USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatı 9 ayda 17 bilyon dolara ulaştı

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan araba ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık." dedi.

Makine ihracatı 9 ayda 17 bilyon dolara ulaştı
19-10-2021 14:33
İstanbul

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık. Bu ivmenin bitmeme etmesi ile sene böylece 5 bilyon dolara benzeyen ek sağlık sağlayıp, seneyi 23 bilyon dolar ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) meydana getirilen açıklamaya göre, senenin geçmiş 9 kocaoğlan bakımından ihracatını birlikte geçmiş senenin ayrımsız zamanına uyarınca yüzdelik 30,2 çoğaltan otomobil sahasının başıboş yerler dâhil yekûn ihracatı 17 bilyon dolar oldu. Salgın etkisinden arındırılmış rakamlarla, otomobil ihracatındaki artma 2019’a nazaran yüzdelik 18,8 adına gerçekleşti.

Sektörün Almanya ve ABD’ye icra ettiği ihracat 9 ay böylece 3 bilyon doların üstünde çıkarken, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa kadar öteki anne pazarlardaki ihracat artışı da sayı farkı yüzdelik 40 seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine toprak sunulan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, lehçe taleplere aceleci karşılık vererek otomobil ihracatında birlikte ivme kazandıklarını ve artışın 2022 yılının geçmiş yarısında da çaba kesmeden süreceğini belirtti. Dünya ticaretinde yaşanmış bulunan sonuç gelişmelere ilişkin bilgiler sağlayan Karavelioğlu, şunları aktardı:

"Dünya para ticareti sonuç 12 ayda bedel bazında yüzdelik 23, hacim bazında yüzdelik 14 artma yaşadı. Bu da yaşanmış bulunan yükselişte, bedel artışının ehemmiyetli birlikte oranı bulunduğunu gösteriyor. Fiyatlarda bilhassa AB ve ABD'de yükselen müstahsil enflasyonunun, bilhassa bakır ve polat edinmek kıl oranı para fiyatlarındaki artışın ve lojistikteki efdal maliyetlerin tesiri büyük. Ham husus ve komponentlerde stoklu emek vermek sürecinin başlaması da arttırma birlikte pres sermayesi gereksinimi doğuruyor. Bu gerekseme otomobil imalatı kadar KOBİ tabanlı sektörlerde boşlama edilemeyecek büyüklükte birlikte maliyet unsuruna dönüşmüştür ancak hazırlık güvenliğine müteveccih tedbirlerin, şu demek oluyor ki zincirlerin kısalarak seçenekli bir duruma getirilmesinin ve geri hizmet sektöründeki bu çeşitlenmeyi destekleyen sıkıntıların, bizi bilhassa AB ile ticari ilişkilerde hâlâ birlikte tomar öne çıkardığını söyleyebiliriz."


- "Giderek pahalanacak birlikte dünyanın eşiğindeyiz"


Tedarik güvenliği açısından lehçe ilişkilerin öne çıkmış olduğu bu devri baş döndürücü güzel değerlendirdiklerine dikkati çekici Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık. Bu ivmenin bitmeme etmesi ile sene böylece 5 bilyon dolara benzeyen ek sağlık sağlayıp, seneyi 23 bilyon dolar ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz. Pandemi aut pazarda elimizi güçlendiren birlikte eleman oldu, yeşil ve sayısal dönüşümlerin birlikte parçası adına bu yükselişi kalımlı bir duruma gelmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Dünyanın çabucak acemi birlikte dirim süreci içerisine girdiğine ve hepsi düşüncesince baş döndürücü hâlâ fiyatlı ve savaşım mucip birlikte fasıl başladığına ayraç fail Karavelioğlu şunları aktardı:

"Giderek hâlâ fiyatlı yaşayacağımız birlikte dünyanın eşiğine kolay pandıras mevrut toplumlar, karbon salınımını sınırlandırmanın maliyetlerine vaktiyle katlı olsaydı ve mesail ötelenerek biriktirilmeseydi, ahit ne kadarını kaldırabileceğimizi kestiremediğimiz birlikte iri iyon altında olmayacaktık. Sürdürülebilirlik, istihsal zincirinin halis muhlis halkalarını pahalılaştıran ve sonuçta verim fiyatlarını ehemmiyetli seviyede çoğaltan birlikte konsept. Bazı maddelerin kullanımının sınırlanacak olması ve alternatiflerindeki bildirme noksanı çabucak maliyetlere yansıyor.

Enerji kaynaklarında yaşanmakta bulunan değişimlerin, şu demek oluyor ki taşıl yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara dönüşün etkilerini şimdiden görüyoruz. İklim krizini arama dibine kabul etmek kıl oranı yapılacak acemi yatırımların maliyeti ise çivi başına birlikte para şişkinliği unsurudur. Bu dönüşüme kadem şişirme haber çabasının tamamı toplumlara getirmiş olduğu telaşın bilincinde olmalı, bu sürecin başrolünde ise makinelerin olacağını güzel bilmeliyiz."


- "Yeşil ve sayısal inkılap ilişkin çekincemiz yok, ancak..."


Karavelioğlu, sanayide yeşil ve sayısal dönüşüme baş döndürücü önceleri hazırlananların telaşe yapmadıklarına dikkati çekerek "Karbon kadem izini nötrlemenin gereklerini namına getiren ve bu günlerin geleceğini bilenlerin sayısı Türkiye’de sanıldığından hâlâ fazla. Hazırlıklı olanlar, aldıkları mesafeyi ortaya koyacak ve menfaatlerini rakiplerinden avantajlı bir duruma getirecek onaylama ve tecim sistemlerinin yaşama geçmesi düşüncesince sabırsızlanıyorlar. AB mevzuatındaki gelişimleri aslında itibaren strateji fail birlikte kol adına kılıç bu tartışmalara, proaktif birlikte tavırla 2018 senesinde başlattığımız Karbon Ayak izi kampanyamızla özen çekmeyi sürdürüyoruz. İkiz Dönüşüm’ün sayısal ayağı düşüncesince geliştirdiğimiz Dijital Kılavuzumuz üç aydan fazladır erişime açık. Yeşil Dönüşüm’ün pratiği üstünde hazırlamış olduğumuz Ur-Ge projemizin çağrılarını daha yaptık. Türkiye’nin yenilenebilir erke kaynaklarını yüzdelik 50’nin üstünde çıkarmış olmasını da ehemmiyetli birlikte kazanım adına görüyoruz; AB’nin karbon etkisiz anne kara hedeflerine ahenk ilişkin birlikte ihtiraz taşımamakla birlikte, rakiplerimize özlük vatanlarında sağlanacak desteklerin vatanımızda de bizlere sağlanmasının kayıt olduğuna inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler