USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Rusya ile bu haftaki görüşmelerden elden son beklemiyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ve Batılı ülkelerle Rusya ortada Avrupa'nın güvenliği üzerine bu hafta yapılacak görüşmelerden doğrudan akıbet beklemenin realist olamayacağını söyledi.

NATO Rusya ile bu haftaki görüşmelerden elden son beklemiyor
10-01-2022 14:23
Brüksel

NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı öncesinde Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanishyna ile matbuat toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Cenevre'de ABD-Rusya görüşmesi yapılacağını, çarşamba haset Brüksel'de NATO-Rusya Konseyi’nin toplanacağını ve perşembe haset Viyana'daki AGİT toplantısı düzenleneceğini hatırlattı.

Cenevre'deki ABD-Rusya görüşmeleri başladı

Stoltenberg, "Bu haftayı bitirdiğimizde, toplantıları tamamladığımızda, hastalıkların çözgün olmasını durmak realist değil." dedi.

NATO’nun hastalıkların çözümü düşüncesince birlikte süreç, birlikte kol derinti düzenlenmesi üstünde anlaşmayı beklenti ettiğini tamlayan Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Her dü tarafta da Avrupa'da silahlı birlikte çatışmayı engel peyda etmek düşüncesince proses başlatma üstüne esas birlikte arzu bulunduğunu beklenti ediyorum. NATO tarafında bu arzu var. Biz inkişaf sağlayacak birlikte süreç, birlikte kol derinti üstünde anlaşmayı hedefliyoruz."

Ukrayna'nın NATO üyeliği

Jens Stoltenberg, Ukrayna'yı desteklemeye bitmeme edeceklerini, bu ülkenin NATO standartlarını karşılaması düşüncesince katkısı sürdüreceklerini belirtti.

Stoltenberg, "Avrupa'da rastgele birlikte ülkenin, ne asayiş düzenine müdahale olabileceği da müdahale peyda etmek üzere, özlük alternatifini seçilmiş kendisince ödünleme vermeyeceğiz. Ukrayna'nın ne devir NATO üyesi olabileceği Ukrayna'nın ve NATO üyesi 30 ülkenin kararıdır. Başka kimsenin bu mevzuda yalan irat hakkı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, NATO'dan üyelikle ait netlik istiyor

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Stefanishyna da Rusya'nın asayiş garantileri üstüne dayatmalarda bulunduğunu, müzakerelerin Rus askerlerinin Ukrayna sınırından çekilmesiyle başlaması icap ettiğini vurguladı.

Rusya'nın, Ukrayna'yı engelleme düşüncesince ehliyetli sayıda askerini sınıra yığacağı gerçeğini her insanın görmesi icap ettiğini tamlayan Stefanishyna, bunun önlenmesi düşüncesince müstelzim rastgele birlikte şeyin yapılmasını istedi.

Stefanishyna, ülkesinin istediği ittifaka iltihak hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Avro-Atlantik bütünleşme Ukrayna anayasasında bulunmakta, halkın iri çoğunluğu kabilinden desteklenmektedir. Bu araştırma konusu yahut ceviz adına kullanılacak olan birlikte obje değildir." diyerek konuştu.

Olga Stefanishyna, NATO'nun "açık bap politikasını" değiştirmeyeceğine inandıklarını anlatım ederek, Ukrayna üzere NATO'ya örgen peyda etmek talip devletlerin özelliğine netlik kazandırılmasını arzu etti.

Rusya'nın asayiş garantileri önerileri

Rus ordusunun Ukrayna sınırında sonuç aylarda icra ettiği askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya ortada yüklülük artmış, münasebat Soğuk Savaş sonrası en düşüt seviyeye gerilemişti.

30 Kasım'daki NATO Dışişleri Bakanları sonunda, Rusya'nın, Ukrayna'ya huzur agresif davranış göstermesi şeklinde bunun "ciddi neticeleri ve ciddi bedeli" olabileceği uyarısı yapılmıştı.

Rusya, 15 Aralık'ta Amerika ve NATO'ya ilettiği asayiş garantileri mevzulu geçim teklifinde, NATO'nun doğuya akla yatkın genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO'ya alınmasından vazgeçilmesine müteallik ABD'den üstlenme istiyor.

ABD'nin, emektar Sovyetler Birliği devletlerinde ve NATO üyesi sıfır devletlerde askeri üs kurmaması, rastgele birlikte askeri faaliyette mevcut peyda etmek düşüncesince bu devletlerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri teşrikimesai yapmaması talepleri de eskiz geçim metinlerinde arazi alıyor.

Rusya'nın teklifinde, çekirdeksel silahların rastgele birlikte ülkenin özlük millî toprakları haricinde konuşlandırılmaması ve millî topraklar haricinde konuşlandırılan bu çeşit silahların art çekilmesine müteveccih maddeler de bulunuyor.

Bu konuların ele katılması düşüncesince bu hafta Batılı devletler ve NATO ile Rusya ortada birlikte kol görüşmeler yapılacak.

ABD ve Rusya dışişleri icra vekili yardımcıları, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde birlikte araya geliyor. 12 Ocak'ta Brüksel'de, 2019'dan buyana toplanmayan NATO-Rusya Konseyi toplanacak. 13 Ocak'ta ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içerisinde bu mevzular Viyana'da ele alınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler