USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Memur ve emekliye ek zammı da içeren anayasa teklifi TBMM'de

Memur ve emekliye ek zam, TL mali araçlara alakanın artırılması, aşamalı tabii kavara satı fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren anayasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Memur ve emekliye ek zammı da içeren anayasa teklifi TBMM'de
04-01-2022 22:59
TBMM

AK Parti milletvekillerinin imzasını nâkil ve görevli ve emekliye ek zam, TL mali araçlara ilginin artırılması, aşamalı tabii kavara adanmış fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda meydana getirilen değişikliğe göre, veznedar nezdindeki ecnebi dünya tarz bankalarına ilgilendiren para, alacak, mal, adalet ve yaratıklar haczedilemeyecek, üstlerine ihtiyati tılsım yahut ihtiyati haciz konulamayacak.

Teklife göre, ihsan kanunları gereğince iadesi arzu edilen vergilere bağlı oluşturulan davalarda, sorun konusu tutarın yüzdelik 50'si oranında inanca alınmadan yürütmenin durdurulması sonucu verilemeyecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, BES'te makul indinde müddet bulunmuş katılımcılara, azda olsa ifa bildirme etme olanağı sağlanıyor.

Buna göre, kurumca belirlenen durumlarda ve şartlarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, büyüklük yardımı hesabındaki tutarlar dış hesabındaki deneyim ücretinin yüzdelik 50'sine denli azda olsa ifa yapılabilecek. Bu vaziyette azda olsa meydana getirilen ifa ücretinin yüzdelik 25'ini aşmamak az daha büyüklük yardımı hesabındaki tutardan da ifa yapılabilecek. Bu hikâyecik kapsamında yapılacak işlemlere bağlı büyüklük katkısına değgin icraat karışma iktisap etmek üzere, asal ve usuller bakanlığın akla yatkın görüşü alınarak kasıntı kabilinden belirlenecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle halihazırda yüzdelik 25 şekilde belli bulunan büyüklük yardımı oranını yüzdelik 30'a yükseltiliyor.

Buna göre, çalıştıran kabilinden ödenenler dış Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı katılımcılar ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun ek maddesi kapsamındaki katılımcılar namına ferdî tekaütlük kendisine ödenen yardım paylarının yüzdelik 30'una cevap mevrut tutar, firmalar kabilinden tekaütlük denetleme merkezine yersiz bilgiler asal alınarak büyüklük yardımı şekilde tekaütlük denetleme merkezince hesaplanacak. Cumhurbaşkanı, ecnebi saygınlık cinsinden meydana getirilen yardım oranı ödemeleri düşüncesince bu oranı yüzdelik 10'a denli indirmeye izinli olacak.

Devlet katkısı, görü maddi durumuna konulmuş bulunan ödenekten iştirakçilerin ek hesaplarına firmalar kanalıyla aktarılmak az daha tekaütlük denetleme merkezine ödenecek. Bir delege düşüncesince indinde takvim senesinde ödenen ve büyüklük yardımı ücretinin hesaplanmasına asal oluşum fail yardım paylarının toplamı ek takvim yılına ilgilendiren hesaplamaya bağlı zamanın sona erdiği tarihte uygulanan brüt minimal ücretin hesaplama zamanına sadme fail mecmu tutarını aşamayacak. Anılan sınırı aşan yardım payları düşüncesince bakanlığın akla yatkın görüşüyle, kurumca belirlenecek kökler ve esaslar çerçevesinde, ek yardım payının ödendiği yılı izlem fail takvim yıllarında da büyüklük yardımı hesaplaması ve ödemesi yapılabilecek. Bu ödenekten bütçenin başka kalemlerine tek halde transfer yapılamayacak. Devlet katkısı, yardım oranı ödemelerinden ayrı şekilde izlem edilecek.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle 45 gözyaşı üstü katılımcılar da arzu etmeleri biçiminde hudayinabit şeriklik sistemine karışma edilebilecek.

Teklifle, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun "tanımlar" başlıklı maddesinde meydana getirilen düzenlemeye ahenk ve Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun kurulması zımnında ortaya çıkan gereksinimi istikbal etmek amacıyla "Müsteşarlık", "Kurum" ve "Kurul" ibarelerine meydana getirilen atıflarda fark yapılıyor.

Teklifle, ferdî tekaütlük sistemine ödenen yardım paylarına müteveccih meydana getirilen düzenlemenin halihazırda sistemde arazi düzlük katılımcılara da uygulanmasına olanak sağlanıyor.

Teklife göre, BOTAŞ kabilinden görü görüşleri kırılmak kaydı ile lehçe ve iklimsel şerait dikkate alınarak il yahut semt bazında aşamalı tabii kavara adanmış fiyatı uygulanabilecek.

TL ile meydana getirilen sözleşmeler

Teklifle, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na "Ek paha farkı ve/veya sözleşmelerin devri" başlıklı husus ekleniyor. Türkiye ve dünyada hammadde temininde ve tılsım zincirlerinde yaşanmış bulunan aksaklıklarla girdi fiyatlarındaki beklenmedik artışlar zımnında 1 Aralık 2021 tarihinden evvela Kamu İhale Kanunu'na layıkıyla ihalesi meydana getirilen ve bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu gün bakımından bitmeme fail yahut bu maddenin yürürlüğe girmiş olduğu tarihten evvela bozma yahut likidasyon edilmeksizin kabulü/geçici kabulü meydana getirilen dünyalık ve fariza alımları ile imal işlerine bağlı Türk lirası üstünden meydana getirilen sözleşmelerde düzenlemeye gidiliyor.

Buna göre, 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihlerinde meydana gelen aksam düşüncesince eksiltme dokümanında paha farkı verilmesine bağlı buyruk bulunup bulunmadığına bakılmaksızın 1 Temmuz-30 Kasım 2021 tarihlerinde ihalesi meydana getirilen işlerde eksiltme tarihinin içre bulunmuş olduğu ayak tabanı ilgilendiren endeks, 1 Temmuz 2021 tarihinden evvela eksiltme edilen işlerde ise 2021 yılı haziran ayına ilgilendiren indeks bel kemiği indeks şekilde bildirme edilerek ve kontrat tutarları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üzerinde sözleşmesine layıkıyla hesaplanan paha farkına arttırma şekilde ek paha farkı verilebilecek.

Bu kapsamdaki sözleşmeler, yüklenicinin başvurusu ve idarenin onayı ile devredilebilecek. Devredilen sözleşmelerde zaman alacaklarda önceki ihaledeki şartlar, zaman zamanı bakımından aranacak olup devirden meydana gelen hacir ve yaptırımlar uygulanmayacak. Yüklenimi eş adım kabilinden hesaplı sözleşmelerde şürekâ ortada zaman yahut pay devirlerinde önceki ihaledeki iktidar koşulları aranmayacak. Sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı reddetme edilecek. Bu kapsamda devredilecek sözleşmelerden mühür vergisi alınmayacak.

Bu husus kapsamında ek paha farkı verilebilecek alıntı türlerini, verim ve girdileri, ek paha farkı verilmesi yahut sözleşmenin dönemi düşüncesince idareye müracaat süreleri ile zaman işlemlerinin tamamlanacağı müddet karışma ek paha farkı hesaplamalarına ve sözleşmelerin devrine bağlı asal ve usullerin tespitinde Cumhurbaşkanı izinli olacak.

Kamu İhale Kanunu'ndan ayrıklık edilen dünyalık ve fariza alımları ile imal işlerinden TL üstünden meydana getirilen sözleşmeler düşüncesince idareler kabilinden bu maddeye akla yatkın şekilde ek mevzuatında aranjman yapılabilecek.

Türk lirası vadeli tevdiat ve iltihak hesapları

Teklifle, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişikliğe gidiliyor.

Buna göre, mali istikrara yardım bildirmek ve dürüstlük şahısların tevdiat ve iltihak hesaplarının getirilerini düzem artışlarına huzur doğrulamak amacıyla bankalar gözetiminde 21 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2022 tarihleri ortada oluşturulan Türk lirası vadeli tevdiat ve iltihak hesaplarına aktarılmak az daha Merkez Bankası'na akçe eşme aktarmaya ve/veya bu amaçla bankalara hususi dizgi büyüklük iç istikraz senedi ihraç etmeye ve ihraç edilecek behre senedi tutarıyla ihraç yapılacak bankaları belirlemeye, hususi dizgi büyüklük iç istikraz senedi ve akçe eşme aktarımı düşüncesince Bakanlık bütçesinde bulunan yahut dünkü açılacak tertiplere muhassasat eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı izinli olacak.

Ödenecek dayanaklık etmek tutarını ve hesaplama yöntemini, destekten yararlanacak dürüstlük ad kapsamını, matematik türlerini, vadeleri, limitleri, hesapların vadeden evvela kapatılması yerinde yapılabilecek kesintiler ile bu kesintilerin Bakanlığa aktarılmasını, bu kapsamda dayanaklık etmek şekilde aktarılacak kaynağın kullandırılması ile uygulamaya ve denetime bağlı kökler ve esaslar ile sonuncu matematik açım tarihini öne çekmeye yahut 31 Aralık 2023 evveliyatına denli uzatmaya Cumhurbaşkanı izinli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanması kapsamında Merkez Bankası ve bankalardan lazım data ve bilgiyi arzu edebilecek. Merkez Bankası yahut bankalar arzu edilen data ve bilgiyi Bakanlığın belirleyeceği biçim ve süreler içerisinde vermekle mükellef olacak. Veri ve bilginin bu gaye çerçevesinde Bakanlığa verilmesinde hususi kanunlardaki inhibütör ve sınırlayıcı ahkâm uygulanmayacak.

Bu kapsamda Merkez Bankası kabilinden aktarılacak desteğin adalet sahipliğinin tespitiyle desteğin akilane ve kusursuz hesaplanmasından, Türk lirası vadeli tevdiat ve iltihak hesaplarının açıldığı veznedar mesul olacak. Haksız şekilde verildiği belirleme edilen dayanaklık etmek tutarı, bankaya ödendiği tarihten öğrenim edilmiş olduğu tarihe denli Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a layıkıyla hesaplanacak rötar zammıyla beraberce bahis konusu anayasa hükümlerine layıkıyla öğrenim edilecek.

Bu düzenleme, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren uygulanan iktisap etmek az daha yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Gelir ve maaş ödemesi minimal 2500 teklik olacak

Teklifle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda da fark yapılıyor. Buna göre, sağlık ve maaş ödemesi yapılanlara 1500 teklik şekilde öngörülen maaş minimal ifa ücreti 2500 liraya yükseltilecek. Bu madde, 2022 yılı hanuman kocaoğlan ifa döneminden itibaren uygulanmak az daha düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre, kusursuz mükellefiyete yayımcı adım sermayesi envestisman fonlarının iltihak payları ile adım sermayesi envestisman ortaklıklarının pay senetlerinden elde edilmiş kar paylarına kurumlar vergisi istisnası uygulanırken bu ayrıklık başka görüntü ve ortaklıklarını kapsamıyor. Teklifle, adım sermayesi dışındaki başka envestisman fonlarından elde edilmiş kar paylarına da istisnanın uygulanması sağlanıyor.

Girişim sermayesi dışındaki başka envestisman ortaklıklarından elde edilmiş kar paylarına ise ayrıklık uygulanmayacak. Söz konusu istisna, portföyünde ecnebi saygınlık ünitesi cinsinden servet ve değerli ile başka değerli madenler ve bunlara mebni kapital alanı araçları bulunan envestisman fonlarından elde edilmiş şeriklik hasılatlarına da uygulanmayacak.

Sanayi sicil belgesini nâkil ve çalışarak istihsal faaliyetiyle iştigal fail ve dış satım karşıcı kurumların bahis konusu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlarına kurumlar vergisi oranı, 1 puanlık indirimle yüzdelik 20 namına yüzdelik 19 şekilde uygulanacak.

Bu maddeler, 1 Ocak 2022 tarihinden, hususi matematik zamanına yayımcı bulunan mükelleflerde 2022 takvim senesinde süregelen hususi matematik sürecinin gene itibaren elde edilmiş hasılatlara uygulanmak az daha düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Teklifle, 375 önemli Kanun Hükmünde Kararname'de de değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile amme görevlilerinin maaş ve ücretlerinde 1 Ocak 2022-30 Haziran 2022 tarihlerindeki fasıl düşüncesince uygulanacak bulunan çoğalma oranı yüzdelik 5'ten yüzdelik 7,5'e yükseltiliyor ve bu oranın bire indinde devre bağlı pahalılık farkı ödemesinde de dikkate katılması sağlanıyor. Böylece bahis konusu şişman sözleşmeye layıkıyla 2021 yılı ikinci yarısından kaynaklı pahalılık farkı karışma 1 Ocak 2022 tarihinden uygulanan iktisap etmek az daha yüzdelik 27,9 oranında yapılması müstelzim zam, yüzdelik 30,95'e çıkarılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler