USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO ve AB'den Ukrayna'ya savaşın 1. senesinde destek mesajları

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya ile savaşının bir numara senesinde Ukrayna'ya desteğin artarak sürmesi gerektiği, bunun Avrupa'nın asayiş çıkarları açısından ıztırar bulunduğu mesajını verdi.

NATO ve AB'den Ukrayna'ya savaşın 1. senesinde destek mesajları
24-02-2023 14:11
Brüksel

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Estonya'nın Bağımsızlık Günü hasebiyle bu ülkeyi görüşme etti.

Başkent Tallin'de Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile üçgen matbuat toplantısında mütekellim Stoltenberg, Rusya'nın bundan mükemmel birlikte sene ilk Ukrayna'ya huzur başlatmış olduğu engelleme ve saldırıyla arsıulusal hukuku ihlal ettiğini dile getirdi.

Stoltenberg, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin değimsiz olmuş, Ukrayna ayakta kalmıştır. AB ve NATO, Ukrayna ile durmaktadır." dedi.

Putin'in elan aşkın harp istediğini kail Stoltenberg, Rusya ile savaşçı Ukrayna'ya ihtiyaçlarının verilmesi gerektiğini, bunun gerginliği tırmandıracağına müteveccih endişeler dile getirildiğini fakat risksiz birlikte alternatif bulunmadığını kaydetti.

Stoltenberg, Litvanya'da temmuzda yapılacak NATO Zirvesi'ne Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i çağırma ettiğini bildirdi.

NATO'dan Çin'e mesaj

"Ukrayna'ya destek hemen ahlaki bakımdan lazım değil, bire birlikte sürede bizim asayiş çıkarlarımız düşüncesince birlikte zorunluluk." diyen Stoltenberg, Çin'in Rusya'ya tabanca desteği vermesiyle ait birlikte soruya şu karşılığı verdi:

"Çin'den Rusya'ya askeri destek dair tabanca sevkiyatı görmedik. Ancak gördüğümüz nesne Çin'in tabanca gerçekleştirme ika düşüncesinde olabileceğine müteveccih işaretlerdir. Çin bunu yapmamalı. Çünkü bu evlilik dışı birlikte muharebeye destek, arsıulusal hukukun ve BM Sözleşmesi'nin ihlali anlamına gelir. Çin BM Güvenlik Konseyi üyesidir ve BM Sözleşmesi'ni destek kazanmak kabil hususi birlikte yükümlülüğü bulunmaktadır."

Çin yönetiminin sulh planı sunması ile alakalı görüşü sorulan Stoltenberg, Çin'in işgali kınamadığını, hasebiyle güvenilirliğinin bulunmadığını söyledi.

Rusya ile Çin ortada "sınırsız ortaklık" anlaşması yapıldığını anımsatan Stoltenberg, neticede bu savaşın etüt masasında biteceğini, o devir ulaştığında Ukrayna'nın elinin çelimli olması düşüncesince savaşma dalında nail olması icap ettiğini ve bunun düşüncesince de askeri yardıma gerekseme duyulduğunu anlatım etti.

Stoltenberg, "Yarın barışçıl birlikte hal bulmanın yolu bugün askeri destek vermekten geçer." ifadesini kullandı.

Moldova dair endişeleri bulunduğuna dikkati çekici Stoltenberg, Moldova ile Rusya'ya huzur işbirliğini artırmaları icap ettiğini belirtti.

AB'den Ukrayna'ya desteği yufka çağrısı

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de Rusya'nın hem harp dalında hem de yaptırımların da etkisiyle kazançlı açıdan zayıfladığını fakat Ukrayna'ya yönelttiği tehlikenin sürdüğünü vurguladı.

"Desteğimizi dü katına çıkarmalıyız." diyen von der Leyen, "Ruslar bu mücadelesi bitirip Ukrayna'yı ayrılma edene denli Ukrayna'ya kendini savunması düşüncesince vasıtalar vermeye bitmeme etmeliyiz." şeklindeki görüşünü paylaştı.

Von der Leyen AB ve organ devletlerin Ukrayna'yı mali, kazançlı ve askeri yerine desteklemesi, öz defans kapasitelerini ve Rusya üstündeki baskıyı çoğaltması icap ettiğini kaydetti.

AB'de 30 bin Ukrayna askerini eğitmeyi hedeflediklerini dile getiren von der Leyen, 155 milimetrelik cephane kabil aceleci askeri gereç tedbir eylemek düşüncesince kuma satın kabul ika seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi.

Ukrayna'nın AB üyeliği

Von der Leyen, Ukrayna'nın AB üyeliğiyle ait istifham hesabına iştirak döneminin liyakata mebni ve namzet ülkenin performansına ilişkin bulunduğunun altını çizdi.

Ukrayna'nın birlikte taraftan savaşırken başka taraftan üyelik uğrunda adımlar atmasının delici bulunduğunu özetleyen von der Leyen, şöyleki konuştu:

"AB Komisyonunun çelimli yardımıyla kesinlikle başarım gösterecekleri, kesinlikle düzelti yapacakları, ülkelerinin statüsünü kesinlikle iyileştirecekleri tabii Ukrayna'nın elinde. İlkbaharda ilerlemenin organ devletlere ağızcıl yerine sunulmuş olduğu birlikte sürecimiz olacak. Ancak elan da önemlisi, güzün topu topu namzet devletlerin gelişimini özetleyen rapordur. Ukrayna'nın güzün organ devletlere sunulacak bulunan bu raporda kalburüstü olacağına eminim."

Çin'in politik hal çağrısı

Çin'in savaşın sene dönümü hasebiyle açıklamış olduğu "Ukrayna krizinin politik çözümü" düşüncesince önerilerini içeren "tutum belgesi"yle ait birlikte istifham hesabına von der Leyen, bu maddeleri Çin'in savaşın öncesinde Rusya ile anons etmiş olduğu "sınırsız ortaklık" müdahale kazanmak neredeyse almış olduğu konumu cezaevi uğrunda bulundurarak değerlendireceklerini söyledi.

Estonya'dan kuma alıntı önerisi

Estonya Başbakanı Kallas da Ukrayna'ya desteğin sürdürmenin önemini vurguladı.

Ukrayna'ya askeri desteğin sağlanması düşüncesince AB'nin Kovid-19 salgınında meydana getirdiği kuma aşılama alımını sağlam yayınlayan Kallas, bunun askeri destek dair da uygulanabileceğini anlatım etti.

Kallas, başkaca Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırganlığının cezalandırılmamış kalmaması gerektiğini, sorumluların arsıulusal topluluk kabilinden cezalandırılmasını istediklerini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler