USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda ikrar edildi

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda benimseme edildi.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda ikrar edildi
01-03-2022 05:46
TBMM

Teklifle, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, denetleme faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini nâkil Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar alın türel hata diyetinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, maşa ve maddeler de aranjman kapsamında arazi alacak.

Teklifte, çekirdeksel zararlara bağlı türel hata hükümlerinin uygulanmasında arazi verilmemiş tanımlar hesabına Paris Sözleşmesi'nde arazi düzlük tanımlar esasi alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat hesabına umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle alakalı rastgele yanında faaliyeti yürütecek DOĞRU yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile alakalı arsıulusal barışma ve sözleşmelere uymakla mükellef olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren değme çeşitli faaliyette; faaliyetin ferdî yahut maşeri manada kâr sağlaması, çalışkanlık zımnında maruz kalınabilecek ışıma dozlarının muhtemel ve akla yatkın bulunan en düşüt kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri esasi alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle alakalı kişi, tesis, maşa ve maddeler güvenlik, asayiş ve çekirdeksel garanti açısından aranjör kontrole editör olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin bitim ve koşulları, asayiş ve emniyetle alakalı gerekleri karşılayacak şekilde, aşamalı yaklaşım esasi alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde asayiş ve emniyet, rüçhan şekilde sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalması riskini doğuracak değme çeşitli faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek şahısların bilgilendirilmesi esasi olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan salahiyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri çalmak talip DOĞRU yahut hukuksal şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumuna başvuracak. Kurum asayiş yahut emniyetle alakalı prensipleri esasi alarak ihbariye yahut yetkilendirme müstelzim faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın fail atılan tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını çalmak düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan salt Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına gereğince müesses hukuksal şahıslar lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın fail atılan tesislerinin nesir edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste asayiş ve emniyeti raci ayrım yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın fail maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel eş kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve alakalı değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında büyüklenme kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut alakalı değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, asayiş ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak büyüklenme kabilinden belirlenen öteki ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza takanak personele radyasyondan korunmaya müteveccih terbiye verici hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih ihtimam verecek kişiler, faaliyetlerde fariza takanak personel, takım imalatı önleyen şahıslar ile üçüncü yan nezarete önleyen firmalar düşüncesince kurumdan salahiyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen insanlara öteki şahıslar kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceye bulaşık edebilecek öteki ameliyat düşüncesince salahiyet vesikası onama etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği yanında çalışkanlık düşüncesince güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şartlar da engelleme edinmek az daha muktezi salahiyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve salahiyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve revaç süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut şimdi evveli mezun yanında çalışkanlık düşüncesince ayrıksı yanında ferdin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca alakalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana raci olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında değme çeşitli hata kendilerinde edinmek az daha çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, asayiş ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında asliye hata yetkilendirilen insana raci olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, aranjör arama altında edinmek yahut yükümlülüklerini alegori ısmarlamak az daha görevlendirme yapmak, ihtimam onama buyurmak yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın fail deposu yahut ışın fail atığı iyesiz duracak biçimde ayrılma edemeyecek.

Yetkilendirilen ferdin sorumlulukları, aranjör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen ferdin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması ve ya silme edilmesi ve benzeşim bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın fail atılan tesislerinin kurulacağı meydan Nükleer Düzenleme Kurumu onayına editör olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, asayiş ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya editör ayrıksı hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına bulaşık edebilecek ameliyat düşüncesince kaynaşma ölçütleri belirleyebilecek ve onaya editör tutabilecek.

Denetim ve haklı inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine editör olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen şahısların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum teftiş ve haklı tetkik kapsamında, neticeleri bakımından büyüklenme açısından bağlayıcı olamaz biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek az daha his sahibi amme büyüklenme ve kuruluşları, hususi ahbaplık hukuksal bireyleri ve DOĞRU kişilerden beceri dayanak noktası hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın fail atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar alın Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı değme çeşitli hata yetkilendirilen insana raci olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu gidişat yetkilendirilen ferdin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda his sahibi bulunan amme büyüklenme ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri his sahibi amme büyüklenme ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma şekilde yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel organizasyon yahut ışın fail atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de engelleme edinmek az daha büyüklenme kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince mezun şirketlerden ihtimam alacak.

Denetime editör olanlar, büyüklenme denetçilerinin ve büyüklenme kabilinden görevlendirilen şahısların görevlerini serbestçe ve eskiden alegori getirebilmeleri düşüncesince muktezi şartları sağlayacak ve koruyan asayiş tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine editör olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden tasdikli denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, alakalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini alegori getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları nâkil büyüklenme çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime refakat buyurmak az daha görevlendirilen öteki büyüklenme personeli, teftiş amacıyla alakalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri arama buyurmak ve haklı incelemek; muktezi gördükleri kişilerle mülaki kızarmak ve muktezi gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve sormaca yapmak; değme çeşitli bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele yanında gereç yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir şekilde giderilmiş buyurmak yahut ettirmek; rastgele yanında aleti kullanarak ölçüm, analiz, dirlik muayenesi ve sınav gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut yazılmış eşya avlamak yetkisine cemaat olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde mahzur bulunan hallerde Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, hali kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, büyüklenme salahiyet maruz faaliyetin tamamının yahut yanında kısmının durdurulması yahut sınırlanması da engelleme edinmek az daha muktezi tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, teftiş esnasında muktezi hallerde mülki güdüm amirlerinden polis kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu vaziyette mülki güdüm amirleri ve polis kuvvetleri büyüklenme denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve müstamel yakıtlar

Türkiye'nin buyuru endüstrisi haricinde ölçülü yanında çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın fail atıklar, Türkiye sınırları içine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında tamamlanmış ve yararlanma süresi dolduğunda fon ülkeye iadeli şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın fail atıkların transit geçmiş olmasına ve katıksız ışın fail maddelerin mülemma bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu etkime uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan müstamel yakıtların yahut giderilmiş dış ışın fail atıkların yönetiminde kâffesi hata çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana raci olacak.

Tesislerde ölçülü rastgele yanında çalışkanlık sonucunda imal edilen ışın fail atıklar ayrıksı yanında yetkilendirilen insana devredilene denli tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan müstamel yakıtlar, pres ömrü zarfında çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri sonucunda müstamel yakıtı yahut ışın fail atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların organizasyon zarfında yahut organizasyon dışarısında değme çeşitli taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden sürüm faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın fail atıkların değme çeşitli mesuliyeti yetkilendirilen insana raci olacak.

Türkiye'nin buyuru dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın fail atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden giderilmiş edilecek.

Sahipsiz ışın fail öz belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, alakalı büyüklenme ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak muktezi tedbirleri takanak yahut aldıracak, giderilmiş engelleme muktezi iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen şahısların görüşlerini de alarak ışın fail atıkların ve müstamel yakıtların yönetimine bağlı millî ışın fail atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine esasi Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile biten yılların sonuna denli hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne göre, yetkilendirmeye editör yanında çalışkanlık esnasında ışın fail atılan üreten şahıslar ışın fail atılan yönetimi hususi hesabına, çekirdeksel tesis, ışıma tesisi ve ışın fail atılan tesislerini çalıştırmak az daha yetkilendirilen şahıslar ise işletmeden sürüm hususi hesaplarına, belirlenecek tutarda, değişik yardım oranı ödeyecek.

Bakanlık özek saymanlık ünitesi gözetiminde ışın fail atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesapları açılacak. hususi hesaplar namına öğrenim edilen gelirler maksadı haricinde kullanılamayacak.

Nükleer santraller düşüncesince hususi hesaplara ödenecek yardım payları imal edilen ünite çarpıcılık (kWh) başına, güvence miktarları ise oturmuş çelim (MW) başına, öteki organizasyon ve icraat düşüncesince ise hususi hesaplara ödenecek yardım payları ile güvence miktarları, tesisin ve uygulamanın türü, atığın sınıfı, miktarı ve aktivitesi denli hususlar dikkate alınarak Hesaplar Yönetim Kurulu kabilinden belirlenecek. hususi hesaplara ödenecek yardım payları ile güvence miktarları değme sene gözden geçirilecek, öngörülen giderleri karşılayacak biçimde güncellenecek. Ancak arsıulusal anlaşmalarda bu köşe yazısı kapsamında arazi düzlük hususları düzenleyen ahkâm hafi kalacak.

Radyoaktif atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesabının gelirleri; ödenecek yardım payları ve teminatlar, hususi aritmetik gelirlerinin değerlendirilmesiyle elde edilmiş gelirler, hediye ve öteki gelirlerden oluşacak.

Radyoaktif atılan yönetimi hususi hesabından; ışın fail atılan giderilmiş tesisi kurulabilecek yerlerin belirlenmesi ve alakalı meydan çalışmaları, ışın fail atılan giderilmiş tesisinin tasarımı, salahiyet alınması, inşası, işletilmesi, bakımı, kapatılması ve aranjör kontrolden çıkarılması, tamlanan amaçlara müteveccih araştırı ve ihya faaliyetleri, işlemlerini gerçekleştirmek az daha Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna (TENMAK) ifa yapılacak.

İşletmeden sürüm hususi hesabından; çekirdeksel tesisler, ışıma tesisleri ve ışın fail atılan tesislerinin işletmeden çıkarılması esnasında ortaya çıkan ışın fail atıkların bertarafının maliyetleri de engelleme edinmek az daha işletmeden çıkarılması, organizasyon piyasasının baştan yararlanma koşullarıyla ahenkli bir vaziyete getirilmesi, işlemlerini gerçekleştirmek üzere, yetkilendirilen insana bu faaliyetleri düşüncesince ifa yapılacak.

İşletmeden sürüm hususi hesabı, değme organizasyon düşüncesince ayrı izleme edilecek

Hesaplar patronaj oturmuş reis bey ve üyelerine yapılacak ödemeler ile hususi hesapların işleyişine bağlı serbest teftiş ve müşavirlik hizmetleri kapsamında yapılacak ödemeler, yönetimsel masarif ve muhakeme giderleri ilgisine gereğince hususi hesaplardan karşılanacak.

Radyoaktif atılan ve işletmeden sürüm hususi hesabındaki meblağın, işletmeden sürüm esnasında yahut ışın fail atılan yönetimi ile alakalı öngörülenler haricinde olabilecek masarif zımnında ve ya tesisin planlanandan er işletmeden çıkarılması dair çıtırbom kalması haklı maliyetler yetkilendirilen isim kabilinden sağlanan teminattan karşılanacak. Teminat çıtırbom ise küsurat hacim yetkilendirilen insandan öğrenim edilecek. hususi tahminde biriken cirim dikkate alınarak bahis konusu güvence miktarı yetkilendirilen ferdin talebi dair baştan belirlenecek.

Tesislerin işletilmesine müteveccih yetkilendirme düşüncesince müracaat önleyen şahıslar işletmeden çıkarmaya bağlı maliyet planını alakalı bakanlığa sunacak. İşletmeden sürüm hususi hesabı değme yanında organizasyon düşüncesince değişik izleme edilecek.

Özel hesaplarda birleşen gelirler, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamı haricinde olacak.

Süresinde ödenmeyen yardım payları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a gereğince izleme ve öğrenim edilecek. Vergi dairesince öğrenim edilen tutarlar öğrenim edilmiş bulunduğu zamanı izleyen ayın sonuna denli hususi hesaplara aktarılacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu

Özel hesapların gelirlerini komuta etmek ve hususi hesaplardan yapılacak ödemeleri evetlemek az daha Hesaplar Yönetim Kurulu; görü ve Hazine ve Maliye Bakanlığından ikişer temsilci, TENMAK'tan yanında dil avcısı ve bu kurumların haricinde hep sayısı üçü geçmemek az daha Türkiye sınırları dahilinde çekirdeksel santralci işleten hukuksal şahısların birer mümessili ile öteki organizasyon ve icraat düşüncesince yanında temsilciden oluşacak.

Temsilci seçilebilmek düşüncesince Devlet Memurları Kanunu'nda tamlanan mevki memurluğuna atanabilme umumi şartlarını taşımak, minimum dört sene kesiksiz yükseköğrenimi bitirmek ve kamuda ve/veya hususi sektörde dalında minimum iptidai sene çalışmış edinmek gerekecek. Bakanlık mümessillerinden bir tanesi reis bey şekilde fariza yapacak.

Hesaplar Yönetim Kurulu üyelerinin fariza süreleri üç sene olacak. Görev süresi sona aziz üyeler baştan görevlendirilebilecek.

Hesaplar Yönetim Kurulu reis bey ve üyelerine, fariza meydana getirilen toplantılar düşüncesince değme ay hep (20 bin) belirtke rakamının vazifeli aylık katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak cirim denli erinç hakkı ödenecek.

Tesisin er işletmeden çıkarılması ihtimaline alın ışın fail atılan yönetimi ve işletmeden sürüm düşüncesince muktezi maliyetlerin karşılanabileceğine bağlı teminatın yeterliliği Hesaplar Yönetim Kurulu kabilinden kuruluşa bildirilmeden tesisin işletilmesine müteveccih yetkilendirme yapılamayacak.

Nükleer zararlar

Teklifle çekirdeksel zararlara bağlı türel hata da düzenleniyor. Buna göre, çekirdeksel hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar alın bu kanunda etkime yok hallerde Paris Sözleşmesi hükümleri uygulanacak.

Bir çekirdeksel organizasyon haricinde ve üretiminin akıbet etabına mevrut endüstriyel, ticari, tarımsal, tıbbi, ilmî ve ya pedagojik amaçlarla beğenilen yahut kullanılacak bulunan olan radyoizotoplardan yahut Paris Sözleşmesi çerçevesinde belirlenen sınırların altındaki hacim ve aktivitedeki çekirdeksel maddelerden olup biten zararlar bu bölümün kapsamı haricinde olacak.

Nükleer hadiselerden olup biten çekirdeksel zararlar hakkında; büyüklenme kabilinden yahut ülkesindeki makamlar kabilinden yanında çekirdeksel tesisi çalıştırmak az daha mezun hukuksal kişi, çekirdeksel organizasyon çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans alınmadan esbak çağda çekirdeksel tesisi kuran hukuksal kişi, çekirdeksel tesisi çalıştırmak düşüncesince maruz lisans iptalinden sonraları acemi yanında işleten belirlenene denli bulunan çağda lisansı silme edilen hukuksal isim işleten şekilde onama edilecek.

İşleten, çekirdeksel zararlardan ve tazminatların ödenmesinden, çekirdeksel hadisenin meydana gelmesinde kendisinin, çalışanının ve tesisle alakalı teknoloji, servet ve ihtimam sağlayanlar rastgele yanında kusurunun olup olmadığına bakılmaksızın mesul tutulacak.

İşleten, aracısız yanında silahlı çatışma, düşmanca hareketler, iç harp ve ya ayaklanmadan ekolojik ortam meydana mevrut yanında çekirdeksel hadiseden olup biten çekirdeksel zarardan mesul olmayacak.

İşleten, yanında çekirdeksel hadisenin illet bulunduğu çekirdeksel zararların tazmin edilmesine bağlı şekilde çabucak Paris Sözleşmesi ve bu büro hükümleri kapsamında mesul olacak.

İşletenin kurumdan aldığı yetkinin silme edilmiş yahut askıya kırgın yahut kısıtlı olması, işletenin bu büro kapsamındaki sorumluluklarını ortadan kaldırmayacak.

İşletenin, çekirdeksel zarara illet bulunan çekirdeksel hadisenin, çekirdeksel dokunca gören ferdin kastından ve ya ciddi ihmalinden meydana geldiğini kanıtlama etmesi halinde; işleten, çabucak çekirdeksel dokunca gören bu insana alın çıkışlı mahkemenin kararıyla azda olsa yahut ağız ağıza sorumluluktan kurtulabilecek.

Bu bölümün uygulanmasında bire yanında sahada yanında işleten kabilinden işletilen ansızın çok çekirdeksel organizasyon yegâne yanında organizasyon şekilde onama edilecek.

İşletenin hata sınırları

Teklifin işletenin sorumluğu sınırları bölümünde ise değme yanında çekirdeksel olay düşüncesince işletenin hata miktarları düzenleniyor.

Buna gereğince termal gücü 10 megavatın üstünde bulunan çekirdeksel reaktörler ile büyüklenme kabilinden çekirdeksel organizasyon çalıştırmak düşüncesince verilecek lisans evveliyat yapılacak yorum ile belirlenecek öteki çekirdeksel tesisler düşüncesince 700 milyon avro, bu tazammun girmeyen çekirdeksel tesisler düşüncesince 70 milyon avro, çekirdeksel maddelerin taşınması düşüncesince 80 milyon avro, çekirdeksel maddelerin Türkiye sınırları dahilinde yapılacak transit geçişleri düşüncesince 700 milyon ekü ile hudutlu olacak.

Belirlenen hata miktarları, öteki devletlerde meydana mevrut zararlar ile alakalı olarak, karşılıklılık prensibi çerçevesinde, o ülkede çekirdeksel hadiseden doğan çekirdeksel zararlar düşüncesince geçerli hata miktarı ile hudutlu şekilde uygulanacak.

İşletenler, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak

Teklifle işletene, sigorta yaptırma yahut güvence teşhir zorunluluğu getiriliyor.

Buna gereğince işletenler, değme yanında çekirdeksel organizasyon yahut transfer faaliyeti düşüncesince belirlenen yukarı bitim ücretinde ve büyüklenme kabilinden belirlenen sürede ve şartlara birebir sigorta yaptırmak yahut bilhassa yanında güvence ifşa buyurmak mecburiyetinde olacak.

Nükleer maddelerin Türkiye’nin buyuru dalında yapılacak transit geçişlerinde işleten, 80 milyon ekü ücretinde sigorta yaptıracak yahut güvence gösterecek.

Teklifte tamlanan sigorta ve ya teminat, kuruluşa yazılmış şekilde minimum 2 ay evveli sigorta firması yahut çekirdeksel sigorta havuzu ve ya güvence verici kabilinden bildirimde bulunulmadan askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek. Söz konusu sigorta ve ya teminatın çekirdeksel maddelerin taşınmasına bağlı olması biçiminde sigorta ve ya güvence transfer esnasında askıya alınamayacak yahut silme edilemeyecek.

Yaptırılan sigorta ve ya yayınlanan güvence çabucak yanında çekirdeksel olay haklı çekirdeksel zararın tazmini düşüncesince kullanılabilecek.

İşletenin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince merkezi patronaj kapsamındaki amme idaresi ve ya sermayesinin tamamının kamuya raci olması halinde, işleten sigorta yaptırma yahut güvence teşhir yükümlülüğünden affedilmiş tutulabilecek. Bu vaziyette çekirdeksel olay sonucunda meydana mevrut çekirdeksel zararın mevki kabilinden ne biçimde üstenme edileceğine bağlı kökler ve esaslar, Cumhurbaşkanı sonucunda ile belirlenecek.

Nükleer sigorta havuzu kurulacak

İşletenin belirlenen yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla yanında çekirdeksel sigorta havuzu kurulacak.

İşleten belirlenen sigorta ve ya güvence yükümlülüklerini ülke içerisinden yahut arsıulusal piyasalardan azda olsa yahut ağız ağıza sağlayabileceği denli çekirdeksel sigorta havuzundan da sigorta yapılmasını istem edebilecek.

İşletenin sigorta ve ya güvence bulamaması yahut işleten kabilinden maruz sigorta ve ya teminatın belirlenen miktarlardan az olması haklı az küsurat hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslara gereğince karşılanacak.

Bir çekirdeksel olay daha sonra bulunan sigorta ve ya teminatın belirlenen miktarları karşılamaması haklı az küsurat hacim Cumhurbaşkanınca belirlenecek kökler ve esaslarla karşılanacak ve işletene kayıtım edilecek.

Nükleer zararın tazmini

Teklifin çekirdeksel zararın tazmini türü ve tutarı yanlışsız ve sınırlanmış hata prensibi esasi alınarak Türk Borçlar Kanunu hükümleri gereğince atama edilecek.

Nükleer dokunca gören insana maşeri sigortalar, hususi sigortalar ve umumi esenlik sigortasına bağlı mevzuat gereğince bilhassa meydana getirilen ödemeler çekirdeksel dokunca görenin bu kısımda arazi düzlük ahkâm gereğince alacağı ödence tutarından düşülecek.

Teklifle çekirdeksel dokunca gören kişiler, hasarlarının tazminini, hata sınırları zarfında aracısız işletenden istem edebilecekleri denli sigortacıdan, çekirdeksel sigorta havuzundan ve öteki güvence verenlerden de istem edebilecek.

Nükleer zararın tamlanan hata miktarı sınırlarını aşmasının beklendiği hallerde çekirdeksel hadisenin meydana geldiği tarihten itibaren en geç 2 ay zarfında Cumhurbaşkanınca çekirdeksel olay sonucunda meydana mevrut çekirdeksel zararların tazmini düşüncesince çekirdeksel dokunca görenler kabilinden meydana getirilen başvuruları kullanmak ve müracaatlar alın değişmeyen özgülemek az daha Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulacak. Komisyonun giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Komisyon kurulması halinde, çekirdeksel olay sonucunda meydana mevrut çekirdeksel zararlar madun astronomi eliyle tazmin edilecek. İşletenin hata sınırına giren tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığı kabilinden işletenden yahut onun sigortacısından ve ya işleten kabilinden yayınlanan teminatın paraya çevrilmesi aracılığıyla öğrenim edilecek.

Komisyon, yapacağı ilanlarla minimum yanında salname yanında müddet tanıyarak ve sürenin final tarihini belirleyerek, çekirdeksel dokunca gören şahısların komisyona yahut belirleyeceği öteki makamlara başvurmalarını isteyecek. Nükleer dokunca gören şahıslar kabilinden madun astronomi kurulmadan evveli çekirdeksel zararların tespiti yahut tazmini maksadı ile küşade bulunan davalar, komisyonun çekirdeksel zararın tazmin edilmesine bağlı sonucunda kesinleşene denli duracak. Bu şahısların açmış oldukları davadaki istem sonucunun ağız ağıza madun astronomi sonucunda ile karşılanması durumunda, murafaa kabilinden davanın mevzusuz kalmasına, öteki bağlam düşüncesince ise davanın kalmış bulunduğu yerden devamına değişmeyen verilecek.

Usulüne birebir müracaat yapanlara ödenecek tazminatların hep ücretinin hata miktarı sınırı aşan hallerde komisyon, hata hacim haddini teşekkül fail meblağı paylaştıracak yanında ifa planı yapacak. Ödeme planında, dirilik kaybı yahut şahısların sağlığına maruz zararlar ilk evvela tazmin edilecek. Sorumluluk miktarı sınırının aşılmış bulunduğu hizip düşüncesince Cumhurbaşkanı birebir göreceği tedbirleri alacak.

Komisyon, yedi üyeden oluşacak, üyeler, amme görevlileri arasından cumhur reisi kabilinden belirlenecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'ne göre, işleten, sigortacı, çekirdeksel sigorta havuzu, öteki güvence verenler ve devlet, çekirdeksel ziyanı ortaya çıkaran çekirdeksel hadiseye maksatlı şekilde etken bulunan DOĞRU insana alın kayıtım hakkına cemaat olacak.

İşletenin, aralarındaki sözleşmede açık açık belirtildiği takdirde, sözleşmede tamlanan şümul ve biçimde kontrat icra ettiği insana alın da kayıtım hakkı bulunacak.

Nükleer zararların karşılandığı haller hariç, ödence talepleri çekirdeksel dokunca gören ferdin ziyanı ve sorumlusunu öğrendiği tarihten itibaren belirlenen devir aşımı süresi hâlâ tamamlanmamışsa 3 sene geçmekle devir aşımına uğrayacak.

Can kaybı ile şahısların sağlığına maruz zararlarla alakalı ödence talepleri, çekirdeksel hadisenin gerçekleştiği tarihten itibaren 30 yılın, öteki çekirdeksel zararlarla alakalı ödence talepleri çekirdeksel hadisenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 senenin geçmesiyle devir aşımı olacak.

Rücu hakkı, kayıtım hakkına cemaat ferdin kayıtım edeceği kişiyi öğrenmesinden ve tazminatı ödemesinden itibaren 3 senenin ve değme biçimde tazminatın tamamının ödendiği tarihten başlayarak 10 senenin geçmesiyle devir aşımına uğrayacak.

Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri çıkışlı olacak

Türkiye Cumhuriyeti buyuru dalında gerçekleşen yanında çekirdeksel hadiseyle alakalı şekilde yahut Paris Sözleşmesi ve Türkiye'nin tarafı bulunduğu Viyana ve Paris Sözleşmelerinin Uygulanmasına İlişkin Ortak Protokol gereğince Türk mahkemelerinin muhakeme yetkisinin bahis konusu bulunduğu hallerde çabucak Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri çıkışlı olacak.

Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin çıkışlı olması biçiminde Ankara mahkemeleri stabil çıkışlı olacak. Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulmaması biçiminde mahkeme, belirlenen hata haddini aşmayacak şekilde, çekirdeksel dokunca gören insanlara iare ifa yapılmasına değişmeyen verebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu

Nükleer Düzenleme Kurumuna aranjör faaliyetlerini zafiyete uğratacak, bu faaliyetlerle çelişecek yahut faaliyetlerini çalışan yanında biçimde yürütmesini engelleyecek yükümlülükler verilemeyecek.

Kurum, Kurul sonucunda ile 5 yıla denli yıllara sari yüklenmelere raci sözleşmeler yapabilecek.

Kurumda, Nükleer Düzenleme Uzmanı ve Uzman Yardımcısı istihdam edilecek.

Kurumun fariza endüstrisi ile alakalı hususi bilim ve his müstelzim mevzularda domestik ve ecnebi uzmanlar kontratlı personel şekilde çalıştırılabilecek.

Sözleşmeli personel şekilde istihdam edilecek ecnebi uzmanlar ile ülke haricinde çekirdeksel erke dalında çalışarak minimum 5 sene çalışmış domestik uzmanlara verilecek değme çeşitli ödemeler engelleme ücretler, kontratlı personel düşüncesince uygulanmakta bulunan kontrat tutarı tavanının 14 katını aşmamak az daha Cumhurbaşkanınca belirleme edilecek.

Kurul Başkan ve üyeleri, görevlerinin devamı zarfında görevlerini ehliyetli yanında dikkat, doğruluk ve bitaraflık ile yürüteceklerine, anayasa hükümlerine karşıt cereyan etmeyeceklerine ve ettirmeyeceklerine müteallik Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu huzurunda kasem edecek.

Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi kurulacak

Kurumun görevlerini alegori getirirken gerekseme duyacağı değme çeşitli analiz, danışmanlık, gözetim, inceleme, araştırma, muayene, test, kontrol, terbiye ve sertifikalandırma denli beceri dayanak noktası hizmetlerini ısmarlamak amacıyla, giriş sermayesi 1 milyon Türk Lirası bulunan ve Kurum kabilinden ödenen, paylarının minimum yüzdelik 51'i Kuruma raci olan, Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED) unvanı altında hususi ahbaplık hukuksal kişiliğini nâkil yanında çok ortaklı şeriklik kurulacak.

Kurumun birebir bulması haklı NÜTED AŞ, üçüncü insanlara ülke zarfında ve ülke haricinde ihtimam verebilecek.

Kamu büyüklenme ve kuruluşlarına personel alınmasına müteallik alakalı mevzuat hükümleri NÜTED AŞ kabilinden istihdam edilecek personel alın uygulanmayacak.

Ceza hükümleri

Teklif ile çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ukubet hükümleri de düzenleniyor.

Nükleer tesis, ışıma tesisi yahut ışın fail atılan tesisini muteber yanında lisansa cemaat yapılmaksızın işletenler 4 yıldan 8 yıla denli cezaevi ve 5 bin devir adli itibar cezası ile; ışıma uygulamalarını muteber yanında lisansa cemaat yapılmaksızın yürütenler 1 yıldan 4 yıla denli cezaevi ve bin devir adli itibar cezası ile; çekirdeksel tesis, ışıma tesisi yahut ışın fail atılan tesislerine bağlı Kurumdan müsaade katılması müstelzim faaliyetleri muteber yanında izne cemaat yapılmaksızın yürütenler 2 yıldan 5 yıla denli cezaevi ve 3 bin devir adli itibar cezası ile cezalandırılacak.

Faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın fail deposu yahut ışın fail atığı iyesiz duracak biçimde ayrılma edenler 3 yıldan 8 yıla denli cezaevi ve 5 bin devir adli itibar cezasına çarptırılacak.

Nükleer madde, ışın fail eşme ve ışın fail atıkları; cebir, tehdit, alavere dalavere yahut hukuka karşıt ayrıksı yanında tutum ile elde fail kişilere, ivaz şimdi ciddi yanında cezayı müstelzim yanında zeval teşekkül etmediği takdirde 5 yıldan 15 yıla denli cezaevi ve 10 bin devir adli itibar cezası uygulanacak.

Nükleer madde, ışın fail eşme yahut ışın fail atıkların kaybolmasına, çalınmasına yahut salahiyetsiz şahısların eline geçmesine boşlama göstererek yahut ilgi ve itina yükümlülüğüne karşıt şekilde illet bulunan kişiler, 2 yıldan 5 yıla denli cezaevi cezası alacak.

Radyoaktif atıkları yahut müstamel yakıtları Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine sokan şahıslar 5 yıldan 10 yıla denli cezaevi ve 5 bin devir adli itibar cezası ile cezalandırılacak.

Nükleer tesislere, ışıma tesislerine, ışın fail atılan tesislerine ve çekirdeksel madde, ışın fail eşme yahut ışın fail atıklara salahiyetsiz müdahalede bulunan, saldıran, dokunca verici yahut bunları baltalama fail şahıslar 5 yıldan 15 yıla denli cezaevi ve 10 bin devir adli itibar cezasına çarptırılacak.

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri, ışın fail atılan tesisleri ile çekirdeksel madde, ışın fail eşme yahut ışın fail atıklara bağlı yazılımlara salahiyetsiz müdahalede bulunan, saldıran, dokunca verici yahut bunları baltalama fail şahıslar 3 yıldan 10 yıla denli cezaevi ve 10 bin güne denli adli itibar cezası alacak.

Nükleer tesis, ışıma tesisi yahut ışın fail atılan tesisini erk yahut zılgıt kullanarak ve ya hukuka karşıt ayrıksı yanında davranışla ele geçiren, zapt fail yahut kontrolü dibine düzlük insanlara 12 yıldan 20 yıla denli cezaevi cezası uygulanacak.

Nükleer tabanca ve ya radyolojik tabanca inşaat eden, ışın fail maddeleri bu amaçla bulunduran, kullanan, kullanımını yaygınlaştıran yahut bunları ticaretini önleyen şahıslar 25 yıldan 30 yıla denli hapisle cezalandırılacak.

Bu fiillerin DOĞRU yahut hukuksal kişiyi, arsıulusal yanında örgütü yahut yanında devleti yanında fiili hazırlamaya yahut yapmaktan kaçınmaya mahkûm etmek amacıyla gerçekleştirilmesi biçiminde verilecek ukubet fiilin ağırlığına gereğince yarısından dü katına kadar, bu fiillerin yanında teşkilat faaliyeti çerçevesinde işlenmesi biçiminde yarısından yanında katına denli artırılacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda onama edilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi ile çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yönetimsel yaptırımlar düzenleniyor.

Bir çekirdeksel tesisin muteber yanında lisansa cemaat yapılmaksızın işletilmesi haklı 2 milyon 733 bin ila 136 milyon 623 bin lira, ışın fail atılan tesisleri ve ışıma tesislerinin muteber yanında lisansa cemaat yapılmaksızın işletilmesi haklı 1 milyon 367 bin ila 13 milyon 663 bin lira, ışıma uygulamalarının muteber yanında lisansa cemaat yapılmaksızın yürütülmesi haklı 28 bin ila 274 bin liralık yönetimsel itibar cezası uygulanacak.

İzin katılması müstelzim faaliyetlerden; tesislere bağlı olanların müsaade alınmaksızın yürütülmesi haklı 137 bin ila 638 bin, diğerlerinin müsaade alınmaksızın yürütülmesi haklı 10 bin ila 45 bin, salahiyet vesikası katılması müstelzim faaliyetlerin salahiyet vesikası alınmaksızın yürütülmesi biçiminde 5 bin ila 200 bin lirası yönetimsel itibar cezası kesilecek.

Nükleer tesislere bağlı mevzuat yahut salahiyet koşullarına, Nükleer Düzenleme Kurumu kararlarına ve talimatlarına karşıt cereyan edildiğinin belirleme edilmesi halinde, 274 bin ila 2 milyon 733 bin, ışın fail atılan tesisleri ve ışıma tesislerine bağlı mevzuat yahut salahiyet koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına karşıt cereyan edildiğinin belirleme edilmesi biçiminde 137 bin ila 638 bin, öteki faaliyetlere bağlı mevzuat yahut salahiyet koşullarına, Kurum kararlarına ve talimatlarına karşıt cereyan edildiğinin tespiti biçiminde 4 bin ila 28 bin lirası yönetimsel itibar cezası uygulanacak.

Yetkilendirilen isim kabilinden Kuruma gerçeğe karşıt doküman sunulması, kandırıcı bilim verilmesi yahut yetkilendirme yapılmasını etkileyecek salahiyet koşullarındaki değişikliklerin bildirilmemesi halinde, ukubet hükümleri hafi ikamet buyurmak kaydıyla, çekirdeksel tesisler düşüncesince yetkilendirilen isim 2 milyon 733 bin ila 136 milyon 623 bin, ışın fail atılan tesisleri ve ışıma tesisleri düşüncesince 1 milyon 367 bin ila 13 milyon 663 bin, öteki ameliyat düşüncesince 28 bin ila 274 bin liralık yönetimsel itibar cezası ödeyecek.

Aykırılıkların Kurum kabilinden maruz müddet zarfında giderilmemesi biçiminde yönetimsel itibar cezaları, değme defasında yanında esbak cezanın dü sert ücretinde olacak.

Gerçek dışı belgenin, kandırıcı bilginin yahut salahiyet koşullarındaki değişikliğin yetkilendirmeye esasi teşekkül etmesi ve düzeltilmesinin muhtemel olmadığının belirleme edilmesi biçiminde ise yönetimsel itibar cezasına ek şekilde salahiyet askıya alınacak, kısıtlanacak yahut silme edilecek.

Halk yahut yöre sağlığına tehditte ukubet yanında büküm artırılacak

Bu fiillerin ahali yahut yöre sağlığına ve güvenliğine zılgıt oluşturacak biçimde tahribata sefer açtığının tespiti biçiminde uygulanacak yönetimsel itibar cezası yanında büküm artırılacak. Kurum, yönetimsel itibar cezasına ek olarak, fiillerin ahali ve yöre üstünde oluşturduğu riskin devamı zarfında lisans yahut izni kısıtlayabilecek askıya alabilecek. Kurum, fiillerin ahali ve yöre üstünde oluşturduğu riskin ağırlığına gereğince lisansı yahut izni silme edebilecek.

Sigorta yaptırma yahut güvence teşhir yükümlülüğünü alegori getirmeyen işletenlere, hata sınırının binde üçü denli yönetimsel itibar cezası kesilecek.

Sigorta yaptırma yahut güvence teşhir zorunluluğu ile alakalı yasalara karşıt cereyan edildiğinin belirleme edilmesi biçiminde alakalı çekirdeksel faaliyetin yürütülmesi düşüncesince muktezi bulunan lisans ve izinler, sigorta yaptırma yahut güvence teşhir yahut süresi dolan sigorta poliçesini yahut teminatı restorasyon yükümlülüğü alegori getirilene denli Kurum kabilinden askıya alınacak. Askıya alınma tarihinden itibaren yanında yıl, yetkilendirilen isim kabilinden gerekçelendirilmesi ve gerekçenin Kurum kabilinden birebir bulunması biçiminde 3 sene zarfında bahis konusu yükümlülüğün alegori getirilmemesi biçiminde lisans ve izinler silme edilecek.

Bir yetkilendirmenin silme edilmesi halinde, silme tarihinden doğmak üzere; salahiyet vesikası katılması müstelzim ameliyat düşüncesince 3 ay, müsaade katılması müstelzim ameliyat düşüncesince 6 ay, lisans katılması müstelzim ameliyat düşüncesince yanında sene müddet ile silme edilen yetkilendirmeye husus çalışkanlık düşüncesince bire yanında isim kabilinden baştan yetkilendirme başvurusunda bulunulamayacak ve Kurum kabilinden bu insanlara salahiyet verilmeyecek.

İdari itibar cezaları, tebliğinden itibaren yanında ay zarfında ödenecek

İdari itibar cezaları, tebliğinden itibaren yanında ay zarfında ödenecek. Bu itibar cezalarına alın 30 devir zarfında güdüm mahkemelerinde sorun açılabilecek.

Aykırılığı gerçekleştiren fiilin, işlendiği tarihten itibaren 2 sene zarfında bire yanında isim kabilinden esasen işlenmesi biçiminde yönetimsel itibar cezası değme defasında yanında büküm artırılarak uygulanacak. Bu cezaların verildiği tarihten itibaren dü sene zarfında yönetimsel itibar cezası verilmesini müstelzim bire yanında ivaz esasen işlenmediği takdirde esbak cezalar tekrarda esasi alınmayacak.

Bu Kanunun uygulanmasında çekirdeksel santrallerin kurulmasına ve işletilmesine müteallik iş donanmasına bağlı arsıulusal anlaşmalarda arazi düzlük hususi ahkâm hafi olacak.

İdari yaptırımlar alın değişmeyen özgülemek hususunda Kurul çıkışlı olacak. Kurul, yönetimsel itibar cezası, yetkinin kısıtlanması, askıya katılması yahut iptali yönetimsel yaptırımlarını beraberce ve ya değişik uygulayabilecek.

Mevzuatta çekirdeksel erke ve radyasyonun kullanımını içeren faaliyetlerin aranjör kontrolü ile alakalı şekilde mülga Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna meydana getirilen atıflar Kuruma mamul sayılacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun aranjman ve denetlemeye bağlı mal, ihtimam ve müşavirlik hizmeti alımları, çekirdeksel santralci projeleri kapsamında meydan ve yapılabilirlik emekleri ile alakalı etüt, ihtimam ve müşavirlik hizmeti alımları, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumunun yürüttüğü ve desteklediği araştırı ve ihya projeleri düşüncesince muktezi bulunan servet ve ihtimam alımları ile bu projelerle aracısız irtibatlı bulunan ve projenin yürütülmesi düşüncesince ıztırar bildirme fail inşaat işleri ile Hesaplar Yönetim Kurulunun ışın fail atılan yönetimi hususi hesabı ve işletmeden sürüm hususi hesabı ile alakalı müşavirlik ihtimam alımları, ukubet ve ihalelerden yasaklayıcı hükümleri hariç, Kamu İhale Kanunu'na editör olmayacak.

Kanun teklifi yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihe denli mamul bulunan kâffesi yetkilendirmeler geçerliliğini sürdürecek ve mezun şahısların yükümlülükleri Kuruma alın bitmeme edecek. Kurum mezun insanlara bu anayasa teklifine uzlaşma amacıyla astronomi sonucunda ile ek yükümlülükler getirebilecek, bu yükümlülüklerin alegori getirilmesi düşüncesince üç yıla denli ek müddet tanıyabilecek.

Giderlerini karşılayacak kurda dirimlik elde edinceye denli ışın fail atılan yönetimi hususi hesabına, anayasa teklifi yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 5 yıla kadar, Bakanlık ekonomik durumuna bu amaçla tahsis edilen ödenekten namus borcu şekilde finansal eşme aktarılabilecek.

Sulama birlikleri yenilenebilir erke tesisi kurabilecek

Komisyonda onama edilen önergeyle, Elektrik Piyasası Kanunu'nda ayrım yapıldı.

Buna göre, terfili sulamaların erke giderlerinin karşılanması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü kabilinden lisanssız şekilde kurulması ve işletilmesi öngörülen yenilenebilir erke tesislerinin tanımladığı maddelere, sulama faaliyetini sahada yanında ivaz tay tay arabası ve DSİ'nin birebir görmüş bulunduğu sulama birlikleri de ekleniyor.

Bu sayede DSİ'nin birebir görmüş bulunduğu ve bütçe olanakları birebir bulunan sulama birlikleri DSİ'ye maruf adalet ve yükümlülükler çerçevesinde erke giderlerinin karşılanması amacıyla yenilenebilir erke tesisi kurabilecek ve işletebilecek yahut DSİ kabilinden kurulan yenilenebilir erke tesisleri sulama birliklerine devredilerek bire yanında şartlarda işletebilmesi muhtemel bir vaziyete gelecek.

İl hususi idareleri kabilinden kurulan hukuksal kişiler, il hususi idaresi kabilinden işletilen basınçlı borulu sulama şebekesi yahut alışılmış kanallı şebekeleri ile çabucak sulama amacına ihtimam fail şebekenin su yatağı üstünde beceri imkanın olması ve DSİ kabilinden birebir bulunması biçiminde erke istihsal tesisi kurulabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler