USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası: Para politikası duruşu enflasyonun kalımlı adına düşürülmesi odağında belirlenecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde "Para politikası duruşu davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla enflasyonun kalımlı yerine düşürülmesi ve eder istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir." denildi.

Merkez Bankası: Para politikası duruşu enflasyonun kalımlı adına düşürülmesi odağında belirlenecek
25-11-2021 16:15
İstanbul

Para Politikası Kurulu'nun 18 Kasım'daki toplantısına ilişikli ekspoze yayımlandı. Özette, evveli teşrin ayında mahveden tutarları yüzdelik 2,39 arttığı, salname enflasyonun 0,31 benek yükselişle yüzdelik 19,89 kendisine gerçekleştiği hatırlatıldı.

Bu gelişmede, erke ve kötü gruplarındaki paha artışlarının tesirinin öne çıkmış yer aldığı tamlanan özette, bu dönemde, arsıulusal erke fiyatlarında kayda bedel artışlar izlenirken, Türk lirasındaki görünümle bu arada emlak içi erke fiyatlarında faziletli paha artışlarının gözlendiği kaydedildi.

Özette, müstahsil firmalarının sigara fiyatlarında artışa gitmeleri zımnında kötü ürünlerinin fiyatlarında yaşanmış bulunan yükselişin mahveden enflasyonuna tesirinin kestirmece 0,30 benek yer aldığı bildirildi.

Gıda grubu salname enflasyonunda ortak hacim inhitat gözlenmesine mukabil faziletli seviyelerin korunduğu dökme özette, "Türk lirasındaki gelişmeler, başlayan mal paha artışları ve bildirme kısıtlarının devamıyla müstahsil enflasyonu ast gruplar genelinde yükselmiştir. Bu görünüş altında, B ve C endekslerinin salname enflasyonları hudutlu ortak miktarda gerilemiş, benzeyen çevrim eğilimlerinde ise ortak hacim yavaşlama gözlenmesine mukabil faziletli seviyeler korunmuştur." değerlendirmesine toprak verildi.

Piyasa Katılımcıları Anketi bitim teşrin kocaoğlan sonuçlarının, mangır şişkinliği beklentilerinin fevk cepheli güncellendiğine ayraç ettiğine işaret edilen özette, şunlar kaydedildi:

"Öncü göstergeler toptan ekonomideki çelimli toparlanmanın, kimi alanlarda ortak hacim mücahede kaybetmekle birlikte, bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. Yakın çağda salgının etkisiyle ABD’de mahveden emniyet endeksleri az seyrederken, kimi Avrupa devletlerinde mahveden güveninde bölümsel ortak iyilik görülmektedir. Küresel hesaplı faaliyette senenin evveli yarısında yaşanmış bulunan toparlanma ve dölleme oranlarındaki artışa mukabil salgında toy varyantlar toptan hesaplı çalışkanlık üstündeki alçak cepheli riskleri çalışkan tutmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, mal fiyatlarındaki faziletli seyir, kimi sektörlerdeki bildirme kısıtları ve nakliyat faaliyetlerindeki artım arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kez açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının toptan besin tutarları üstünde negatif yansımaları görülmektedir. Yüksek toptan enflasyonun, mangır şişkinliği beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, kaslı memleket tarz bankaları küsurat erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna ilişikli kendisine enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden etraflıca sürebileceğini değerlendirmektedir. Bununla birlikte, nice tarz bankası enflasyondaki artışın eğreti unsurlardan kaynaklandığı değerlendirmesine ilişikli kendisine enflasyondaki yükselişin bulaşıcı yer aldığı kanaatindedir. Bu çerçevede kaslı memleket tarz bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir."

"Yurt ortamında hesaplı çalışkanlık aut ilginin de etkisiyle güçlü"

PPK özetinde, evveli teşrin ayının ikinci yarısından itibaren büyümekte bulunan memleket istikraz senedi piyasaları girdap ortak ilerleyiş seyrederken gelişim piyasalarında girişler gözlendiği belirtildi.

Gelişmiş devletlerde etraflıca vadeli tahrifat faizlerindeki oynaklık ve toptan mali koşulların seyrinin büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri çalışkan tuttuğu vurgulanan özette, "Söz konusu risklerin Türkiye’ye müteveccih portföy alışkanlıkları aracılığıyla yaratabileceği etkilerin, emlak haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında şimdi hudutlu kalabileceği değerlendirilmektedir." ifadelerine toprak verildi.

Üretici enflasyonunun, Türk lirasındaki görünüm, ilkin erke iktisap etmek az daha başlayan mal paha artışları ve bildirme kısıtlarına ilişikli kendisine evveli teşrin ayında yükseliş kaydettiği hatırlatılan özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Öncü göstergeler emlak ortamında hesaplı faaliyetin aut ilginin de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Sanayi üretimi ilkgüz ayında tedbir sıkıntıları kaynaklı üretimlik tatilleri ile tarihî kendisine faziletli oynaklık sergileyen kalemler kaynaklı ortak geçmiş taban layıkıyla yüzdelik 1,5 azaldı. Buna karşın, üçüncü çeyrekte uran üretimi ikinci çeyreğe layıkıyla yüzdelik 1,6 artım kaydetti ve yükseliş eğilimini korudu. Ciro endeksleri üçüncü çeyrekte emlak dışı ilginin uran üretimini desteklemeye bitmeme ettiğine ayraç etmektedir. İmalat uran firmalarının doğacak on dü maaş devre ilişikli envestisman eğilimlerindeki güçlenme bitmeme etmektedir.

Aşılamanın topluluğun geneline yayılması salgından negatif etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve hesaplı faaliyetin şimdi kararlı ortak bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Perakende adanmış kütlesi ve görev iş kütlesi endeksleri hassaten gezim irtibatlı kalemlerin yardımıyla üçüncü çeyrekte donanımlı ortak artım kaydetti. Aşılamadaki çelimli ivme ile baş başa kısıtlamaların hafifletilmesi, gezim faaliyetindeki ve ilişik görev kalemlerindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde gösteriş oynadı. Dayanıklı istihlak malları talebi yavaşlarken, çerden çöpten istihlak mallarında ortak toparlanma gözlenmektedir. "

- "Olumlu aut istem şartları akan işlemler dengesini fazlalık etkilemektedir"

Para Politikası Kurulu derinti özetinde, istihdamın üçüncü çeyrekteki seyrinin açılma, turizmdeki toparlanma ve çelimli seyreden ihracatla baş başa hesaplı faaliyette gözlenmekte bulunan dengelenme ile mevzun yer aldığı vurgulandı.

Üçüncü çeyrekte ekincilik dışı istihdam artışının yüzdelik 2,5 ile ortak geçmiş çeyreğe layıkıyla hızlandığı tamlanan özette, şunlar kaydedildi:

"Hizmet istihdamı lokanta-oteller ve perişan tecim sektörleri öncülüğünde ikinci çeyreğe layıkıyla yüzdelik 3 artarken, uran ve yapım sektörleri de istihdam artışına ulama verdi. İş gücüne paydaşlık oranındaki yükselişe mukabil istihdamdaki çelimli artışla aylakçılık payı ilkgüz kocaoğlan bakımından yüzdelik 11,5’e geriledi. Anket göstergeleri ve faziletli frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir.

Olumlu aut istem şartları akan işlemler dengesini fazlalık etkilemektedir. Geçici aut tecim verileri, mevsimsellikten arındırılmış giranbaha dışarı dış satım ve ithalatın evveli teşrin ayında ihracatta şimdi donanımlı iktisap etmek az daha arttığına ve ihracatın ithalatı tekabül oranının yükseldiğine ayraç etmektedir. Turizm gelirlerinde ise toparlanma eğiliminin belirginleştiği izlenmektedir. İhracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenmekte, bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesi paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir."

"Geçici etkilerin 2022 yılının evveli ½ si süresince da tesirini sürdürmesini beklemektedir"

Özette, servet politikası duruşunun, mangır şişkinliği görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve servet politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine değgin değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü ortak yaklaşımla enflasyonun temelli kendisine düşürülmesi ve paha istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği belirtildi.

Bu doğrultuda yöntem duruşunun, mangır şişkinliği gelişmeleri, mangır şişkinliği beklentileri ve bunlar üstünde endamsız vadede can alıcı olabileceği öngörülen bulaşıcı unsurlar da dikkate alınarak dezenflasyon periyodunu en endamsız müddette kasılma edecek ve ılımlı vadeli hedeflere ulaşıncaya denli bunun sürekliliğini sağlayacak ortak cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edileceği vurgulanan özette, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"Enflasyonda sonuç çağda gözlenen yükselişte; besin ve ilkin erke iktisap etmek az daha dış gelgel fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar kabil bildirme cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve istem gelişimleri can alıcı olmaktadır. Para politikası duruşunda meydana getirilen güncellemenin ticari krediler üstünde müspet tesirleri görülmeye başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerle ilişik gelişmeler yakından izlem edilmektedir. Kurul, servet politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği mangır şişkinliği gelişimleri ve bildirme şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirerek yöntem faizinin 100 baz benek indirilerek yüzdelik 15 kendisine belirlenmesine değişmeyen verdi. Kurul, bildirme cepheli ve servet politikası hasiyet piyasası dışındaki faktörlerin paha artışları üstünde oluşturduğu bulaşıcı etkilerin 2022 yılının evveli ½ si süresince da tesirini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin anıştırma etmiş yer aldığı hudutlu alanın kullanımını boşluk ayında tamamlamayı değerlendirecektir."

"Enflasyon üstündeki istem ve maliyet cepheli etkisinde bırakır yakından izlenmektedir"

PPK özetinde, TCMB'nin, hava ve başka mahal kaynaklı riskleri hudutlandırmak amacıyla, servet politikasının anne hedeflerinde ortak değişikliğe kez açmadan sürdürülebilir mangır uygulamalarını etraflıca vadeli ortak yöntem kendisine tutma sonucu kapsamında "Yeşil Ekonomi ve İklim Değişikliği Müdürlüğü" ismi altında toy ortak ünite ihdas sonucu almış yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu birimin, hava değişikliğinin mali manzume arasında ortaya çıkarabileceği kırılganlıkları ve fırsatları belirleme edebilme ve ilişik riskleri dökmek amacıyla icraat yapmasının hedeflendiği belirtildi.

Özette, enflasyonun endamsız dönemde, ilkin mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar iktisap etmek az daha bildirme ve istem cepheli ayrışık unsurların etkisiyle aşüfte ortak ilerleyiş izlemesinin beklendiği kaydedildi.

Bununla birlikte, bulaşıcı etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan düşme eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki akçasal duruşun; mangır şişkinliği beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali alışveriş gelişimleri bağlamında haricî ve bulaşıcı oynaklıklara dirlik ehemmiyetli ortak tampon işlevi göreceği vurgulanan özette, şu değerlendirmeler yapıldı:

"TCMB, paha istikrarı esas gayesi doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ılımlı vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki kâffesi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir. Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, memleket riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz servet ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin temelli kendisine gerilemesi vasıtasıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının mıhlı ve sürdürülebilir ortak biçimde devamı düşüncesince akıllıca döşeme oluşacaktır.

Kredi piyasası, hesaplı faaliyet, bildirme cepheli unsurlar ve dış gelgel fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda mangır şişkinliği üstündeki istem ve maliyet cepheli etkisinde bırakır yakından izlenmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki servet politikası ile toptan riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy alışkanlıkları üstündeki riskleri çalışkan tutmaktadır. Kurul, servet politikasında paha istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten ortak yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Bu bağlamda makroihtiyati politikaların krediler üstündeki tesiri ile TCMB fonlamasının APİ ve swap işlemleri arasındaki kompozisyonu yakından izlem edilmektedir."

Özette, Kurul'un, paha istikrarının sağlanması için, çelimli ortak yöntem koordinasyonuyla kâffesi paydaşları içeren totaliter ortak geniş yöntem bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelediği ve kararları şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edeceği vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler