USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO ve AB'den Baltık ülkelerine eş ziyaretle el birliği mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Baltık ülkeleriyle el birliği mesajı özgülemek düşüncesince düzenledikleri eş ziyaretler kapsamında önce namına beraberce Litvanya'ya gitti.

NATO ve AB'den Baltık ülkelerine eş ziyaretle el birliği mesajı
28-11-2021 15:49
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Litvanya ve Letonya'ya bugünkü kuma ziyaretlerinin ilkinde Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile eş araya geldi.

Başkent Vilnius'ta planlı kuma matbuat toplantısında mütekellim Stoltenberg, Belarus yönetiminin göçmenleri kullanarak yandaki devletlere edisyon uyguladığını, bunun adamlık dışı bulunduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Hiçbir NATO müttefiki bekâr değildir. NATO müttefiklerinin bütünü Litvanya ile el birliği ortamında olduklarını anlatım etmişlerdir." dedi.

Bölgedeki muhacir krizinin hem NATO'yu hem AB'yi etkilediğini, Litvanya'nın değme ikisinin de üyesi bulunduğunu tamlayan Stoltenberg, "Birlikte olursak çelimli ve elan güvende oluruz." diyerek konuştu.

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri tahkimatına da yer vererek Rusya'ya gerginliği düşürme ve transparan olma çağrısı yaptı. NATO ortağı Ukrayna'yı desteklemeye bitmeme edeceklerini vurgulayarak "Ortaklarımıza bulunan desteğimiz Rusya'ya zılgıt değildir. Bizim desteğimiz saldırganlık karşısında ortaklarımızın menfaatlerini savunmasına iane edecektir." ifadesini kullandı.

Nükleer füzelerle ait istifham hesabına Stoltenberg, Rusya'nın yaptığını yapmayacaklarını, Avrupa'ya acemi çekirdeksel kapasiteli füzeler önerge niyetleri olmadığını bildirdi.

Stoltenberg, Almanya'daki acemi hükümetin çekirdeksel silahları ülkede bulundurmaya bitmeme ika sonucu aldığını hatırlatarak elan ilk huysuz ihtimale huzur silahları Almanya'nın doğusundaki devletlere kaydırma projelerine lüzum kalmadığını söyledi.

"AB ve NATO el ele vermeli"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Belarus'un komşuları Polonya, Litvanya ve Letonya'nın bu zinde çağda bekâr olmadıklarını, AB üyelerinin bu ülkelerle el birliği ortamında bulunduğunu anlatım etti.

AB'nin bu devletlere uç yönetimi yardımını üçe katlayarak 200 milyon avroya çıkardıklarını aktaran von der Leyen, "(Belarus Cumhurbaşkanı) Aleksandr Lukaşenko, AB'nin birlikteliğini feshetme girişiminde yeteneksiz olmuştur. Hibrit saldırılarını baştan sona baş başa boşa çıkarıyoruz. Ama bundan dersimizi de çıkarıyoruz." dedi.

Von der Leyen, Avrupa'nın istikrarını darmadağın etmek düşüncesince rakiplerinin tek şeyden kaçınmayacağını, buna cevap özgülemek düşüncesince AB ve NATO'nin el ele vermesi icap ettiğini vurguladı.

Von der Leyen, Belarus-Polonya sınırında AB ülkelerine devredilmek düşüncesince muntazır aşırı sayıdaki bireyin yüzdelik 75'inin Iraklı olduğunu, sınırdaki şahısların geldikleri devletlere gönderilmesi düşüncesince görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Baltık devletleri 4. özellik düşüncesince kuma akım edecek

Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda da el birliği ve dayanak mesajları düşüncesince teşekkürlerini ileterek Belarus sınırındaki gestalt ve Rusya'nın Ukrayna sınırındaki tahkimatının ağırbaşlı ide deposu olduğunu, Belarus'un Rusya'nın askeri yapısı ve doktrinlerine entegrasyonunun da kendileri düşüncesince başkaca ide donör bulunduğunu bildirdi.

Bu durumun NATO'nun dolgun güvenliği düşüncesince deneyim olacağını dile getiren Nauseda, "NATO planlarını, stratejisini ve taktiklerini bunlara mucibince uyumlandırmalı ve mümkün karşılıklara apiko olmalıdır. Güvenlik hali elan ağdalı eş çözüm alırsa NATO'nun 4. maddesi gereği istişareler arzu etmeyi ihtimaller ortamında tutuyoruz." halinde konuştu.

Nauseda, eş NATO ülkesinin arazi bütünlüğü, bağımsızlığı yahut güvenliği zılgıt altında bulunduğunu düşündüğünde müttefiklerle danışma istemesine olanak veren 4. maddeyi harekete nakil dair Baltık devletleri adına kuma akım edeceklerini bildirdi.

Nauseda, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yönetiminin "kendisini destekleyen ülkelerle birlikte" Batı dünyasının birlikteliğini sınamaya bitmeme edeceği görüşünü dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Litvanya'nın peşi sıra Letonya'ya geçerek Başbakan Krisjanis Karins ile görüşecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler