USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Norveçli genç aktivistler devletlerinde müstehase mahrukat üretimini istemiyor

Yüksek zenginlik seviyesini yer yağı ve saf taş yağı lambası yağı ihracatına verecekli Norveç'te genç aktivistler, geleceklerinden iri bulut duyarak mekân kirliliğine kez açan müstehase mahrukat üretimine müsaade sağlayan yasanın kaldırılmasını istem ediyor.

Norveçli genç aktivistler devletlerinde müstehase mahrukat üretimini istemiyor
26-10-2021 11:10
Ankara

Uluslararası Enerji Ajansının muvakkat verilerine gereğince 2019'da dünyanın en baş döndürücü arazi yağı üreten devletler sıralamasında 13'üncü, natürel kavara üretiminde 8'inci kâmil arazi düzlük Norveç, Arktik sahasında mekân kirliliğine kez açıyor ve dünyaya baş döndürücü oranda karbon fut izi bırakıyor.

Norveç, arazi yağı ve natürel kavara ihracatından elde etmiş olduğu gelirin şişman kısmını, doğacak nesiller düşüncesince açılan dünya malı fonunda topluyor.

Öte taraftan Norveç'in müstehase mahrukat ihracatının kez açmış olduğu mekân yıkımından erinçsiz bulunan ve bu mevzuda eyleme geçilmesini istem fail genç aktivistler, ülkede serbest kabiliyetli protestolar düzenliyor.

Çevre örgütü Friends of the Earth'de (Yeryüzünün Dostları) Petrol Politikaları Danışmanı namına fariza karşıcı Thor Due, Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim ve Norveçli aktivist Jannickie Totland, doğacak ay İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak hava zirvesinden geçmiş AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Thor Due, Norveç hükümetinden arazi yağı kontrol ruhsatlarının iptalini istem ettiklerini, karbon ve müstehase yakıtlardan mevrut karbondioksite atmosferde hâlâ müşterek tomar arazi olmadığını söyledi.

Norveç'te bundan sonradan arazi yağı ve natürel gaza dayalı gelirlerin mali yatırımlara yönlendirildiğini, bundan dolayı müstehase mahrukat üretimine akıbet verilmesinin, Norveç'in bolluk seviyesinde baş döndürücü şişman düşüşe kez açmayacağına inandığını dile getiren Due, "Beni en baş döndürücü korkulu şey, ekonomimizi hala toy arazi yağı ve doğalgaz dağıtımı hesabına kuracak olmamız; iklimin bundan sonradan buna dayanamayacak olması." dedi.

Glasgow'daki İklim Zirvesi'ne atıfta mevcut Due, "Her sene bunun en ehemmiyetli sene bulunduğunu söylüyoruz zira herhangi müşterek sene hâlâ da biçimsiz müşterek hava istikbaline akıllıcasına kez alıyoruz. İyimser olmaya çalışıyorum. Gerçekten müşterek şeyler yapabileceklerini umuyorum fakat bu çabucak politikacılara ve yapabileceklerine bağlı. 2050'ye denli el değmemiş emisyona iktiran etmek istiyoruz. Bunu yapamazlarsa tabii değimsiz olacaklar." niteleyerek konuştu.

Due, herkesten geçmiş yasalarla hava değişikliğine müsaade sağlayan politikacıların matematik vermesi gerektiğini, bire müşterek sürede hava dair önlemlerin uygulanmasını sağlayacak yasaları çıkarmanın da politikacıların mesuliyeti bulunduğunu vurguladı.

"İklim değişikliği yaratarak mal kazanıyoruz. Bu beni baş döndürücü endişelendiriyor"

Young Friends of the Earth'ün (Yeryüzünün Genç Dostları) Başkan Yardımcısı Lea Justine Nesheim de "İklim krizinin hem gezegenimiz hem de adamlık düşüncesince dokuncalı olacağına inanıyorum. Norveç tüketicilere hâlâ müşterek tomar müstehase mahrukat sokmaktan sorumlu. İklim değişikliği yaratarak mal kazanıyoruz. Bu beni baş döndürücü endişelendiriyor. Bence bu korkunç. İklim değişikliğinden hâlâ müşterek tomar etkilenecek insanoğlu var. Biz de etkileneceğiz. Bu insanoğlu düşüncesince müşterek mesele yaratıyoruz." dedi.

Nesheim, Norveç'te meydana getirilen akıbet seçimden sonradan da toy hükümetin bu mevzuda hâlâ harekete geçmediğini belirterek "Hükümetin yeteri kadar terakkiperver bulunduğunu düşünmüyorum. Ancak protestolarımızın gerçekleri görmezden gelmemelerini sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetin müşterek ekalliyet hükümeti olduğuna, zımnında kanun değişikliklerinde parlamentoda uyuşma sağlaması gerektiğine ayraç fail Nesheim, "Parlamentoda hâlâ terakkiperver ve hâlâ yeşil politikalara sahip, Norveç'te müstehase mahrukat üretimini sınırlamaya hevesli nice önemsiz tümen var. Bu nedenle, Norveç düşüncesince yeşil müşterek intikal başlatma dair ekalliyet hükümetiyle teşrikimesai yapabileceğimizi umuyoruz." niteleyerek konuştu.

Norveç'in müstehase mahrukat ihracatını azaltması yerinde bolluk seviyesinin düşebileceğinin bilincinde bulunduğunu kail Nesheim, şunları kaydetti:

"İklim krizi Norveçliler düşüncesince az buçuk hâlâ az refahtan ve ya az buçuk hâlâ az paradan baş döndürücü hâlâ kötü. Aslında yeteri kadar paramız var, baş döndürücü varlıklı müşterek ülkeyiz. Ancak hayatımızı baş döndürücü zorlaştıracak müşterek hava krizinin içindeyiz. Hayatımızı kestirim edilenden baş döndürücü hâlâ öngörülemez bir vaziyete getirecek müşterek kriz. Benim kuşağımdan nice insan, yaşamlarında farklılık hazırlamaya ziyadesiyle istekli. Yeter ki yaşayabilelim diye. Yani benim kuşağım, geçişin ve yöntem değişikliklerinin hayatlarımıza getireceklerini benimseme etmeye ve bahtiyar olmaya hazır. Refahımızı değiştirecek ise bunu yöneteceğiz. Sorun değil zira alternatifi baş döndürücü hâlâ kötü."

Nesheim, Glasgow'da yapılacak doruk düşüncesince de "Çok konuşuyor ve baş döndürücü az eyleme geçiyorlar. Yani hem dobra hem kötü. Bence bitmeme etmeliler fakat ümit ederim hâlâ velut anlaşmalar hazırlamaya başlayabilirler." değerlendirmesini yaptı.

"Tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz fakat bire müşterek sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle baş döndürücü fakat baş döndürücü endişeliyiz"

23 yaşındaki aktivist Jannickie Totland da genç nesillerin gelecekle hâlâ baş döndürücü ilgilendiğini belirterek "Petrol ve natürel gaz, Norveç'in en şişman endüstrisi. Biz, ihtimal de tarihimizdeki en imtiyazlı nesiliz fakat bire müşterek sürede geleceğimiz düşüncesince ve hava krizi hasebiyle baş döndürücü fakat baş döndürücü endişeliyiz. Bu sebepten değişik hâlâ müşterek tomar genç insanoğlunun arazi yağı ve doğalgaz endüstrisinin nerede duracağını aşina olmak istediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Totland, müşterek iki sene geçmiş anayasayı ihlal etmiş olduğu düşüncesince Norveç hükümetine mesele açtıklarını fakat faziletkâr mahkemenin taşınmazlar haricinde yakılan natürel gazdan Norveç'in mesul olmayacağına hükmettiğini hatırlattı.

Genç aktivist, "Gittikçe hâlâ baş döndürücü genç, faziletkâr mahkemenin birlik tersini düşünüyor. Ayrıcalıklı memleket namına bizim ilkin hâlâ müşterek tomar günah almamız gerekiyor. Petrol çıkartıyorsak sonuçlarına da katlanmalıyız." niteleyerek konuştu.

Tüm bu girişimlerin kâr vermesi şeklinde arazi yağı ve natürel kavara sektöründe çalışanların işlerini yitirme endişesi taşıdığını da aktaran Totland, "Bir taraftan bunu anlayabiliyorum. Ben de Norveç'in batısındanım ve ailemin nice ferdi arazi yağı endüstrisinde çalışıyor. Açıkçası benimle aksi fikirlere sahipler. Eğer arazi yağı ve natürel kavara piyasası biterse işlerini kaybedecekler fakat doğacak nesilleri düşünmeliyiz, dünyanın geleceğini, ileriyi demek hâlâ önemli. Sadece kendimizi düşünemeyiz." dedi.

Petrol ve natürel kavara sanayisinden ak pak enerjiye geçişin er ve ya geç olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Totland, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Eğer arazi yağı ve natürel kavara sondajına bitmeme edersek, dünyanın iklimini baş döndürücü hâlâ biçimsiz bir vaziyete getirmeye katkıda bulunursak, mesele baş döndürücü hâlâ şişman olacak. Çünkü mekân herhangi müşterek şeyin kaynağı. Yok edersek gelecekte yaşayacak tek şeyimiz kalmayacak. Petrol ve natürel gazın ülkemize getirmiş olduğu gelirden çok bununla ilgileniyorum. Bence sömürdüğümüz tamamı ülkelerle el donanması içinde, baş döndürücü hâlâ müşterek tomar düşünmeliyiz. Onlar bizim sorumlusu olduğumuz neticeler ile uğraşıyorlar."

Totland, siyasetçilerin bu mevzunun çözümü dair baş döndürücü aheste akım ettiklerinin altını çizerek "Bu değişimleri gerçekleştirmek düşüncesince baş döndürücü müşterek tomar günümüz yok. Evet, politikacılar esbak seçimlere nazaran hava ve mekân hesabına hâlâ baş döndürücü konuşuyorlar fakat ego hala baş döndürücü endişeliyim zira hala bizi dinlemiyorlarmış denli hissediyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler