve bunların iştirakleriyle Kamu İhale Kanunu'na yayıncı idareler ile ortaklaşa iş ortamında yapılabilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu kapsamda tamlanan iş ve işlemlere dair şekilde bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, yapılış ve bunların iştirakleri ile TOKİ'ye bitirme devrine ve bu iş ve işlemlerden hangilerinin TOKİ ve öteki kurum, yapılış ve bunların iştirakleri çeşidinden yapılacağını belirlemeye mezun olacak.

Yerli yahut ecnebi kişi, büyüklenme ve şirketler hane ve büro yaptırabilecek

AFAD tarafından; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve Bakanlığın bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, kuruluşları ve bunların iştiraklerine, bu öz kapsamında akdedilecek protokoller çerçevesinde konut, büro ve enfrastrüktür tesisleri ile bunlar düşüncesince muktezi gelişigüzel janr ve ölçekte harita, etüt, proje, bayındırlık planı, parselleme denli mühendislik hizmetleri yaptırılabilir yahut doğruluk sahibi olanlara tanınmak az daha meydana getirilen hane yahut işyerleri bu idarelerden satın alınabilecek.

Bu kapsamda AFAD tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve Bakanlığın bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, kuruluşları ve bunların iştiraklerine pınar aktarımı yapılabilecek. Yapılacak iş ve işlemler karşı Kamu İhale Kanunu'nun tahminî maliyet tespitine dair usulleri ile avan plan çıkmak kaydıyla 62'nci maddesinin ortak numara fıkrasının (c) bendi hükümleri uygulanmayacak. Yapım işleri ve enfrastrüktür ile alakalı gelişigüzel ayrışık işlemden iltihak oranı ve uran enfrastrüktür bedeli alınmayacak.

Yerli yahut ecnebi kişiler, firmalar ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki hane ve büro ihtiyacını istikbal etmek ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağış çıkmak az daha Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve Bakanlıkça belirlenecek yüz planlara akıllıca hane ve büro yapabilecek yahut yaptırabilecek. Bu kapsamda Bakanlığa bağış edilen hane ve işyerleri doğruluk sahiplerine tanınmak az daha AFAD'a devredilecek.

Bu bölgelerde doğalgaz, elektrik, su, atılmış su ve özleştirme tesisleri ile atılmış el işi tesisleri, yazışma ve öteki gelişigüzel ayrışık enfrastrüktür yatırımları, üst çatı imalatları tamamlanıncaya denli alakalı kurum, yapılış ve tevzi şirketlerince ilk önce tamamlanacak.

Yıkıntı atıklarının dökümü valilikçe belirlenen alanlara yapılacak

Afet dallarından çıkan döküntü atıklarının dökümü, çevrenin korunmasına dair önlemler içerlemek kaydıyla alakalı valilikçe belirlenen alanlara yapılacak. Yıkıntı atıkları, arka dönüşüme yayıncı bağlanmak sureti ile alakalı standartları ve muktezi koşulları sağlayarak enfrastrüktür ve üst çatı yatırımlarında kullanılabilecek. Bu döküm sahaları ve bu sahalarda yapılacak iş ve işlemler alakalı mevzuatın belgelendirmeye dair hükümlerinden şaz olacak.

Bu öz kapsamında tamlanan iş ve işlemlerde kullanılmak az daha gerekseme mahsus kaynağın temini amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bakanlığın bağlı, alakalı ve münasebetli kurum, yapılış ve bunların iştirakleri ile basar kebap kapital meta işletmeleri ortada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı onayıyla ve alakalı hile maddi durumuna harcama yazılmak aracılığıyla pınar aktarımı yapılabilecek.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında istihdam edilen personel, bu kararnamede tamlanan ve Bakanlık, dair ve alakalı kuruluşları ile bunların iştiraklerince planlı iş ve işlemlerde Bakanlıkça görevlendirilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler