USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Minik gıda koruyucuları israfa dur diyecek

Dünyanın en iri sorunlarından birisi bulunan gıda israfına özen tefriş etmek ve önemsiz yaşlardan itibaren ufaklıklara global sorunlarla ilgilendiren farkındalık vermek düşüncesince geliştirilen İyilik Yap: Gıdayı Koru!” School Gardening Programı ile Türkiye genelinde 144 mesl

Minik gıda koruyucuları israfa dur diyecek
04-11-2021 15:46

Bileşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile hazırlanmakta bulunan İyilik Yap: Gıdayı Koru!” School Gardening Programı, Türkiye'de Bahçeşehir Koleji çeşidinden yaşama geçirildi. Yılda 1,3 bilyon titrem gıdanın çöpe atılmış olduğu dünyada israfa dirlik özen tefriş etmek düşüncesince geliştirilen izlence kapsamında 144 ekol kampüsü ekincilik sahalarına dönüştürülürken, binlerce mektepli de gıda koruyucusu oldu. Programla baş başa öğrencilere global sorunlara ilgilendiren farkındalık kazandırılarak, toprakla bulunan bağlarının baştan kurulması amaçlanıyor.

Program kendisince bilim sağlayan Bahçeşehir Koleji Okul Öncesi ve İlkokuldan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş, “Pandemiyle bu arada önceliklerimizi baştan değerlendirmemiz icap ettiğini gördük. Bu ayn açısıyla dünyamızın nice farkı problemleri var. Bu hastalıkların başlangıcında hava değişikliği, kazançlı ve global sorunlar, gıda israfı, açlık, su kaynaklarının tükenmesi geliyor. Bu bakımdan öğrencilerimize ıvır zıvır yaşlardan itibaren global sorunlarla ilgilendiren farkındalık vermek istedik. Bileşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nün Uluslararası Eğitim Örgütü ile baş başa hazırladıkları müşterek terbiye bilimi bilimi seti var. Bu sekil ‘İyilik Yap: Gıdayı Koru ve School Gardening Programı'dır. Bu setlerin kolej namına Türkiye'deki uygulayıcısı olduk. 144 kampüsümüzde kâffesi öğrencilerimiz de gıda koruyucuları oldular” dedi.

“Kendi yaşantılarından başlayarak global sorunlara hal arıyorlar”

Program kapsamında evlatların türlü etkinliklerle toprakla bulunan bağlarını baştan kurmaya çalıştıklarını anlatım fail Güneş, “Çocukların yedikleri gıdanın nerden geldiğini ve istihsal aşamalarını öğrenmelerini amaçlıyoruz. Sağlıklı beslenme, abur-cubura dirlik temerrüt becerilerini ihya ve gıdanın hem istihsal evresi hem de sonra saklama, yemekleri denli gıdayı ifna ve küsurat gıdayı en azından gübreye tahvil becerilerini belletmek istiyoruz. Programla baş başa ekol bahçelerimizi ekincilik sahalarına dönüştürdük. Öğrencilerimiz özlük elleriyle diktikleri tohumları çoğalma etabında da izlem ediyor. Aynı sürede elde etikleri mamüllerin hasadını yapıp, o ürünler ile reçel, bitkin kabilinden değişik istihsal aşamalarına da geçiyorlar. Amacımız gıdanın israfı ile ilgilendiren özlük yaşantılarından başlayarak, bu probleme hal üretmeleridir” diye konuştu.

“Gıda israfı hava değişikliyle de bağlantılı”

Dünyada müşterek yılda çöpe revan gıdanın 1,3 bilyon titrem olduğuna özen çekici Güneş, “Sadece ferdî namına yapacaklarımızla caba aşırı şişman ayırt oluşturabiliriz. En aşırı israfı meydana getirilen gıda atlatmak ve sudur. Su kaynaklarının da tükendiğini görüyoruz. Bu bakımdan BM'nin belirlediği 17 adet sürdürülebilir kalkınma gayesi var. Bu amaçları ilkokul senedir terbiye bilimi bilimi programlarımızın zarfında öğrencilerimize edindirmeye çalışıyoruz. Bu hastalıkların çözümü ile ilgilendiren değişik eğitimler yapıyoruz. Çocukların ev ve okulda yemekleri denli yemeği tabaklarına almaları, alım satım yaparken, gereksinimleri denli alım satım yapmaları kabilinden asliye becerileri de öğretiyoruz. Çünkü gıda israfı bire müşterek sürede hava değişikliyle de bağlantılı. Gıda israfı arttıkça limonluk gazlarının emisyonu da artıyor. Bu da hava değişikliğine etken oluyor. Dolayısıyla evlatların bu süreçte birbiriyle irtibatlı bulunan kâffesi sorunlardan haberli olmalarını istiyoruz” halinde konuştu.

“Anne- ağababa eğitimleriyle velileri de sürece engelleme edeceğiz”

Projeye aileleri de engelleme ettiklerini kail Güneş,” Kurum namına BM Gıda ve Tarım Örgütü ile birlikle değişik etkinlikler de düzenliyoruz. Bu etkinliklerden bir tanesi de ailelerin bilinçlendirilmesine müteveccih eş eğitimleri olacak. Şu anda öğrencilerimiz okulda bitirdikleri etkinlikleri eve taşıyor. Ebeveynlerini de bu mevzuda bilinçlendiriyor. Aynı sürede tığ de kasıntı namına anne- ağababa eğitimleriyle velileri de bu sürece katmak, evde yapabilecekleri değişik önlemleri onlara da belletmek istiyoruz” diye laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler