USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Nevşehir'in coğrafi işaretli kabak çekirdeği tezgahlarda yerini almaya başladı

Nevşehir'in coğrafi işaretli kabak çekirdeği tezgahlarda yerini aldı.

Nevşehir'in coğrafi işaretli kabak çekirdeği tezgahlarda yerini almaya başladı
07-11-2021 12:15
07-11-2021 12:15

Hasat tarihi mevrut kabaklar, çiftçiler çeşidinden toplanıp peşi sıra makinalarla çekirdekleri çıkartılıyor. 5 ila 10 devir az daha ortak müddette uslu ortak biçimde tarlalara serilerek güneşte kurutulan kabak çekirdekleri bölgedeki taş fırınlarda kavruluyor.

Kabak çekirdeği üreticisi Halit Yaşar Küçüközer, çekimden sonraları kabak çekirdeklerinin tarlalara serilerek natürel ortamda 1 hafta kurutulduğunu söyledi. Küçüközer, “Çekirdeklerin üstünü akşam olduğunda kapatıyoruz. Sabaha için rutubet yağıyor. Çekirdeklerimizi nemden korumamız gerekiyor. Kapatmazsak kurutma süresi az buçuk şimdi uzamış oluyor. Başta Türkiye peyda etmek az daha kâffesi dünyaya lezzetimizi sunmaktayız. Bundan da alım çalım duyuyoruz" dedi.

Çiftçi Hatice Aydere de, “Kabak çekirdeği üretimi baş döndürücü ağır ve zorun ortak iş. Yaz süresince dikiminden sökümüne, kurutulmasından kavrulmasına derece nice etapları var. Bölgemizin kabak çekirdeği meşhurdur” biçiminde konuştu.

Nevşehir'in coğrafi işaretli kabak çekirdeğinin en iri hususi durumunun süt, un ve sodyum klorür ile kavrulması bulunduğunu kail Mustafa Büyükbaş, “Bölgemizin tescilli kabak çekirdeğini bu taş fırınlarda kavuruyoruz. Bölgemizde dü tür kabak çekirdeği bulunuyor. Birincisi mazot ile kavrulan, gayr de gözyaşı kavrulan kabak çekirdeklerimiz var. Kendi yaşıyla kavrulan kabak çekirdeği yılda hemen üç ay bulunuyor. Bu çekirdekler hasat sonrasında elle ayıklanarak gözyaşı namına kavruluyor. Sütlü bulunan kabak çekirdekleri de yetiştirici çeşidinden natürel ortamlarda şems ısısında kurutuluyor. Bu çekirdekler şimdi sonraları mazot ile gine nemlendirilerek un ve sodyum klorür karışımıyla gine kavruluyor” dedi.

Asım Çapacı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler