USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar’dan İsveç'e "terör" tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Geldiğimiz bu aşamada İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de manası da kalmadı. Bu sebeple ziyareti bozma ettik." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar’dan İsveç'e
21-01-2023 10:09
Ramstein

Akar, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü’nde meydana gelen "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı"nın peşi sıra değerlendirmelerde bulundu.

NATO, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile öteki ülkelerden 23 defans bakanının iştirakı ile meydana gelen görüşmede Türkiye’nin görüşlerini, çalışmalarını anlattıklarını, öteki devletlerin değerlendirmelerini dinlediklerini aktaran Akar, "Ukrayna’nın yer bütünlüğüne, egemenliğine, istiklaline okkalı olduğumuzu, topraklarının ilhakını tanımadığımızı birlikte kat elan anlatım ettik. Daha birlikte tomar dirilik kaybı yapılmaksızın bu trajediye sonuç verilmesi gerektiğini, barışçıl tarz ve yöntemlerle birtakım analizör üretilmesi icap ettiğini görüşmede anlatım ettik." sanarak konuştu.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın kökeninden itibaren Montrö’nün uygulandığını, tarafların harp gemilerine boğazların kapatıldığını vurgulayan Akar, şunları söyledi:

"Burada birlikte abra varsa, bunun esas sebebi Türkiye Cumhuriyeti devletinin uyguladığı politikadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderler düzeyinde meydana getirdiği toplantılarla birlikte taraftan esirlerin değişimini öteki taraftan Ukrayna limanlarında gözleyen tahılların gerekseme sahiplerine ulaştırılmasını sağladık. Şu anne genişliğinde 18 milyon titrem tahılın Ukrayna limanlarından sevkiyatı gerçekleştirildi. Bunların aşırı altın olduğunu, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile meydana getirdiği görüşmelerin bu faaliyetlerde kolaylaştırıcı gösteriş oynadığını görüşmede anlatım ettik."

Türkiye’nin çabalarının önemini ve kıymetini birlikte kat elan vurgulama fırsatı bulduklarını dile getiren Akar, "Toplantıya dahil olan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de yaptıklarımızın NATO çerçevesindeki önemini konfirmasyon etti." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya Savaşı'nda insancasına manada yapılması müstelzim ne var ise bugüne genişliğinde yaptığına ayraç fail Akar, bu konudaki çalışmalara artık da bitmeme edeceklerini bildirdi.

"Güçlü Türkiye, çelimli NATO, çelimli İttifak"

ABD’den 40 nüsha F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 uçağın modernizasyonuna müteveccih alakanın Kongre’ye eriştiği hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Akar, mevzuyu yakından strateji ettiklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da mevkidaşıyla görüştüğünü aktaran Akar, şöyleki konuştu:

"Bu birlikte süreç. Bir anda tamamlanacak birlikte madde değil. Şu anne genişliğinde sürecin müspet gittiğini değerlendiriyoruz. Bazı politik şahıslar hem Amerika bununla birlikte NATO menfaatlerine karşıt sonuç adım tarafgir girişimlerde bulundu. Koydurdukları tahdidat elan sonradan meydana getirilen girişimlerle kaldırıldı. Sınırlamalarla birlikte projenin gerçekleşmeyeceğini kökeninden bu yana dile getirdik. Bu tarafgir söylemlere, faaliyetlere yanıt öteki taraftan sağduyu sahibi insanların bu mevzuda gösteriş oynayacağına ve aklıselimin galip istikbaline inanıyoruz. Temennimiz çalışmaların konkre ve er birlikte sürede müspet halde sonuçlanması."

"Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında Amerika Savunma Bakanı Llyod Austin ile de düet birlikte mülakat gerçekleştirdiklerini tamlayan Akar, "Görüşmede bu madde üzerine Amerika Savunma Bakanlığının Türkiye’ye müteveccih çelimli desteğini birlikte kat elan gördük." sanarak konuştu.

Alınacak uçakların hemen Türkiye’nin değil, NATO’nun, İttifak’ın da güç kazanması anlamına geleceğini kail Akar, "Güçlü Türkiye, çelimli Silahlı Kuvvetler, çelimli NATO, çelimli İttifak demektir. Bunu her insanın anlamasını bekliyoruz." dedi.

“Ev ödevlerini yapmalarını bekliyoruz”

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un Türkiye’ye gerçekleştirmesi planlanan ziyarete bağlı değerlendirmede mevcut Akar, Türkiye’nin NATO’nun açıkça bap politikasını tamamen desteklediğine ayraç etti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortada haziran ayında Madrid’de imzalanan müselles memorandumu hatırlatan Akar, "Bizim birlikte tane isteğimiz bu muhtıradaki taahhütlerin namına getirilmesi. İsveç ve Finlandiya’nın kendine sakıt görevleri, ev ödevlerini yapmalarını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

İsveç’te yıldırı örgütü PKK/YPG yandaşlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye aleyhine provokasyonlarını ve İsveç polisinin Türk Büyükelçiliği uğrunda Kur’an-ı Kerim yakılacağı anlatım edilen gösteriye müsaade verdiği yönündeki olup bitenleri anımsatan Akar, “Bunlara huzur gelişmemiş kalmak, aksülamel göstermemek benimseme edilemez. Bunların kesinlikle gereğinin yapılması tedarik katılması gerekirdi." sanarak konuştu.

Bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında birlikte araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğine dikkati çekici Akar, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Türkiye’ye müteveccih bu alçak, galiz eylemler böylece göz boncuğu tedarik alınmadığını üzülerek rüyet ettik. Dolayısıyla geldiğimiz bu aşamada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de manası da kalmadı. Bu sebeple ziyareti silme ettik." dedi.

Akar’ın Ramstein’de derin defans ve düzenlilik diplomasisi

Öte taraftan Milli Savunma Bakanı Akar, "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında geldiği Ramstein Hava Üssü’nde aşırı sayıda düet mülakat de gerçekleştirdi.

Akar derinti önceleri önce namına NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ayaküzeri görüştü. Daha sonradan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blasczczak ve Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ile birlikte araya mevrut Akar, İtalya’da Savunma Bakanlığı görevine getirilen Guido Crosetto ile de görüşerek muvaffakiyet dileklerini iletti.

Almanya’nın acemi Savunma Bakanı Boris Pistorius ile de birlikte araya mevrut Akar, Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de birlikte mülakat gerçekleştirdi. Finlandiya Savunma Bakanı Mikko Savola ve Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ile de mülaki Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov ile de birlikte araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler