USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Meclis, hanıma müteveccih hızlı savaşım düşüncesince önerilerde bulundu

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında yürüttüğü çalışmalarını tamamlayarak, raporunu hazırladı.

Meclis, hanıma müteveccih hızlı savaşım düşüncesince önerilerde bulundu
06-03-2022 12:37
TBMM

Kadına şiddetin sebeplerinin topu topu yönleriyle araştırılarak katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun, derinlemesine soluklu ve sıkı çalışmaların arkası sıra hazırladığı 912 sayfalık raporda, mesail belirleme edilerek, eritme önerileri sıralandı.

Meclis Başkanlığına verilen ve TBMM Genel Kurulunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde görüşülmesi muhtemel raporda, hanıma şiddetin, maşer vicdanında sıkı yaralara bozukluk yer aldığı belirtildi.

Raporda, toptan çapta değme üç hanımdan birinin, eş-akrabalık birlikteliği mevcut yada yok rical kabilinden fiziksel, psikolojik, eşeysel ve konuşu açılardan şiddete verilen kalmış yer aldığı bilgisine arazi verildi.

Kadına şiddetin, sadece hususiyet ve manşet tedbirleriyle çözülemeyeceği, aşırı boyutlu, kompleks vakıa bulunan bu hüküm türüyle mücadelenin, aşırı cepheli yaklaşım ve disiplinler arası çalışmayla hususi stratejiler geliştirilmesini mecburi kıldığı vurgulandı.

"Her sene kestirmece 66 bin avrat yaşamını kaybediyor"

Kadına dirlik şiddetin en ağırbaşlı çeşidi bulunan avrat cinayetleri dolayısıyla dünyada değme sene kestirmece 66 bin kadının yaşamını kaybettiğinin kestirim edilmiş yer aldığı tamlanan raporda, hanımlara ve kız çocuklarına dirlik şiddetin aşırı yayılmış yer aldığı fakat hüküm gören hanımefendilerin yüzdelik 40'ından elan azının sertliği bildirdiği yahut rastgele müşterek iane almış yer aldığı aktarıldı. Raporda, evren çapında değme güneş 137 kadının, yaklaşan alışveriş süresince yer aldığı eş yahut familya bireyi kabilinden isteyerek öldürülmüş yer aldığı bildirildi.

Türkiye'de manşet kayıtlarına göre, 2016-2019'un önceki 9 ayında yaşamını kaybeden hanımefendilerin yüzdelik 80'inin elan evvela familya içi hüküm kapsamında kolluğa başvurusunun bulunmadığına işaret edilen raporda, verilerin, hüküm mağduru hanımefendilerin çoğunluğunun halen alakadar mekanizmalara yeteri kadar başvurmadığını gösterdiği belirtildi. Raporda, bu durumun, mağdurların utanma, müracaat mekanizmalarını bilmeme, erteleme, faile kısmet ita ve sosyal baskılar az daha nedenlerden kaynaklandığı değerlendirildi.

Verilere göre, edep bilimi bilimi kuru yükseldikçe evlilik yapan hanımlar ortada fiziki ve eşeysel şiddete verilen kalma oranının da düşmüş yer aldığı dökme raporda, on paralık eğitimi olmayan/ilkokulu bitirmeyen hanımlar ortada fiziki yahut eşeysel şiddete, yaşamlarının rastgele müşterek çağında verilen kalma oranının yüzdelik 43, lisans ve lisansüstü eğitilmiş hanımlarda ise yüzdelik 21 yer aldığı bildirildi.

Raporda, topu topu hüküm biçimlerinde edep bilimi bilimi seviyesi arttıkça hanıma şiddetin azaldığı vurgulanırken, beşinci sınıf seviyesinde edep bilimi bilimi düzlük hanımefendilerin gördükleri hüküm biçimleri incelendiğinde, yüzdelik 68,6 ile en müşterek tomar verilen kalınan türün eşeysel hüküm namına tespit edildiği kaydedildi.

Kadına müteveccih hüküm görüntülerinden en aşırı erinçsiz olunan izlence türlerine bakılınca önceki tam dizilerin bulunmuş yer aldığı tamlanan raporda, dizilerde hanıma hüküm mevzusunun işleniş halinde gerçek açılım değişikliğine gidilmesi istendi.

İstanbul Sözleşmesi komite raporunda

"İstanbul Sözleşmesi" namına bildik "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin, hanıma hızlı savaş ika esas amacıyla hazırlandığı hatırlatılan raporda, sözleşmenin, içeriğindeki unsurlar ve türlü icraat dolayısıyla dakika Avrupa Konseyi üyesi sert aşırı ülkede eleştirildiği, bunun düşüncesince Rusya ve Azerbaycan'ın sözleşmeyi imzalamadığı aktarıldı. İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayan bazısı ülkelerin, sözleşmeyi onaylamaktan çekinme ettiği, bazısı devletlerin de sözleşmeden incizap yönündeki izahat meydana getirdiği anlatım edildi.

AA'nın Kadına Şiddet Olaylarında Haber Politikası tutanağa yansıdı

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan'ın, komisyonda, "AA'nın Kadına Şiddet Olaylarında Haber Politikası" başlıklı sunumu da raporda arazi aldı.

14 dilde neşriyat yapan, dünyanın 40 değişik noktasında temsilciliği mevcut AA'nın, hanıma hüküm gelişmeleri dair esas yaklaşımının; suçun önlenmesine, amme düzeninin korunmasına, mağdurun hakkını almasına müteveccih olduğu, suçlunun cezalandırmasına bariyer yapılanma edecek yayınlardan kaçınıldığı tutanağa yansıdı.

Komisyondan 547 öneri

Raporda, 17 anne iç kulak altında 42 belirleme ve 547 öneriye arazi verildi.

e-Devlet'e, hanıma müteveccih hızlı savaş müracaat mekanizmaları ve dayanak noktası hizmetlerine erişim sağlayıcı "Kadına Yönelik Şiddet Bildirim Sistemi" hizmeti eklenmesi istendi.

KADES uygulamasının, esenlik mensupları ve öğretmenler özellikle edinmek az daha amme kasıntı ve müesseselerinde canlı topu topu avrat personele, kasıntı ve kuruluşlarca planlı ağırşak az daha etkinliklere katılma sağlayıcı kadınlara, ılımlı ve yükseköğretim kurumlarında tahsil gören öğrenciler ile yurtlarda artan kız öğrencilere tanıtımının yapılarak kurnaz telefonlarına yüklemelerinin sağlanması arzu edildi.

Raporda arazi düzlük bazısı tavsiyeler şöyle:

- Toplumda ve hüküm mağdurlarında, hızlı mücadelede açılan mekanizmalar ve tedarik kararlarının "mağdur düşüncesince yeteri kadar siper sağlamayacağı" algısının oluşması engellenmeli.

- Hukuk fakültelerinde öğrencilerin mevzuya bağlı uzmanlaşmalarına ulama gelmek ve farkındalıklarını çoğaltmak düşüncesince Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, uygulaması ve avrat hakları dersi müfredata konulmalı.

- Muhtarlara avrat eş punt eşitliği, hanıma hızlı ve er yaşta evliliklerle savaş hikayelerinde eğitimler verilmeli.

- ŞÖNİM'lerde memur manzume elemanı sayısı artırılmalı.

- Alo 183 Sosyal Destek Hattı'ndan ayrı namına ünlü ileti servislerine yönlendirilmeksizin aracısız operatöre bağlanan, familya içi ve hanıma hüküm mağdurları düşüncesince krize karışma dair eğitilmiş ve tercihen avrat personelin çalıştığı, değişik dillerde görev veren, akılda kalıcı, mânialı erişimine uygun, 7 güneş 24 zaman görev sunan ayrı müşterek "Acil Şiddet Hattı" kurulmalı.

- Kadınlara ilgilendiren cep telefonlarına acemi kurulacak bulunan Acil Şiddet Hattı ve KADES özellikle edinmek az daha müracaat mekanizmaları kendisince bilgilendirici SMS'ler gönderilmeli.

- Şiddet mağduru hanımlara verilen hizmetlerin müşterek tane dolaysız gerçekleştirilmesi amacıyla özellikle tedarik hakimleri, Cumhuriyet savcıları, ŞÖNİM, alakadar manşet birimleri, baro temsilcileri ve alakadar öteki birimlerin temsilcilerinin ayrımsız bina altında bulunmuş yer aldığı Adalet Bakanlığı kabilinden oluşturulan, "Çocuk Adalet Merkezi" modeli benzeri, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Merkezleri"nin tayyareci namına uygulamaya geçirilmesi anlamında icraat yapılmalı.

- Cinsel zeval mağdurlarına müteveccih diyar genelinde tam kurda görev verici "Kadın İzlem Merkezleri" oluşturulmalı.

- Aile içi ve hanıma müteveccih hüküm mağdurlarına bağlı işlemlerin müşterek tane müşterek mahkemede sonuçlandırılarak sürecin hızlanması ve ortalık arasındaki anlaşmazlıkların acemi ihtilaflara arz vermemesi amacıyla tedarik sonucu verebilen, ortalık arasındaki cezai uyuşmazlıkları çözebilen ve familya hukukundan meydana gelen ihtilafları gideren, hususiyet ve ukubet yargılamasının baş başa yapıldığı his mahkemeleri kurulmalı.

- Toplumda hanıma müteveccih işlenen suçlarda "cezasızlık yahut az ceza" algısına kez açan uygulamaların sona erdirilmesi ve "kadına müteveccih namına işlenen hüküm suçları" ile canlı halde savaş edilebilmesi amacıyla kamuoyunda "kravat indirimi" namına bildik dobra eritme indiriminin, hanıma hüküm suçları dolayısıyla hükmedilen cezalarda uygulanmamasına müteveccih mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilmeli.

- Türk Ceza Kanunu'nda eşe ve boşanmış eşe dirlik işlenen suçlarla alakadar kanunda öngörülen cezayı zait nedenlerin, aralarında dünyaevi bağı sıfır hanımlara müteveccih meydana gelen hüküm eylemlerini de kapsayacak halde genişletilmesi düşüncesince tensikat yapılmalı.

- Boşanma davasının, büsbütün süs alacağı, kayıt alacağı az daha talepler dolayısıyla uzadığı dikkate alınarak, bu talepler boşanmadan ayrı birer sorun çeşidi namına ikrar edilmeli ve ayrılma davalarından ayrı namına ele alınmasına müteveccih tensikat yapılmalı.

- Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak acemi müşterek organizasyon ile ısrarlı strateji fiilleri çarpıcı ve caydırıcı özellikte müşterek yaptırıma bağlanmalı.

- TBMM'de avrat saylav temsiliyet payı artırılmalı.

- Olağanüstü vaziyetlere müteveccih millî karışma projelerine hanımlara müteveccih sertliği önleme ve mağdurları korumaya müteveccih hizmetler de karışma edilmeli ve hanımlara müteveccih desteklere evleviyet verilmeli. Karantina müşterek zamanlar hüküm mağdurları düşüncesince misafirhane ve tahaffuz kapasitesi artırılmalı.

- Kadına hüküm dair duyarlılık ve hassaslık gösteren, tedbirler düzlük şirketlere 'Kadına Şiddet Konusunda Yılın Duyarlı Şirketi' ödülü verilerek öteki firmalar isteklendirme edilmeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler