USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapıldı

Muğla'nın Milas ilçesinde kurulan birlikte araştırı çiftliğinde saksılarda yetiştirilen zerdeçalla çay, cips, reçel ve dondurma üretildi.

Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapıldı
24-12-2021 15:14
Muğla
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapılmış oldu

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ilişik kıymeti faziletli göveri istihsal programı kapsamında alanda hesaplı çalışmalara dahil olan Dörttepe Mahallesi'nde, yetiştirici Adnan Akar'a hint safranı rizomları (yeraltı bitkisi gövdesi) verildi.

Zerdeçal rizomları, İmmu-Nat Ar-Ge Çiftliği'nde 8 bin saksıda mart ayında toprakla buluşturuldu.

Aralık ayında zerdeçalın hasadını fail Akar, üründen faziletli randıman aldı.

Akar, ürünün ilişik değerinin hâlâ da yükselmesi ve semt ekonomisine yardım gelmek amacıyla toy ürünler ihya arayışına girdi.

Kurduğu Ar-Ge çiftliğinde zerdeçalın kurusunu ve tozunu fail Akar, hâlâ sonraları ürünün suyunu, dondurmasını, çayını, reçelini ve cipsini üretti.

"Salgın devrinde zerdeçala istem arttı"

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak Milas, AA muhabirine Bodrum ve Datça ilçelerinde hint safranı yetiştirilmeye başlandığını ve bu sene evvela hasatların yapıldığını söyledi.

Saylak, amaçlarının, ilişik kıymeti faziletli göveri ve yemiş üretimiyle çiftçinin refahının artırılması bulunduğunu dile getirdi.

Barış Saylak, hint safranı ve zencefilin bilhassa Kovid-19 salgınıyla beraberce topu topu dünyada onma deposu kendisine gösterildiğine ve iri nazarıitibar gördüğüne dikkati çekerek, "Biz de bu amaçla alanımızda tıbbi hoş kokulu bitki bilimi bilhassa kazanmak kadar hint safranı ve zencefil üretimine iri ehemmiyet verdik. Zerdeçal da başkaca indinde şifa kaynağı. Son senelerde popülerliğinin artarak çoğalması ve esenlik üstündeki katı aşırı tesirinin bilgelik dünyasınca kanıtlanmasıyla beraberce tüketimi de artmıştır. Bu sebeple müstevli devrinde hâlâ aşırı tüketilerek fiyatı da arttı." dedi.

Bölgede yetiştirilen mamüllerin ambalajlanmış, bellik kıymeti ve ilişik kıymeti faziletli mahsulat kendisine üreticisine dirimsel sağlaması düşüncesince Ar-Ge emek harcamaları yaptıklarını kail Saylak, "Üreticinin iri çabalarla ürettiği mahsul indinde bellik kıymeti kazanmaz, yetiştirici alın terini almazsa zirai istihsal orada durur. Biz alanımızda ürettiğimiz ürünleri taraf ürünleriyle indinde bellik biçimine getirip bedel kazanması düşüncesince efor gösteriyoruz." sanarak konuştu.

Saylak, üreticilerin zerdeçaldan ürettiği nice ürünü Muğla markası kendisine millî ve arsıulusal pazarlara sunmanın en iri hedefleri bulunduğunu anlatım etti.

Adnan Akar da Milas ilçesinde nebati ve hoş kokulu bitkilerin değerlendirilmesi amacıyla Ar-Ge çiftliği kurduklarını söyledi.

Amaçlarının tıbbi ve hoş kokulu bitkilerin yetiştiriciliği yaygınlaştırmak ve lehçe kalkınmaya yardım gelmek bulunduğunu tamlayan Akar, "Burada tercih ettiğimiz tıbbi ve hoş kokulu bitki bilimi alanımızda yetiştirilecek. Dışa bağımlılığın engellemesi düşüncesince lehçe ve rustik kalkınmanın desteklenmesi düşüncesince bu efor içerisine girdik." dedi.

Bu çerçevede hint safranı ve zencefil yetiştirmeye başladıklarını, amaçlarının hoppadak mahsul bakmak olmadığını, ayrımlı formatlarda mahsul muktedir ballanmak düşüncesince emek vermek yürüttüklerini ve bunu başardıklarını özetleyen Akar, şunları kaydetti:

"Kurduğumuz Ar-Ge çiftliğinde hâlâ evvela Hindistan'dan mevrut zerdeçalın üretimini ve hasadını yaptık. İlk evrede kuruttuğumuz zerdeçalları nısıf işlenmiş kendisine iç ve aut tüketicilere sunduk. Bunun tozunu yaptık ve şu an aktariyelerde bulunuyor. Bunun da ötesine geçerek zerdeçalı, taşlaşmadan incelmemiş kendisine rende metoduyla çay formatında içilebilecek duruma getirdik. Bu mahsul evvela defa üretildi. Yine rendeleme metoduyla cips yaptık. Taze indinde hint safranı suyu kimesne içmemiştir, tığ demincek onu da yaptık. Türkiye evvela defa zerdeçalın reçeliyle karşılaşacak. Bizim buradaki esasi amacımız, zerdeçalı emlak dışından getirmeden, kendimiz üretip, bellik mahsulat yapmış olup bölgemize ve memleketimiz ekonomisine yardım sağlamak. İlk denememizde bunu başardık. Önümüzdeki senelerde semt çiftçilerimizin de bu ürünü üretmeye başlamasıyla aşırı sayıda taraf ürünü üretip diyar pazarına kazandırabiliriz. Biz bu ürünleri önümüzdeki yıldan itibaren yer halkıyla bu arada millî ve arsıulusal pazara girecek halde hazırlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler