USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın asayiş tekliflerine yazılı cevap verildiğini belirterek, "NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti" dedi. Rusya'ya ortak kat şimdi tansiyonu düşürme çağrısında mevcut Stoltenberg, "Rusya, devletlerin rızası olmaksızın konuşlandı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg:
27-01-2022 00:06

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın sunmuş bulunduğu düzenlilik teklifine NATO ve ABD'nin yazılı cevabını göndermesinin arkası sıra matbuat toplantısı gerçekleştirdi. Stoltenberg konuşmasında, "Avrupa-Atlantik güvenliği düşüncesince eleştiri ortak an ile gönül rahatlığı karşıyayız. Rusya'nın Ukrayna ve etrafında askeri yığınağı bitmeme ediyor, 100 binden aşkın Rus askeri alanda ve Belarus'taki ehemmiyetli konuşlandırmalar engelleme iktisap eylemek kıl payı şimdi dahası da yolda. Rusya'yı ortak el şimdi tansiyonu düşürmeye çağırıyoruz. NATO, gerilimlerin ve anlaşmazlıkların diyalog ve diplomatlık eliyle çözülmesi gerektiğine banko inanmaktadır. Zorla yahut çelim tehdidiyle değil" ifadelerini kullanarak Rusya'ya ortak el şimdi diploması çağrısında bulundu. Rusya'nın düzenlilik tekliflerine bağlı Amerika ve NATO'nun yazılı cevabını ilettiğini duyuran Stoltenberg, "Bugün NATO, yazılı önerilerini Rusya'ya iletti. Bunu Amerika ile koşut yerine yaptık" biçiminde konuştu.

 

"Moskova ve Brüksel'de ofislerimizi baştan kurmalıyız"

"Rusya'nın NATO ile diplomatik bağlarını kesmesi, diyaloğumuzu şimdi da zorlaştırıyor" diyen Stoltenberg, "Bu sebepten dolayı Moskova ve Brüksel'de öz ofislerimizi baştan kurmalıyız. Ayrıca şeffaflığı isteklendirme eylemek ve riskleri dökmek düşüncesince bulunan askeri yazışma kanallarımızdan birlik yerine yararlanmalı ve başkaca çabuk kullanma düşüncesince ortak çırçıplak iane hattı kurmanın yollarını aramalıyız" ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazırız"

Ukrayna ve çevresindeki boyut da engelleme iktisap eylemek kıl payı Avrupa'nın güvenliğine yer veren Stoltenberg, "Rusya'nın endişelerini dinlemeye ve Helsinki Nihai Senedi'nden başlayarak Avrupa güvenliğinin esas ilkelerini ne koruyacağımız ve güçlendireceğimiz ait esas ortak mülakat hazırlamaya hazırız. Bu, herhangi ortak ulusun öz düzenlilik düzenlemelerini seçilmiş hakkını içerir" dedi.

"Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini art çekmeli"

Stoltenberg, "Rusya, müttefiklere ve başka uluslara müteveccih zorba çelim duruşundan, agresif söylemlerden ve çirkin oruçlu faaliyetlerden kaçınmalıdır. Rusya ayrıca, bu devletlerin rızası yapılmaksızın konuşlandırdığı Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'daki güçlerini art çekmeli ve tamamı taraflar, Normandiya formatı da engelleme iktisap eylemek kıl payı çatışmaları bozma çabalarına yararlı ortak biçimde engelleme olmalıdır" niteleyerek konuştu.

Rusya'ya baştan diyalog çağrısı

Risk azaltma, saydamlık ve tabanca kontrolüne de yer veren Stoltenberg, "Tarih sergilemiştir ki bu mevzularla alakadar iktisap eylemek hacısı hocası düşüncesince esas ortak düzenlilik sağlayabilir. Bu sebepten dolayı esas ortak ayırt oluşturacak kılgı önlemlere ihtiyacımız var. İlk aşama yerine NATO-Rusya Konseyi'nde tatbikatlar ve çekirdeksel politikalar kendisince aykırı brifingler öneriyoruz. Ayrıca askeri saydamlık mevzusundaki Viyana Belgesi'ni modernize etmeli, gök ve siber tehditleri dökmek düşüncesince çalışmalıyız" dedi.

"Biz arbede ardında değiliz. Ancak ittifakımızın güvenliği ile ilişik ilkelerden ivaz veremeyiz"

Stoltenberg, "Havada ve denizde vakaları önleme ait danışma etmeli ve kimyasal, dirim bilimsel silahlarla ilişik arsıulusal taahhütlere birlik yerine uymayı baştan üstenme etmeliyiz. Son olarak, tabanca kontrolü ait ağırbaşlı ortak hanek yapmamız gerekiyor, çekirdeksel silahlar ve orta, endamsız menzilli füzeler de dahil. NATO-Rusya Konseyi'nde tamamı bu mevzuları şimdi detaylı yerine ele kabul eylemek düşüncesince müttefikleri ve Rusya'yı ortak saf toplantıya çağırma ettim. Müttefikler belkili bulunan en endamsız müddette ortak araya gelmeye hazır. Tüm çabalarımızda Ukrayna ile bulunduğu derece Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve elbette ki Avrupa Birliği de engelleme iktisap eylemek kıl payı başka NATO ortaklarıyla DOĞRU teşrikimesai süresince olmaya bitmeme ediyoruz" dedi. Stoltenberg, "NATO defans gayeli ortak ittifaktır ve kılıç arbede ardında değiliz. Ancak ittifakımızın güvenliği ile ilişik ilkelerden ivaz veremeyiz. Kuruluş mutabık olmamıza ve 5. maddede garanti dibine tahsil edilen dolgun defans taahhüdümüze ağız ağıza bağlıyız. Tüm müttefikleri müdafaa etmek ve destek iktisap eylemek düşüncesince mukteza tamamı önlemleri alacağız" biçiminde konuştu.

"Açık bap politikası esas prensibimiz"

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliğine değgin ortak mevrut soruya ise, "Açıkça söyledik, herhangi ortak dünya öz kaderini atama ika hakkına sahip. Ukrayna kabil talip herhangi ortak dünya NATO üyeliğine başvurabilir. Açık bap politikası esas prensibimiz" biçiminde karşılık verdi.

Melike Yazır

İLGİLİ HABER
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusyaya maruz belgeyi kamuoyuna açıklamıyoruz" Amerika Dışişleri Bakanı Blinken: "Rusya'ya maruz belgeyi kamuoyuna açıklamıyoruz"
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler