USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani bedel vardır'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği görüşme kapsamında, Uluslararası Maarif Okulları’nın başşehir Üsküp’teki kampüsünün açılışına katıldı.

'Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani bedel vardır'
21-12-2022 04:06
Üsküp

TBMM Başkanı Şentop, buradaki konuşmasında, "Milletimiz mazide sayımsız kültürü buluşturmuş, rastgele defa tamamıyla uygarlığı yükseltmiş ayrık milletlerdendir." dedi.

Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani değerlerin bulunduğunu dile getiren Şentop, "Ecdadımız, Balkanlardaki yönetimi boyunca alanı binlerce eserle donatmış, burada koskoca müşterek kültürel kalıt bırakmıştır. Balkanlarda çağ halen ayakta duran evlerimiz, camilerimiz, kütüphanelerimiz, köprülerimiz, hamamlarımız, şadırvanlarımız ve başka elit eserlerimiz, ehemmiyetli müşterek bölümü bozma olsa da medeniyetimizin seviyesini yayınlayan konkre eserlerdir, izlerdir." sanarak konuştu.

Şair Yavuz Bülent Bakiler'in Balkanlardaki Osmanlı mirasını özetleyen şiirine atıfta bulunan Şentop, şunları tabir etti:

"Ecdadımızın buralarda en ehemmiyetli mirası işkilsiz nesir etmiş bulunduğu uygarlık kimliği, buralarda kurmuş bulunduğu değişik kültürler arasındaki lisan bağıdır. Asırlarca bu toprakları emlak markajcı ecdadımız, uygarlık kozasını burada ördü; bu uygarlık Müslümanları bununla birlikte başka Balkan halklarını, gayrimüslimleri etkiledi ve müşterek Balkan kimliği oluşturdu. Bunu yaparken bulunan kültür, erkincilik ve onlara ilişkin değerleri yıkmaya, bulunmayan etmeye kalkışmadı. Bilakis, bulunan olan kültüre hoşgörüyle ve adaletle yaklaştı. Buralardaki inanç, hars ve medeniyetten yararlanma etti; kişi hars ve uygarlık anlayışını bunlarla zenginleştirdi. Balkanlar’da kültürleri müşterek araya biriktirerek uygarlık nesir etti ve gerçekte Osmanlı müşterek Balkan devleti oldu."

Osmanlı yönetimindeki tolerans ortamının konkre örneklerinin Balkanların rastgele köşesinde görülebildiğini dile getiren Şentop, "Bu devirde Balkanlarda hepsi dinlere mensup inananlar erinç zarfında yaşadılar. Kent merkezlerinde camilerle kiliseler ve sinagoglar giriş başa taraf yana durdular. Bugün Kuzey Makedonya’da halen bire müşterek hoşgörü, giriş başa geçinme iradesi, kültürel zenginliği dulda arzusunu görmenin bizleri mutlu ettiğini tabir geçirmek isterim." halinde konuştu.

Bilgi üretiminin aşkın müşterek süratte arttığı günümüzde, fertlerin bilgelik toplumuna katılımı, kabiliyetlerini sabah akşam adına geliştirmesi ve çabucak mütebeddil dünyanın gerektirdiği biçimde avlu boyu öğrenmeyi benimsemesinin fakat aşkın boyutlu müşterek pedagoji bilimi sistemi ile beklenen olabildiğine ilgi çekici Şentop, "Eğitimin mahiyeti ve metodu çabucak değişirken emektar pedagoji bilimi araçları da yerini bilgisayar, genel ağ ve başka acemi teknolojilere bırakmış durumdadır. Yeni teknolojilerin de çabucak dönüştürdüğü eğitim, bundan böyle okullara, sınıflara, öğüt saatlerine ilişkin kalmamakta; toprak ve vakitten serbest sabah akşam bitmeme fail müşterek proses biçimine gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Dünyayı tesiri dibine düzlük koronavirüs salgınının da eğitimde bitmeme fail bu dönüşümü aşkın iri seviyede hızlandırdığını, sayısal vasıtaların eğitimin anne unsuru biçimine geldiğini kail Şentop, salgının sona ermesinin, sayısal vasıtaların önemini azaltmadığını, tersine müstevli sürecinde elde edilmiş sınama ile bu vasıtaların levent boylu vadeli pedagoji bilimi stratejilerinin müşterek parçası olması periyodunu hızlandırdığını belirtti.

Küreselleşme ile mevrut bu aceleci değiş ve dönüşümün, aceleci müşterek istihlak kültürünü de yanında getirdiğinin altını çizen Şentop, bu tüketimin, çabucak kazançlı müşterek tüketimi değil, değerlerin ve dönemin tüketimini de içerdiğini söyledi.

Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"İnsanları arsıulusal rakiplik zarfında öne çıkabilecek, fakat kurulmuş bir duruma mevrut istihlak kültürü ile de giriş edebilecek müşterek şekilde; değerlerini korunum fail ve kimliklerini kaybetmemiş kişiler, erler adına yetiştirecek müşterek pedagoji bilimi sistemi nesir etmeliyiz. Yani eğitimde hedef, çabucak güzel müşterek dizge edindirmek değil, içtimai ahlakı artırarak ve geçmişten tahsil edilen uygarlık mirasını da güçlendirerek dünyamızı şimdi da yaşanabilir müşterek toprak biçimine getirmektir. İşte birlik bu aşamada Maarif Okullarımızın önemi ortaya çıkmaktadır. 2016 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisimizde benimseme ettiğimiz müşterek kanunla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Maarif Vakfı, 51 ülkede kurduğu 500’e andıran pedagoji bilimi kurumu ile hem aşkın nitelikli, birinci sınıf müşterek pedagoji bilimi veriyor bununla birlikte insanoğlu odaklı yaklaşımıyla yerli ihtiyaçlara ve yerli değerlere akıllıca nesiller yetiştiriyor. Türkiye, kolonyalist geçmişi bulunan emperyal ülkelerden değişik olarak, Türkiye Maarif Vakfı marifetiyle ilmi, irfanı insanlığın sulh ve huzuru düşüncesince kullanacak nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir, çalışkanlık gösterdiği devletlerde birinci sınıf pedagoji bilimi olanağı sunarak eğitimde okazyon eşitliğine yardım yapmaktadır."

Öğrencilerine aşkın girişken pedagoji bilimi sunan Maarif Okulları'nın, çabucak öğrencilerin anadillerini kâmil müşterek biçimde kullanabilmelerini öncelemediğini kail Şentop, "Maarif Okulları başkaca çocuklarımızın Türkçe ve müşterek ecnebi dili şimdi güzel biçimde öğrenmelerini sağlayarak, dünyanın rastgele müşterek durumunda kendini ve kimliğini çelimli müşterek biçimde tabir edebilecek nesiller yetiştiriyor. Bu sebeplerle Maarif Okulları, faaliyete başladığı günden bugüne çelimsiz müddet içerisinde, Makedonya’da en birinci sınıf pedagoji bilimi verici pedagoji bilimi kurumlarından birisi biçimine mevrut ve müşterek tasrif merkezi olmuştur." halinde konuştu.

Maarif Okulları'nın Türk halkı ile arkadaş ve ahi emlak halkları ortada köprüler oluşturduğunu ve Türkiye'nin insanoğlu merkezli aut politikasının müşterek yansıması bulunduğunu dile getiren Şentop, bu okulların çabucak 6 yılda yaptıklarıyla menfaatlerini gururlandırdığını ve onları desteklediklerini tabir etti.

Öğretmenlerin burada aşkın ehemmiyetli müşterek vazifeyi ödeme ettiğine, eksiksiz değiş ve dönüşümlere ahenk sağlayabilen, bununla bu arada kimliğini ve değerlerini esirgeyici nesiller bakmak denli çetin gücün müşterek o denli da kıymetli müşterek hata taşıdığına ilgi çekici Şentop, günümüzün hepsi pedagoji bilimi gereksinimlerine karşılık verecek özelliklere cemaat Üsküp Kampüsü ile Maarif Okulları'nın pedagoji bilimi kalitesinin şimdi da yükseleceğini vurguladı.

Açılış törenine, Şentop ve heyetinin yanı esna Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Meclis Başkan Vekili Hüsni İsmaili, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Lulzim Aliu, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili, ülkedeki Türk ve yerli gurur ve yapılış temsilcileri, siyasiler, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler