USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Minik eller israfa dikkat çekmek düşüncesince toprakla buluştu

Gıda israfına dikkat çekmek ve önemsiz yaşlardan itibaren küçüklere global sorunlarla ilişik farkındalık vermek düşüncesince Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ve Uluslararası Gıda İsrafı Koalisyonu (IFWC) iş birliğiyle geliştirilen "School Gardening & İyili

Minik eller israfa dikkat çekmek düşüncesince toprakla buluştu
22-04-2022 17:46

Küresel hava değişikliği ve küsurat popülasyon evren genelinde mıhlı gıdaya muvasala paylarını ağır şekilde düşürüyor. Yapılan hesaplara uyarınca 2050 senesinde besin problemi yaşanmaması düşüncesince üretimin yüzdelik 70 oranında artırılması gerekiyor. Birçok bilirkişi eksiksiz dünyayı etkileyecek kuraklığın yaklaştığını vurguluyor. Bunun yanı esna dünyada gelişigüzel sene kısaca 1,3 bilyon titrem gıdanın ya kaybedilmiş olduğu yahut israf edilmiş olduğu biliniyor. Bu gidişat kısaca 815 milyon ferdin süreğen çirkin tagaddi ve 2 milyardan ortak tomar ferdin ise dar besin eksikliğiyle dirlik karşıya kalmasına hastalık oluyor. Bu bilinçle akım fail Türkiye'nin önder terbiye kurumlarından Bahçeşehir Koleji, “School Gardening & İyilik Yap: Gıdanı Koru!” terbiye programını başlattı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Gıda İsrafı Koalisyonu (IFWC) iş birliğiyle önce ve ortaokullar düşüncesince besin israfının azaltılmasına müteveccih geliştirilen "School Gardening & İyilik Yap: Gıdanı Koru!” temalı terbiye setini beşinci derslik kademesinde özlük terbiye içerikleriyle bütünleştiren Bahçeşehir Koleji, projenin tanıtımını 22 Nisan Cuma Günü Etiler Kampüsü'nde gerçekleştirdi. Tanıtım toplantısına Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü (TBC) hasret Dağ, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık'ın yanı esna Bahçeşehir koleji öğrencileri ve velileri de katıldı. Bahçeşehir Koleji beşinci derslik öğrencileri ortada meydana gelen "Gıdanı Koru Slogan ve Pankart Yarışması" mükafat Töreni'nin peşi esna bahçedeki ekincilik bölgesine ekecek ekimi yapıldı. Sonrasında ise FAO Destekçisi, Beslenme Uzmanı Dilara Koçak 2 ve 3'üncü derslik öğrencilerine Temiz Tarım ve Sağlıklı Beslenme mevzulu ortak terbiye verdi.

Çocuklar israfa dirlik farkındalık geliştiriyor

Kurum namına sürdürülebilir evren terimini önemsediklerini tamlayan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü (TBC) hasret Dağ, “Bu kavramın da en ehemmiyetli unsuru sürdürülebilir çevre. Bugün de gurur namına Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslar Arası Gıda İsrafını Önleme Koalisyonu ile baş başa ortak programın tanıtımını yaptık. School Gardening & İyilik Yap: Gıdanı Koru!” terbiye modelini İlk el kurumumuzda uygulamaya koyuyoruz. Çocuklarımızın Anadolu denli önemli, velut topraklarda yetişen gıdaların tohumdan sofraya vürut sürecine şehadet etmelerini, gıdanın israf edilmemesinin hava değişikliğine ne denli etkide bulunduğunu öğrenmelerini ve bu farkındalığın gelişmesini önemsiyoruz. Aynı vakitte bu istihsal dönemini görmeleri, engelleme olmaları, gıdaların nite korunacağından nite şart namına tüketileceğine denli tamamı süreci öğrenmeleri ve bu kazanımlarla baş başa davranışı alışkanlığa dönüştürmelerini önemsiyoruz.” dedi.

“Bireysel tutum değişikliği ile israf önlenebilir”

Gıda israfının eksiksiz evren düşüncesince iri ortak maslahat bulunduğunu tabir fail Dağ, “İsraf dair en ehemmiyetli etap sanayi, şişman istihsal ve istihlak konusudur. Ancak, ferdî farkındalığın da ne denli ehemmiyetli bulunduğunu baş döndürücü dobra biliyoruz. En benzeyen sağlam esasen Sayın Emine Erdoğan'ın hamiliğini meydana getirdiği Sıfır Atık Projesi. Farkındalıkla ve ferdî tutum değişikliği ile baş döndürücü endamsız müddette ne denli biçim kat edildiğini gördük. Bizim de bu ferdî tutum değişikliği ve farkındalık en önemsediğimiz konulardan biri. Bugün onun düşüncesince buradayız. Bugün ‘Dünya Günü.' Böyle ortak etkinliği Dünya Günü'nde gerçekleştiriyoruz. Bu mutluluğu yaşıyoruz” sanarak konuştu.

“Çevrenin sürdürülebilirliğine ehemmiyetli ulama sunuluyor”

Çevrecilik dair öğrencilerin zihin kazanması düşüncesince meydana getirilen aktivitelerin ehemmiyetli bulunduğunu kail Dağ, “Karbon kadem izinin azaltılması, su, atık, domestik ekincilik ve domestik üretim, parlak besin üretimi ve israf denli mevzulara ortak eksiksiz namına baktığımızda çevrenin sürdürülebilirliği ve dünyanın sürdürülebilirliği anlamına geliyor. Okul öncesinden liseye denli bulunan tamamı süreçte bu farkındalığın kazanılması, bu bilgelik ve birikimin oluşması, müspet tutum değişikliğine ve eksiksiz bunlar da topyekûn namına düşündüğümüzde çevrenin sürdürülebilirliğine ehemmiyetli ulama sunuyor” biçiminde konuştu.

“Çocuklar topraktan tabağa kadarki gelişigüzel etabı gözlemliyor”

Çocuklara toptan sorunlarla ilişik farkındalık kazandırmanın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu hatırlatan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, “School Gardening & İyilik Yap: Gıdanı Koru! programı evlatlarımızın doğayla tanışması, doğanın, yediği besinlerin toprakta yetiştiğinin farkına varması düşüncesince geliştirilmiş ortak program. Öncelikle doğayla, çevreyle, iklimle ilişik bilincin geliştirilmesini hedefliyor. Burada yaptığımız aktivitede ve ekol eğitiminde çocuklarımız bu programı yürütüyorlar. Kendi fidelerini toprağa dikip, toprakta onun yetişmesini ve verim vermesini doğrusu topraktan tabağa kadarki besin zincirindeki gelişigüzel etabı gözlemliyorlar. Gözlemlerken de bire ortak vakitte katkıda bulunuyorlar. Amaç burada beklenir olduğunca marketteki gıdanın nerden geldiğini eğitimlerle göstermektir. Bir domates nerden alınır deyince şarküteriden değil de topakta, emekle üretildiğinin bilincinde olmalarını istiyoruz. Bir fideyi toprağa diktiklerinde önce adımı atmış olacaklar. Sonra ürünü ellerine aldıklarında özlük ürettikleri ürünün tadına bakacaklar. Bu mutluluğu da yaşayacaklar” ifadelerinde bulundu.

“İsrafın hesaplı maliyeti 1 trilyon doları buluyor”

Dünyada imal edilen gıdanın üçte birinin israf yahut kaybolma bulunduğunu tamlayan Selışık, “Kayıp dediğimiz bap tohumun toprağa düşerken ve ahir etaplarda saf afetler denli etkenlerle namevcut olmasıdır. Markete denli problemsiz vasıl gıdanın alınıp, tüketilmemesi ise israf oluyor. Gelişmekte bulunan devletlerin yüzdelik 17'sinde gıdanın kaybını, mütekâmil devletlerde de israf edildiğini görüyoruz. Bunun hesaplı maliyeti 1 trilyon doları buluyor. İsraf edilenlerin sadece yüzdelik birtanesini koruyabilsek dünyada açlıkla savaşım fail kullanmakta olanları baş döndürücü şen doyurabiliriz. Bunun yanı esna FAO namına Türkiye'de millî hisse senedi planını hazırladık. Bu on salname planı diyalekt ortak projeye dönüştürdük. Bu projede Türkiye Orta Asya ülkelerine sağlam olacak. Amacımız besin kayıplarının sektörel analizini gerçekleştirmek. Tüketicinin de bu mevzuda farkındalığını artırmaktır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler