USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'Montrö' vurgusu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Montrö'nün aşındırılmasının hiç kimseye yarar getirmeyeceğini belirterek, "Bugüne denli yaptığımız üzere Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerin uygulamasını sürdüreceğiz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'Montrö' vurgusu
01-03-2022 10:12

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında meydana gelen Kabine Toplantısı sonra gazetecilerin gündeme bağlı sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısına bağlı değerlendirmesi sorulan Akar, bahis konusu dü ülkenin de Türkiye ile denizden yandaki olduğuna ilgi çekti. Arzu edilmeyen olayların yaşandığını tabir fail Akar, "Gelişmeleri sıkıntı ve endişeyle izleme ediyoruz. Yaşanan ölümler bizleri üzüyor. Ukrayna ve Rusya ile bizim sonuç basamak müspet ilişkilerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız ilişkilerimizin çerçevesini açık biçimde çizdi, bunları tanımladı. Gelinen noktada gelişimleri yakından izleme ediyoruz. Mazisi gösterişlilik ve şerefle meşbu Türkiye Cumhuriyeti Devleti aut politikasını ilkelerle yürütmeye bitmeme ediyor. Tüm tarihimiz süresince bulunduğu denli çağ de komşularımız ilkin kazanmak neredeyse kâffesi devletlerin ferman haklarına, sınırlarına, yer bütünlüğüne saygılıyız, hürmetkâr olmaya bitmeme ediyoruz. Bu ilkeden hareketle Ukrayna düşüncesince de aynısını söylüyoruz. Temennimiz, ortak an ilk barışçıl, diplomatik yollarla bir takım çözümlerin bulunmasıdır" niteleyerek konuştu.
Türkiye'nin bu yöndeki çalışmalarına vurgu karşılayıcı Akar, şunları söyledi:

"Bu esaslar çerçevesinde baktığımızda Rusya kabilinden Ukrayna'nın egemenliğine, yer bütünlüğüne meydana getirilen bu harekatı bizim ikrar etmemiz beklenen değil. Bunun arsıulusal hukuka karşıt bulunduğunu söylüyor ve görüyoruz. Başta insanca iane kazanmak neredeyse buradaki insanca dramın sonuç bulması düşüncesince bizlere sakıt ne var ise bugüne genişliğinde yaptık, bire ortak biçimde hazırlamaya bitmeme ediyoruz. Bir taraftan insanca iane gayrı taraftan da diplomatik, siyasi, arsıulusal manada barışçıl biçim ve şekilleri sponsor gelişigüzel ayrışık katkıyı sağlıyoruz. Yıllardan bu yana oldukça değerli biçimde Montrö statüsü bitmeme etti. Söz konusu kontrat eksiksiz sahildar devletlere hayır olmakla baş başa gayrı devletlerin giriş-çıkışlarını da düzenlemiş vaziyette. Herhangi ortak biçimde Montrö'nün aşındırılması, statükonun bozulması hiç kimseye kazanım sağlamaz. Montrö'nün korunmasında ürem görüyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün tarafların Montrö ve Montrö'nün getirmiş bulunduğu kurallara uymasının hayır bulunduğunu değerlendiriyoruz. Dileğimiz ortak an ilk barışçıl metodlar ve diplomatik yollarla bu problemlerin çözülmesi ve alanda sulhun, sükunun baştan bilge olmasıdır. Bunun düşüncesince çalışıyoruz. Barışın, huzurun, emniyetli ortamın bitmeme etmesi.”

"Karadeniz'in ortak rakiplik sahasına dönüşmemesi düşüncesince himmet gösteriyoruz" diyen Akar, şöyleki bitmeme etti:

"Karadeniz'e en levent boylu kıyısı bulunan yurt adına bu anlayışı ortak umde halinde korunum ettik. Tüm görüşmelerimizde Türkiye adına Karadeniz'deki barışın, huzurun, emniyetli ortamın bitmeme etmesi düşüncesince himmet gösterdik. Türkiye adına bugüne genişliğinde kâffesi meselelere bu çerçevede baktık. Bu vakada da bire ortak biçimde bakıyoruz. Bugüne genişliğinde yaptığımız denli Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerinin uygulamasını sürdüreceğiz."

İlerleyen süreçte neler olabileceğinin sorulması üzerinde Akar, "Geleceğe çevrik tahminleri ortak tarafa bırakıp konkre verilere uyarınca istimara gerçekleştirmek gerekir. Olayların başlangıcında askeri hareketlilik, yığınaklar oldu. Sonrasında askeri akıntı başladı. Şimdi görüşmeler oluyor. Bu krizin diplomatik, barışçıl biçim ve yöntemlerle ortak an ilk bitirilmesi ve semt halklarının itimat ve şen içre yaşaması düşüncesince çalışıyoruz" cevabını verdi.

"Ukrayna'daki vakaları bile Türkiye'ye dirlik ortak hücum unsuru adına kullanıyorlar"

Bir ayrıksı istifham üzerinde TSK'nın Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'taki faaliyetlerini başarıyla adına getirmeye bitmeme ettiğini dile getiren Milli Savunma Bakanı Akar, "Biz tamamen güzel niyetli, görüşmeden, diyalogdan, barışçıl biçim ve yöntemlerden yana olmamıza karşın hassaten komşumuz Yunanistan ve hassaten kimi siyasileri şuurlu ve agresif ortak biçimde vakaları ve gerçekleri çarpıtmak kanalıyla gerginliği tırmandırıcı aksiyon ve söylemlerle Türkiye karşıtı söylemlerini sürdürüyor" niteleyerek konuştu.

Bakan Akar, açıklamalarını şöyleki sürdürdü:


"Gözleri kararmış biçimde agresif tavırlarını öylelikle sürdürüyorlar ki Ukrayna vakalarını bile Türkiye'ye dirlik ortak hücum unsuru adına kullanmaya çalışıyorlar. Bu gidişin güzel olmadığını güzel komşuluk ilişkileri çerçevesinde, NATO ittifakı içinde, yaptığımız güzel oruçlu çağrılara dirlik yapılanların sonuç basamak kusur bulunduğunu hepsi görüyor. Biz ısrarla ve inatla prensipli tutumuzu sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Diyalogdan, görüşmeden kaçan Yunanistan'ı gelişigüzel fırsatta esasen diyaloğa, masaya çağırıyoruz. Güven Artırıcı Önlemler toplantısının dördüncüsü düşüncesince Yunanistan Savunma Bakanlığı heyetini Ankara'ya beklediğimizi de ortak defa hâlâ tabir ediyoruz."

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler