USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Malatya'da depremden etkilenen alanların çehresi toy konutlarla değişti

24 Ocak 2020'de biçim üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi bulunan 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'da 3,5 bilyon teklik bedelle hep 6 bin 991 ev mensur edildi.

Malatya'da depremden etkilenen alanların çehresi toy konutlarla değişti
24-01-2022 13:07
Malatya

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Malatya'daki afetzedelerin yaraları sarılırken inşası tamamlanarak doğrulama edilen 3 bin 434 konuta yerleşen depremzedeler, hamam yuvalarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Önceki sene yaşanmış olan depremden Malatya'nın Doğanyol, Pütürge, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri negatif etkilendi. Depremde bazısı yapılar yıkıldı, aşırı sayıda binada asıl hasar oluştu.

Yıkılan ve asıl hasar gören binaların adına şehirde depremzedeler düşüncesince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) emek vermek yapıldı. Bu kapsamda 3,5 bilyon teklik bedelle 4 bin 626'sı afet, 2 bin 286'sı kentsel dönüşüm, 79'u içtimai iktisap etmek neredeyse toplanmış 6 bin 991 konutun inşasına endamsız müddette başlandı.

Şu esas derece tamamlanan 3 bin 434 ikametgâh adalet sahiplerine doğrulama edildi. Diğer konutların yapımına hepsi hızıyla bitmeme edilirken adalet sahipliği işlemleri de sürüyor.

Ayrıca kırsalda canlı ve hayvancılık özne depremzedeler düşüncesince de karye tipi konutlar mensur edildi.

Bu arada depremin doğrudan arkası esna harekete güzeşte ve iane faaliyetlerine süregelen ekipler, devletin şefik elini depremzedelerin indinde hissetmesini de sağladı.

TOKİ Malatya 3. No'lu Uygulama Şube Müdürü yapım mühendisi Ethem Demiray, AA muhabirine, Elazığ merkezli depremden Malatya'nın da asıl halde etkilendiğini söyledi.

Depremin doğrudan arkası esna Malatya'da etkilenen yerlere müteveccih TOKİ adına çalışmalara başladıklarını dile getiren Demiray, site merkezi ve 8 ilçede toplanmış 3,5 bilyon müfret yatırımı yaşama geçirdiklerini tabir etti.

Demiray, şehirde şu esas derece tamamlanan 3 bin 434 konutun adalet sahiplerine doğrulama edildiğini belirterek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Köylerde afetten etkilenen yurttaşlar düşüncesince ise 1214 karye evi ahırlarıyla yapıldı, bu konutlardan 690'ını adalet sahiplerine doğrulama ettik. Ayrıca Malatya'da yurttaşlarımızın sosyalleşebilmesi ve afetlerde çabuk kavuşum bölgesi adına ortak budun bahçesini de bitirerek belediyemize doğrulama ettik. Bunu beraberinde Doğanyol ve Pütürge ilçelerimizde kentsel inkılap çalışmalarımız bitmeme ediyor. Sosyal ve ticari yaşamın devamı açısından vatandaşlara 40 muvakkat ticari ünite yaparak doğrulama ettik. Doğanyol ilçesi Gökçe Mahallesi'ndeki konutların ise teslimine başlıyoruz. Projeler kapsamında Malatya'da 226 ticari birim, 9 okulda toplanmış 196 sınıf ve 6 cami yapıyoruz. Amacımız yaşamı ortak an önceki normale döndürmek, şahıslara konutların beraberinde içtimai hayat oluşturmak, çağdaş çizgilere ehil konutlar doğrulama etmek. Bunları da başardığımızı düşünüyoruz."

"Devletimiz bizi tek devir bekâr bırakmadı"

Kentte aşırı sayıda yapının asıl hasar görmüş olduğu Battalgazi ilçesi Düzyol Mahallesi'nde depremzedeler toy konutlarına yerleşti.

Depremzedelerden Abdulvahap Abay, depremin doğrudan arkası esna devletin kendilerine ehil çıktığını ve hepsi gereksinimlerini karşıladığını söyledi.

Evlerinin yıkıldığını ve gönderilen konteynere yerleştirildiklerini özetleyen Abay, kısaca 1,5 sene bu halde yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.

Abay, kısaca 5 ay önceki toy konutlarının kendilerine doğrulama edildiğini dile getirerek, "Şu an evlerimizden aşırı memnunuz. Yeni evimiz öncekine mucibince aşırı henüz güzel, hamam ve oturuma elverişli. Devletimiz bu süreçte bizi tek devir bekâr bırakmadı. Sürekli bakanlarımız, milletvekillerimiz sorunlarımızla ilgilendi ve çözdüler. Şu an hamam yuvamızda hayatımımıza kaldığımız yerden bitmeme ediyoruz." dedi.

"Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun"

Merkez Gelinciktepe mevkisinde 550 milyon teklik bedelle toplanmış 1527 ikametgâh üretildi ve teslimleri yapıldı.

Konutuna yerleşen depremzedelerden Hacı Bayram Onay, Battalgazi ilçesi Balıkdere Mahallesi'ndeki evlerinin asıl hasar gördüğünü, esas ve babasıyla ortak müddet kirada yaşadıktan sonradan Gelinciktepe'de kendileri düşüncesince meydana getirilen konuta yerleştiklerini söyledi.

Konutlarının endamsız müddette kendilerine doğrulama edildiğini özetleyen Onay, "Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun. Bu süreçte rastgele ortak başağrısı yaşamadık. Devletimiz maddesel ve tinsel hepsi sıkıntılarımızı giderdi. Devlet gelişigüzel devir yanımızda oldu, tığ de gelişigüzel devir devletimizin yanındayız. Sıkıntımız kalmadı aşırı şükür, Allah devletimizden razı olsun. Sıcak yuvamızda hayatımızı bitmeme ettirmeye çalışıyoruz." niteleyerek konuştu.

"Devletimiz ne derece çelimli olursa tığ de güçlüyüz"

Depremzede Mehmet Çilenti de kendilerine müteveccih hepsi çalışmalardan çevre ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iktisap etmek neredeyse hepsi yetkililere teşekkürname etti.

Çilenti, şu an depremzedelerin hamam yuvasında oturduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Camimiz yanı başımızda, iş merkezimiz var. Sıcak evimizden çıkıp alışverişimizi yapmış olup evimize dönebiliyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Nereye bakarsanız gelişigüzel yerde devletimizin meydana getirdiği ortak kitap var. Çevremize baktığımızda hangisini anlatacağımızı şaşırıyoruz. Hastane, cami, ekol gelişigüzel bilinçlilik var, eksiğimiz yok. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Devletimiz ne derece çelimli olursa tığ de güçlüyüz. Allah devletimize gün dikilmesi vermesin, devletimiz çelimli iyice tığ de henüz şen konuşuyoruz. Rabbim bu hükümete iane etsin."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler