USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Kasım 2021 zamanına bağlı 33'üncü Finansal İstikrar Raporu, bankanın genel ağ sitesinde yayımlandı.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu yayımlandı
26-11-2021 14:46
Istanbul

Raporda, toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınını sınırlamaya müteveccih önlemlerin gevşetilmesi, aşılamanın himmet kazanması ve sponsor tutum politikalarının katkısıyla global hesaplı faaliyetteki toparlanmanın sürdüğü, global tedbir zincirlerinde yaşanmış bulunan aksaklıkların kere açmış yer aldığı bildirme kısıtları, açılmaya dair kalan istem ve mal fiyatlarının tesiri ile global ölçekte pahalılık oranlarının yükselmekte yer aldığı belirtildi.

Gelişmiş vatan servet politikalarına dair mümkün değiş sinyallerinin, büyümekte bulunan devletlere (GOÜ) yönelen görüntü trendleri üstünde can alıcı yer aldığı anımsatılan raporda, gerçek kesim ve amme borçluluğu özellikle edinmek neredeyse global borçluluktaki erdemli seyir, salgının toy varyantlar ile bitmeme ediyor olması ve hava değişikliğinin mali manzume üstündeki etkilerinin global mali kararlılık açısından esas ipham unsurları ortada arazi almış yer aldığı anlatım edildi.

Raporda, taşınmazlar içi hesaplı faaliyette 2020 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren tanıdık çelimli toparlanma eğiliminin, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde aut alakanın desteği ve fariza sektörlerindeki diriliş ile beraberce bitmeme etmiş yer aldığı bildirildi.

İktisadi faaliyetin senenin ikinci çeyreğinde müstevli kısıtlamaları ve mali koşullardaki sıkılaşmayla beraberce ortak hacim ivme kaybetmiş yer aldığı dökme raporda, "Bu devirde iç alakanın yanı esna açık ihracatın da salname büyümeye bariz yardımı olmuştur. Öncü göstergelere layıkıyla hesaplı faaliyet, senenin üçüncü çeyreğinde müstevli engellemelerinin kaldırılması ve aut alakanın de etkisiyle, sektörel namına serbest yayılımlı çelimli ortak tempo izlemiştir." ifadelerine arazi verildi.

"Enflasyon görünümü üstünde iri seviyede bildirme cepheli unsurlar can alıcı olmaktadır"

Finansal İstikrar Raporu'nda ihracattaki hareketli tempo özellikle gezim edinmek neredeyse fariza gelirlerindeki toparlanma ve kıymetli ithalatındaki düşüşün katkısıyla akan işlemler dengesinde bariz ortak düzelme isteği görüldüğü belirtildi.

Cari işlemler dengesinin, eski öngörülerle mevzun halde ağustos ve ilkgüz aylarında çok verdiği, mevsimsellikten arındırılmış verilerin de aut dengedeki iyileşmeyi doğrulama etmiş yer aldığı anlatım edilen raporda, ilkgüz ayında 18,4 bilyon dolara gerileyici on dü maaş birikimli akan işlemler açığındaki bu eğilimin bitmeme edeceğinin öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, finansman ihtiyacının azalması ve başka yatırımlardaki artım sonra TCMB rezervlerinin 2021 yılı kökeninden itibaren 35,1 bilyon dolar artım kaydederek 19 Kasım bakımından 128,4 bilyon dolara eriştiği aktarıldı.

Enflasyon görünümü üstünde iri seviyede bildirme cepheli unsurların can alıcı yer aldığı tamlanan raporda, "Enflasyonda sonuç devirde gözlenen yükselişte; besin ve özellikle erke edinmek neredeyse hariç alım fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar denli bildirme cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve ferahlama kaynaklı istem gelişimleri can alıcı olmaktadır. Enflasyon üstünde çelimsiz vadede can alıcı bulunan eğreti unsurların 2022 yılının huzur yarısında da tesirini sürdürmesi beklenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

"Reel bu piyasanın salgınla beraberce kalan borçluluk oranı müstevli önceleri seviyelere geriledi"

Raporda, hanehalkının mali borcunun varlıklara oranının, yükümlülüklerindeki artım hızının yavaşlaması ve mali varlıklarındaki yükselişin bitmeme etmesi ile zamanı düşüt seviyelere gerilediği belirtildi.

Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun müstevli zamanında denk devletlere nazaran şimdi hudutlu kurda arttığı, düzem namına GOÜ averajının iyice altında bulunmuş yer aldığı anlatım edilen raporda, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Tüketici kredisi borcu bulunan insan sayısı müstevli öncesine layıkıyla artarken, adam başına borçluluktaki düzelme bitmeme etmektedir. Bununla birlikte, borçlanmanın kalan miktarda çakılı gelirli eğin çeşidinden yapılması borcun sürdürülebilirliğini desteklemektedir. Hanehalkı mali varlıklarındaki artım eğilimi, TL tevdiat ve başka seçenek mali varlıklardaki çelimli nema ile bitmeme etmektedir. TL tevdiat tercihi tevdiat meblağ kırılımlarına layıkıyla topu topu alıcı gruplarında gözlenmektedir. 2021 senesinde hanehalkının YP tevdiat tercihinde akışmaz ortak tempo izlenmektedir. Bu dönemde, hanehalkının envestisman fonları denli tevdiat dışı TL mali varlıklara yönelimi de ilgi çekmektedir."

Raporda, gerçek bu piyasanın müstevli ile beraberce kalan borçluluk oranının (Finansal Borç/GSYİH) müstevli önceleri seviyelere gerilediği, bu gelişmede hesaplı faaliyetteki diriliş ve TL ticari cesaret büyümesinin sabık yıla layıkıyla yavaşlamasının can alıcı yer aldığı aktarıldı.

Reel bu piyasanın YP mali borcunun, taşınmazlar dışından gerçekleştirme edilen krediler kaynaklı ortak hacim arttığı ve açık YP pozisyonundaki iyileşmenin bitmeme etmiş yer aldığı tamlanan raporda, "Firmalar 2021 senesinde taşınmazlar dışından ehemmiyetli seviyede finansman elde etmiş ve aut borçlarını yüzdelik 130 oranında yenilemiştir. Kısa vadeli açık YP konumu da, çelimsiz vadeli YP varlıklardaki yükseliş dolayısıyla müspet görünümünü korumuştur." ifadelerine arazi verildi.

Raporda, gerçek bu piyasanın mali varlıkları ortada ehemmiyetli paya cemaat bulunan ticari mevduattaki artım eğiliminin bitmeme etmiş yer aldığı bildirildi.

TL ticari mevduatın, ferahlama sonra hareketli hesaplı faaliyetle beraberce sağlanan akça girişleriyle arttığı dökme raporda, "YP tevdiat artışında ise yaz sezonunda gezim faaliyetlerinin canlanması, kalan hariç satım gelirleri ve taşınmazlar haricinde neşeli Türklerin ziyaretleri ile düzene giren efektiflerin ehemmiyetli görevi olmuştur." değerlendirmesi yapıldı.

"Ticari cesaret büyümesinde toparlanma isteği gözlenmektedir"

Finansal İstikrar Raporu'nda hesaplı faaliyetteki hareketli seyrin gerçek kesim firmalarının kârlılık, akışkanlık ve namus borcu ifa göstergelerine müspet yansıdığı anlatım edildi.

Borsa İstanbul'da prosedür gören gerçek kesim firmalarının akça oranlarının rezerv saikiyle tutulan amade değerlerdeki artışa dair namına yükseldiği dökme raporda, bu durumun, gerçek kesim firmalarının toy modifikasyon kaynaklı riskler yahut global mangır piyasalarına müteveccih belirsizliklere dirlik mücehhez olmaları açısından müspet değerlendirildiği bildirildi.

Raporda, "Firma kârlılıkları ve namus borcu ifa yetenekleri de çelimli iç ve aut alakanın etkisiyle müstevli önceleri seviyelerin hakkında çıkarken kârlılıktaki düzelme BİST firmaları geneline yayılmıştır. Kârlılıktaki iyileşmenin bankacılık piyasasının deli dolu kalitesine müspet yönde yansıyacağı değerlendirilmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

2021 senesinde cesaret büyümesinin ticari krediler kaynaklı namına yavaşladığı, ferdî cesaret büyümesinin çelimli ortak tempo izlediği vurgulanan raporda, şu ifadelere arazi verildi:

"Eylül ayından itibaren servet politikası duruşunda meydana getirilen güncellemeler sonra ticari cesaret büyümesinde toparlanma isteği gözlenmektedir. Öte yandan, ferdî kredilerde gözlenen canlılık, 2021 yılı mayıs kocaoğlan sonundan itibaren mükemmel ferahlama ile beraberce çelimli müeccel alakanın devreye girmesinin yanı esna bankaların bu cesaret türündeki nema motivasyonu ile ilişkilidir. Bireysel cesaret büyümesinin mutedil seyre dönmesi düşüncesince güçlendirilen makroihtiyati çerçevenin tesirleri strateji edilmektedir. Bireysel cesaret büyümesinin mutedil düzeylere gerilemesi, aut balans ve pahalılık görünümüne müteveccih risklerin sınırlanması açısından ehemmiyet taşımaktadır."

"Sektörünün toplanmış ve YP akışkanlık istikbal oranları zamanı erdemli seviyelere yakın"

Raporda, bankacılık piyasası deli dolu kalitesinin, salgının başlangıcındaki beklentilerin ötesinde çelimli görünümünü koruduğu belirtilerek, hesaplı faaliyetteki canlılığın sürmesi ve cesaret bölümleme esnekliklerinin ilkgüz kocaoğlan sonuna denli bitmeme etmesinin etkisiyle tahsili gecikmiş boyun borcu (TGA) oranının oranla ufki ortak patikada akım etmiş yer aldığı anlatım edildi.

TGA’lardan meydana getirilen tahsilatlar eski yıllara nazaran çelimli seyrettiğine ayraç edilen raporda, "Kredi bölümleme esnekliğinin 2021 yılı ilkgüz kocaoğlan sonundan itibaren aşamalı ortak halde kaldırılmasıyla TGA’ya ilavelerin başladığı görülse de, açık etkinin hudutlu olması beklenmektedir. Ayrıca, bankaların müstevli zamanında sakıngan ortak halde cesaret karşılığı ayırmış olmaları, cesaret bölümlendirme esnekliklerinin kaldırılması sonra oluşabilecek TGA ilaveleri kaynaklı veznedar kârlılıkları üstündeki baskının hudutlu kalmasına bozukluk olacaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bankacılık piyasasının fonlama ve akışkanlık kaynaklı riskleri yönetebilecek çelimli akışkanlık tamponlarının bulunmuş yer aldığı ve bankaların toplanmış ve YP cinsi müheyya mangır aktiflerinde tanıdık artışın, bu piyasanın akışkanlık görünümünü desteklemeye bitmeme etmiş yer aldığı vurgulandı.

Sektörün toplanmış ve YP akışkanlık istikbal oranlarının zamanı erdemli seviyelere andıran yer aldığı dökme raporda, "Krediler, dengeli fonlama uzlaştırıcı bulunan tevdiat ile fonlanmaktadır. 2021 senesinde cesaret büyümesinin yavaşlaması ile beraberce cesaret tevdiat oranının sonuç dönemdeki en düşüt kıymetine eriştiği gözlenmektedir. Mevduattaki erdemli YP oranı ve kuruluşların eneze seyreden YP cesaret talebi dolayısıyla bankaların taşınmazlar dışı fonlama gereksinimi azalmış olup, aut namus borcu restorasyon oranı yüzdelik 93 seviyesinde gerçekleşmiştir." ifadelerine arazi verildi.

Bankaların 2021 senesinde gerçekleştirdiği sendikasyon kredisi yenilemelerinin yüzdelik 100 oranının üstünde gerçekleştiği, senenin ikinci zamanında meydana getirilen sendikasyon kredisi faizlerinde düzelme gözlendiği tamlanan raporda,"Sektörün, YP müheyya mangır deli dolu portföyü çelimsiz vadeli YP cinsi taşınmazlar dışı borcunu karşılayabilecek seviyededir. Bankacılık piyasasının arsıulusal kaynaklara çelimli muvasala yeteneğinin yanı sıra, bulundurmuş yer aldığı akışkanlık tamponları, fonlama ve akışkanlık kaynaklı beklenen risklerin önümüzdeki devirde güdümlü seviyede olmaya bitmeme edeceğine ayraç etmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

"Bankacılık piyasası TL ve YP cinsinden repo riskine dirlik çelimli dengelem yapısına sahiptir"

Finansal İstikrar Raporu'nda bankacılık piyasası TL ve YP cinsinden repo riskine dirlik çelimli dengelem yapısına cemaat yer aldığı ve bulunan yazanak zamanında bu piyasanın mehil uyumsuzluğunun gerilemeye bitmeme etmiş yer aldığı anlatım edildi.

Bankacılık bu piyasanın deli dolu ve pasifleri arasındaki mehil farkının hudutlu kurda gerilediği; değişebilir faizli cesaret ve taşınır kıymetlerin dengelem içindeki payının yükseldiği dökme raporda, "Buna dair namına geçerli repo şoku senaryosunda oluşabilecek beklenen kaybın yasalı öz kaynaklara oranı bankaların tamamında yasalı sınırın (öz kaynakların yüzdelik 20’si) altında kalmaktadır. Öte yandan, 2020 yılı sonuç çeyreğinden itibaren YP durum fazlasına sabık bu piyasanın bu eğilimini 2021 yılı boyunca koruduğu gözlenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, salgının menfi etkilerinin bariz halde hissedildiği 2020 yılı ile 2021 yılının huzur yarısında gerileyici bankacılık piyasası kârlılığının, 2021 yılının ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimine girdiğine ayraç edilerek, şu değerlendirmelere arazi verildi:

"Kârlılık performansının iyileşmesinde en ehemmiyetli unsur, kredilerin baştan fiyatlanması ve mutedil seyreden tevdiat faizlerinin etkisiyle açık repo gelirinin artmasıdır. Öte yandan, TGA ilavelerindeki mutedil seyrin tesiri ve cevap iptalleri sonra cesaret cevap giderlerindeki düşüş da kâr performansına dayanak noktası vermektedir. Sektör kârlılığındaki iyileşme, öz pınar kanalından kapital yeterliliğini desteklemektedir.

Bankacılık piyasasının kapital yeterliliğindeki çelimli zevahir korunmakta, bu piyasanın kapital ehliyet oranları yasalı sınırların üstünde kalmaya bitmeme etmektedir. Ülkemizde bankalar yasalı kapital tamponlarının üstünde arttırma ana paraya sahiptir. Bankaların yasalı öz kaynakları, dokunca istikbal kapasitesi erdemli kalemlerden oluşmaktadır. Bankaların bulunan kapital stokunun mümkün kayıpları karşılayabilecek seviyede yer aldığı görülmektedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler