USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde sefa bereketi yaşıyor

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, "Kentte ağırbaşlı anlamda gezmen akını görmekteyiz. Otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e girmek üzere. Avrupa ülkelerinden ağırbaşlı rezervasyonlar almış bulunmaktayız." dedi.

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde sefa bereketi yaşıyor
03-05-2022 13:59
Diyarbakir

Tarihi yapıları ve erkincilik turizmindeki değerleriyle sonuç yılların en ehemmiyetli çekicilik merkezlerinden Diyarbakır ve Mardin'de Ramazan Bayramı'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Binlerce senedir değiştirilmiş medeniyetlere beşiklik eden, zamanı ve gezinsel mekanlarıyla ön plana çıkan kadim kentler, bayramda domestik ve ecnebi turistlerin gözdesi oldu.

Farklı ülkelerden ve Türkiye'nin ayrı ayrı bölgelerinden baş döndürücü sayıda kişi, bayramda rotasını Diyarbakır ve Mardin'e çevirdi.

Kovid-19 tedbirlerinde sağlanan normalleşmeyle hareketliliğin yaşandığı zamanı şehirlerde sefa zımnında kesafet oluştu.

Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde arazi düzlük zamanı surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i bildirme edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı, Mardin'deki zamanı çıkmaz ve caddeler, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı kabil baş döndürücü sayıda zamanı ve kültürel mekan, domestik ve ecnebi turistlerle doldu taştı.

"12 bin salname gün burada hepsi misafirlerini bekliyor"

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, AA muhabirine, sefa tatilini okazyon bilici turistlerin, şehrin zamanı mekanlarını gezdiğini söyledi.

Kaya, "Kentte ağır manada gezgin akını görmekteyiz. Diyarbakır'da şu anda otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e yanaşmak üzere. Kent bariz iklim müzesi gibi. 12 bin salname gün burada hepsi misafirlerini bekliyor." dedi.

Salgın sürecinde domestik ve ecnebi gezgin sayısının ağır miktarda düştüğünü hatırlatan Kaya, salgının tesirinin azalmasıyla, sabık yılın evvel çeyreğinde 102 bin domestik gezgin ağırlayan şehirde bu yılın ayrımsız zamanında sayının 129 bin 700'e çıktığını aktardı.

Geçen sene müstevli şartlarına karşın kente 3 bin 200 ecnebi gezgin geldiğini özetleyen Kaya, bu sene ise şimdiden gezgin sayısının 9 bin 300'ü geçtiğini bildirdi.

Kaya, şunları kaydetti:

"Bu yılın ikinci çeyreğinde öngördüğümüz domestik 400 bin, ecnebi ise minimum 70 bin turist. Mayısta başka aylara kıyasla cıvıl cıvıl eyyam bekliyoruz. Çünkü bu ayda firez turlarının sayısının ağır manada arttığını görüyoruz. Yabancı turistlerin de pandeminin etkisinden firar sebebiyle ayırtma yaptıklarını görüyoruz. Almanya ve İsveç özellikle edinmek neredeyse Avrupa ülkelerinden ağır rezervasyonlar almış bulunmaktayız. Diyarbakır'da misafirlerimizi ağırlamaktan cümbüş duymaktayız. Lütfen 12 bin salname kadim şehri görün."

Amerika'dan kenti ziyarete geldi

Amerika'dan mevrut Heather Caveney, dostlarının tavsiyesi hesabına Diyarbakır'ı görüşme ettiğini söyledi.

GAP turu kapsamında geldiği kenti 2 gündür gezdiğini özetleyen Caveney, "Planlanmış gezilerimiz var. Şu anne derece gördüklerim mükemmel. Özellikle Diyarbakır'da tanım edemeyeceğim hisler içerisindeyim. İçimdeki duygunun 'Mutlaka ortak çağ gine buralara geleceksin.' söylediğini hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Samsun'dan ailesi ve dostlarıyla mevrut Filiz Adıbelli ise Diyarbakır'ın kültürel zenginliğiyle baş döndürücü dobra ortak kent bulunduğunu belirtti.

Adıbelli, "Çok ongun kaldık. İlk kere geliyorum. Herkese gelmesini haber mektubu ediyorum. İnsanlar o derece elleme ve okkalı ki... Kültürel açıdan baş döndürücü ensesi kalın ortak memleket. Her şeyini baş döndürücü beğendik. Arkadaşlarıma 'Buraya yerleşebilirim.' dedim. O derece beğendim." halinde konuştu.

Erdoğan Bayrak da Samsun'dan ailesiyle sefa tatilini eylemek düşüncesince Diyarbakır'a geldiğini söyledi.

"Medeniyetler şehri Diyarbakır bizi şaşırttı. İnsanların bizlere yaklaşımı ve merakı oldukça güzel. Memnun kaldık." diyen Bayrak, her insana Diyarbakır'ı görüşme etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Mardin

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, bu sene turistlerin dip halde kenti görmeye geldiğini belirtti.

Demirtaş, "Şu an doluluk oranının yüzdelik 100 bulunduğunu kullanmak bizleri baş döndürücü bahtiyar ediyor. Esnafımızın yüzü gülüyor. Esnafımız vaziyetten baş döndürücü memnun. İnşallah bundan böyle elan da elleme olacağız." dedi.

Turizm acentesi yetkilisi İsmail Sincar da 15 senedir bu sektörde olduklarını dile getirdi.

Bu sefa baş döndürücü dobra ortak kesafet yaşandığını kaydeden Sincar, "Çifte sefa kutluyoruz. Mardin'de turizm açısından evvel kere bu derece dip eyyam yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Burada olduğumuz düşüncesince baş döndürücü mutluyuz"

Bayram tatilini Mardin'de eylemek düşüncesince Mersin'den mevrut Ali Özkan, zamanı şehirden baş döndürücü etkilendiğini anlatarak, "Mardin baş döndürücü dobra ortak yer. Herkese haber mektubu ederim. Her noktayı birbirinden güzel." sanarak konuştu.

Gamze Zeybek ise Adana'dan turla baş döndürücü alçalma ettikleri Mardin'e geldiklerini belirterek, "Çok beğendim, yeniden başlamak isterim. Tarih kokan ortak yer. Burada olduğumuz düşüncesince baş döndürücü mutluyuz. Tarihi bölgeleri görmek, fark etmek baş döndürücü güzel. İyi ki gelmişiz. Herkesin gelip görmesi gerekir." dedi.

İstanbul'dan mevrut Sena Nur da Güneydoğu turu kapsamında geldikleri Mardin'in hem hücre bununla beraber gönüllere seslenme ettiğini, geziden baş döndürücü ongun kaldıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler