USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mısır'da iklim değişikliğinin saf felaketlere kez açmasından fikir ediliyor

Kasım ayında Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'na ev sahipliği meydana getirecek Mısır, iklim değişikliği dolayısıyla ağırbaşlı dokunca görmesi beklenen devletler ortada arazi alıyor.

Mısır'da iklim değişikliğinin saf felaketlere kez açmasından fikir ediliyor
10-03-2022 19:37
Kahire

Mısır'da iklim koşullarındaki değişiklikler kararı seneler içre Nil Deltası'nın taşması ve İskenderiye'nin sular altında kalması müdahale nice sıkıntı ihtimali gündemde.

Bu senenin münteha teşrin ayında Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'na (COP27) ev sahipliği meydana getirecek Mısır, iklim değişikliği kaynaklı ağırbaşlı felaketlerin yaşanabileceği devletler ortada toprak alıyor.

Resmi verilere göre, iklim değişikliği zımnında Nil Deltası'nın taşması, ekincilik alanlarının dokunca görmesi, mercan balığı balığı kayalıklarının namevcut olması ve dehşet iklim olaylarının çoğalması öngörülüyor.

Felaket senaryoları ortada İskenderiye'nin sular altında kalması da toprak alıyor.

Nil'in taşması

İklim değişikliği kaynaklı muhtemel saf felaketlerle ilgilendiren endişeler artarken yetkililerin açıklamaları ve raporlar da durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, 26 Aralık 2021'de icra ettiği açıklamada, ülkenin kuzeyinde nüfusun ve tarım, sanayi, gezim tesislerinin yoğunlukta bulunduğu Nil Deltası'nın çokluk düzeyinin yükselmesi ve iklim değişikliğine erinç hassasiyetine dikkati çekerek burayı "dünyanın en baş döndürücü pert altındaki bölgelerinden biri" namına nitelendirdi.

Abdulati, Mısır hükümetine ilişkin Kıyı Koruma Kurulunun 2025'e derece tamamlanması muhtemel "iklim değişikliğinin yıldız kıyıları ve Nil Deltası hesabına etkilerine uyumun sağlanması" dair ortak plan yürüttüğünü tabir etti.

Mısır'ın kuzeyindeki 69 kilometre uzunluğundaki ortak geçek üstünde projenin uygulanacağını duyuran Abdulati, 31 milyon dolar ücretinde ödeneğin BM Yeşil İklim Fonu kabilinden bu projeye ayrıldığını kaydetti.

İskenderiye'nin sular altında kalması

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sabık senenin münteha teşrin ayında planlı BM İklim Değişikliği Konferansı'nda icra ettiği konuşmada, Mısır'da İskenderiye, ABD'de Miami ve Çin'de Şanghay şehirlerinin sular altında kalma tehlikesine ayraç etmişti.

Baraj mühendisliği uzmanı Mısırlı Muhammed Hafız, İskenderiye'nin tamamının çokluk düzeyinin altında kalmasını beklemediğini fakat kentin dalgalar kabilinden erozyona uğrama riski taşıdığını tabir etti.

Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Abdulati ise Johnson'un açıklamalarına ilişkin, İskenderiye'deki durumun Mısır düşüncesince şaşırtı olmadığını, derinliğine süredir mevzuyla ilgilendiren icraat yürütüldüğünü aktardı.

İskenderiye'nin sular altında kalmasına ilişkin, "Bugün yahut ferda olmayacak, fakat 2100 senesinde olabilir." diyen Abdulati, felakete erinç önlemlerin şimdiden alınmaya başladığını kaydetti.

İskenderiye'de su baskınlarına erinç 7 bilyon cüneyh (yaklaşık 445 milyon dolar) düzelti edildiğini açıklanan Bakanlık, beton bariyerler, dalgakıran ve er ikaz sistemi müdahale nice önlemin alındığını duyurdu.

Tarım alanlarının dokunca görmesi

El-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi, Kasım 2021'de iklim değişikliğinin tesirleri hesabına ortak emek vermek yayımladı.

Çalışmada, çokluk düzeyinin gayrisıhhi m. yükselmesinin, kestirmece 1 milyon 500 bin dönümlük ekincilik arazisinin sular altında kalmasına, tuzlu suyun toprağa sızarak mahsulleri ve zirai üretimi aksi etkilemesine kere açabileceği ikazlarına toprak verildi.

Araştırmacı Amine Fayed'in hazırladığı araştırmaya göre, 2021 yazında Mısır'da sıcaklıkların elan geçmiş yepyeni biçimde yükselmesi, üretime ve mahsul kalitesine yansıdı. Sıcaklıklar dolayasıyla semere ve göveri üretiminde yüzdelik 50'den elan ortak tomar azalma yaşandı.

Geçen ay BM ve Mısır'ın bu arada yürüttüğü çalışmada da Şarm eş-Şeyh'te iklim değişikliği kaynaklı iklim dalgalanmaları zımnında elan faziletkâr sıcaklıklara ve sodyum klorür oranına dayanabilen ekincilik ürünlerinin ekilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Mercan kayalıklarının namevcut olması

Bu çalışmaya göre, Kızıldeniz'deki mercan balığı balığı kayalıkları, kayalıkların metanet sınırının ötesinde kalan sıcaklık, kayalıklara vasıl çağ ışınlarındaki eksilme ve çokluk düzeyinin yükselmesinden kaynaklı tehlikelerle erinç karşıya bulunuyor.

Yerel raporlara göre, faziletkâr susama zımnında kayalıklarda "aklaşma" namına aşina ortak çeşit maraz ortaya çıktı.

İklim Değişikliği Konferansı'nın Kasım 2019'da piyasaya çıkan raporunda, en meyus senaryoya layıkıyla 2100 yılına derece Mısır'daki mercan balığı balığı kayalıklarının kestirmece yüzdelik 72'sinin namevcut olabildiği tahminine toprak verildi.

Eş-Şuruk gazetesi yazarı Nebil Hadi ise 2020'nin gücük ay ayında kaleme almış bulunduğu yazıda, 2100 senesinde kayalıkların yüzdelik 12,5'inin namevcut olacağını tez etti.

Hadi'nin yazısına göre, Mısır mercan balığı balığı kayalıkları turizminde dünyada ortak numara tam toprak alırken, Kızıldeniz'deki gezim faaliyetinin yüzdelik 86'sı mercan balığı balığı kayalıkları turizmine ilişkin bulunuyor.

Mısır Turizm Bakanlığı sabık ilk teşrin ayında, kayalıklara dokunca verenlere delik ve mal cezası verilmesini öngören Rezervlerin Korunması Yasası'nın daima uygulanmasının haricinde Mısır'da 209 çeşidi mevcut mercan balığı balığı kayalıklarını destek olmak düşüncesince arsıulusal ortak mekân esirgeme girişimine de icazet verdi.

Olağanüstü iklim olaylarının artması

Meteoroloji Kurumu Erken Uyarı Müdürü Mahmud Şahin, 23 Şubat 2021'de Mısr el-Yevm gazetesine verdiği demeçte, ülkede "iklim değişimleri zımnında hararetli iklim vakaları meydana geldiğini" söyledi.

Beni Suveyf bölgesi 51 milyon metreküp yağışla sonuç 300 senenin en yağmurlu sürecini geçirdi.

Mısır hükümeti, baskın tehlikesine erinç 2014'ten bu yana 1500 esirgeme tesisinin nesir edildiğini duyursa da ülkede koyu yağışlardan ötürü nice alanda baskın felaketi yaşandı.

Yerel basına ve resmi verilere layıkıyla de Mısır'da başta sabık yıldan bu yana gezinsel şehirlerden İskenderiye ve Hurgada'da aynısı benzer yepyeni türap fırtınaları, faziletkâr sıcaklıklar, çelimsiz müddette koyu rahmet ve kar yağışları görüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler