USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO-Rusya görüşmesi konkre akıbet olmaksızın tamamlandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi Toplantısı'nda, tarafların pozisyonlarını koruduğunu, NATO'nun dünkü birlikte kol film film toplantı teklif ettiğini, fakat Rusya'nın buna elan karşılık vermediğini söyledi.

NATO-Rusya görüşmesi konkre akıbet olmaksızın tamamlandı
12-01-2022 18:14
Brüksel

NATO-Rusya Konseyi, 2019'dan beri evvel kere toplanarak Ukrayna sınırındaki Rus askeri tahkimatı sonrası ortaya çıkan gerilim ve Avrupa'nın güvenliğiyle ait mevzuları ele aldı.

Brüksel'deki NATO karargahında meydana getirilen toplantıya, Stoltenberg reislik etti. Toplantıya, Rusya namına Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin katıldı. NATO müttefiklerinin Brüksel'deki sürekli temsilcilerinin yanında Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da görüşmede anık bulundu.

Stoltenberg, toplantı bitiminde gazetecilere bilgelik verirken, Ukrayna süresince ve çevresindeki gidiş ile bunun Avrupa güvenliğine yansımalarını ele aldıklarını aktardı.

"Bu mevzularda NATO müttefikleri ile Rusya ortada ağır farklılıklar bulunuyor. Ortayı bilmek bedava olmayacak" diyen Stoltenberg, buna karşın ayrımsız masa çevresinde toplanmanın müspet birlikte çevir sesi bulunduğunu vurguladı.

Rus tarafının, boşluk ayında Amerika ve NATO'ya ilettiği güvenlik garantileri mevzulu geçim teklifini ahit masaya getirdiğini dile getiren Stoltenberg, şöyleki bitmeme etti:

"Bunlar arasında, NATO'ya toy unsur alımının durdurulmasını ve NATO'nun doğudaki bağlaşık ülkelerden güçlerini çekmesini içeren talepler bulunuyor. Müttefikler ise NATO'nun belirgin bap politikasının süreceğini, gelişigüzel ülkenin zat güvenlik düzenlemesini seçilmiş hakkı bulunduğunu yineledi. Müttefikler başkaca birbirlerini himaye ve defans imkanlarından vazgeçmeyeceklerini belirgin belirgin ortaya koydu. Buna ittifakın doğusundaki askeri varlık de dahildir."

NATO birlikte paradigma toplantı teklif etti

Jens Stoltenberg, NATO'nun, Rusya'ya diyaloğu temdit ve birlikte paradigma toy toplantı ika teklifinde bulunduğunu bildirerek, tekliflerinin silahların kontrolü, füzelerin sınırlandırılması, silahsızlanma, siber saldırılar, çekirdeksel politikalar kabilinden nice mevzuyu kapsadığını kaydetti.

Stoltenberg, "Rusya, bu teklifte uygun kalma kabilinden birlikte halde değildi. Reddetmediler, fakat Rus temsilci, NATO'ya karşılık hasretmek düşüncesince vakte gereksinimleri bulunduğunu söyledi. Biz oturup konuşmaya hazırız. Rusya'nın yanıtının müspet olmasını beklenti ediyorum, zira diyaloğa ihtiyacımız var." dedi.

"Açık kapı" politikasından ivaz yok

Sık kalın diyaloğa anık oldukları mesajını verici Stoltenberg, NATO'nun belirgin bap politikasından ve müttefiklerin birbirini koruması ilkesinden ivaz vermeyeceklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna yahut bambaşka birlikte ülkenin NATO üyeliğine hemen NATO'nun 30 müttefikiyle o ülkenin değişmeyen vereceğini, Rusya'nın yahut rastgele birlikte ülkenin, bu mevzuda veto hakkının bulunmadığını dile getirdi.

Rusya ve NATO'nun, Brüksel ve Moskova'daki ofislerini aykırı şekilde baştan açıp açmayacağı sorulan Stoltenberg, ofislerin açılması düşüncesince ön şartlarının bulunmadığını, misyonların baştan faaliyete geçmesini istediklerini, fakat diyalog düşüncesince bu ofislerin açılmasının kayıt olmadığını söyledi.

Silahlı arbede riski

Jens Stoltenberg, silahlı arbede riski bulunup bulunmadığına bağlı suali yanıtlarken de "Avrupa'da toy birlikte silahlı arbede riski bulunuyor. Bugünkü toplantı ve bu hafta meydana getirilen öbür toplantılar bundan dolayı baş döndürücü önemli, zira silahlı birlikte çatışmayı karşılamak düşüncesince elimizden geleni yapacağız." sanarak konuştu.

Stoltenberg, silahlı birlikte arbede dair baş döndürücü birlikte tomar anahtar yapılmaması gerektiğini, bu ihtimale gönül rahatlığı diyaloğa anık olduklarını, fakat görüşmelerin negatif neticelenmesi hali düşüncesince de mücehhez durduklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler