USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası: Para politikası duruşu enflasyonun mihman kendisine düşürülmesi odağında belirlenecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde "Para politikası duruşu davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla enflasyonun mihman yerine düşürülmesi ve paha istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir." denildi.

Merkez Bankası: Para politikası duruşu enflasyonun mihman kendisine düşürülmesi odağında belirlenecek
25-11-2021 16:15
İstanbul

Para Politikası Kurulu'nun 18 Kasım'daki toplantısına ilişikli ekspoze yayımlandı. Özette, geçmiş teşrin ayında mahveden tutarları yüzdelik 2,39 arttığı, salname enflasyonun 0,31 nokta yükselişle yüzdelik 19,89 kendisine gerçekleştiği hatırlatıldı.

Bu gelişmede, erke ve esrar gruplarındaki paha artışlarının tesirinin öne çıkmış yer aldığı tamlanan özette, bu dönemde, arsıulusal erke fiyatlarında kayda bedel artışlar izlenirken, Türk lirasındaki görünümle bu arada emlak içi erke fiyatlarında efdal paha artışlarının gözlendiği kaydedildi.

Özette, müstahsil firmalarının sigara fiyatlarında artışa gitmeleri dolayısıyla esrar ürünlerinin fiyatlarında yaşanmış bulunan yükselişin mahveden enflasyonuna tesirinin tahminî 0,30 nokta yer aldığı bildirildi.

Gıda grubu salname enflasyonunda ortak hacim tedenni gözlenmesine rağmak efdal seviyelerin korunduğu dökme özette, "Türk lirasındaki gelişmeler, başlayan mal paha artışları ve bildirme kısıtlarının devamıyla müstahsil enflasyonu ast gruplar genelinde yükselmiştir. Bu manzara altında, B ve C endekslerinin salname enflasyonları hudutlu ortak miktarda gerilemiş, yaklaşan çevrim eğilimlerinde ise ortak hacim yavaşlama gözlenmesine rağmak efdal seviyeler korunmuştur." değerlendirmesine toprak verildi.

Piyasa Katılımcıları Anketi teşrinisani kocaoğlan sonuçlarının, pahalılık beklentilerinin üst taraflı güncellendiğine ayraç ettiğine işaret edilen özette, şunlar kaydedildi:

"Öncü göstergeler toptan ekonomideki çelimli toparlanmanın, birtakım alanlarda ortak hacim gayret kaybetmekle birlikte, bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. Yakın devirde salgının etkisiyle ABD’de mahveden itimat endeksleri ceninisakıt seyrederken, birtakım Avrupa vatanlarında mahveden güveninde bölümsel ortak düzelme görülmektedir. Küresel ekonomik faaliyette senenin geçmiş yarısında yaşanmış bulunan toparlanma ve dölleme oranlarındaki artışa rağmak salgında toy varyantlar toptan ekonomik çalışkanlık üstündeki alçak taraflı riskleri deli dolu tutmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, mal fiyatlarındaki efdal seyir, birtakım sektörlerdeki bildirme kısıtları ve nakliyat faaliyetlerindeki çoğalma arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine defa açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının toptan besin tutarları üstünde aksi yansımaları görülmektedir. Yüksek toptan enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, kaslı memleket tarz bankaları kalan erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna ilişikli kendisine enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden derinlemesine sürebileceğini değerlendirmektedir. Bununla birlikte, nice tarz bankası enflasyondaki artışın eğreti unsurlardan kaynaklandığı değerlendirmesine ilişikli kendisine enflasyondaki yükselişin arızi yer aldığı kanaatindedir. Bu çerçevede kaslı memleket tarz bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, dünya malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir."

"Yurt içre ekonomik çalışkanlık aut alakanın de etkisiyle güçlü"

PPK özetinde, geçmiş teşrin ayının ikinci yarısından itibaren büyümekte bulunan memleket istikraz senedi piyasaları girdap ortak tempo seyrederken eylem piyasalarında girişler gözlendiği belirtildi.

Gelişmiş devletlerde derinlemesine vadeli tağyir faizlerindeki oynaklık ve toptan mali koşulların seyrinin büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri deli dolu tuttuğu vurgulanan özette, "Söz konusu risklerin Türkiye’ye müteveccih portföy alışkanlıkları tarafından yaratabileceği etkilerin, emlak haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında şimdi hudutlu kalabileceği değerlendirilmektedir." ifadelerine toprak verildi.

Üretici enflasyonunun, Türk lirasındaki görünüm, ilkin erke kazanmak neredeyse başlayan mal paha artışları ve bildirme kısıtlarına ilişikli kendisine geçmiş teşrin ayında yükseliş kaydettiği hatırlatılan özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Öncü göstergeler emlak içre ekonomik faaliyetin aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Sanayi üretimi ilkgüz ayında hazırlık sıkıntıları kaynaklı üretimlik tatilleri ile tarihî kendisine efdal oynaklık sergileyen kalemler kaynaklı ortak geçmiş taban uyarınca yüzdelik 1,5 azaldı. Buna karşın, üçüncü çeyrekte endüstri üretimi ikinci çeyreğe uyarınca yüzdelik 1,6 çoğalma kaydetti ve yükseliş eğilimini korudu. Ciro endeksleri üçüncü çeyrekte emlak dışı alakanın endüstri üretimini desteklemeye bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. İmalat endüstri firmalarının doğacak on dü maaş çağa ilişikli envestisman eğilimlerindeki güçlenme bitmeme etmektedir.

Aşılamanın topluluğun geneline yayılması salgından aksi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve ekonomik faaliyetin şimdi kararlı ortak bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Perakende satı kütlesi ve işlev iş kütlesi endeksleri hassaten gezim irtibatlı kalemlerin yardımı ile üçüncü çeyrekte donanımlı ortak çoğalma kaydetti. Aşılamadaki çelimli ivme ile baş başa kısıtlamaların hafifletilmesi, gezim faaliyetindeki ve ilgilendiren işlev kalemlerindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde gösteriş oynadı. Dayanıklı istihlak malları talebi yavaşlarken, güçsüz istihlak mallarında ortak toparlanma gözlenmektedir. "

- "Olumlu aut istem şartları akan işlemler dengesini artı etkilemektedir"

Para Politikası Kurulu güruh özetinde, istihdamın üçüncü çeyrekteki seyrinin açılma, turizmdeki toparlanma ve çelimli seyreden ihracatla baş başa ekonomik faaliyette gözlenmekte bulunan dengelenme ile mevzun yer aldığı vurgulandı.

Üçüncü çeyrekte ekincilik dışı istihdam artışının yüzdelik 2,5 ile ortak geçmiş çeyreğe uyarınca hızlandığı tamlanan özette, şunlar kaydedildi:

"Hizmet istihdamı lokanta-oteller ve dağınık tecim sektörleri öncülüğünde ikinci çeyreğe uyarınca yüzdelik 3 artarken, endüstri ve yapım sektörleri de istihdam artışına yardım verdi. İş gücüne paydaşlık oranındaki yükselişe rağmak istihdamdaki çelimli artışla aylaklık payı ilkgüz kocaoğlan bakımından yüzdelik 11,5’e geriledi. Anket göstergeleri ve efdal frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir.

Olumlu aut istem şartları akan işlemler dengesini artı etkilemektedir. Geçici aut tecim verileri, mevsimsellikten arındırılmış kalburüstü dışarı dış satım ve ithalatın geçmiş teşrin ayında ihracatta şimdi donanımlı kazanmak neredeyse arttığına ve ihracatın ithalatı mukabele oranının yükseldiğine ayraç etmektedir. Turizm gelirlerinde ise toparlanma eğiliminin belirginleştiği izlenmektedir. İhracattaki çelimli çoğalma eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesi paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Geçici etkilerin 2022 yılının geçmiş ½ si süresince da tesirini sürdürmesini beklemektedir"

Özette, mal politikası duruşunun, pahalılık görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mal politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine müteallik değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü ortak yaklaşımla enflasyonun kalımlı kendisine düşürülmesi ve paha istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği belirtildi.

Bu doğrultuda siyaset duruşunun, pahalılık gelişmeleri, pahalılık beklentileri ve bunlar üstünde çelimsiz vadede çarpıcı olabileceği öngörülen arızi unsurlar da dikkate alınarak dezenflasyon periyodunu en çelimsiz müddette bünye edecek ve itidalli vadeli hedeflere ulaşıncaya denli bunun sürekliliğini sağlayacak ortak cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edileceği vurgulanan özette, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"Enflasyonda akıbet devirde gözlenen yükselişte; besin ve ilkin erke kazanmak neredeyse dış albeni fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar denli bildirme taraflı unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve istem gelişimleri çarpıcı olmaktadır. Para politikası duruşunda meydana getirilen güncellemenin ticari krediler üstünde müspet tesirleri görülmeye başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerle ilgilendiren gelişmeler yakından izleme edilmektedir. Kurul, mal politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği pahalılık gelişimleri ve bildirme şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirerek siyaset faizinin 100 baz nokta indirilerek yüzdelik 15 kendisine belirlenmesine değişmeyen verdi. Kurul, bildirme taraflı ve mal politikası el piyasası dışındaki faktörlerin paha artışları üstünde oluşturduğu arızi etkilerin 2022 yılının geçmiş ½ si süresince da tesirini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin anıştırma etmiş yer aldığı hudutlu alanın kullanımını boşluk ayında tamamlamayı değerlendirecektir."

"Enflasyon üstündeki istem ve maliyet taraflı etkisinde bırakır yakından izlenmektedir"

PPK özetinde, TCMB'nin, hava ve öteki mahal kaynaklı riskleri hudutlandırmak amacıyla, mal politikasının anne hedeflerinde ortak değişikliğe defa açmadan sürdürülebilir mangır uygulamalarını derinlemesine vadeli ortak siyaset kendisine terviç sonucu kapsamında "Yeşil Ekonomi ve İklim Değişikliği Müdürlüğü" ismi altında toy ortak ünite ihdas sonucu almış yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu birimin, hava değişikliğinin mali manzume arasında ortaya çıkarabileceği kırılganlıkları ve fırsatları belirleme edebilme ve ilgilendiren riskleri ıskat etmek amacıyla icraat yapmasının hedeflendiği belirtildi.

Özette, enflasyonun çelimsiz dönemde, ilkin mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar kazanmak neredeyse bildirme ve istem taraflı muhtelif unsurların etkisiyle aşüfte ortak tempo izlemesinin beklendiği kaydedildi.

Bununla birlikte, arızi etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan azalma eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki akçasal duruşun; pahalılık beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali pazar gelişimleri bağlamında haricî ve arızi oynaklıklara gönül rahatlığı ehemmiyetli ortak tampon işlevi göreceği vurgulanan özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"TCMB, paha istikrarı esas hedefi doğrultusunda enflasyonda kalımlı düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve itidalli vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki tamamı araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir. Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, memleket riziko primlerindeki düşüş, dar mal ikamesinin ve döviz rezervlerindeki çoğalma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalımlı kendisine gerilemesi vasıtasıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının mıhlı ve sürdürülebilir ortak halde devamı düşüncesince makul mefruşat oluşacaktır.

Kredi piyasası, ekonomik faaliyet, bildirme taraflı unsurlar ve dış albeni fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda pahalılık üstündeki istem ve maliyet taraflı etkisinde bırakır yakından izlenmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki mal politikası ile toptan riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy alışkanlıkları üstündeki riskleri deli dolu tutmaktadır. Kurul, mal politikasında paha istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten ortak yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Bu bağlamda makroihtiyati politikaların krediler üstündeki tesiri ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından izleme edilmektedir."

Özette, Kurul'un, paha istikrarının sağlanması için, çelimli ortak siyaset koordinasyonuyla tamamı paydaşları içeren totaliter ortak büyük siyaset bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelediği ve kararları şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edeceği vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler