USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Marmara Denizi'nde müsilaj bulgusuna rastlanmadı

İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, "Bize sunulan, bizlere söylenen yahut ayraç edilen tamamı koordinatlara ve alanlara ziyaretlerimizi gerçekleştirdik fakat kayda bedel birlikte bulguya ulaşamadık." dedi.

Marmara Denizi'nde müsilaj bulgusuna rastlanmadı
27-04-2022 20:07
İstanbul

Marmara Denizi'nde araştırmalarda mevcut akademisyenler, suda müsilaj olduğuna bağlı rastgele müşterek bulguya rastlamadı.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu ve beraberindeki akademisyenler, Marmara Denizi'nde çalışmalarını sürdüren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsüne ilişik Alemdar-2 bahir bilimleri araştırı gemisinde, Marmara'daki umumi durumla mebni matbuat mensuplarına açıklamada bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri koordinesinde dü enstitü namına çalışmalarda bulunduklarını özetleyen Gazioğlu, "Son bu müsilajla mebni duyumlardan ve ihbarlardan sonraları evvel bakımından İstanbul Boğazı'ndan başlayarak güneye geçiş ettik. İstanbul Boğazı'nda aldığımız örnekleri çözümleme ettik. Daha sonraları güneyde Adalar etrafında aşina rutin istasyonlarımızı, ölçümlerimizi aldıktan sonraları Tuzla'ya geçiş ettik." dedi.

"Müsilaja bağlı müşterek bulguya rastlayamadık"

Sabah saatlerinde İzmit Körfezi'ne gittiklerini ve buradan da rutin istasyonlardan örnekleri aldıklarını aktaran Gazioğlu, "Bize sunulan, bizlere söylenen yahut ayraç edilen tamamı koordinatlara ve alanlara ziyaretlerimizi gerçekleştirdik ancak kayda bedel müşterek bulguya ulaşamadık. Bazı istasyonlarda su sütunu süresince alıcı görüntüleri de aldık. Fakat düpedüz burada da müsilaja bağlı müşterek bulguya rastlayamadık." sanarak konuştu.

Görülen şeyin çiçek tozu olup bulunmadığı araştırılıyor

Farklı şeylere rastladıklarını, bunların müsilajla ilişkilendirilemeyeceğini, çalışmalara bitmeme edeceklerini özetleyen Gazioğlu şu halde bitmeme etti:

"Adalar'ın orada kimi oluşumların olduğuna müteveccih kimi ihbarlar var. Onları da ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz, var ise örneklerimizi alacağız. Bundan sonraları seyrimiz bu halde bitmeme edecek. Kamuoyuyla paylaşılan kimi hususlar var. Bunların çiçek tozu olabildiği anlamında kimi bulgular lakırtı konusu. Bizim İstanbul Üniversitesinde müşterek çiçek tozu laboratuvarımız var, burada aldığımız örnekleri oraya ulaştırmayı düşünüyoruz en endamsız sürede. Açıkçası bunun neticeleri da gelecek hafta muhtemelen olur. Hani bu mevzuda da ha buymuş diyecek noktada değiliz."

Polenin tek riziko teşekkül etmediğini kail Gazioğlu, sudaki müvellidülhumuza oranına bağlı soruya şu cevabı verdi:

"Her şeyden eskiden az buçuk müşterek tomar eskiden kabullerimizi yapmamız lazım. Marmara Denizi baş döndürücü güzel müşterek noktada değil. Evet oksijenle mebni hala başağrısı lakırtı konusu. Bunun filhakika müşterek yılda tahsil edilen epey tedbire karşın çözülmesini bekleyivermek az buçuk manzara ürünü. Çok tedarik var, baş döndürücü infaz var, baş döndürücü değişmeyen var. Ancak bu kararların müşterek senede yaşama geçmesi ve buranın baştan rehabilite olması baş döndürücü kabil gözükmüyor. Uzun yıllara mebni müşterek otama olacak. Ancak müvellidülhumuza değerlerimiz, bulduklarımız baş döndürücü güzel neticeler değil."

Denizlerde müvellidülhumuza seviyesi nazik düzeyde

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Mustafa Yücel de dü üniversiteden uzmanların müşterek senedir dönüşümlü namına Marmara'yı görüşme ettiğini, İstanbul Boğazı'nı baş döndürücü kalın izleme ettiklerini, sonuç senelerde en güzel halde çalışılmış müşterek data setine eş olduklarını söyledi.

Oksijen azlığı problemininin denizin en iri sorunlarından bir tanesi olduğuna ayraç fail Yücel şu değerlendirmede bulundu:

"Oksijen güzeşte yıla uyarınca maatteessüf şimdi güzel değil. Her şeyden eskiden bunu ortaya koymalıyız. İzmit Körfezi'nde baş döndürücü ağırbaşlı müşterek müvellidülhumuza azlığı hala bitmeme ediyor. Bunu kılıç dü üç hafta esbak açıklamalarımızda da belirtmiştik, bu körfezin derin suları maatteessüf müvellidülma sülfürle bundan sonraları sene boyu ciltli durumda. Biraz yıldızı düşük müşterek yerde, bu coğrafi namına da o anlamda da kabil ancak müvellidülhumuza azlığı maatteessüf güzeşte yıla uyarınca şimdi güzel değil. Sistem hâlâ baş döndürücü ciddi, nitrojen ve fosfor yükleriyle dü canlı durumda, bunun hakkıyla altını çizmemiz gerekiyor. Aslında yüzeyde müsilajın görülmesi, polenin görülmesi bunlar ehemmiyetli elbette ki halkımız baş döndürücü kırılan bu konularda. Ama denizin bâtın öğeleri baş döndürücü aşkın kırılan faziletkâr durumda. Bunları nite azaltacağımızın gerçekte az buçuk için karın yormamız gerekiyor."

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Örek ise müsilajın ortaya çıkmasında hararet ve yel etkilerini değerlendirerek "Şimdi şimdi eskiden meydana getirilen çalışmalara uyarınca müsilaji gerçekleştiren türlerin muhtemelen müşterek sıcaklıkta yaşadıkları biliniyor. Bunlar çoğu kez ne baş döndürücü sıcak, ne baş döndürücü ilgisiz sever türler. Bunun haricinde da rüzgarların başta su kütlelerinin hareketlerinde tesiri var." dedi.

Müsilajın şimdi baş döndürücü akışmaz sularda bulunduğunun söylendiğini kaydeden Örek, bunu destekleyecek data tabanını Marmara Denizi'nde meydana getirmeye çalıştıklarını, olgunlaştığı devir kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler