USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı düşüncesince 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a emisyon yaptı

Türkiye'den 500 peyda etmek kabil evren genelinden bini fazla iş insanı ve yatırımcı, Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ'ın bayındırlık ve ihyası düşüncesince Azerbaycan'da müşterek araya geldi.

MÜSİAD, Karabağ'ın imarı düşüncesince 500 Türk yatırımcıyla Azerbaycan'a emisyon yaptı
16-11-2021 17:19
Bakü

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) öncülüğünde meydana gelen "25. Uluslararası İş Forumu (İBF)" düzenlendi.

Forum kapsamında, Azerbaycan'ın tecim ve envestisman potansiyeline nazarıitibar çekildi, başta işgalden kurtarılan Karabağ ve yöre illerin bayındırlık ve ihyası düşüncesince yapılması gerekenler mütalaa edildi.

MÜSİAD Kurucu Başkanı ve IBF Başkanı Erol Yarar, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, toprakları senelerdir ekilmemiş, altyapısı ise huzursuz bulunan Karabağ'ın diriltme edilmesi icap ettiğini söyledi.

Yarar, Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı topraklarda milyarlarca dolar enfrastrüktür yatırımı gerektiğini, toprakların tekrardan üretime kazandırılması düşüncesince planlara gerekseme duyulduğunu belirterek, "MÜSİAD şekilde bizim bu mevzuda baş döndürücü ağır deneyimlerimiz var. Buraya gelmemizin sebebi deneyimlerimizi aktarmak. İnsanları baştan zat topraklarına götürebilmenin çalışmasını gerçekleştirmek istiyoruz. Projelerimizi sunacağız, Azerbaycan devleti bu planlara cemaat çıkarsa iş insanlarımızı getireceğiz ve bunları yapacağız." ifadesini kullandı.

En ehemmiyetli ve tez yaşama geçirilecek potansiyele cemaat alanın ekincilik olduğuna dikkati çekici Yarar, "Mayın problemi var, bu da hızlıca giderilebilir. Bu dava giderildikten sonradan toprakların doğrudan tarıma kazandırılmasını, oradaki yerleştirilecek çecik iş ve sağlık imkanlarının açılmasını, karye ve kasabaların çabucak kalkındırılmasını istiyoruz." dedi.

Ticaret kütlesinin 15 bilyon dolara çıkarılması hedefleniyor

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da "tek millet, dü devlet" vurgusunu ticari ve ekonomik bölgede da perçinlemek düşüncesince Azerbaycan'a geldiklerini, Türk iş insanlarının Azerbaycan'a yapacağı katkıyı baş döndürücü hâlâ yukarı düzeye çıkaracaklarını belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tecim kütlesinin 3 bilyon dolar seviyesinde bulunduğunu, bu rakamın potansiyeli yansıtmayan düşüt ortak miktar bulunduğunu vurgulayan Asmalı, "(Ticaret hacmini) Orta vadede 10 bilyon dolara ve 5 sene içinde de 15 bilyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun düşüncesince yassı ve mefruşat baş döndürücü müsait. Türk iş kullanmakta olanları baş döndürücü istekli. Özellikle Karabağ'da yapılacak zirai faaliyetler, zeki ekincilik hususunda çalışmalarımız var." diyerek konuştu.

"Türkiye, Karabağ'ın inşasında baş döndürücü iri rol oynayacak"

Foruma dahil bulunan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise Türkiye'nin Karabağ'ın yapım ve toprak altı yapılanmasında iri rol oynayacağını söyledi.

Erdoğan, "İnsanların topraklarına art dönmesi lazım. Bu beniz binlerce ikametgâh demek. Bu manada Türkiye'nin iri yardımı olacak. Türkiye, Karabağ'ın inşasında baş döndürücü iri rol oynayacak." ifadesini kullandı.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ da işgalden kurtarılan ve baştan yapılandırılan yerler düşüncesince "akıllı şehir" projeleri istihsal etmek düşüncesince icraat yaptıklarını bildirdi.

Yüksekdağ, "Akıllı şehirler' dair görünüş ve yeteneğe cemaat Türk yatırımcılar şekilde bu yeteneklerimizi buraya aktarma etmek ve yatırımlar gerçekleştirmek kabil geldik. Azerbaycan pazarında ağır yatırımlarla bitmeme edeceğiz." dedi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Fatih Altunbaş, Azerbaycan'la ticaretten mavera dil birlikteliğinin hâlâ iri ciddiyete cemaat bulunduğunu vurguladı. Altunbaş, "Savunma sanayisinde çalışıyoruz, cephane üretiyoruz. 2010'dan buyana Azerbaycan'da çalışıyoruz. Karabağ zaferi ondan sonra burada hâlâ iri tecim kütlesi yakalayacağımızı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esra Kaftancıoğlu, iş hanımları şekilde yalnızca yerelde değil küreselde de deli dolu rol oynadıklarını söyleyerek, "Azerbaycan'daki müteşebbis hanımlarla gücümüzü abartmak hesabına icraat yapacağız." dedi.

İş insanı Bilal Saygılı da Azerbaycan'la çapraz iş ilişkilerinin artacağına inandığını belirterek, "Karabağ'ın erke endüstrisi yönünde görüşmelerimiz var. Azerbaycan'da 15 senedir çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız güçlenerek bitmeme edecektir." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler