USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde

Korona virüs salgını, döviz krizi, erke ve fuel oil fiyatlarındaki artım kabil ötekisi peşine yaşanmış olan krizler, iletişim araçları kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirdi.

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde
01-12-2021 09:14
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı çeşidinden iletişim araçları dalının süresince bulunmuş yer aldığı darboğaza nazarıitibar döşemek amacıyla meydana getirilen mukayyet açıklamada, krizden depar belgesi düşüncesince katılması müstelzim tedbirler hepyek sıralandı. Yaşanan krizlerin yüzlerce evcil iletişim araçları kuruluşunun kapanmasına, binlerce iletişim araçları mensubunun aylak kalmasına kere açabilecek büyüklükte olduğuna nazarıitibar çekilen açıklamada, ceride kıraat oranlarının düştüğü, ceride maliyetlerini meydana getiren kâğıt, kalıp, birleşmiş özellikle peyda etmek az daha topu topu materyal fiyatlarının döviz cinsinden fiyatlarının arttığı, SGK ve bağış giderlerinin katlanılamaz çözüm almış yer aldığı vurgulandı.

Bu problemlerin adına döviz kurlarında yaşanmış bulunan artışın girdi maliyetlerini katladığı, ayrımsız paralelde fuel oil ve erke giderlerinin de arttığına nazarıitibar çekilen açıklamada, devir geçirilmeden katılması ve anlaşılan ortak aksiyon planı çerçevesinde taayyüş geçirilmesi müstelzim önlemler şöyleki sıralandı:

1) Basın duyuru Kurumu resmi ilanları evcil gazeteler düşüncesince hayatî ehemmiyet taşıyor. Ancak, hükümet kanadının 12 mümessili atanmadığından, Basın duyuru Kurumu Genel Kurulu kısaca ortak senedir toplanamıyor. Genel Kurul en endamsız müddette toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması biçiminde de, adalet kaybı yaşanmaması düşüncesince acemi eder tarifesini BİK hile kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır.
Artış sonucu verilirken, dolar artışı ve para şişkinliği payı dikkate alınarak eder yükseltilmeli, acemi fiyatlar yılbaşı sebebi ile uygulanmalıdır. Bu mevzuda önerimiz, resmi anons eder tarifesi mecmua santimetre fiyatının satı sayısı 50 binin altındaki gazeteler düşüncesince minimum 30 TL olması, satışı 50 binin üstünde bulunan gazeteler düşüncesince de bunun paralelinde eder belirlenmelidir.

2) Acil önlemler kapsamında özellikle ceride kâğıdı peyda etmek az daha sektörde beğenilen topu topu harcama malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, derinliğine vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA kabil tezkere fabrikaları baştan kurulmalı.

3) Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalı. Medya kuruluşlarına kasacı sicil özelliğine bakılmaksızın faizsiz emniyet verilmelidir. Ayrıca KOSGEB yahut Hazine çeşidinden çetince vaziyetteki iletişim araçları kuruluşlarına bağış verilmelidir.

4) Medya müesseselerinin kümeli SGK ile öteki vergilerinde tenzilat yapılmalı, tenzilat sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmeli.

5) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav sitelerinde fariza eden matbuat çalışanlarına ve öteki matbuat kartı sahibi gazetecilere faizsiz emniyet verilmeli.

6) Yargı Paketi kapsamında TBMM'de meydana getirilen farklılık arka alınmalı, yürütme ve batkınlık ilanlarının vaktiyle yer aldığı kabil birlik şümullü yayınlanması ve yürütme müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması düşüncesince Adalet Bakanlığınca tamim yayınlanmalı ve peşi sıra kanuni kodifikasyon yapılmalı.

7) Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde tenzilat yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, ortak müddet alınmamalı. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmeli.

8) Yerel matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları çeşidinden anons ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat bankası ve amme ilanları evcil medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermeli. Bu kapsamda, evcil yönetimlerin divan tutanaklarının topu topu il ve ilçelerde evcil gazetelerde yayınlanması sağlanmalı.

9) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde toprak düzlük artırım tedbirleri kapsamında amme kurumlarına getirilen evcil basına sürdürümcü olunmama uygulamasına sonuç verilmeli, reklam ve anons ödeme kısıtlaması kaldırılmalıdır.

Senanur Erdoğan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler