USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi yasalaştı

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onama edildi.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi yasalaştı
05-03-2022 23:54
TBMM

Kanunla, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, bakı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini nâkil Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar üzerine türel mesuliyeti belirleniyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle dayalı kişi, tesis, alet ve maddeler de kodifikasyon kapsamında arazi alacak.

Nükleer zararlara bağlı türel günah hükümlerinin uygulanmasında arazi verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde arazi düzlük tanımlar esasi alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle dayalı rastgele müşterek faaliyeti yürütecek hak yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile dayalı arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla görevli olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren değme muhtelif faaliyette; faaliyetin ferdî yahut içtimai anlamda kâr sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla maruz kalınabilecek ışıma dozlarının gibi ve birebir bulunan en az kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri esasi alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle dayalı kişi, tesis, alet ve maddeler güvenlik, itimat ve çekirdeksel garanti açısından regülatör kontrole yayımcı olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin son ve koşulları, düzenlilik ve emniyetle dayalı gerekleri karşılayacak şekilde, kademeli yaklaşım esasi alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde düzenlilik ve emniyet, rüçhan kendisine sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalması riskini doğuracak değme muhtelif faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi esasi olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan mezuniyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri olmak talip hak yahut hukuksal eşhas Nükleer Düzenleme Kurumuna başvuracak. Kurum düzenlilik yahut emniyetle dayalı prensipleri esasi alarak tebligat yahut yetkilendirme müstelzim faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılmış tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını olmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uyarınca müesses hukuksal eşhas lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılmış tesislerinin düz yazı edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste düzenlilik ve emniyeti ilişik başkalık yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut müstahzar madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve dayalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel eş kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve dayalı değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında kasıntı kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut dayalı değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, itimat ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak kasıntı kabilinden belirlenen gayrı ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza ilişki personele radyasyondan korunmaya müteveccih edep bilimi bilimi sağlayan hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih iş verecek kişiler, faaliyetlerde fariza ilişki personel, takım imalatı fail eşhas ile üçüncü yan nezarete fail firmalar düşüncesince kurumdan mezuniyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen şahıslara gayrı eşhas kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, itimat ve çekirdeksel güvenceye bulaşık edebilecek gayrı ameliyat düşüncesince mezuniyet vesikası kabul etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği müşterek çalışkanlık düşüncesince güvenlik, itimat ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şartlar da karışma peyda buyurmak kıl payı lazım mezuniyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve mezuniyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve valör süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut henüz geçmiş izinli müşterek çalışkanlık düşüncesince bambaşka müşterek bireyin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca dayalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana ilişik olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında değme muhtelif günah kendilerinde peyda buyurmak kıl payı çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, düzenlilik ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, itimat ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında temel günah yetkilendirilen insana ilişik olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, regülatör arama altında peyda buyurmak yahut yükümlülüklerini namına bildirmek kıl payı görevlendirme yapmak, iş kabul buyurmak yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak biçimde bırakma edemeyecek.

Yetkilendirilen bireyin sorumlulukları, regülatör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen bireyin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yada silme edilmesi ve benzer ahval sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın etkin atılmış tesislerinin kurulacağı yakut Nükleer Düzenleme Kurumu onayına yayımcı olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, itimat ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya yayımcı bambaşka hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına bulaşık edebilecek ameliyat düşüncesince kaynaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya yayımcı tutabilecek.

Denetim ve durumunda inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen eşhas Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine yayımcı olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum bakı ve durumunda tetkik kapsamında, neticeleri bakımından kasıntı açısından bağlayıcı olamaz biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek kıl payı duygu sahibi amme kasıntı ve kuruluşları, hususi hususiyet hukuksal bireyleri ve hak kişilerden beceri dayanak noktası hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılmış tesislerinin alanlarında yapılacak binalar üzerine Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı değme muhtelif günah yetkilendirilen insana ilişik olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu gestalt yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda duygu sahibi bulunan amme kasıntı ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri duygu sahibi amme kasıntı ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma kendisine yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel bünye yahut ışın etkin atılmış tesisine bağlı yapıların denetimi de karışma peyda buyurmak kıl payı kasıntı kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince izinli şirketlerden iş alacak.

Denetime yayımcı olanlar, kasıntı denetçilerinin ve kasıntı kabilinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve vaktiyle namına getirebilmeleri düşüncesince lazım şartları sağlayacak ve esirgeyici düzenlilik tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine yayımcı olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden tasdikli denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, dayalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini namına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları nâkil kasıntı çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime arkadaşlık buyurmak kıl payı görevlendirilen gayrı kasıntı personeli, bakı amacıyla dayalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri nezaret buyurmak ve durumunda incelemek; lazım gördükleri kişilerle ahbaplık restore etmek ve lazım gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve sormaca yapmak; değme muhtelif bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele müşterek gereç yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir kendisine giderilmiş buyurmak yahut ettirmek; rastgele müşterek aleti kullanarak ölçüm, analiz, muayene ve imtihan gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut yazılmış yük avlamak yetkisine erbap olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde mahzur mevcut durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, vaziyeti kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, kasıntı mezuniyet maruz faaliyetin tamamının yahut müşterek kısmının durdurulması yahut sınırlanması da karışma peyda buyurmak kıl payı lazım tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, bakı esnasında lazım durumlarda mülki yönetim amirlerinden manşet kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu vaziyette mülki yönetim amirleri ve manşet kuvvetleri kasıntı denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve çıkma yakıtlar

Türkiye'nin buyruk piyasası haricinde düzenlenen müşterek çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları süresince imal edilmiş ve kullanma süresi dolduğunda sebep ülkeye reddetme şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmiş olmasına ve natürel ışın etkin maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu etkime uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan çıkma yakıtların yahut giderilmiş dış ışın etkin atıkların yönetiminde tamamı günah çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Tesislerde düzenlenen rastgele müşterek çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar bambaşka müşterek yetkilendirilen insana devredilene denli tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan çıkma yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı çıkma yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların bünye süresince yahut bünye dışarısında değme muhtelif taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden emisyon faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların değme muhtelif mesuliyeti yetkilendirilen insana ilişik olacak.

Türkiye'nin buyruk dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden giderilmiş edilecek.

Sahipsiz ışın etkin bap belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, dayalı kasıntı ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak lazım tedbirleri ilişki yahut aldıracak, giderilmiş karışma lazım iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve çıkma yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılmış politikası ve stratejisinin belirlenmesine esasi Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile sonlanmış yılların sonuna denli hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler