USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatı 9 ayda 17 bilyon dolara ulaştı

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık." dedi.

Makine ihracatı 9 ayda 17 bilyon dolara ulaştı
19-10-2021 14:33
İstanbul

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık. Bu ivmenin bitmeme etmesi ile sene böylecene 5 bilyon dolara benzeyen ek dirimlik sağlayıp, seneyi 23 bilyon dolar ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) meydana getirilen açıklamaya göre, senenin evvel 9 kocaoğlan bakımından ihracatını müşterek esbak senenin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 30,2 artı otomobil piyasasının başıboş yerler dâhil yekûn ihracatı 17 bilyon dolar oldu. Salgın etkisinden arındırılmış rakamlarla, otomobil ihracatındaki artım 2019’a nazaran yüzdelik 18,8 namına gerçekleşti.

Sektörün Almanya ve ABD’ye icra ettiği ihracat 9 ay böylecene 3 bilyon doların üzerinde çıkarken, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa kabil öbür anne pazarlardaki ihracat artışı da averaj yüzdelik 40 seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, diyalekt taleplere aceleci karşılık vererek otomobil ihracatında müşterek ivme kazandıklarını ve artışın 2022 yılının evvel yarısında da gayret kesmeden süreceğini belirtti. Dünya ticaretinde yaşanmış bulunan sonuç gelişmelere ilişkin bilgiler sağlayan Karavelioğlu, şunları aktardı:

"Dünya para ticareti sonuç 12 ayda bedel bazında yüzdelik 23, hacim bazında yüzdelik 14 artım yaşadı. Bu da yaşanmış bulunan yükselişte, paha artışının ehemmiyetli müşterek oranı bulunduğunu gösteriyor. Fiyatlarda bilhassa AB ve ABD'de yükselen yetiştirici enflasyonunun, ilkin bakır ve polat edinmek az daha finans fiyatlarındaki artışın ve lojistikteki efdal maliyetlerin tesiri büyük. Ham özellik ve komponentlerde stoklu emek vermek sürecinin başlaması da arttırma müşterek pres sermayesi gereksinimi doğuruyor. Bu gerekseme otomobil imalatı kabil KOBİ tabanlı sektörlerde boşlama edilemeyecek büyüklükte müşterek maliyet unsuruna dönüşmüştür ancak hazırlık güvenliğine müteveccih tedbirlerin, kısaca zincirlerin kısalarak seçenekli bir vaziyete getirilmesinin ve geri hizmet sektöründeki bu çeşitlenmeyi destekleyen sıkıntıların, bizi bilhassa AB ile ticari ilişkilerde hâlâ müşterek tomar öne çıkardığını söyleyebiliriz."


- "Giderek pahalanacak müşterek dünyanın eşiğindeyiz"


Tedarik güvenliği açısından diyalekt ilişkilerin öne çıkmış olduğu bu devri baş döndürücü güzel değerlendirdiklerine dikkati çekici Karavelioğlu, "Geçmiş dü yılda maaş 1,5 bilyon dolar yöresinde bulunan otomobil ihracat ortalamamızı, bu sene 2 bilyon dolara ulaştırdık. Bu ivmenin bitmeme etmesi ile sene böylecene 5 bilyon dolara benzeyen ek dirimlik sağlayıp, seneyi 23 bilyon dolar ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz. Pandemi aut pazarda elimizi güçlendiren müşterek ilke oldu, yeşil ve sayısal dönüşümlerin müşterek parçası namına bu yükselişi temelli bir vaziyete bildirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Dünyanın çabucak toy müşterek dirim süreci içerisine girdiğine ve hacısı hocası düşüncesince baş döndürücü hâlâ fiyatlı ve savaş mucip müşterek devre başladığına ayraç fail Karavelioğlu şunları aktardı:

"Giderek hâlâ fiyatlı yaşayacağımız müşterek dünyanın eşiğine yaygı pandıras mevrut toplumlar, karbon salınımını sınırlandırmanın maliyetlerine müşterek zamanlar katlı olsaydı ve mesail ötelenerek biriktirilmeseydi, çağ ne kadarını kaldırabileceğimizi kestiremediğimiz müşterek şişman iyon altında olmayacaktık. Sürdürülebilirlik, istihsal zincirinin dört başı mamur halkalarını pahalılaştıran ve sonuçta mahsul fiyatlarını ehemmiyetli seviyede artı müşterek konsept. Bazı maddelerin kullanımının sınırlanacak olması ve alternatiflerindeki sunma noksanı çabucak maliyetlere yansıyor.

Enerji kaynaklarında yaşanmakta bulunan değişimlerin, kısaca müstehase yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara dönüşün etkilerini şimdiden görüyoruz. İklim krizini arama dibine kabul etmek az daha yapılacak toy yatırımların maliyeti ise çivi başına müşterek şişkinlik unsurudur. Bu dönüşüme kadem şişirme haber çabasının kâffesi toplumlara getirmiş olduğu telaşın bilincinde olmalı, bu sürecin başrolünde ise makinelerin olacağını güzel bilmeliyiz."


- "Yeşil ve sayısal tahavvül üzerinde çekincemiz yok, ancak..."


Karavelioğlu, sanayide yeşil ve sayısal dönüşüme baş döndürücü ilkin hazırlananların telaşe yapmadıklarına dikkati çekerek "Karbon kadem izini nötrlemenin gereklerini adına getiren ve bu günlerin geleceğini bilenlerin sayısı Türkiye’de sanıldığından hâlâ fazla. Hazırlıklı olanlar, aldıkları mesafeyi ortaya koyacak ve çıkarlarını rakiplerinden avantajlı bir vaziyete getirecek icazet ve tecim sistemlerinin yaşama geçmesi düşüncesince sabırsızlanıyorlar. AB mevzuatındaki gelişimleri aslında itibaren izlem fail müşterek kol namına tığ bu tartışmalara, proaktif müşterek tavırla 2018 senesinde başlattığımız Karbon Ayak izi kampanyamızla uyanıklık çekmeyi sürdürüyoruz. İkiz Dönüşüm’ün sayısal ayağı düşüncesince geliştirdiğimiz Dijital Kılavuzumuz üç aydan fazladır erişime açık. Yeşil Dönüşüm’ün pratiği üzerinde hazırlamış olduğumuz Ur-Ge projemizin çağrılarını hâlâ yaptık. Türkiye’nin yenilenebilir erke kaynaklarını yüzdelik 50’nin üzerinde çıkarmış olmasını da ehemmiyetli müşterek kazanım namına görüyoruz; AB’nin karbon kuvvetsiz anne kara hedeflerine uzlaşma üzerinde müşterek ihtiraz taşımamakla birlikte, rakiplerimize kişi vatanlarında sağlanacak desteklerin vatanımızda de bizlere sağlanmasının araç olduğuna inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler