USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Savunma Bakanları Toplantısının evvel çağ oturumları tamamlandı

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında planlı NATO Savunma Bakanları Toplantısının evvel çağ oturumları tamamlandı.

NATO Savunma Bakanları Toplantısının evvel çağ oturumları tamamlandı
21-10-2021 21:19
Brüksel

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin defans bakanlarının toy ve etraflı müşterek defans planını onayladığını, ittifakın yetenek hedefleri üstünde uzlaştığını, Rusya ve Afganistan kıl payı mevzuları ele aldıklarını belirterek, "Özellikle ABD ve öteki müttefiklerin gerektiğinde Afganistan'daki yıldırı gruplarını engin darp olanağı bulunuyor." dedi.

Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında planlı NATO Savunma Bakanları Toplantısının önce gününün bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlk günkü oturumlarda caydırıcılık ve defans halini ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, elan ağdalı ve kompetitif müşterek dünyaya uzlaşma sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bakanların bugünkü görüşmede krizlerde ve çatışmalarda NATO'yu savunacak etraflı toy müşterek planı onayladıkları bilgisini sağlayan Stoltenberg, buradaki görevin akilane kuvvetleri akilane sürede akilane yerde konuşlandırmak bulunduğunu kaydetti.

Stoltenberg ayrıca, bakanların ittifakın yetenek hedefleri üstünde uzlaştığını, bunun NATO Savunma Planlama Sürecinin parçası bulunduğunu anlatım etti.

Avrupa'ya toy çekirdeksel roket yok

Rusya'nın roket sistemleri tehdidine verilebilecek karşılıkları ele aldıklarının, Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı tavrını NATO'nun tekrarlamayacağının altını çizen Stoltenberg, şunları söyledi:

"Avrupa'ya karada konuşlu toy çekirdeksel roket anlatış niyetimiz bulunmuyor. Bu tehditlere cevap özgülemek düşüncesince kararlı müşterek politik ve askeri paket uyguluyoruz. Bu, iklim ve roket sistemlerimizde ağır iyileştirmeleri, 5. soy sop harp uçaklarıyla konvansiyonel imkanlarımızın güçlendirilmesini, tatbikatlarımızın ve istihbaratımızın uyumlandırılmasını ve çekirdeksel caydırıcılığımızın etkinliği ile anık tutulmasında iyileştirmeleri içeriyor."

"Terör grupları engin da vurulabilir"

Bakanların bugün Afganistan'ı da konuştuğunu aktaran Stoltenberg, NATO'nun ülkeden çekilmesinden çıkarılacak dersler dair fikir alışverişi yapıldığını, öğüt emisyon periyodunun bitmeme ettiğini, Afganistan'ın baştan yıldırı yuvası bulunmasına gönül rahatlığı sak olacaklarını bildirdi.

Stoltenberg, "Özellikle ABD ve öteki müttefiklerin gerektiğinde Afganistan'daki yıldırı gruplarını engin darp olanağı bulunuyor. Bu da yıldırı saldırısı planladığını, düzenlediğini gördüğümüz yıldırı gruplarını darbelemek düşüncesince sahada binlerce er bulundurmak mecburiyetinde olmadığımız anlamına geliyor." diyerek konuştu.

Taliban'ı insanoğlu hakları, terörün baştan canlanması ve çıplak maşer müesseselerinin emin geçişlerin sağlanması mevzularından mesul tutacaklarını vurgulayan Stoltenberg, ülkeden boşaltma edilen Afganların baştan yerleştirilmelerinin de görüşmede konuşulmuş olduğu bilgisini verdi.

Stoltenberg, Afganistan'dan tahliyelerde Türkiye, ABD, Norveç, İngiltere, Almanya kıl payı müttefiklerin ehemmiyetli gösteriş oynadığını söyledi.

AB'nin defans çabaları

Stoltenberg, AB ülkelerinin savunmada zat imkanlarını çoğaltması mevzusundaki istifham üzerine, "Kuvvetlerin anık tutulması, toy olanaklar sağlanması kıl payı mevzularda AB'nin defans çabalarını kıvançla karşılıyorum." diyerek konuştu.

NATO ile AB ortada rakiplik bulunmadığını, AB'nin çabalarının NATO'yu tamamlayan bulunduğunu tamlayan Stoltenberg, "Önemli bulunan şudur. Kuvvetlerin hazırlığının artırılması, bunların millî amaç ve operasyonların yanı esna NATO harekât ve misyonları düşüncesince de anık tutulması anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Avrupa ile Kuzey ABD ortada çatlama olup bulunmadığı ve AUKUS ortaklığı hakkında değerlendirmesinin sorulması üstüne de şunları söyledi:

"Müttefikler ortada ara esna düet farklılıklar, anlaşmazlıklar muhtemel fakat NATO herhangi müşterek devir anne fariza üstünde birleşme, baş başa çalışıp ittifakı ihya olanağına sahiptir. Asya Pasifik'te gördüklerimiz, Çin'in yükselişi kıl payı gelişmeler Avrupa ve Kuzey Amerika'nın NATO içre birlikteliğini elan da ehemmiyetli kılmaktadır."

Karadeniz

Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Brüksel'deki toplantıya Karadeniz sahasından geldiğinin hatırlatılarak, "NATO'nun alanda elan aşkın enerjisini görebilir miyiz?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Karadeniz'de mevcudiyetimizi artırdık. Çünkü Karadeniz NATO düşüncesince izlemsel ehemmiyet taşımaktadır. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan edinmek kıl payı 3 ehemmiyetli NATO müttefikinin kıyısı bulunmaktadır. Gürcistan ve Ukrayna kıl payı dü ehemmiyetli ortağımız var. Kırım'ın gayrikanuni ilhakı ve Rusya'nın Karadeniz'de agresif tavrını gördük. Bu nedenden alanda kara, iklim ve bahir mevcudiyetimizi artırdık. Sadece varoluş artırımıyla değil, ayrımsız sürede gerektiğinde hızlıca güç sevk yeteneği karışma elan aşkın ne yapabileceğimizi daima değerlendiriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler