USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MİT çalışan "istihbarat diplomasisi" ile global krizlerde çözüme bap araladı

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, 2022 senesinde Rusya ve Ukrayna ortada 200 harp esirinin takası, Amerika ve Rusya'nın duyum teması ve dü yurt arasındaki tutsak takasının koordinesi üzere duyum diplomasisinde ehemmiyetli çalışmalara imza attı.

MİT çalışan
30-12-2022 13:07
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, formül ve kapasitesini istihbaratın mütebeddil doğasına gereğince ayarlayan Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT), 2022'de duyum diplomasisi dalında ehemmiyetli gelişmelerin sonuçlanmasında kılavuz gösteriş oynadı.

Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a 24 Şubat'ta hususi askeri ameliyat başlatmasının peşi sıra Türkiye, dü diyar arasındaki savaşla alakalı diplomatik temaslarını sürdürdü.

Rusya ve Ukrayna arasındaki 200 harp esirinin takasında ehemmiyetli gösteriş oynayan MİT, CIA Direktörü Bill Burns ve Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ortada 14 Kasım'da meydana getirilen ve "Türkiye'nin global barışa sunmuş yer aldığı ehemmiyetli katkılardan biri" şekilde yorumlanan görüşmeye ev sahipliği yaptı.

MİT'in koordinesi ve nezdinde dü diyar ortada Rus tayyareci Konstantin Yaroshenko ile Amerikan çokluk piyadesi Trevor Reed'in takası da 27 Nisan'da Türkiye'de gerçekleştirildi.

PKK/KCK/YPG'ye müteveccih operasyonlar

Yurt içi ve dışındaki operasyonlarla yıldırı örgütlerinin cereyan yeteneğini kısıtlayan MİT, 1 Ocak-31 Aralık 2022'de ilkin PKK, DEAŞ ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kazanmak kabilinden yıldırı örgütlerine müteveccih planlı operasyonlarda neymiş fevk dozaj personellerinin da aralarında bulunmuş yer aldığı 187 teröristi ruhsuz bir duruma getirdi. Bunların 99'u ölü, 88'i de salim ele geçirildi.

PKK'ya müteveccih operasyonlarda 44'ü neymiş fevk dozaj 119 yıldırıcı derece operasyonlarla öldürüldü yada yakalandı. Bunların 21'i adli makamlara teyit edildi.

Etkisiz bir duruma getirilen PKK'lıların 12'si neymiş fevk dozaj avrat terörist

Operasyonlarda al kategoride aranan ve Türkiye'deki orman yangını eylemlerinden mesul bulunan PKK/KCK'lı Sabah Oğur, neymiş PKK-HPG konseyi üyesi ve örgütün avrat yapılanması YJA-STAR'ın neymiş fevk dozaj yöneticisi "Berfin Nurhak" ve PKK'nın neymiş avrat yapılanması sorumlularından Norşin Afrin'in de aralarında yer aldığı 3'ü salim yekûn 13 avrat yıldırıcı ele geçirildi.

Bu sene emlak içi ve haricinde salim ele geçirilen 88 yıldırıcı arasında DEAŞ'ın en ehemmiyetli neymiş fevk dozaj yöneticilerinden Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai ve DEAŞ'ın neymiş "Türkiye vilayeti sorumlusu" Kasım Güler ile DHKP/C'nin Türkiye sorumlusu Gülten Matur, Necip Hablemitoğlu suikastının gaddar zanlısı Nuri Gökhan Bozkır da bulunuyor.

Güvenlik kuvvetleriyle koordineli operasyonlarla ehemmiyetli adlar yakalandı

Anlık istihbaratları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı ile paylaşan MİT, asayiş kuvvetleriyle koordineli ehemmiyetli operasyonlara imza attı.

Bu operasyonlarda, "silahlı yıldırı örgütüne örgen olmak" suçundan aranan emektar HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2 Eylül'de Edirne'ye giderken yakalandı.

Bursa'da 20 Nisan 2022'de delik servis aracına müteveccih bombalı saldırıyı oluşturan MLKP yıldırı örgütünün silahlı yapılanması FESK üyesi 2'si kadın, 3 yıldırıcı 17 Eylül'de, MLKP üyesi Cebrail Gündoğdu 22 Ekim'de ele geçirildi.

Son şekilde MİT ve güven ekiplerince 21 Aralık'ta planlı operasyonda, yıldırı örgütü DEAŞ'ın neymiş yaka yığın komutanı "Abu Süleyman El Aşkar" harf angın Ahmed A.K. Ali'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı 8 yıldırıcı yakalandı.

PKK/YBŞ'nin neymiş hususi nüfuz sorumlusuna aracında derece atış

MİT, 28 Ocak'ta PKK/KCK kontrolündeki Irak/Sincar'daki Bab Şilo bölgesinde PKK/YBŞ'nin neymiş hususi nüfuz sorumlusu "Azad" harf angın Sileman Şemo Yusuf'u bulunmuş yer aldığı araçta derece atışıyla ruhsuz bir duruma getirdi.

Suriye sınırındaki bombalı eylemlerin sorumlusu PKK/YPG'li yıldırıcı "Hebat Gever" harf angın Süleyman Orhan, 17 Şubat'ta meydana getirilen operasyonda öldürüldü.

MİT, PKK/YPG'nin neymiş Aynularab Savunma Komitesi Eş Başkanı "Ronahi Kobani" harf angın Rodin Abdulkadir Muhammed ile neymiş YPJ Kobani Yürütme Komitesinden "Dilar Halep" harf angın Ranya Henan'ı, 20 Şubat 2022'de Aynularab'da planlı operasyonda ruhsuz bir duruma getirdi.

PKK/YPG'nin neymiş Amude-Derbesiye eyalet sorumlusu ruhsuz bir duruma getirildi

Suriye'nin Derbesiye ilçesinde 17 Nisan'da derece atışıyla PKK/YPG'nin neymiş Amude-Derbesiye eyalet sorumlusu Mehmet Aydın, Suriye'nin Aynularab bölgesinde saklandığı yerde 15 Mayıs'ta PKK yıldırı örgütü üyesi "Hayri" harf angın Ekrem Üstek, 21 Mayıs'ta Irak'ın kuzeyindeki Musul'da 21 Mayıs'ta PKK-HPG'nin neymiş Mahmur-Kerkük-Süleymaniye sorumlusu "Ahmet Rubar" harf angın Mehmet Erdoğan, 2 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de PKK'nın neymiş Kerkük cephesi sorumlusu "Dılhaz Gabar" harf angın Mehmet Doğan planlı operasyonlarla ruhsuz bir duruma getirildi.

MİT ve TSK'nın 31 Mayıs'ta Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde gerçekleştirdiği operasyonda 4 PKK/KCK'lı yıldırıcı öldürüldü.

Irak'ın Gara bölgesinde 9 Haziran'da PKK/KCK'lı 3 terörist, 19 Haziran'da Irak'ın Süleymaniye kentinde PKK'nın neymiş Suriye kocabaşı yönetimi tarz icra konseyi eş başkanı Hüseyin Şibli, 17 ve 21 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Gara'da 5 terörist, 24 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde PKK'nın neymiş fevk dozaj yöneticilerinden "Raperin" harf angın Delal Azizoğlu planlı operasyonlarda ruhsuz bir duruma getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da planlı operasyonda yıldırı örgütünün silahlı faaliyetlerinin yönetildiği neymiş PKK-HPG konseyi üyesi ve örgütün avrat yapılanması YJA-STAR'ın neymiş fevk dozaj yöneticisi "Berfin Nurhak" harf angın Hanım Demir, 4 Temmuz'da öldürüldü.

Irak'ın kuzeyindeki Duhok-Gara bölgesinde meydana gelen operasyonda yıldırı örgütünün silahlı faaliyetlerinin yönetildiği neymiş PKK-HPG Konseyi üyesi ve apollo akademiler sorumlusu "Dersim Malatya" harf angın İzzettin İnan 17 Temmuz'da, PKK-YPG'nin neymiş Aynularab (Kobani) eyalet sorumlusu "Kendal Ermeni" harf angın Şahin Tekintanğaç 24 Temmuz'da planlı hususi operasyonlarla ruhsuz bir duruma getirildi.

PKK'ya 1991'de dahil bulunan ve örgütsel faaliyetine Irak'ın kuzeyinde gayret verdiği belirleme edilen yıldırı örgütü PKK/KCK'nın neymiş icra konseyi üyesi "Berivan Zilan" harf angın Hatice Hezer, Süleymaniye kentinde 28 Temmuz'da derece operasyonla ruhsuz bir duruma getirildi. Eski HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün ablası yer aldığı öğrenilen Hezer'in eş kardeşinin de 1998'de asayiş kuvvetleriyle çıkan arbedede ruhsuz bir duruma getirilmiş yer aldığı öğrenildi.

Öte taraftan MİT operasyonuyla temmuzda Suriye'nin kuzeyinde 3 yıldırıcı ruhsuz bir duruma getirildi. Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) taziyet mesajı yayımladığı 3 teröristten birinin Suriye'de PKK/YAT'ın neymiş Cezire semt sorumlusu "Roj Habur" harf angın Civana Heso yer aldığı doğrulandı.

Güngören saldırısının faillerinden PKK'lı Nüsret Tebiş'e Suriye'de operasyon

İstanbul'un Güngören ilçesinde 2008'de planlı bombalı eylemin faillerinden PKK'lı "Rüstem" harf angın Nüsret Tebiş, Türkiye sınırına 60 kilometre mesafedeki Haseke'de saklandığı evde 30 Temmuz'da öldürüldü.

PKK/YPG'nin neymiş Aynularab (Kobani) icra konseyi üyesi "Berxwedan Muş" harf angın Erhan Arman, 1 Ağustos'ta hususi operasyonla ruhsuz bir duruma getirildi. Aynularab'da hususi şekilde tünel ve mevzilendirme sorumlusu şekilde görevlendirilen yıldırıcı Arman'ın, Türkiye'nin mümkün harekatlarına gönül rahatlığı teşekkül savunmasını organize ettiği öğrenildi.

Suriye Kamışlı'da 6 Ağustos'ta planlı operasyonla PKK/YPG'nin neymiş Amude-Derbesiye eyaleti umumi sorumlusu İran menşeli "Rezan Cavit" harf angın Yusif Mehmud Rebani ile beraberindeki neymiş Amude-Derbesiye eyaleti umumi istihkam sorumlusu "Ruhaz Amude" harf angın Mazlum Esat, ruhsuz bir duruma getirildi.

Gara'da PKK'nın neymiş Gara geri hizmet sorumlusu "Soro Amed" harf angın Azad Yandı'nın ortada yer aldığı 7 yıldırıcı ile PKK/YPG'li teröristlere ideolojik ve silahlı eğitimler maruz neymiş Hebat Derik akademisinin yöneticilerinden yıldırıcı Mıhyeddin Gulo, Kamışlı'da 9 Ağustos'ta ruhsuz bir duruma getirildi.

PKK/KCK'nın neymiş akademiler sorumlusu Tarhan'a Kamışlı'da operasyon

Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ve Metina'da 14 Ağustos'ta 6 PKK/KCK'lı terörist, 16 Ağustos'ta Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'da PKK/YPG'nin neymiş Kamışlı eyalet yöneticisi "Dijvar Silopi" harf angın Muhsin Yağan öldürüldü.

Irak'ın Süleymaniye-Asos bölgesinde 27 Ağustos'ta PKK/KCK'ya planlı operasyonda teşekkül elebaşlarından Murat Karayılan'ın başlangıcında yer aldığı neymiş ahali defans merkezine ilişkin çalışkanlık tay tay arabası İran tabiiyetli "Rezan Baran" harf angın Mervan Misto ve "Bawe Sur" harf adlı Huseyin Resuli Kizilbaş öldürüldü.

PKK/KCK'nın neymiş akademiler sorumlusu "Rezan Amed" harf angın yıldırıcı umut Tarhan ve beraberindeki bambaşka müşterek terörist, 31 Ağustos'ta Irak'ın kuzeyindeki Duhok/Gara'da ruhsuz bir duruma getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 4 Eylül'de yıldırı örgütü PKK'nın neymiş yöneticilerinden "Darav Gevda" harf angın Bedirhan Abi, 12 Eylül'de Irak'ın kuzeyindeki Erbil/Halifan bölgesinde PKK'nın neymiş suikast timinde toprak düzlük "Şahan" harf angın yıldırıcı Vedat Aksaç ve beraberindeki 2 yıldırıcı öldürüldü. Aksaç'ın kanun dışı şekilde büyükşehirlere atıf olgunlaşmak üzereyken MİT'in izlemesine alındığı ve operasyonla ruhsuz bir duruma getirilmiş yer aldığı öğrenildi.

Irak'ın kuzeyinde 10-12 Eylül'de Gara'da 3, Kandil'de 1 kazanmak kabilinden PKK/KCK'lı 4 teröristi ruhsuz bir duruma getirildi.

Terör örgütüne Suriye'nin kuzeyinde tekme operasyon

Suriye'nin kuzeyindeki Ayn İsa'da 16 Eylül'de SİHA operasyonuyla PKK/YPG'nin neymiş Fırat bölgesi sorumlusu "Rojhat Karakoçan" harf angın Mehmet Gürbüz ve beraberindeki koruması ruhsuz bir duruma getirildi. Bu operasyonda, Barış Pınarı Bölgesindeki asayiş güçlerine müteveccih gelişim meydana getirecek 3 yıldırıcı öldürüldü, dü Grad füzesi ve türlü cephane imha edildi.

Irak'ın kuzeyinde 21 Eylül'de meydana getirilen 2 ayrı operasyonda yıldırı örgütü PKK/KCK'lı 6 terörist, Suriye'nin kuzeyinde 26 Eylül'de PKK/YPG'nin neymiş Ayn İsa harp alanı sorumlusu "Doğan Amanos" harf angın Mehmet Akyol, al kategoride aranan ve orman yangını eylemlerinden mesul bulunan PKK/KCK'lı Sabah Oğur, Suriye'nin Halep kentinde 28 Eylül'de ruhsuz bir duruma getirildi.

Birçok eylemin emirini verici Sabah Oğur'un kardeşi PKK/KCK-PYD/YPG personeli Zahra Oğur da 2010'da ruhsuz bir duruma getirilmişti.

PKK/KCK'nın neymiş afiyet komitesi sorumlusu Ökkeş Deveri ile koruması öldürüldü

Suriye'nin kuzeyindeki Aynularab (Kobani) bölgesinde 6 Ekim'de PKK/YPG'nin neymiş Kobani umumi sorumlusu "Koçero Batman/Koçer Amed" harf aldı Hasan Demertaş, Irak'ın kuzeyinde 8 Ekim'de Gara'da 3 ve Asos'ta 3 kazanmak kabilinden 6 PKK/KCK personeli meydana getirilen operasyonlarla ruhsuz bir duruma getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da 9 Ekim'de yıldırı örgütü PKK/KCK'nın neymiş afiyet komitesi sorumlusu "Kendal Pirsus" harf angın Ökkeş Deveri ile neymiş PKK hususi çelim personeli "Kemal Pir" harf angın koruması Kayhan Kartal, Suriye'de 14 Ekim'de meydana gelen hususi operasyonla karargahı Suriye'nin Şeddade bölgesinde mevcut PKK/YPG'nin neymiş Çavreş tugayı sorumlusu "Geli Serhat" harf angın Nejdet Dağlarer öldürüldü.

Suriye'deki en neşeli yıldırıcı birliklerden birisi bulunan neymiş Çavreş tugayı sorumlusunun ruhsuz bir duruma getirilmesi, örgütün Suriye'deki yapısına ağırbaşlı dokunca verdi.

Sözde Çavreş tugayı baltalama taburu sorumlusu Eyyüp Yakut ruhsuz bir duruma getirildi

Suriye'nin Şeddade bölgesinde 24 Ekim'de PKK/YPG'nin neymiş Çavreş tugayı baltalama taburu sorumlusu "Amed Dorşin" harf angın Eyyüp Yakut, Suriye'de 1 Kasım'da neymiş Derik baltalama taburu sorumlusu "Serdem Pir-Serhat Harun" harf angın Ersin Şahin, 6 Kasım'da neymiş Ayn İsa eyalet sorumlusu "Azad" harf angın Irak tabiiyetli Kays Berho Sulayva öldürüldü.

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 18 Kasım'da PKK'nın neymiş avrat yapılanması sorumlularından Norşin Afrin ve beraberindeki 4 terörist, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 30 Kasım'da PKK'nın neymiş duyum yöneticisi Fatma Onur, planlı operasyonlarla ruhsuz bir duruma getirildi.

Suriye'de 2 Aralık'ta PKK/YPG'nin neymiş Tel Tamir eyaleti tuğgeneral sorumlusu Kemal Pir harf angın Muhammed Nasır ve PKK/YPG'nin neymiş Ayn İsa eyaleti sorumlularından "Mizgin Kobani" harf angın Siham Mislih 5 Aralık'ta ruhsuz bir duruma getirildi.

Terör örgütü PKK'nın neymiş dü sorumlusuna Suriye ve Irak'ın kuzeyinde operasyon

Güvenlik güçlerine müteveccih havan topu topu saldırılarını örgütlü fail PKK/YPG personeli "Dilxwaz Agir" harf angın Osman Mutlu, 15 Aralık'ta Suriye'nin Amude bölgesinde patlayıcı mühimmatların bulunmuş yer aldığı anahtar içinde öldürüldü.

Aynı devir Irak'ın Gare bölgesinde teröristlere silahlı ve ideolojik eğitimler verici neymiş "apollo akademileri"nde mesul kurda çalışkanlık gösterdiği belirlenen neymiş yaymaca sorumlusu "Roza" harf angın Songül Tarıncı ve 2 koruması, Irak'ın kuzeyinde öldürüldü.

Yurt içi ve haricinde 88 yıldırıcı yakalandı

İran istihbaratının kimi aykırı adları Türkiye'den kaçırma projelerine taşeronluk karşıcı 14 şüpheli, MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 11 Şubat'ta planlı operasyonla gözaltına alındı.

MİT ve Van Emniyet Müdürlüğünce Van'ın İpekyolu ilçesinde muhacir kaçakçılığına müteveccih 11 Şubat'ta planlı operasyonda 30 gerçek olmayan pasaport, eğleşme müsaade vesikası ve arsıulusal himaye vesikası ele geçirildi, 3 şüpheliden birisi çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Ahmetli İlçe Jandarma Komutanlığı ve MİT, FETÖ üyeliğinden kontrolcü kaydı mevcut E.K'yi, 22 Şubat'ta Ahmetli ilçesinde yakaladı.

MİT ve emniyetin DEAŞ'ın Türkiye'deki mal ve geri hizmet şebekesinin çökertilmesine müteveccih eş operasyonunda, Tunus tabiiyetli Mahmud Jabran, Lübnan tabiiyetli Muhammed Mehdi Aldine ve Suriye tabiiyetli Refik harf angın Husam Elhumeydi, İstanbul, Ankara ve Mersin'deki eş anlı operasyonlarla 25 Şubat'ta yakalandı.

FETÖ'nün devletteki kadrolaşma çalışmalarını ele düzlük "Köstebek" angın kitabı yayımlayamadan 18 Aralık 2002'de maktul Necip Hablemitoğlu'nun gaddar zanlılarından al bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır, 27 Ocak'ta MİT kabilinden emlak dışından Türkiye'ye getirilerek Emniyet'e teyit edildi. Hakimlikçe sorgulanan Bozkır, "örgüt üyeliği" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MİT, Terörden Arananlar Listesi'nde al kategoride toprak alan, DEAŞ'ın neymiş "Türkiye vilayeti sorumlusu" Ebu Usame el Türki harf angın Kasım Güler'i 15 Haziran 2021'de Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonla yakalayarak Türkiye'ye getirdi.

Terör örgütü DEAŞ'a 2014'te katılmış yer aldığı belirleme edilen Güler'in üstünden aşırı sayıda örgütsel belge ile duyurulmayan bilgiler çıktı. Güler, çıkarıldığı dideban barış ukubet hakimliğince "silahlı yıldırı örgütü yöneticiliği" suçundan tutuklandı.


MİT, PKK/KCK mensubunu Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye getirdi

PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Mahmur Kampı'na 14 Eylül'de düzenlemiş yer aldığı ameliyat sonucunda "Şahan/Cihan" harf angın Hatip Güney ile Suriye tabiiyetli "Tekoşin Kamışlı/Civan" harf angın Aya Ahmet Süleyman Türkiye'ye getirildi.

PKK/KCK personeli ve 2015'ten beri Irak'ın kuzeyinde gümrüksüz canlı yıldırı örgütü üyesi Abdulkerim Yılmaz, MİT'in inandırma emek harcaması sonucunda 14 Nisan'da Türkiye'ye getirildi.

Türkiye'ye müteveccih gelişim hazırlığında yer aldığı belirleme edilen DEAŞ üyeleri Orhan Moran ve Mustafa Kılıçlı, MİT kabilinden Suriye'de planlı operasyonla yakalanarak 18 Nisan 2022'de Türkiye'ye getirildi. Kılıçlı, 19 Nisan'da çıkarıldığı dideban hakimlikçe tutuklandı. Diğer şüpheli, emlak dışına depar vesikası yasağı ve adli kontrolcü şartıyla başıboş bırakıldı.

PKK/YPG'nin suikastçısı şekilde türlü eylemlere katılmış yer aldığı belirlenen "Rojda" harf adlı Dilbirin Kaçar, MİT'in 7 Haziran 2022'de Suriye'deki operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.

MİT'in operasyonuyla yakalanan Yunan dil avcısı tutuklandı

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) namına Türkiye'ye müteveccih casusluk faaliyetinde bulunmuş yer aldığı belirlenen Yunan yurttaşı Muhammed Amar Ampara, MİT kabilinden 25 Haziran'da yakalandı. Hakkında hazırlanmakta bulunan evrakla dideban mahkemeye atıf edilen kuşkulu tutuklandı.

Mahkeme heyeti, 1 Kasım'da "siyasal ve askeri casusluk" suçundan 12 sene 6 ay hapishane cezası verdiği Ampara'nın tutukluluğunun devamına hükmetti.

MİT ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele ofis müdürlüklerine ilişkin ekiplerce, Beyoğlu, Beylikdüzü ve Büyükçekmece'de planlı operasyonda İsrail vatandaşlarına müteveccih gelişim hazırlığında oldukları iddiasıyla 8 İranlı çirkin gözaltına alındı. Hakimlik, 29 Haziran'da 5 şüpheliden 4'ünün tutuklanmasına, birinin adli kontrolcü şartıyla başıboş bırakılmasına değişmeyen verdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İl Jandarma Komutanlığı, Ege Deniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerince 30 Haziran'da Gümüldür Azmak Koyu açıklarında "Kardelen" adlı tekneye planlı operasyonda, FETÖ üyeliğinden yargılanan emektar akademisyen Ş.A. ve emektar sarıklı M.G. yakalandı, gayrikanuni geçişlerine iane ettikleri iddiasıyla dü kuşkulu gözaltına alındı.

Jandarmadaki işlemlerin peşi sıra hakimliğe atıf edilen emektar akademisyen Ş.A. ile gayrikanuni geçişi örgütlü etmekle suçlanan H.K. ve B.K, tutuklandı. Eski sarıklı M.G. ise adli kontrolcü şartıyla başıboş bırakıldı.

Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'a müteveccih 2015'teki yıldırı saldırısının firarı sonuç faili PKK'lı yıldırıcı Savaş Çelik'in de aralarında yer aldığı 8 terörist, 20 Temmuz'da emlak haricinde yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

Yunanistan'a savuşma hazırlığındayken, Çanakkale'de MİT, jandarma ve yaka asayiş ekiplerinin 5 Eylül'de düzenlemiş yer aldığı operasyonda yakalanan 2 FETÖ şüphelisi ile gayrikanuni geçişi örgütlü etmiş yer aldığı belirlenen kuşkulu tutuklandı.

Biri al bültenle aranan 2 PKK/KCK'lı yıldırıcı uç hattında yakalandı

"Devletin birliğini ve diyar bütünlüğünü bozma" suçundan al bültenle aranan PKK/KCK personeli "Lehenk" harf angın Atilla Çiçek ile Suriye ve Irak'ta neymiş mesul kurda çalışkanlık yayınlayan "Alişer" harf angın Hüseyin Yıldırım, 23 Eylül'de uç hattında meydana gelen operasyonla yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

Terörist Çiçek'in 25 Eylül 2012'de Tunceli'de meydana gelen ve 6'sı er 7 bireyin martir edilmiş yer aldığı bombalı saldırının faillerinden yer aldığı belirleme edildi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 2 askerin martir yer aldığı 25 Ağustos 2020'deki saldırının da failleri ortada toprak düzlük Çiçek'in Suriye ve İran'da, Yıldırım'ın ise Suriye ve Irak'ta neymiş mesul kurda çalışkanlık gösterdiği belirlendi.

DEAŞ'ın neymiş yöneticisi Türkiye'de yakalandı

EGM ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MİT'in düzenlemiş yer aldığı operasyonla Türkiye'de yakalanan DEAŞ'ın en ehemmiyetli neymiş fevk dozaj yöneticilerinden "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" harf angın yıldırıcı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai 9 Eylül'de tutuklandı.

MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığının 17 Eylül'de eş operasyonuyla, Bursa'da 20 Nisan'da delik servis aracına müteveccih bombalı saldırıyı oluşturan MLKP yıldırı örgütünün silahlı yapılanması FESK üyesi ikisi kadın, 3 yıldırıcı İzmir Dikili'de yakalandı. Kadın teröristlerin isimlerinin ise Dilek Aksu ve Seda Baykal yer aldığı öğrenildi.

Suriye'nin kuzeyinde 3 yıldırıcı silahlarıyla yakalandı

Türkiye'de asayiş güçlerine gelişim amacıyla yıldırı örgütü PKK kabilinden görevlendirilen, "Bahoz Erdal" harf angın Fehman Hüseyin'in benzeyen müdafaasının da ortada yer aldığı "Adnan Piro" harf angın Ferhad Edemen, "Bahtiyar" harf angın Ozan Tunç ve "Çem Riha" harf angın Mehmet Kaykır, 29 Eylül'de Afrin-Azez kişmiri amacında tabanca ve teçhizatlarıyla ele geçirildi.

MİT'in duyum ve operasyonel desteği ile yerli asayiş güçlerince Fırat Kalkanı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerinde 30 Eylül'de planlı operasyonda birisi ölü, 19 yıldırıcı ruhsuz bir duruma getirildi, aşırı sayıda cephane ele geçirildi.

Yakalanan DEAŞ'lı teröristler, Suriye'deki TSK üs bölgelerine ve Türk kurumlarına müteveccih derin irfan faaliyeti yürüttüklerini ve TSK araçlarına müteveccih 4 gelişim girişiminde bulunduklarını itiraf etti.

PKK'nın neymiş geri hizmet sorumlusuna Irak'ın kuzeyinde operasyon

MİT, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 10 Ekim'de düzenlemiş yer aldığı operasyonda yıldırı örgütü PKK/KCK'nın neymiş geri hizmet sorumlusu "Çiyager Mamhuri" harf angın Çekdar Kaya'yı yakalayarak Türkiye'ye getirdi.

MİT, Irak'ta yürüttüğü düzentileme sonucunda, PKK/KCK'nın suikast biriminde ve Musul Sincar'da neymiş eş şekilde çalışkanlık yayınlayan "Canşer-Laşer" harf angın Burhan Piçak'ı 21 Ekim'de Türkiye'ye getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı koordinesinde sürdürülen ve MİT Başkanlığınca dayanak noktası maruz icraat sonucunda Menemen ilçesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bursa'da delik personelini haiz servis aracına müteveccih 20 Nisan'daki saldırının faillerinden MLKP üyesi Cebrail Gündoğdu, 22 Ekim'de İzmir'de yakalandı.

Gündoğdu, çıkarıldığı barış ukubet hakimliğince tutuklandı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ve MİT'in meydana getirdiği eş çalışmayla şimdi evvel Suriye'de DEAŞ namına duyum faaliyetleri tay tay arabası ecnebi tabiiyetli M.S, 1 Kasım'da Adana'da yakalandıktan sonradan çıkarıldığı dideban hakimlikçe tutuklandı.

DHKP/C'nin neymiş Türkiye sorumlusu Matur, FETÖ personeli Demirok tutuklandı

Hakkında "silahlı yıldırı örgütü ihdas ve yönetme" suçundan soruşturma sonucunda mevcut ve MİT kabilinden meydana gelen operasyonla yakalanarak 12 Kasım'da Türkiye'ye getirilen FETÖ personeli Uğur Demirok, çıkarıldığı dideban hakimlikçe cezaevine gönderildi.

Terör örgütü DHKP/C'nin Türkiye sorumlusu Gülten Matur, MİT Başkanlığı ve emniyetin eş operasyonu sonucunda 28 Kasım'da İstanbul'da yakalandı, 29 Kasım'da çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

MİT kabilinden planlı istihbari icraat sonucunda "Silahlı yıldırı örgütüne örgen olma" suçundan gönül rahatlığı soruşturma sonucunda mevcut firari yıldırıcı Matur'un, emlak dışına çıkacak arayışında yer aldığı belirleme edildi.

Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı sahasına Suriye Milli Ordusu'na (SMO) ilişkin yerli güçlerle 19 Kasım'da planlı operasyonlarda 11 DEAŞ'lı yıldırıcı yakalandı.

MİT ve Suriye Milli Ordusuna ilişkin yerli asayiş güçlerince Barış Pınarı Harekatı dalında planlı operasyonlarla 5 DEAŞ personeli terörist, 1 Aralık'ta tabanca ve teçhizatlarıyla ele geçirildi.

MİT ve EGM İstihbarat Başkanlığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve hususi Harekat Şube Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin katılımıyla yıldırı örgütü DEAŞ'ın göze yapılanmasına müteveccih 3 Aralık'ta planlı operasyonda 7 çirkin gözaltına alındı.

Antalya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerince, narkotik ticareti karşıcı şahıslara müteveccih Alanya ilçesinde 16 Aralık'ta meydana getirilen operasyonda gözaltına tahsil edilen 7 zanlıdan 2'si tutuklanırken, 5'i adli kontrolcü şartıyla salıverildi.

MİT ve polislerce 21 Aralık'ta planlı operasyonla yıldırı örgütü DEAŞ'ın neymiş yaka yığın komutanı "Abu Süleyman El Aşkar" harf angın Ahmed A.K. Ali'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı 8 terörist, Hatay'da eğleşme ettikleri örgüte ilişik evlerde yakalandı.

HDP'li Semra Güzel yakalandı

MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 2 Eylül'de düzenlemiş yer aldığı operasyonla, "silahlı yıldırı örgütüne örgen olma" iddiasıyla gönül rahatlığı dü özet hazırlanmakta bulunan ve teşrii masuniyet kaldırılan emektar HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, gerçek olmayan geçişlik ve A.G. adlı muhacir kaçakçısı ve teşekkül propagandası karşıcı insan ile Edirne'ye giderken yakalandı.

HDP'li Güzel, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Semra Güzel'in milletvekilliği, 22 Aralık'ta TBMM Genel Kurulunda, TBMM İçtüzüğü gereği örgen tamsayısının bağımsız çoğunluğu bulunan 301'in üstünde oyla düşürüldü.

HDP'li Güzel'in emlak dışına kaçmasının, birlikte mevcut Fırat D'nin müşterek fuhuş şebekesiyle meydana getirdiği görüşmelerin MİT ve Emniyet kabilinden belirleme edilmesiyle zorla izin verilmediği ortaya çıktı.

Terörle harp kapsamında PKK personeli 3'ü salim 13 avrat yıldırıcı ruhsuz bir duruma getirildi.

Bunlardan "Ronahi Kobani" harf angın Rodin Abdulkadir Muhammed, "Dilar Halep" harf angın Ranya Henan, "Raperin" harf angın Delal Azizoğlu, "Berfin Nurhak" harf angın Hanım Demir, "Berivan Zilan" harf angın Hatice Hezer, "Roj Habur" harf angın Civana Heso, "Şilan Emgihan" harf angın Sabah Oğur, Norşin Afrin, "Mizgin Kobani" harf angın Siham Mislih, "Roza" harf angın Songül Tarıncı ölmüş ele geçirildi.

"Tekoşin Kamışlı/Civan" harf angın Aya Ahmet Süleyman, "Rojda" harf adlı Dilbirin Kaçar ve emektar HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise yakalandı.

Yunanistan, "MİT" korkusuyla 8 FETÖ üyesi askeri bambaşka devletlere kaçırdı

15 Temmuz 2016 çarpış girişimi sonrası Yunanistan'a kaçarak dehalet talebinde mevcut FETÖ üyesi 8 asker, "olası müşterek MİT operasyonu" endişesiyle, Yunan makamlarınca Almanya, Belçika ve Kanada'ya gönderildi.

Rusya ve Ukrayna ortada hava takası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Eylül'de New York'ta gazetecilerle meydana getirdiği söyleşide, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomatlık trafiği sonucunda 200 harp esirinin değişme edildiğini açıkladı.

MİT, harp esirlerinin takasında ehemmiyetli gösteriş oynadı.

Rus tayyareci Konstantin Yaroshenko ile Amerikan çokluk piyadesi Trevor Reed'in takası, MİT'in koordinesi ve nezdinde 27 Nisan'da Türkiye'de gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a telefon görüşmesinde, Yaroshenko ile Reed'in takası nedeniyle teşekkürname etti.

CIA ve SVR'nin Ankara'daki teması

MİT, CIA Direktörü Burns ve SVR Başkanı Narışkin ortada 14 Kasım'da meydana getirilen görüşmeye ev sahipliği yaptı. Görüşme, "Türkiye'nin global barışa sunmuş yer aldığı ehemmiyetli katkılardan biri" şekilde yorumlandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, CIA ile SVR ortada Ankara'da meydana getirilen görüşmenin Ukrayna savaşından çoğalma Amerika ile Rusya ortada hata hesaplamaları mâni kalmak kabilinden çapraz yazışma kanallarının açıkça tutulmasına odaklı bulunduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da Ankara'da CIA ile SVR arasındaki görüşmede "hassas konular"ın ele alındığını söyledi.

Türkiye-Rusya-Suriye Savunma Bakanları ve duyum başkanları Moskova'da müşterek araya geldi

2022 yılının sonuç günlerinde Suriye krizi ve bölgedeki yıldırı örgütleriyle eş harp çabaları gündemdeki ehemmiyetli mevzular ortada toprak aldı.

Bu kapsamda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile dü ülkenin duyum başkanları 28 Aralık'ta Moskova'da müşterek araya geldi.

Suriye krizi, sığınmacı problemi ve Suriye topraklarında mevcut topu topu yıldırı örgütleriyle eş harp çabalarının ele alındığı görüşmede Suriye'de ve müşterek etraflı şekilde bölgede, istikrarın realizasyon edilmesi ve sürdürülmesi düşüncesince müselles formattaki toplantıların devamı dair uygun kalındı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler