USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Moskova'da tarihi görüşme! Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile buluştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Türkiye aslında bu yana kesin ortak davranış sergiledi. Dengeli, objektif. Hak ve hukuktan yana tutumunu açık açık göstermiştir. Her dü tarafla da ilişkileri dobra

Moskova'da tarihi görüşme! Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile buluştu
16-03-2022 16:27

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ortak araya geldi. Görüşme öncesinde mütekellim Bakan Çavuşoğlu, “Birçok sınamalarla huzur karşıya kaldığımız ortak çağda bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların bulunduğu çağda diyalog ve diplomatlık hâlâ ehemmiyet sunma ediyor. Bu sebeple Antalya'ya genişliğinde gelip üçgen toplantıya katıldığınız düşüncesince ortak el hâlâ teşekkürname ediyorum” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmelerin anne maddesinin Ukrayna'da yaşananlar bulunduğunu anlatım ederek, “Bugün görüşmelerimizde önümüzde ortak çöküntü var. Ukrayna krizi. Bu krizin barışçıl yollarla sonlandırılması dair harcama ettiğimiz gayretler müdahale düşüncelerimizi görüşmelerimizde gündeme getireceğiz. Türkiye kökeninden buyana kesin ortak davranış sergiledi. Dengeli, objektif. Hak ve hukuktan yana tutumunu açık açık göstermiştir. Her dü tarafla da ilişkileri güzel bulunan yurt namına selim ortak arabuluculuk, kolaylaştırıcı rolümüzü topu topu zorluklara karşın sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni de gelişigüzel devir bulunduğu üzere gene kusursuz namına uygulayacağımızı açıkladık. Bu doğrultuda 4 parça Rus gemisinin geçişi ile aldığınız geçmemesi yönündeki sonucu memnuniyetler karşıladık. İkili ilişkilerimizin indinde nice güç dosyada Suriye olsun, Libya olsun, Rusya Federasyonu ile beraberce çalıştık. Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan inanma sebebiyle bugün ortak masa etrafındayız. Bir el hâlâ bu güvenden çevre teşekkürname ediyorum. İkili ilişkilerimizin kapsamı aşırı geniş. Gerek Dokuzuncu Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Toplantısı'nın hazırlığı, gerekse düet ilişkilerimizin topu topu boyutlarını ortak defa hâlâ görüşme fırsatı bulduğumuz düşüncesince memnunum” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin bu konudaki kararlı tutumu bizim düşüncesince aşırı önemli”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Sizinle hâlâ ilk de Antalya'daki Diplomasi Forumu'nda ortak araya gelmiştik. Bir fasıl sonradan gene görüşüyor olmamız düet diyaloğumuzun ve koordinasyonumuzun ne basamak ehemmiyetli bulunduğunu ortak defa hâlâ gözler önüne seriyor. Özellikle arsıulusal ruzname çabuk değişirken bu görüşme aşırı önemli. Hem bugünkü görüşme hem gayrı seviyelerde meydana getirilen görüşmeler simgesel ortak atasözü taşıyor. Bundan 101 sene ilk 16 Mart tarihinde, 1921 senesinde Sovyetler Birliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi ortada ülfet ve uhuvvet anlaşması imzalanmıştı. Bugün görüşmemiz müstelzim en ehemmiyetli bap Ukrayna konusudur. Ukrayna ile ilişik ortak grup görüş ayrılığımız var. Bunu kimseden gizlemiyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği gereksinimler ve talepler doğrultusunda gene de düzgün ortak vakfe sergilemeye çalışıyoruz. Türkiye'nin bu konudaki kararlı tutumu bizim düşüncesince aşırı önemli. Ayrıca Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin gerekliliğini namına getirmesine iri ehemmiyet veriyoruz. Ukrayna meselesinin yanı esna Suriye, Libya ve Afganistan üzere mevzularda da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz aşırı yoğun. İkili gündemle ilişik ortak ahir güruh Türkiye'de yapılacak bulunan 9. Yüksek Düzeyli İş Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz” dedi.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler