USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Merkez Bankasının esas rolü eder istikrarını sağlamaktır'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankasının asliye görevinin eder istikrarını gelmek bulunduğunu belirtti.

'Merkez Bankasının esas rolü eder istikrarını sağlamaktır'
12-11-2021 22:54
TBMM

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Dünyanın 1929 buhranından ahir en şişman şokla huzur karşıya kaldığını dile getiren Elvan, "Bizim hayret senaryolarımızda caba toprak almayan gerçeklerle huzur karşıya kaldı. Sadece Türkiye değil, evren ülkeleri, kâffesi devletler çetin kuma süreçten geçiyor. Hep beraberce bu süreci dobra halde atlatacağımıza kalben inanıyorum." diyerek konuştu.

Elvan, cari açık mevzusundaki değerlendirmelere karşılık verirken, "Öncelikle şurası tabir edeyim, Merkez Bankasının asliye rolü değer istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta strüktürel problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki fariza hükümetin görevidir, strüktürel cari açığın azaltılması mevzusundaki fariza hükümete aittir. Dolayısıyla itibar politikasında uygulanacak vesait bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna duruluk sağlamak istedim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ithalatının yüzdelik 70'ini boşluk malı, yüzdelik 20'sini envestisman mülkü ve yüzdelik 10'unu da istihlak malının oluşturduğuna dikkati çekici Elvan, "Burada bizim asliye yaklaşımımız şu; ilkin boşluk mülkü ve envestisman mülkü ithalatını aşağılık çekebilecek, haricen faziletli teknolojiyi getirebilecek kuma enfrastrüktür ve ortamın bu ülkede oluşturulması lazım. Bunda güzel olduğumuz alanlar tabii var. Savunma sanayindeki başarımız var." dedi.

"Orta ve derinliğine vadede cari açık problemini çözeceğiz"

Elvan, Ekonomi Reform Programı'nda Sağlık Endüstrileri Başkanlığının oluşturulması hedefinin toprak aldığını anımsatarak şu halde bitmeme etti:

"Bunu neden söyledik? Sağlık endüstrilerinde maatteessüf domestik istihsal dair istediğimiz noktaya ulaşamadık. Savunma sanayindeki kip bizim düşüncesince önemli. Benzer kuma örneği keyif endüstrileri düşüncesince de oluşturmalıyız ve bunu yapacağız. Yazılım ve tesisat dalında da Türkiye ehemmiyetli merkez olabilir. Halen bizim ithal ettiğimiz aşırı sayıda yazılım var. Bunları kılıç yapabilecek konumda değil miyiz? Elbette yapabilecek konumdayız. Yapısal cari açığı düşürmek aşırı çelimsiz vadede cins olacak kuma nesne de değil. Bunun sizler de farkındasınız. Bizim buradaki asliye yaklaşımımız, mutedil ve derinliğine vadede Türkiye'nin bu strüktürel cari açık problemini çözmek. Bizim çalışmalarımız bu yönde."

Türkiye'nin petro kimya ile kuvvetli polat ürünlerinde de dış alımcı konumunda bulunduğunu tabir fail Elvan, "Daha beş altı güneş evvel dü şişman yatırımcıyla kuma araya geldik. Sanayi Bakanımız, Ticaret Bakanımız ve ben. Türkiye'de rastgele bir tanesi düşüncesince 8-10 bilyon dolarlık şişman yatırımların yapılması gerekiyor. Bu yatırımları muktedir olmak düşüncesince yerini konuştuk, neler yapılması icap ettiğini konuştuk. Bu yatırımları kılıç yaptırmaya çalışıyoruz. İnanın inkişaf de sağladık. Yumurtalık'ta Adana'da kuma yatırımın temeli atıldı, andıran sürede 2022'nin ikinci yarısında ikinci kuma asliye atılacak. Bu alanlardaki bizim problemimizi köklü çözebilecek kuma yaklaşım içindeyiz. Bunları da çözeceğiz. Bizim hususi kesimdeki firmalarımız bu yeteneğe, bu beceriye sahipler. Gerekirse ecnebi kuma da alarak bu yatırımları gerçekleştireceğiz. Yapısal cari açık problemini köklü çözebilecek adımları tekerlek tekerlek atıyoruz. Bundan sonraları da atmaya bitmeme edeceğiz." diyerek konuştu.

Elvan, Dünya Bankası bütünüyle kuma araya gelmiş olarak Paris Anlaşması'nın imzalanmasından sonraları 3,1 bilyon dolarlık anlaşmaya imza attıklarını, Dünya Bankasından, izlence kredisi müdahale şişman ölçekli yatırımlar düşüncesince 2,5 bilyon dolar yöresinde düşüt faizli, derinliğine vadeli dayanak alacaklarını söyledi.

Kamu İhale Kanunu'nun değiştirilmesi ve sektörel amme münakasa yasası çıkarılması noktasında düzentileme yürüttüklerini dile getiren Elvan, bu emek vermeyi doğrudan çabucak tamamladıklarını, ait kurumlarla sonuncu görüşmeleri yaptıklarını tabir etti.

"Eşel mobille 64 bilyon lira vergiyi almadık"

Elvan, fuel oil tutarları ve eşel taşınabilir sistemi ile ait değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:

"Geçmişe baktığımızda fuel oil tutarları Avrupa'da 1 ekü ise Türkiye'de de 1 ekü düzeyindeydi. 2011-2012 yıllarında benzinin litre fiyatının 2,5 dolara bedel geldiği dönemler mevcut ancak şu anda fuel oil tutarları 0,7-0,8 ekü civarında. Bugüne denli 64 bilyon lira eşel taşınabilir sistemi üstünden alacağımız vergiyi almamız gerekirken almadık. Çünkü vatandaşımız üstünde aşırı kuma tomar kuma ağırlık olsun istemedik. Eşel taşınabilir sisteminde düzlük kalmaması nedeniyle, zira cümle benzinin 7,75 liraya denli bulunan bölümüne dayanak veriyordu, şu an bundan sonraları eşel taşınabilir daima devreden çıktı, zira fuel oil tutarları aşırı yükseldi. Biz cins bulunduğu seviyede vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz."

Elvan, katıksız gazda da şu anda konutlara müteveccih ağır kuma dayanak bulunduğunu, kısaca 100 liraya itibar bulunan katıksız gazı vatandaşın 25 liraya kullandığını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler