USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda

Geçtiğimiz sene Marmara Denizi'ni tesiri dibine meydan müsilaj yüzeyden temizlense de tehlike halen bitmeme ediyor. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin halen henüz soğuyamadığını ve müsilaj tehlikesinin baştan kap?

Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda
20-10-2021 09:24
Marmara Denizi'nde geçtiğimiz aylarda suyun yüzeyini ve derinlerini muhasır ve "Deniz Salyası" yerine aşina müsilaj herhangi birlikte ne genişliğinde yüzeyde temizlense de denizin derinliklerinde kurnaz birlikte yağı kabil bekliyor. Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, İhlas Haber Ajansı'na meydana getirdiği açıklamada, müsilaj yoğunluğunun denizin yüzeyinden 8 mt. derinliğe genişliğinde bulunan bölümde hafiflediğini, fakat 8 mt. ile 22 mt. arasında, doğrusu denizin derinlerinde baş döndürücü su yosunu artması bulunduğunu belirtti.

Marmara Denizi'nin hususi Çevre Koruma Bölgesi anons edilmesi teklifi değerinde birlikte yaklaşım

Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi'ni gözleyen tehlikeler üstüne birlikte kere henüz uyararak Marmara Denizi'nin hususi Çevre Koruma Bölgesi anons edilmesine müteallik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmak neredeyse hazırladığı teklifi ise değerinde birlikte yaklaşım yerine değerlendirdi. Prof. Dr. Sarı, "Nisan ayından buyana fazla dip birlikte müsilajla karşılaştık. Aslında müsilaj sabık yıl Kasım ayından itibaren vardı. Bahar aylarında yoğunlaşıp yazları bitmeme etti. 17 Ağustos bakımından yüzeyde ve su kolonunda müsilaj kalmadı.

Müsilajla savaş kapsamında 6 Haziran 2021 tarihinde Çevre Bakanımız 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Çevre Koruma Eylem Planını açıkladı. Bu planın en ehemmiyetli eylemi Marmara Denizi'ne birlikte esirgeme statüsü kazandırılması idi. Şu anda Marmara Denizi'nin hususi yer esirgeme sahası ve ya bölgesi anons edilmesi ile ilgilendiren çalışmanın bu planla münasebetli bulunduğunu değerlendiriyoruz ve fazla cümbüş verici, sevinme donör birlikte şey. Marmara'yı korumayı ve artık Marmara'da müsilaj görmemesi istiyorsak Marmara Denizi'ne birlikte esirgeme statüsü kazandırmamız, birlikte güncek koymamız gerekiyor. Ondan sonradan onun altında hususi esirgeme bölgeleri, cins esirgeme alanları oluşturabilelim. Onun düşüncesince fazla durumunda ve değerinde birlikte yaklaşım. Umarım ki bu proses saat kaybetmeden çabuk birlikte biçimde gerçekleşir " dedi.

"Şu anda dip birlikte su yosunu artması var"

Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesinin baştan kapıyı çalabileceği Kasım kocaoğlan düşüncesince uyarılarda mevcut Prof. Dr. Sarı, " Müsilaj ansızın bire ortaya çıkmıyor. Biz müsilajı derya yüzeyine çıkmış bulunduğu Nisan ayında ayırt ettik. Halbuki 2020 yılının Kasım ayından buyana denizde müsilaj vardı zaten. Bu sebeple önceki yıllardaki tecrübeleri de dikkate alarak deriz ki, Kasım ayında acemi birlikte müsilaj oluş ihtimali fazla yüksek. Zira nedenlerini ortadan kaldırmadık. Müsilaja illet bulunan koşullarda birlikte nüans yok. Nedenler değişmeden akıbet illet değişsin. Yaptığımız araştırmalar ne eyvah ki şurası gösteriyor.

Şu anda dip birlikte su yosunu artması var. Su kolonunda 8 metreden itibaren süregelen 22 metreye genişliğinde bitmeme eden, görüşün fazla az, su yosunu çoğalmasının fazla efdal bulunduğu birlikte meydan var. Henüz müsilaj bulunmayan fazla şükür. Ama müsilaj oluşmadan evvela su yosunları çoğalıyorlar ve ondan sonradan müsilaj salgılanmaya başlıyor. Bundan bulut duymaya bitmeme ediyoruz. Umarız ki, önümüzdeki çağda müsilaja illet bulunan üçgen oluşturucu dediğimiz toptan hava değişikliğine ilişkin hararet artışı, pislik ve akışmaz derya şartlarından minimum bir tanesi devreye girer, doğrusu kırılır ve sonunda müsilaj oluşumu tutulmuş olur. Aksi biçimde baştan müsilajla maç durumumuz fazla yüksek" dedi.

"Müsilaj katıksız birlikte madde; zehirli, dokuncalı değil"

Müsilaj problemininin ortaya çıkmış bulunduğu huzur günlerden buyana vatandaşların kafasındaki en ehemmiyetli istifham işaretlerinden biri bulunan "Marmara Denizi'nden çıkan balık yenebilir mi?" sorusunu da yanıt veren Prof. Dr. Sarı; "Balık tüketimi ile ilgilendiren yerine izinli aza Tarım ve Orman Bakanlığı. Bu Bakanlığın altında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü var, Gıda Kontrolü Genel Müdürlüğü var. Bu otoritelerin daima yerine yurttaşı aydınlatıcı bilgiler vermesi gerekiyor. Şu anda illet bu genişliğinde değişken davranıyorlar anlamış değilim. Bu soruların muhattabı akademisyenler değil, bu otoritelerdir. Bizim düşüncemiz şu. Müsilaj katıksız birlikte madde. Zehirli, dokuncalı birlikte husus değil. Tarım Bakanlığı'nın birimleri daima yerine Marmara Denizi'nin etrafında analizler yapıyorlar.

Eğer balık tüketimi dokuncalı görülürse tehlikesiz olun ki, hemen izah yapacaklardır. Eğer izah yapılmıyorsa alışılagelen koşullarda balık tüketirken tığ neye nazarıitibar ediyorsak bire birlikte özeni göstererek balık tüketmeye bitmeme etmemiz lazım. Diğer yandan devletin izinli otoriteleri haricinde Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı kabil izinli otoriteler haricinde on paralık kimsenin lafına değer etmesinler. Uzmanlığı kendiliğinden söylenegelmiş televizyonlarda, orada, burada mütekellim Fen Bilimci, Gök Bilimci, Asabiyeci, Cildiyeci; bunların görüşlerine değer etmesinler. Devletin izinli otoritelerinin yapacağı açıklamalara baksınlar" şeklinde konuştu.

Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda

Müsilajı meydana getiren üç tetikleyiciden biri bulunan toptan hava değişikliğine ilişkin hararet artışı ve ortadan kalkmayan öbür etkenler zımnında Marmara Denizi'nin halen soğuyamadığına dikkati çekici Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Şu andaki gestalt halen henüz Marmara Denizi'nin soğuyamadığı yönünde. Uzun yılların averajı alındığında hararet halen henüz 1,5 basamak henüz yüksek.

Önümüzdeki aylar beklenti ediyoruz ki hakeza olmasın. Marmara Denizi beklenti ediyoruz ki soğusun. Marmara Denizi soğursa hem Karadeniz'den doğacak bulunan birlikte balık toprak kayması gerçekleşir ve balıkçılık henüz doğurgan bir duruma dirimlik bununla beraber müsilaja aktif fiil bulunan üç tetikleyiciden biri çevrim dışı eksik olur. Gidişat dayanıklı onu göstermiyor. Üzgünüm" sanarak konuştu.

İbrahim Aldemir


 

İLGİLİ HABER
Müsilaj tesirini kaybedince, balıklar sürüler şeklinde gezmeye başladı Müsilaj tesirini kaybedince, balıklar sürüler şeklinde gezmeye başladı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler