USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO, Rusya ile diyaloğa açıkça olduklarını bildirdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ile Rusya ortada çapraz müsavat iptali ve ofislerin kapatılması kararlarının arkası sıra ittifakın Rusya ile hala diyaloğa belirgin bulunduğunu söyledi.

NATO, Rusya ile diyaloğa açıkça olduklarını bildirdi
20-10-2021 18:04
Brüksel

Stoltenberg, 21-22 Ekim’de düzenlenecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basına meydana getirdiği açıklamada, görüşmede Rusya'nın da konuşulacağını belirtti.

Rusya'nın NATO'daki misyonunda işyar 8 Rus görevlinin akreditasyonlarının iptalinin peşi sıra Rusya'nın Moskova'daki NATO ofislerini mantinota kararını hatırlatan Stoltenberg, "Diyalog ve çapraz anlayışı desteklemeyen bu karardan sıkıntı duyuyoruz. Ancak NATO'nun politikası düzgün olmaya bitmeme etmektedir. Biz NATO-Rusya Konseyi yolu da müdahale kazanmak neredeyse diyaloğa açığız." dedi.

Stoltenberg, en akıbet 2019'da birleşen NATO-Rusya Konseyinin toplanmasına müteveccih tekliflerinin hala uygulanan bulunduğunu altını çizdi ve birlikte yandan da Rusya'ya dirlik defans ile caydırıcılığa müteveccih çabalarını değerlendirmeye bitmeme edeceklerini aktardı.

NATO'nun denklik sonucu kendisince bilim veren Stoltenberg, Rusya'nın akıbet zamanlarda Karadağ, Çekya'da dokunca donör faaliyetlerde bulunduğunu, birtakımı emektar Rus ajanların ve Rus muhaliflerin zehirlenmesinde Rus görevlilerin gösteriş aldığını söyledi.

Avrupa Parlamentosunun insanoğlu hakları dalında rastgele sene verdiği Sakharov Ödülü'nün bu sene Rus aykırı Aleksey Navalnıy'a verilmesini değerlendiren Stoltenberg, "Bu gidiş Navalnıy'ın demokratik değerlerin savunulmasında oynadığı ehemmiyetli rolün ve Rusya'da şişman birlikte nağme olmasının bildirme edilmesi, ayrımsız sürede koşulsuz salıverilmesi çağrılarının tanınmasıdır." sanarak konuştu.

Stoltenberg, dü günce defans bakanları toplantısında Rusya'nın çekirdeksel roket sistemlerine NATO'nun verdiği karşılıktaki ilerlemeyi de ele alacaklarını bildirdi.

Taliban'ın bu derece aceleci dönmesi beklenmiyordu

Afganistan mevzusundaki soruları cevaplayan Stoltenberg, bu ülkeden çekilmeden sonraları öğrenilen dersler dair değerlendirmelerinin sürdüğünü, görüşmede bunun da bakanlarca ele alınacağını aktardı.

Stoltenberg, çekme öncesinde birlikte dilemma bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ya kalacaktık ve hem NATO'dan hem de çırçıplak Afganlardan dirilik kaybı riskini başkaca Afganistan'daki NATO askerlerinin sayısının açık açık çoğaltma riskini hücre alacaktık. Ya da ayrılacak ve Taliban'ın dönmesi riskini hücre alacaktık. Bu riziko hepsi NATO müttefiklerine iletildi. Beklenmeyen nesne ise Taliban'ın dönüşünün hızıydı."

Stoltenberg, birlikte istifham üstüne de hem Afganistan hem de ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki "AUKUS" anlaşmasının NATO müttefiklerinin bozukluk birlikte arada olması icap ettiğini yayınlayan etkenler bulunduğunu belirtti.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

NATO üyesi devletlerin defans bakanları, Afganistan'daki durum, Rusya, Çin ve NATO-AB ilişkileri derece ruzname maddelerini ele bildirme etmek neredeyse 21-22 Ekim'de ittifakın Brüksel'deki karargahında birlikte araya gelecek.

Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın anabolizma edeceği dü günce NATO Savunma Bakanları Toplantısı hazirandaki NATO Zirvesi'nden ve ittifakın bu yaz Afganistan'dan çekilmesinden sonraları planlı önceki NATO Savunma Bakanları Toplantısı olması itibarıyla ehemmiyet taşıyor.

Toplantının Afganistan başlığında NATO'nun çekilmesinin peşi sıra akıbet durum, Afganistan'da elde edilmiş kazanımların kaybedilmemesi düşüncesince neler yapılabileceği, terörle savaş derece mevzular konuşulacak.

NATO'daki Rusya delegasyonunda işyar 8 personelin akreditasyonlarının NATO kabilinden arka alınması, peşi sıra Rusya'nın yanıt adına Moskova'daki NATO misyonlarının faaliyetlerini tevkif sonucu sonrası gidiş da görüşmede görüşülecek. İttifakın Rusya'ya müteveccih "caydırıcılık ve savunma" ile "diyalog" içeren düet yaklaşımının ilkin diyalog boyutunun bu akıbet kararların peşi sıra elbette ilerleyeceği konuşulacak.

NATO'nun akıbet devirde sık sık vurguladığı, haziranda planlı NATO Zirvesinin bildirisinde ehemmiyetli toprak bulan "Çin'in yükselişi" de NATO defans bakanlarının masasında olacak.

Toplantının ikinci gününde bakanlara AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de alınması bekleniyor. Bu kısımda NATO-AB ilişkilerinin ele alınması öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler