USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Marketlere müteveccih fahiş fiyat denetimleri sürüyor

Ticaret Bakanlığı ve aynasız ekiplerinin, döviz kurundaki düşüşün fiyatlara yansıtılmadığı şikayetleri üzerine, marketlerde asliye besin ve gerekseme ürünlerine müteveccih fahiş fiyat ile kimlik denetimi bitmeme ediyor.

Marketlere müteveccih fahiş fiyat denetimleri sürüyor
27-12-2021 14:14
Ankara

Kocaeli ve Zonguldak'ta, İl Ticaret Müdürlüğü ve aynasız ekiplerince marketlere müteveccih fiyat denetimleri bitmeme ediyor.

İl Ticaret Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aynasız ekipleri, İzmit ilçesinde arazi düzlük marketlere derece derece denetimlerde bulundu.

Satılan herhangi ortak muhtelif ürünün gramajı, fiyat ve gönderme belgesi karşılaştırması, istihlak zamanı ve başka kurallara bağdaşma hikayelerinde tetkik karşıcı ekipler, döviz kurundaki düşüşün mahsul fiyatlarına yansıyıp yansımadığını arama etti.

Alışveriş sepetine ayrımlı mahsulat koyarak kasaya revan ekipler, kimlik tutarları ile kasadaki fiyatların eşleşip eşleşmediğini karşılaştırdı.

Etiket ve irsaliyelerde fiyat farklılıkları belirleme edildiğinde anlatım tutularak, Ticaret Bakanlığının ilişik birimlerine gönderiliyor.

Bir markette alım satım karşıcı Funda Karamık, meydana getirdiği açıklamada, marketlerde denetim yapılması gerektiğini, fiyatların aşırı arttığını belirterek, "Biz de yurttaş namına indirimleri izlem ediyoruz. Fiyatlarda aşırı ortak tomar oynama görmedim. Bu sebeple denetimlere bitmeme edilmesi gerekiyor." dedi.

Zonguldak

Zonguldak Belediyesi ekipleri de 20 işletmeye müteveccih fiyat denetimi gerçekleştirdi.

Denetimlerde, sonuç istimal zamanı eski ürünleri satışa sunmuş olduğu belirleme edilen 10 pres ile sergen etiketi ile sandık fiyatı uyuşmazlığı zımnında 1 pres üzerine yönetimsel mal cezası uygulanmak kıl payı kanıt tertip edildi.

İşletmelere hassaten mamüllerin sonuç istimal tarihleri, gramaj uygunluğu ve sergen kimlik fiyatı ile sandık fiyatı uyumu dair duyarlık göstermeleri ve Kovid-19 tedbirleri kapsamında piyasaya sürülen genelgelerde tamlanan kurallara uyma etmeleri hususunda lazım uyarılarda bulunuldu.

Mardin

Mardin'de Ticaret İl Müdürlüğü, Maliye ve Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri marketlerde, göveri ve meyve, besin ürünleri ile mertlik ürünleri ilkin edinmek kıl payı asliye gerekseme maddelerine müteveccih tutarları inceledi. Denetimlerde, ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına, ürünün kimlik fiyatı ile sandık fiyatı ortada ayırt bulunup bulunmadığına, kimlik ve künye detayları ile mamüllerin eskiden fiyatına bakıldı.

Ekipler, seçtikleri mamüllerin sergen ve sandık fiyatını da karşılaştırdı.

Denetimlerde ilişik kanuna karşıt iş ve muamele meydana getirdiği belirleme edilen şirketler üzerine yönetimsel muamele uygulanacağı bildirildi.

Ticaret İl Müdürü Mustafa Aydın, gazetecilere, Ticaret Bakanlığı ve Mardin Valisi Mahmut Demirtaş'ın talimatlarıyla denetimleri sıklaştırdıklarını söyledi.

Haftanın 5 haset Maliye ve aynasız ekipleriyle fırın, etçi aşçı ve marketleri denetlediklerini anlatım fail Aydın, "Tüketiciyi kandırmaya müteveccih ortak gidişat bahis konusu olduğunda, sergen ve sandık fiyatı ortada ortak düzensizlik olduğunda, fahiş fiyat tespiti olduğunda tutanaklarımızı tutup, gereğini yapıyoruz. Halkımızın aldatılmaması ve vatandaşlara fahiş fiyattan mahsul satılmaması ile ilişik tedbirleri herhangi ortak daim bu arada alıyoruz. Tüketiciye fahiş fiyattan mahsul satılmasına izin etmeyeceğiz, bu mevzuda kararlıyız." niteleyerek konuştu.

Markette alım satım karşıcı Ali Aktay, denetimlerini sürmesini istediğini belirterek, denetimlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Siirt

Ticaret İl Müdürlüğü ve Siirt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kentteki marketlerde denetimlerde bulundu.

Ürünlerin gramajı, fiyatı, istihlak zamanı ve başka kurallara uygunluğu dair denetim karşıcı ekipler, döviz döşenmemiş düşüşünün mamüllerin fiyatına yansıyıp yansımadığını da arama etti.

Alışveriş sepetine koydukları ürünler ile kasaya revan ekipler, mamüllerin kimlik fiyatı ile kasadaki fiyatının eşleşip eşleşmediğini inceledi.

Bu sene ortamında il genelinde fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında 247, nahak fiyat artışı kapsamında ise 370 denetim gerçekleştirildiği belirtildi.

Batman

Batman'daki marketlerde de nahak fiyat artışı ve kimlik denetimi yapıldı.

Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Maliye ve Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri şehirde gerçekleştirdiği denetimlerde mamüllerin etiketlerini ve fiyatlarını arama etti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, gazetecilere, kurumların katılımıyla şehirde çalışkanlık yürüteç marketlerde fiyat denetimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Denetimlerde hassaten besin ürünlerinin içerik, etiket, sonuç istimal zamanı ve gramajına bakıldığını özetleyen Gün, başkaca mamüllerin hıfzıssıhha şartlarına akıllıca üretilip üretilmediğinin de arama edildiğini aktardı.

Gün, negatif ortak gidişat belirleme edilmesi şeklinde lazım kanuni işlemlerin yapıldığını dile getirerek, "Şu anne denli ortak olumsuzlukla karşılaşmadık. Denetimlerimiz kesintisiz bitmeme edecek." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler