USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de
25-02-2022 01:22
TBMM

Teklifle, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, gözaltı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini haiz Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar kendisince türel yazık diyetinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle alakadar kişi, tesis, alet ve maddeler de kombinezon kapsamında arazi alacak.

Teklifte, çekirdeksel zararlara bağlı türel yazık hükümlerinin uygulanmasında arazi verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde arazi düzlük tanımlar asal alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle alakadar rastgele müşterek faaliyeti yürütecek adalet yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile alakadar arsıulusal geçim ve sözleşmelere uymakla işyar olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalma riskini içeren rastgele müşterek ayrışık faaliyette; faaliyetin ferdî yahut içtimai anlamda yarar sağlaması, çalışkanlık zımnında sunulan kalınabilecek ışıma dozlarının gibi ve akıllıca bulunan en az kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri asal alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle alakadar kişi, tesis, alet ve maddeler güvenlik, güven ve çekirdeksel garanti açısından aranjör kontrole yayımcı olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin hudut ve koşulları, asayiş ve emniyetle alakadar gerekleri karşılayacak şekilde, basamaklı yaklaşım asal alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde asayiş ve emniyet, rüçhan namına sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona sunulan kalması riskini doğuracak rastgele müşterek ayrışık faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek insanların bilgilendirilmesi asal olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan salahiyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri çalmak talip adalet yahut hukuksal eşhas Nükleer Düzenleme Kurumuna müracaatta bulunacak. Kurum asayiş yahut emniyetle alakadar prensipleri asal alarak ihbarname yahut yetkilendirme müstelzim faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını çalmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uyarınca müesses hukuksal eşhas lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesislerinin nesir edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste asayiş ve emniyeti bağlanmış ayrım yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakadar uygulayım bilimi ile çekirdeksel koşa kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakadar değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında büyüklenme çeşidinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut alakadar değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, güven ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak büyüklenme çeşidinden belirlenen öbür ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza ilişki personele radyasyondan korunmaya müteveccih yetişek sağlayan hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih ihtimam verecek kişiler, faaliyetlerde fariza ilişki personel, takım imalatı fail eşhas ile üçüncü yan nezarete fail firmalar düşüncesince kurumdan salahiyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen insanlara öbür eşhas çeşidinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceye bulaşık edebilecek öbür ameliyat düşüncesince salahiyet vesikası kabul etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği müşterek çalışkanlık düşüncesince güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şerait da müdahale peyda eylemek neredeyse lüzumlu salahiyet koşullarını belirleyecek.

Kurum çeşidinden maruz lisans, müsaade ve salahiyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve geçerlik süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut elan ilk mezun müşterek çalışkanlık düşüncesince ayrıksı müşterek ferdin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca alakadar bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana alakadar olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında rastgele müşterek ayrışık yazık kendilerinde peyda eylemek neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, asayiş ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, güven ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında adalet yazık yetkilendirilen insana alakadar olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, aranjör arama altında peyda eylemek yahut yükümlülüklerini hesabına bildirmek neredeyse görevlendirme yapmak, ihtimam kabul eylemek yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak biçimde vazgeçme edemeyecek.

Yetkilendirilen ferdin sorumlulukları, aranjör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen ferdin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması ve ya silme edilmesi ve benzeşim ahval sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın etkin atılan tesislerinin kurulacağı tarz Nükleer Düzenleme Kurumu onayına yayımcı olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, güven ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya yayımcı ayrıksı hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına bulaşık edebilecek ameliyat düşüncesince imtizaç ölçütleri belirleyebilecek ve onaya yayımcı tutabilecek.

Denetim ve durumunda inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen eşhas Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine yayımcı olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen insanların yüklenici, ast yüklenici, tedarikçi ve ast tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum gözaltı ve durumunda tetkik kapsamında, neticeleri bakımından büyüklenme açısından bağlayıcı olamaz biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse önsezi sahibi amme büyüklenme ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal insanları ve adalet kişilerden uran dayanak hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar kendisince Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı rastgele müşterek ayrışık yazık yetkilendirilen insana alakadar olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu gidişat yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda önsezi sahibi bulunan amme büyüklenme ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri önsezi sahibi amme büyüklenme ve kuruluşları çeşidinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma namına yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel organizasyon yahut ışın etkin atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de müdahale peyda eylemek neredeyse büyüklenme çeşidinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince mezun şirketlerden ihtimam alacak.

Denetime yayımcı olanlar, büyüklenme denetçilerinin ve büyüklenme çeşidinden görevlendirilen insanların görevlerini serbestçe ve vaktiyle hesabına getirebilmeleri düşüncesince lüzumlu şartları sağlayacak ve esirgeyici asayiş tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine yayımcı olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye çeşidinden tasdikli denetçileri çeşidinden meydana getirilen denetimlerde, alakadar mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini hesabına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları haiz büyüklenme çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu çeşidinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime refakat eylemek neredeyse görevlendirilen öbür büyüklenme personeli, gözaltı amacıyla alakadar bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri murakabe eylemek ve durumunda incelemek; lüzumlu gördükleri kişilerle ahbaplık kılmak ve lüzumlu gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve sormaca yapmak; rastgele müşterek ayrışık bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele müşterek materyal yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir namına kaldırılmış eylemek yahut ettirmek; rastgele müşterek aleti kullanarak ölçüm, analiz, yoklama ve imtihan gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut mukayyet pırtı avlamak yetkisine eş olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde engel mevcut durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, vaziyeti kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, büyüklenme salahiyet maruz faaliyetin tamamının yahut müşterek kısmının durdurulması yahut sınırlanması da müdahale peyda eylemek neredeyse lüzumlu tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, gözaltı esnasında lüzumlu durumlarda mülki hile amirlerinden manşet kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu vaziyette mülki hile amirleri ve manşet kuvvetleri büyüklenme denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve çıkma yakıtlar

Türkiye'nin ferman piyasası haricinde planlı müşterek çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında imal edilmiş ve tasarruf süresi dolduğunda sebep ülkeye iadeli şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmesine ve katıksız ışın etkin maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu hâkimiyet uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan çıkma yakıtların yahut kaldırılmış dünya ışın etkin atıkların yönetiminde kâffesi yazık çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana alakadar olacak.

Tesislerde planlı rastgele müşterek çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar ayrıksı müşterek yetkilendirilen insana devredilene denli tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan çıkma yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı çıkma yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların organizasyon zarfında yahut organizasyon dışarısında rastgele müşterek ayrışık taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden emisyon faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların rastgele müşterek ayrışık mesuliyeti yetkilendirilen insana alakadar olacak.

Türkiye'nin ferman dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) çeşidinden kaldırılmış edilecek.

Sahipsiz ışın etkin husus belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, alakadar büyüklenme ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak lüzumlu tedbirleri ilişki yahut aldıracak, kaldırılmış müdahale lüzumlu iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen insanların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve çıkma yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine asal Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile sonlanmış yılların sonuna denli hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler