USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mali, Türkiye ile defans ve düzenlilik iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor

Mali'nin dünkü Ankara Büyükelçisi Issa Ousmane Coulibaly, "Bir an ilk teşrikimesai alanlarını bollatmak istiyoruz. Savunma ve asayiş dalında çalışabilmemiz düşüncesince dü diyar ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız." dedi.

Mali, Türkiye ile defans ve düzenlilik iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor
30-04-2022 12:59
Ankara

Mali'nin Ankara Büyükelçisi Issa Ousmane Coulibaly, Türkiye'de defans sanayisinin "iyi müşterek seviyede" bulunduğunu belirterek "İki dünya ortada elhak bazısı anlaşmalarımız var. Bir an ilkin teşrikimesai alanlarını bollatmak istiyoruz. Savunma ve düzenlilik dalında çalışabilmemiz düşüncesince dü dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 14 Nisan'da itimat mektubunu sunarak görevine başlayan, Mali'nin toy Ankara Büyükelçisi Coulibaly, AA muhabirine Türkiye-Mali ilişkileri ile dü ülkenin defans ve konuşu teşrikimesai alanlarını değerlendirdi.

Coulibaly, Mali ve Türkiye ilişkilerinin güzel müşterek noktada bulunduğunu belirterek gösterdiği el donanması dolayısıyla Türk hükümetine ve halkına teşekkürname etti.

Mali'nin nice zorluğun yanı esna "yasa dışı ve yasal olmayan" yaptırımlarla karşıya bulunduğunu aktaran Coulibaly, "Türkiye Mali'ye iane ediyor. İki hafta ilkin gayrisıhhi milyon düze Kovid-19 aşısı aldık. Bu, ülkem düşüncesince güzel müşterek şey." diyerek konuştu.

Büyükelçi, başkaca 500'den müşterek tomar Malili öğrencinin Türkiye'de pedagoji bilimi gördüğünü söyledi.

"Burada üç ay geçirdikten sonraları Türkiye'de gördüklerim inanılmaz"

İki dünya arasındaki teşrikimesai sahalarına yer veren Coulibaly, başta Türkiye'nin defans endüstrisine ayraç ederek "Mali'nin Türkiye'deki değme alanla ilgilendiğini söyleyebilirim. Özellikle defans alanıyla. Burada üç ay geçirdikten sonraları Türkiye'de gördüklerim inanılmaz. Çünkü Türkiye'de defans sanayisinin güzel müşterek ölçüde bulunduğunu ve defans sanayisini silahlı kuvvetlerin zorluklarına döş gerecek halde geliştirdiğini ayırt ettim. (Bu alanda) Her şeyle ilgileniyoruz, uçak, zırhlılar, çevir sesi iletişimi gibi." ifadelerini kullandı.

Coulibaly, Mali'nin Türkiye ile terörle uğraş dair az daha ayrımsız sorunla gönül rahatlığı karşıya olduğuna dikkati çekerek "Asıl iş terörle mücadeledir. Türkiye'nin 40 yılı müşterek tomar süredir terörle uğraş ettiğini biliyoruz. Yani Türkiye'nin müşterek deneyimi var. Bu deneyimden ibret bildirme etmek istiyoruz." dedi.

"İki dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız"

Mali Savunma ve Muharip Gaziler Bakanı Sadio Camara'nın benzeyen vakitte Türkiye'yi görüşme ettiğini ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştüğünü kaydeden Coulibaly, "Birlikte beş altı nesne yapacağız. Uzmanlar sahada çalışıyor, yorum sürüyor. Bundan sonraları beraberce neler yapabileceğimize bakacağız. Ekleyebileceğim şu ki, buradaki sefarethane düzeyinde cins bulunan en endamsız müddette Mali'den müşterek defans ataşesi alacağız. Çünkü Türkiye'nin Bamako'da müşterek defans ataşesi var. Bu nedenden bizim de defans ataşemizi buraya yerleştirmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Mali Savunma ve Muharip Gaziler Bakanı Camara'nın Milli Savunma Bakanı Akar'ı ziyaretinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Coulibaly, ziyaretin böylecene Camara'nın Akar'ı Mali'ye çağırma ettiğini aktardı.

Coulibaly, dü dünya ortada defans teşrikimesai dair toy adımların atılıp atılmayacağına bağlı ise "İki dünya ortada elhak bazısı anlaşmalarımız var. Bir an ilkin teşrikimesai alanlarını bollatmak istiyoruz. Savunma ve düzenlilik dalında çalışabilmemiz düşüncesince dü dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız." dedi.

"Mali ile teşrikimesai gerçekleştirmek talip 10'dan müşterek tomar Türk iş adamını bildirme ettim"

Mali ve Türkiye'nin konuşu teşrikimesai ve çapraz envestisman fırsatlarına da yer veren Coulibaly, "Ekonomik münasebat aşırı dinamik. Buraya geldiğimden buyana Mali ile teşrikimesai gerçekleştirmek talip 10'dan müşterek tomar Türk iş adamını bildirme ettim. Geçen evvel teşrin ayında Mali Ticaret ve Sanayi Bakanı derinti düşüncesince İstanbul'daydı ve Mali'den 20'den müşterek tomar iş kadını vardı. Yani işler ilerliyor. Ticaretle ilgileniyoruz zira Türkiye'den Mali'ye yapım malzemeleri gidiyor ve Türkiye'deki yapım firmaları da Mali'de yollarda, köprülerde, binalarda çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Coulibaly, Türkiye'nin mobilyalarının dünyanın en iyileri ortada toprak aldığını belirterek Mali'nin Türkiye'deki möble sektörüyle de ilgilendiğini söyledi.

Öte taraftan konuşu problemlerine ve Kovid-19 salgınına karşın Mali'nin Afrika'nın en şişman hav üreticisi bulunduğunu kaydeden Coulibaly, "Mali pamuğu Teksas pamuğundan sonraları en birinci sınıf pamuktur. Dolayısıyla bu bölgede da Türkiye ile yapabileceğimiz şeyler var. Çünkü biliyoruz ki Türkiye'nin pamuğu tahvil dair şişman fabrikaları var." dedi.

Türkiye-Afrika ilişkileri

Türkiye'nin Afrika kıtasına ilgisinin Türkiye-Mali ilişkilerine müspet yansıyacağını düşündüğünü kaydeden Coulibaly, Afrika'da müşterek başıboş tecim dalının olmasının da konuşu ilişkilere hayır olabileceğini dile getirdi.

Coulibaly, "Örneğin, Mali'de hav dönüşümü ile ilişik müşterek üretimlik ihdas etmek istiyorsak evvel dönüşümü Mali'de yapabiliriz ve artık kumaşı Burkina'da (Burkina Faso) yapabiliriz ve (dahası) bunu sebep Fildişi Sahili'nde sonlandırmayalım? Yani Türkiye'nin topu topu Afrika kıtasıyla erkin müşterek ilişkiye erbap olması bence güzel müşterek şey. " değerlendirmesini yaptı.

Afrika Birliği düşüncesince de katı aşırı nesne yapabileceklerini kaydeden Coulibaly, bunların ortada uygulayım bilimi transferinin de bulunduğunu aktardı.

Coulibaly, Mali'nin nüfusunun yüzdelik 50'sinin 15 yaşından ıvır zıvır olduğuna dikkati çekerek Türkiye'nin Afrika'daki potansiyeli ayırt ettiğini ve beraberce katı aşırı nesne yapabileceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler