USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mescid-i Aksa'da on binlerce isim Miraç Kandili'ni algı ediyor

On binlerce Filistinli, Hazreti Muhammed'in ortak akşam Mekke'den Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yürüyüşü ve buradan göğe yükselişi anlamına mevrut İsra-Miraç hadisesi zımnında Mescid-i Aksa'yı doldurdu.

Mescid-i Aksa'da on binlerce isim Miraç Kandili'ni algı ediyor
28-02-2022 20:14
Kudüs

Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına değgin Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, obstrüksiyon altındaki Doğu Kudüs'ün Eski kent sahasında mevcut Mescid-i Aksa'da İsra ve Miraç mucizesi münasebetiyle ayrışık etkinlikler düzenledi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresince planlı etkinliklere on binlerce Filistinli katıldı. Ülkenin ayrışık kentlerinden mevrut Filistinliler sabahleyin saatlerinden itibaren Harem-i Şerif'i doldurmaya başladı.

Harem-i Şerif'in çevresindeki Eski kent bölgesinin sokaklarında etraflıca vakitten sonraları bu basamak ortak kesafet yaşandı.

Filistinli gençlerin oluşturduğu keşşaf camiası da Eski Şehir'e oluşturulan Şam Kapısı'ndan başlayarak Mescid-i Aksa'ya genişliğinde marşlar eşliğinde yürüdü.

Filistinli aileler, İsra ve Miraç münasebetiyle Mescid-i Aksa'da şeker, hurma ve ayrışık tatlılar dağıttı. Harem-i Şerif'te adeta ortak şenlik havası yaşandı. Cemaatle kılınan tarih ortası vakti ve ikindi namazlarında on binlerce ad temiz tuttu.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden meydana getirilen açıklamaya göre, Harem-i Şerif külliyesindeki Kıble ve Kubbetu's Sahra özellikle kazanmak kıl payı tamamı mescitlerde programlar düzenlendi.

Kudüs uleması da evvel tün ezanı saatlerinden başlayarak İsra ve Miraç hadisesinin deme ve önemine değgin vaazlar veriyor.

"Hüzünle alengir ortak neşe içindeyiz"

Mescid-i Aksa'da Miraç anmasına dahil olan Filistinli sarıklı Enver Ahmed İmeyr (58), AA muhabirine meydana getirdiği açıklama, "sevinç ve hüznü ortak arada yaşadıklarını" söyledi.

Filistin halkının Mescid-i Aksa'yı doldurmasının bu mekanın İslam dinince kutsallığını vurguladığını tamlayan İmeyr, İsrail güçlerinin obstrüksiyon altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da aşırı sayıda Filistinlinin Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladığına dikkati çekti.

İmeyr, aşırı sayıda Filistinlinin Mescid-i Aksa'ya fakat gümrüksüz yollarla ulaşabildiğine ayraç ederek, "Bu sebeple hüzünle alengir ortak neşe içindeyiz. Hatta Kudüslülerin fark arada ortak Mescid-i Aksa'ya girişi engelleniyor. Düşünebiliyor musunuz, Kudüs surları ortamında yaşayan, Mecsid-i Aksa'ya 100 yahut 200 mt. uzaklıkta oturan ortak Filistinli buraya salat etmek düşüncesince gelemiyor." diyerek konuştu.

Çocuklarıyla Aksa'ya mevrut Filistinli Esma da "Burada bulunmaktan ötürü aşırı mutluyuz. Ailecek iyi ortak iklim değişim işlemi oldu. Burada kazanmak bizlere iyi ortak tinsel iklim kazandırıyor. Çocuklar da aşırı sevinçli." dedi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki yerleşimci şiddetinin Mescid-i Aksa'ya da yansıdığına dikkati çekici Esma, "Yahudi yerleşimciler rastgele güneş buraya gelip Aksa'ya dominant düzenliyor. Kutsallarımıza el uzatıyorlar. Hiçbir engelle de karşılaşmıyorlar. Çünkü İsrail polisinin koruması altında buraya giriyorlar." biçiminde konuştu.

Miraç'ı algı geçirmek düşüncesince Türkiye'den Kudüs'e geldiler

Miraç anması nedeniyle Türkiye'den Kudüs'ü ziyarete mevrut Emrah Erten de Mescid-i Aksa'yı hakeza hareketli gördükleri düşüncesince aşırı bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Edirne'de bebek doktorluğu işleyen ve 4 şahsiyet dost grubuyla Kudüs'e mevrut Erten, şunları söyledi:

"Miraç gecesini burada geçirmek, bu geceyi sabaha genişliğinde namazla diriltme geçirmek amacıyla geldik. Miraç gecesi Aksa'da 2-3 saatlik ortak izlence yaptık. Çok güzeldi. Buranın 3 dinin merkezi olması ve İslam'ın mübarek saydığı 3 mescitten birisi olması açısından iyi devir geçirdik. İnşallah ortak henüz gelmeyi düşünüyoruz."

Şam Kapısı'nda gerginlik: 4 yaralı, 10 gözaltı

Öte yandan, Şam Kapısı'nda birleşen Filistin çoluk evlat ile İsrail polisi ortada gerilim yaşandı.

Yaşanan olaylarda, İsrail polisinin Filistinli gençlere tazyikli su, doğal doğal taş yağı lambası bombası ve plastik mermiyle dahil etmesi kararı 4 ad yaralandı.

Filistin Kızılayı Kudüs Şubesinden meydana getirilen açıklamada, yaralananlar ortada İsrail polisinin ateşlediğini ortak ahenk bombasının yüzüne vurma etmiş olduğu özürlü ortak kız çocuğun da bulunmuş olduğu kaydedildi.

Yaralıların ambulanslarla hastaneye kaldırıldığı aktarıldı.

İsrail polisinden meydana getirilen açıklamada da bahis konusu vakalarda 10 bireyin gözaltına alındığı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler