USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Maltepe’de 'Kars-Ardahan-Iğdır' rüzgarı esti

Maltepe'de Kars, Ardahan ve Iğdır'a ilgili lokal mahsulat ve saf lezzetler tanıtıldı. İstanbullular, lokal tatlardan bulunan budala eti, kaşar peyniri ve budala kavurmasına dip özen gösterdi.

Maltepe’de 'Kars-Ardahan-Iğdır' rüzgarı esti
17-12-2021 11:39

Doğal güzelliği ve bembeyaz havasıyla tanıdık Kars, Ardahan ve Iğdır'ın lokal lezzetleri İstanbul Maltepe aktiflik dalında sergilendi. Yöresel ve saf tatların buluşmuş olduğu “Kars, Ardahan ve Iğdır” lansman günleri festivalinde; budala eti, Kars kaşarı, budala kavurması ve kete kemirmek severlerle buluştu. Festivalde ‘2021 Miss Turkey Kaz Güzellik Yarışması' düşüncesince süslenen kazlar da mülevven görüntülere oyunluk oldu. Kars, Ardahan ve Iğdır'ın onma komple lezzetleri ve adlı sanlı yemekleriyle 4 çağ süresince Maltepe Sahil Etkinlik Alanında sergilenmeye bitmeme edecek.

“Kars, Iğdır, Ardahan'ın müşterek birim tane havasını getiremedik, ondan aut gelişigüzel şeyini getirdik”
Karsın adlı sanlı yemeklerinden Kaz etinin nite yapıldığını aktaran Halime Altın, “Kars, Ardahan, Iğdır ilk önce Maltepe'ye geldi. Tüm İstanbulluları Maltepe Etkinlik Alanına bekliyoruz. Kars, Iğdır, Ardahan'ın müşterek birim tane havasını getiremedik. Ondan aut gelişigüzel şeyini getirdik. Kaz nite yapılır, budala 2 ay evveliyat kesilir, temizlenir, kurutulur, tuzlanır bekletilir. Ondan sonraları halis muhlis Maltepelilere, İstanbullulara servis yapılır. Kazın müşterek tane ayrıcalığı tuzdur. Kuru kaz, kesimden sonraları banko 15, 20 çağ iplerde ve ya ağaçlara asılarak kurutulur. Ardahan'ın, Kars'ın, Iğdır'ın en meşhuru Kazdır. Kars'tan geldiği düşüncesince maliyetler aşırı yüksek. Bu seneki bizlere eder verdikleri porsiyonlar 80 lira, kâffesi kazlarımız 300 dedik. Perşembesinden Pazar gününe denli bu eder müşterek tane fiyat” dedi.

“Gravyer peyniri 22-25 kilogram sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 sene olgunlaşması ile tamamlanarak sunuma geçiyor”
Tanıtım günlerinde Kars'tan 60 tür peynir getirdiğini tamlayan Onur Polater, gravyer peynirinin niteliklerini sıraladı. Polater, “Biz Kars'tan yetiştirici ve vandöz kendisine şu anda İstanbul Maltepe sahasına Kars, Iğdır günleri kendisine tanıtıma geldik. Kars yöremizde 50, 60 tür peynir bulunmaktadır. Coğrafi kendisine bu ürünleri İstanbul'a getirmeye çalıştık. Şu anda elimde gravyer peyniri var. Eski kaşar, körpe kaşar, çeçil, köhne peynir, gayda peynir denli ürünleri burada İstanbul halklarına banak ve satı düşüncesince getirdik. Şu anda memnunuz, halkımız da memnun. Şu anda dip müşterek arzu var. Çünkü dağımız güzel. Çünkü şehrimiz güzel. Çünkü ürünlerimiz aşırı elleme ve kalitelidir. Gravyer peyniri kısaca kendisine 22, 25 kilogram sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 sene olgunlaşması tamamlanarak sunuma geçiyor. Çok hususi müşterek peynir. Türkiye'de çabucak Kars'ta üretilmektedir ve bu peynirin özelliklerinden birisi de hileyi ikrar etmemesidir.” İfadelerini kullandı.

“Hakiki balcı kendisine ballarımızda Kafkas arısı kullanıyoruz”
Şifa kaynağı ballarda Kafkas arısını kullandıklarını tamlayan Vahit Özden, ”Balımız Kars, Ardahan ve Iğdır bu yörenin ballarıdır. Ballarımız dünyanın beşinci çiçek türüne erbap ballardır. Tabii bu balların ehemmiyetli olması, balın özbeöz bal kısaca örgensel bal olması önemlidir. Dediğimiz denli ballarda aşırı hileli hadiseler dönüyor. Bunun düşüncesince ehemmiyetli bulunan halkımıza isale örgensel bal yedirmek. Biz de inşallah onu yedirmeye geldik. Arılarımızı da tığ genel anlamda özbeöz balcı kendisine ballarımızda özellikle akıbet gören bal arısı kendisine Kafkas arısı kullanıyoruz. Kafkas arısı doğaya daha elleme uyarlanmış oluyor. Bilhassa Doğu Anadolu söylediğim denli dünyanın en ensesi kalın yüzdelik 70 bal çiçekleri türüne erbap müşterek türkiye var” sanarak konuştu.

“Kars ketemiz var, İçli olmakta İçi cevizli oluyor”
Tanıtım günlerinde Kars ketesi karşıcı Filiz Zorba “Bizim lokal kendisine Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlulu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. elleme sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonraları gani müşterek besili nakit besili kızartılıp elleme ikramlar ederiz her insana ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar duygulandıran oda. O da gine tuzlu oluyor. Sacda pişiyor elbette ki. Bizim lokal doğrusu asıl işlerimiz aşırı çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz kısaca burada var” sanarak açıkladı.

“Amacımız Kars'ımızı Ardahan'ımızı tanıtmaktı”
Tanıtım günlerinde kete karşıcı Selva Çapanaydın, “Bugün burada Kars, Ardahan, Iğdır kendisine müşterek araya geldik. Burada elleme müşterek aranjman oluştu. Öncülüğünü ARDAFED yaptı. Bizler de burada onlar yardımıyla bulunmuş olduk. Amacımız Kars'ımızı Ardahan'ımızı Göle'mizi tanıtmaktı. Zor koşullarda orada savaşım ediyoruz. Eksi 45 derecede savaşım ediyoruz. Ama 2 bin rakımlık bölgedeyiz. Doğal bitki, saf otlak sahalarına sahibiz. Bin müşterek tür çiçeğin balın en güzeli, kaşarın, tereyağının en güzeli oralarda üretiliyor. Kadınların gücü vardı. Gece 3'e, 4'e denli halis muhlis Kars, Ardahan, Iğdır hanımları çalıştı” dedi.

“Kars ketemiz var, duygulandıran olmakta içi cevizli oluyor”
Tanıtım günlerinde Kars ketesi karşıcı Filiz Zorba “Bizim lokal kendisine Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. elleme sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonraları gani müşterek besili nakit besili kızartılıp elleme ikramlar ederiz her insana ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar içli, O da gine tuzlu oluyor. Sacda pişiyor elbette ki. Bizim lokal doğrusu asıl işlerimiz aşırı çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz kısaca burada var” İfadelerini kullandı.

“Yöremize ilişik nitelikleri bulunan mıhlı besin maddelerini, zamanı yerlerini, gezim yerlerini buraya taşıdık”
İstanbul Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDA-FED) Başkanı Orhan Çerkez ise, “Bugün Kars'ın Ardahan, Iğdır'ımızın lansman günleri. Oradan buraya kültürümüzü, örf adetimizi, yöremize ilişik özgü nitelikleri bulunan mıhlı besin maddelerini, zamanı yerlerini, gezim yerlerini ehemmiyet bildirme fail gelişigüzel şeyi buraya taşıdık. Burada kişilere takdim etmek istiyoruz. Özellikle İstanbullu hemşerilerimizin buraya gelmesini dileyiş ediyorum. Kars'ı görmenizi dileyiş ediyorum. Ardahan'ı, Iğdır'ı tanımanızı dileyiş ediyorum. Ardahanlı Karslı hemşerilerimin gelirken behemehâl yanlarından komşularını getirmesini bekliyorum. Çok elleme müşterek aktiflik olacak. Kars İstanbul'da diyoruz. Her nesne burada ayaklarına denli getirdik. Gelsin görsünler. Bizleri tanısınlar. Bu ülkede İstanbul'da daima beraberce yaşıyoruz. Her ne denli Kars, Iğdır, Ardahan olsa da bu İstanbul'da kuma kültürel karşılaşmak zorundayız. İnsanlara kendimizi tanıtıp anlatım eylemek istiyoruz. Ayrıyeten oraya saf ürünlerimizi, nitelikli ürünlerimizi buraya taşıyıp burada üreticiyle, tüketiciyi müşterek de ayrıyeten toptancıları öncelemek istiyoruz. Bir açıklık güreşçi köprüsü kuruyoruz” dedi.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler