USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, Nükleer Düzenleme Kanun Teklifi'nin görüşmeleri bitmeme ediyor.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, Sanayi ve Teknoloji Komisyonunda
28-02-2022 23:42
TBMM

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, doğacak senelerde dünyada erke dalında eş egemenlik mücadelesine tanık olunacağını belirterek, çekirdeksel tesislerle dayalı eş organizasyon yapılmasının vazgeçilmez bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa, Rusya'ya basıcı bulunduğunu tez fail Öztürk, giderek oluşabilecek en küçük krizde üstelik şişman eş sıkıntıyla gönül rahatlığı karşıya kalınabileceğini sonrasında sürdü.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonraları devletlerin ayrışık yaptırımlar uyguladığını anlatım fail Öztürk, "Bu doğrultuda bizim verebileceğimiz en güzel, en şişman cevabın Akkuyu Nükleer Santrali'nin millileştirilmesi olacağını düşünüyoruz. Zamanlama açısından hakeza eş devirde bu anayasa teklifinin gelmesi gerçekte eş fırsattır, ayrımsız sürede ulusal asayiş ve kalıcılık meselesidir. Bu mevzunun da gündeme getirilmesi Akkuyu Nükleer Santrali'nin millileştirilmesi icap ettiğini tümen namına düşünmekteyiz." sanarak konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, enerjide Rusya'ya "göbekten" bağlanıldığını sonrasında sürerek, çekirdeksel santralin yap-işlet-devret modeliyle değil yap-sahip ol-işlet esasıyla Ruslara verildiğini tez etti.

Tesisin Türkiye'ye devrolmayacağını öne idame eden Tarhan, "Tüm sistemi Rusya yapacak, sahibi olacak ve de işletecek. Biz bu işin neresindeyiz? Ruslardan apayrı kimesne birlik namına sistemi yahut asayiş önlemlerini bilmiyor zira Ruslar, tesisleri de öz toprağı kabil ikrar etmiş. Bu yönüyle Akkuyu'yu hâkim eş devletin sınırları süresince olup da eş apayrı devlete ilgilendiren bulunan ve o talih çeşidinden işletilen evvela ve eş tane NES olma hususi durumunu taşıyor." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının ortasında bu teklifin görüşülmesinin yazık bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Tarhan, anayasa teklifinin STK'lerin ve uzmanların görüşleri alınmadan, kendilerine de kifayetli müddet tanınmadan görüşülmeye başlandığını sonrasında sürdü.

Tarhan, anayasa teklifini "baştan sakat" namına tanımlayarak, eş regülatör kurumun kanunda olması müstelzim hepsi ana özelliklerinin kanunun başlangıcında belirlenmesi gerekirken buna uyulmadığını, henüz evvela KHK'da arazi maruz teşekkül yapısı, ekip sayısı, mahiyet hakları kabil hususların da öneri metninden çıkarıldığını öne sürdü.

Teklifin ehliyetsiz bulunduğunu tez ederek eleştirilerde mevcut Tarhan, tümen namına çekirdeksel ve kimyevi silahların alanda ve dünyada yayılmasını engel olmak düşüncesince çalışan savaş vereceklerini anlatım etti. Tarhan, "Bugünümüz ve geleceğimiz düşüncesince en temiz, en mevzi dostu ve yenilenebilir erke kaynaklarıyla ülkemize, milletimize en dobra ve en akla yatkın şartlarda enerjiyi sağlayacağız." dedi.

"Rusya inşaata bitmeme edemeyebilir"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Ruslarla meydana getirilen çekirdeksel erke santrali anlaşmasına mucibince uygulayım bilimi transferi bulunmadığını, bunun da baş döndürücü şişman eş nakıs bulunduğunu söyledi.

Altıntaş, Türkiye'nin bu mevzuda teknolojik bilgisi olmadığını, para aktarımı mevzusuna da eğilmediğini öne sürdü.

Siyasi yönüyle bakılacak olursa, hukuk teklifinin eş hafta öncesine denli ehemmiyetli bulunduğunu fakat ahit o önemi kaybettiğini sonrasında idame eden Altıntaş, "Çünkü ahit Rusya inşaata bitmeme edebilecek mi? Ben baş döndürücü sıkkın görüyorum." sanarak konuştu.

Türkiye'nin çekirdeksel teknolojiye cemaat olması düşüncesince eş hafta öncesine mucibince baş döndürücü henüz eş tomar külfet çıkacağını dile getiren Altıntaş, "Çevreciler açısından müspet eş tarafı da olabilir, ona eş obje diyemem lakin ego çekirdeksel hızla gelişen teknolojinin Türkiye'nin öğrenmesi müstelzim eş uygulayım bilimi bulunduğunu düşünüyorum; buna cemaat çıkmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, enerjiye gerekseme duyan dünyanın namevcut olmaya akıllıcasına gitmesi anlamına geldiğini sonrasında sürdü.

Çepni, yenilenebilir enerjiyi kendilerinin de savunduğunu fakat bunun kamusal olması, özelleştirilmemesi icap ettiğini söyledi.

Türkiye'de iletim-dağıtım hatlarının iyileştirilmesiyle Akkuyu Nükleer Santrali'nin üreteceği elektriğin 4-5 sert cazibe elde edilebileceğini tez fail Çepni, Mustafa Kemal Atatürk ve Keban barajlarının yüzdelik 30-35 kapasiteyle çalışabildiğini, bu yetenek yüzdelik 50-60'a çıkarıldığında apayrı planlara gerekseme duyulmamasını sağlayacağını öne sürdü.

Kompakt ampul kullanımıyla üstelik Akkuyu'da üretilecek olandan eş tomar cazibe elde edilebileceğini sonrasında idame eden Çepni, doğadan, halktan yana eş erke politikası uygulanmak istendiğinde çözümün de beklenir bulunduğunu belirtti.

Çepni, Türkiye'nin enerjiye gereksinimi olmadığını, ihtiyaçtan eş tomar istihsal bulunduğunu savunarak, "Türkiye'de enerjiye gerekseme var' edebiyatı iri eş yalandır." dedi.

Nükleer santralin illet olabileceği tahribatların telafisinin beklenir olmadığını öne idame eden Çepni, hazırlanmakta bulunan anayasa teklifine "evet" diyecek olanların eş suça eş olacağını tez etti.

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, çekirdeksel erke santrallerinin gayrı santrallere mucibince henüz eş tomar erke üretebileceğini belirterek, Akkuyu'da inşası bitmeme fail santralin hizmete girmesiyle Türkiye'nin erke alanındaki eksiğinin ehemmiyetli seviyede giderileceğini dile getirdi.

Santralin Türkiye ekonomisinde de toy eş viraj olacağına ayraç fail Özkan, plan safhasında semt insanının ağırbaşlı manada tepkisiyle karşılaşmasının sebebinin bölgeye, apayrı yerlerden gidenlerin kışkırtılı etmesinden kaynaklandığını dile getirdi. Özkan, semt insanının da şu anda projeye gönül rahatlığı olmadığını söyledi.

Teklifin hepsi üstündeki görüşmelerin tamamlanmasının peşi sıra maddelerinin görüşülmesine geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler