USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası’ndan hükümete açık mektup

Merkez Bankası kabilinden hükümete gönderilen açık mektupta Liralaşmanın, ölçülü ve derinlemesine vadede enflasyonla mücadelede dünyalık politikası araçlarına vereceği desteğin üç kanalla gerçekleşeceği belirtildi.

Merkez Bankası’ndan hükümete açık mektup
31-01-2022 15:41

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021'de yüzdelik 5 hedeflenen fakat yüzdelik 36 namına gerçekleşen enflasyonla ilgilendiren hükümete açık mektup gönderdi. Başkan Şahap Kavcıoğlu, Başkan Yardımcısı Taha Çakmak'ın imzasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye gönderilen mektupta enflasyonla mücadelede Liralaşma destekli stratejiye bağlı kanallar paylaşıldı.

Mektupta seviye korumalı hesaplar ve benzer vesait ile Türk lirası tasarrufların isteklendirme edileceği ve getirilerinin alternatiflerine layıkıyla geride kalmasına müsaade verilmeyeceği, TCMB akışkanlık ve yanıt operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin aşamalı ortak halde yönetilmesi bildirilerek pahalılık ile mücadelede istihsal kapasitesini geliştirerek temelli kazanımlar sağlayabilmek için, akan dengeyi destekleyen ve döviz kazandırıcı sektörlere müteveccih fonlama ihtiyaçlarının akla yatkın vadelerle liralık cinsinden karşılanabilmesi ehemmiyet sunma etmiş olduğu vurgulandı.
Mektupta şu ifadeler toprak aldı: “1211 mahdut Merkez Bankası Kanunu'nun 42. maddesi uyarınca, pahalılık hedefine ulaşılamaması şeklinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hedeften sapmanın nedenlerini ve katılması müstelzim önlemleri Hükümete yazılmış namına bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Tüketici enflasyonu 2021 yılı böylelikle yüzdelik 5 maksadı çevresinde belirlenen kapalılık aralığının üstünde gerçekleşmiştir.

Bu çerçevede, hedeflenen patikadan açık namına sapmanın sebepleri ile hedeflere erişmek düşüncesince tahsil edilen ve katılması müstelzim önlemleri açıklanan 2022 Ocak Enflasyon Raporu'nu ekte bilgilerinize sunuyoruz. TCMB sürdürülebilir paha istikrarını hedefleyen ortak çerçevede, endamsız vadeli muvakkat kazanımlar adına derinlemesine vadeli ve temelli muvaffakiyet sağlayacak halde açık şümullü ortak asliye servet politikası gözden nakil dönemini başlatmış bulunmakta, liralaşma stratejisi bu sürecin birincil unsurunu oluşturmaktadır. Liralaşmanın, itidalli ve derinlemesine vadede enflasyonla mücadelede servet politikası araçlarına vereceği dayanak üç kanalla gerçekleşecektir.
Birincisi, seviye korumalı hesaplar ve benzer vesait ile Türk lirası tasarruflar isteklendirme edilecek ve getirilerinin alternatiflerine layıkıyla geride kalmasına müsaade verilmeyecektir. Kur korumalı artırım araçlarının, senelerdir çözüme kavuşturulamayan baş döndürücü endamsız vadeli yatırım yapısının önel uzatımı dönüşümüne de dayanak olabileceği şimdi şimdiden anlaşılmaktadır. Zorunlu karşılıklar ve seviye korumalı yatırım kararlarımız ile liralaşma döneminin itidalli vadede paha istikrarına temelli ulama sağlamasını beklemekteyiz.

İkincisi, TCMB akışkanlık ve yanıt operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin aşamalı ortak halde yönetilmesidir. Para sayışma işlemlerinin mecmu fonlama içindeki payının azaltılması ilkin kazanmak üzere, Türk lirasına erişimde Türk lirası cinsi güvence ve vesait önceliklendirilecektir. Zorunlu yanıt politikalarında da bu mebde gözetilecektir.

Üçüncüsü, pahalılık ile mücadelede istihsal kapasitesini geliştirerek temelli kazanımlar sağlayabilmek için, akan dengeyi destekleyen ve döviz kazandırıcı sektörlere müteveccih fonlama ihtiyaçlarının akla yatkın vadelerle liralık cinsinden karşılanabilmesi ehemmiyet sunma etmektedir. Söz konusu hedeflere odaklanmış kredilerin yardımı ile üretimin finansmanında aut borçlanmaya bağımlılık en örgen indirilerek, kurların başıboş çevre koşullarında ve konuşu temeller çevresinde derinlemesine dönemli istikrarı düşüncesince lazım şerait sağlanacaktır.
Fiyat istikrarını sağlayacak ve sürdürecek adımların başarısı düşüncesince iktisat politikaları arasındaki uzlaşma ve sosyal mutabakatın gibi bulunan en açık tabanda oluşturulması gereklidir. Bu bağlamda, sürdürülebilir paha istikrarı düşüncesince muvaffakiyet potansiyeli değme zamankinden fazladır. Mali düzen bağı duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin faziletli olması beklenmektedir.

Vergilendirme stratejilerinin paha istikrarı hedefleriyle kusursuz ahenkli bir vaziyete getirilmesi ve ticarette paha rekabetini kırıcı unsurlara erinç Kamunun denetim, nezaret ve organizasyon kapasitelerinin çalışan kullanımı; paha istikrarının temelli namına organizasyon edilebilmesi düşüncesince önemini korumaya bitmeme edecektir.”
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler