USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası hükümete "Açık Mektup" gönderdi

Merkez Bankasının hükümete gönderilmiş olduğu mektupta, "TCMB, 2023 senesinde Liralaşma Stratejisi’ni kâffesi unsurlarıyla data odaklı ve el analizlerine ilgili adına kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye bitmeme edecektir." ifadelerine arazi verildi.

Merkez Bankası hükümete
31-01-2023 16:08
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet hesabına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye "Açık Mektup" gönderdi. 2022 sene sonu enflasyonunun maksat aralığının üstünde gerçekleştiği tamlanan mektupta, enflasyonun hedeften sapmasının sebepleri ile maksata iktiran etmek düşüncesince tahsil edilen ve katılması müstelzim önlemler arazi aldı.

Mektupta, 2022'de TCMB’nin topu topu siyaset araçlarında şümullü müşterek gözden nakil süreci yürütülmüş bulunduğu belirtilerek, bankanın tümleşik siyaset çerçevesi bulunan Liralaşma Stratejisi'nin atılacak adımlara değgin bulaşık analizlerine ait şekilde oluşturulduğu vurgulandı.

Uygulanan stratejinin, sürekli paha istikrarı düşüncesince dü ön şart bulunan mali sistemde Türk lirasının ağırlığının strüktürel şekilde artırılması ve akan aşkın kapasitesi oluşturulması açısından müzahir etkilerinin bulunduğu kaydedilen mektupta, şu ifadelere arazi verildi:

"Çeşitlendirilmiş ihtiyat kaynaklarıyla güçlendirilen TCMB rezervleri, efdal erke tutarları ve mali oynaklıklar zımnında global çapta yaşanılan şişman ihtiyat kayıplarına karşın artma göstermiştir. Ülke servet takası anlaşmalarının etkinleştirilmiş kullanması yardımıyla evcil parayla tecim yaygınlaşırken, döviz piyasalarının da derinliğine devirde şimdi kararlı müşterek yapıya ulaşması anlamında ehemmiyetli gelişmeler gözlenmiştir. Etkin ihtiyat politikasının liralaşma adımlarıyla desteklenmesi kararında mevduattaki Türk lirası payında çelimli müşterek artma hevesi gerçekleşmiştir."

Mektupta, hedefli kredi, likidite, karşılıklar ve garanti politikalarının kredilerin nema hızı, kompozisyonunun ve kazançlı faaliyetle buluşması açısından ehemmiyetli tesirleri bulunduğu bildirildi.

Rusya-Ukrayna savaşının sonra aniden artma yayınlayan güven büyümesinin arama dibine alındığı dökme mektupta, kredilerin kompozisyonunda ticari, KOBİ, envestisman ve dış satım kredilerinin payının tarihî efdal seviyelere eriştiği belirtildi.

Mektupta, global kazançlı faaliyetteki kilo verme döneminin getirmiş bulunduğu risklere dirlik finansman maliyetlerinin uygunluğu kanalıyla envestisman ve akan aşkın kapasitesinin desteklenmesinin sağlandığı kaydedilerek, "Savaşın etkisiyle yükselen ticari güven ve değiştirme faizleri, tahsil edilen çalışan önlemlerle ehemmiyetli miktarda gerilemiştir. Böylelikle akçasal aktarımın güçlendirilmesi sağlanmıştır. Tüm bunlar sonucunda, erke fiyatlarının tesirleri dışlandığında, 2022'de akan aşkın kapasitesi geliştirilmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Uygulanan çalışan politikalarla sürekli paha istikrarının önündeki strüktürel problemlerin giderilmesi anlamında ehemmiyetli kazanımlar elde edildiğine işaret edilen mektupta, şu ifadelere arazi verildi:

"Buna ek olarak, bahis konusu politikaların müspet sonuçlarının görülmesi ve global erke fiyatlarının da bağıl muvazene kazanması ile baş başa senenin ikinci yarısından itibaren enflasyonda aşamalı müşterek yavaşlama süreci başlamıştır. Aylık finans şişkinliği oranlarındaki yavaşlama polis ve atom çekirdeği enflasyon, finans şişkinliği yayılımı ve beklentileri ile anne meyil göstergelerinin ehemmiyetli oranlarda gerilemesine sefer açmıştır. TCMB, 2023'te Liralaşma Stratejisi’ni topu topu unsurlarıyla data odaklı ve bulaşık analizlerine ait şekilde kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye bitmeme edecektir. Mevduatta liralaşma oranının senenin önce ½ si bakımından yüzdelik 60’a çıkarılması ve senenin arka kalanında liralaşmadaki artma döneminin bitmeme etmesi hedeflenmektedir. Bankaların teminat, fonlama ve güven yayınlarını kullanma olanakları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edilecektir. Türk lirası akışkanlık yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri fonlama kanalının esas unsuru biçimine getirilerek, bu kanalla meydana getirilen fonlamanın oranı aşamalı müşterek biçimde artırılacaktır. Kredilerin nema hızı ve kompozisyonunun 2023'te öngörülen finans şişkinliği patikasıyla mevzun olması sağlanacaktır. Kredilerin yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve akan fazlayı çoğaltan faaliyetleri destekleyecek biçimde kullanımını öngören hedefli güven anlayışı güçlendirilerek uygulanacaktır. Rezerv kaynakları çeşitlendirilmeye ve TCMB rezervleri artırılmaya bitmeme edilecektir. Politika çerçevesinin, döviz piyasalarında sunma ve alakanın dimdik ve kararlı müşterek balans zarfında başıboş çevre koşullarında oluşumuna yardım sağlayacağı öngörülmektedir."

Mektupta, TCMB'nin paha istikrarını sürekli biçimde kasılma ika amacı doğrultusunda geliştirdiği Liralaşma Stratejisi’ni kararlılıkla uygulamaya bitmeme edeceği kaydedilerek, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde açılan efdal eşgüdümün yardımı ile mahveden tutarları salname artma oranının Enflasyon Raporu öngörüleriyle mevzun düzeye gerilemesinin sağlanacağı bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler