USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası'ndan ticari itimat faizlerini düşürecek adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ticari güven faizlerini TCMB'nin faizlerine yakınlaştırmak düşüncesince uygulamaya almış olduğu geniş ihtiyati tedbirler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Merkez Bankası'ndan ticari itimat faizlerini düşürecek adım
20-08-2022 02:03
İstanbul

TCMB'nin madde ile ilişik duyurusunda bankaların ve öteki akçeli şirketlerin dengelem içi yahut dengelem dışı makul tanıdık kalemlerini esasi meydan mecburi cevap ve genel disponibilite uygulamalarının, Merkez Bankası'nın bel kemiği fariza ve yetkileri ortada bulunduğu anımsatıldı.

Merkez Bankası'nın akçeli istikrarın desteklenmesi ve akçasal nakil mekanizmasının güçlendirilmesi üzere hem dünya malı bununla beraber zorunluluk kalemleri üstünden mecburi cevap ve söylenegelmiş kadir tesisi uygulamaları ile büyük ihtiyati taşıt setini kuvvetlendirdiği tamlanan duyuruda şu ifadelere arazi verildi:

"Para Politikası Kurulu 26 Mayıs 2022 günlü duyurusunda istimara süreçleri tamamlanan inanca ve akışkanlık adımlarının devreye alınacağını halkoyu ile paylaşmıştır. Bu kapsamda 10 Haziran 2022 tarihinde piyasaya sürülen 2022/20 mahdut Tebliğ ile ecnebi servet mevduat/katılım fonu yükümlülükleri üstünden Türk lirası cinsinden söylenegelmiş kadir tesisi uygulaması başlatılmıştır. Bu kodifikasyon kapsamında bankalar, Türk lirası mevduat/katılma hesaplarına tahavvül hedeflerine layıkıyla belirlenen oranlarda söylenegelmiş kadir organizasyon etmektedir. İlk organizasyon 29 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşmiştir.

Para Politikası Kurulu 18 Ağustos 2022 günlü duyurusunda kredilerin repo hızı ve ulaşılan finansman kaynaklarının amacına makul biçimde hesaplı çalışkanlık ile buluşmasının yakından strateji edildiğini, akıbet devirde bariz biçimde oluşturulan politika-kredi faizi makasının akçasal aktarımın etkinliğini azalttığını belirtmiştir. Bu çerçevede Kurul, akçasal nakil mekanizmasının etkinliğini sübvanse etmek üzere, büyük ihtiyati siyasa setinin henüz da güçlendirileceğini, istimara süreçleri tamamlanan kredi, inanca ve akışkanlık siyasa adımlarının da kullanılmaya bitmeme edileceğini halkoyu ile paylaşmıştır."

Duyuruda, meydana getirilen değerlendirmeler neticesinde, 23 Nisan 2022 günlü duyuruda tamlanan mecburi karşılığa naşir krediler düşüncesince yüzdelik 20 düzeyinde geçerli mecburi cevap tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması üzere bankalar düşüncesince yüzdelik 30 oranında söylenegelmiş kadir tesisi ile ikame edilmesinin hükme bağlandığı bildirildi.

30 Aralık 2022 bakımından 29 Temmuz 2022 geçmişine layıkıyla yüzdelik 10 güven repo oranını aşan güven ücreti denli söylenegelmiş kıymetin ortak sene süresince organizasyon edilmesine değişmeyen verildiği kaydedilen açıklamada, dünya tutulan güven türlerinin gider mukabili kullandırılmaması şeklinde söylenegelmiş kadir tesisine naşir olmasının kararlaştırıldığı tabir edildi.

Duyuruda başkaca tebliğin yayımı tarihinden itibaren 2022 sene sonuna denli kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası çeşidinden piyasaya sürülen salname birleşik başvuru oranın 1,4 sert üstünde salname birleşik repo oranıyla kullandırılacak güven ücretinin yüzdelik 20'si, 1,8 sert üstünde salname birleşik repo oranıyla kullandırılacak güven ücretinin yüzdelik 90'ı nispetinde söylenegelmiş kadir organizasyon edilmesine değişmeyen verildiği belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler