USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Makine ihracatı 2 ayda 4 bilyon dolara ulaştı

Türkiye'nin makine ihracatı önceki 2 ayda 2021'in bire bir zamanına gereğince yüzdelik 12,4 artarak 4 bilyon dolara ulaştı.

Makine ihracatı 2 ayda 4 bilyon dolara ulaştı
16-03-2022 14:34
İstanbul

AA muhabirinin Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, makine piyasasının ihracatı ocak-şubat zamanında 4 bilyon dolara yükseldi.

İhracatı hacim bazında yüzdelik 8,5 kalan sektör, kilo başına sakıt dış satım hasılatını 6 doların ilişkin çıkarttı.

Söz konusu devirde en aşırı makine ihracatı meydana gelen devletler Almanya ve Amerika oldu. Üçüncü tam toprak düzlük İtalya'ya ihracatta yaşanmış bulunan yüzdelik 19,3'lük artma dikkati çekti.

Makinecilerin ocak-şubat dönemindeki ihracatı Rusya'da yüzdelik 55,3 ve Ukrayna'da yüzdelik 40,3'lük artma kaydetti.

"Rusya ve Ukrayna'nın makine ihracatımızdaki oranı yüzdelik 5,5"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Rusya ve Ukrayna'nın Türkiye'nin mecmu makine ihracatı ortamında yüzdelik 5,5 oranı bulunduğunu söyledi.

Üretim gereçlerinin servis-bakım ihtiyaçlarının benzeyen müşterek yerden sağlanmasının iri kazanım sunduğunu tabir fail Karavelioğlu, "Bu nedenle komşularımızın, makinelerinin kalitesine ve tedbir güvencesine iri ehemmiyet verdiği müşterek ülkeyiz. Yakın coğrafyada ticari ve teknolojik münasebat ihdas etmek bizi diyar sınırlarının ötesine taşıyacak müşterek etap bulunduğu düşüncesince de hem Rusya aynı zamanda Ukrayna ile çelimli iş birlikleri kuruyoruz." dedi.

Karavelioğlu, piyasanın bu dü ülkeye ihracatının sabık sene 1,2 bilyon doları aştığını aktararak, kuruluşların Rusya ve Ukrayna'da kontratlı işleri, ortaklıkları, bayilik ağları, bünye müteahhitlikleri ve markalaşmış firmaları bulunduğunu ve yerelleşmeye ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna krizinin Kovid-19 derece dip ve münteşir toptan tesirleri olabileceğini tamlayan Karavelioğlu, şunları kaydetti:

"2 diyar de makine piyasasının gerekseme duyduğu kalifiye çelikler ile döküm piyasasının gerekseme duyduğu külte ve alyaj malzemeleri kabil anne ve asistan maddelerin ehemmiyetli tedarikçilerinden. 2 ülkenin çabucak toptan istihsal ve tedbir ağının dışına çıkması arsıulusal ölçekte nice dengeyi bozacaktır. Dünyanın değişik coğrafyalarındaki ve krizlerindeki deneyimlerimizle bu süreçten de oldukça az etkilenmeye çalışacağız."

"Eski Sovyet coğrafyası daim gündemimizde oldu"

Kutlu Karavelioğlu, emektar Sovyet ülkelerinin sınai dönüşümünün ufuktaki müşterek madde adına derinlemesine zamandır gündemlerinde bulunduğunu ve semt devletleri ile ilişkileri geliştirecek projeleri müstevli öncesinde başlattıklarını söyledi.

Bu devletlerin asliye ihraç kalemlerinin tabii kaynaklar, ağırbaşlı endüstri malları, tabanca ve ekincilik mamüllerinden oluştuğunu bildiren Karavelioğlu, "Refahın artırılması ve yaygınlaştırılması düşüncesince bulunan kazançlı yapılarını dinamikleştirebilecekleri müşterek değişim-dönüşüm sürecine girmeleri gerekiyor. Genel imalat sanayisinin dönüşümünü sağlayacak iri çapta müşterek envestisman hamlesi düşüncesince ticari ve fen partnerlere gereksinimleri olması ise Türkiye'nin önünü açıyor." sanarak konuştu.

"Makine donatı yatırımları sonuç 2 yılda az elan 1,5 katına çıktı"

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Karavelioğlu, bu devletlerin gereksinimlerini istikbal etmek şartıyla arsıulusal ölçekte değişik görüşmeler yaptıklarını fakat savaşın bu girişimleri yarıda kestiğini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Bu devletlerin gerekseme duydukları dönüşümün en çelimli partnerlerinden birinin Türkiye'nin makine imalat endüstri bulunduğunu gelişigüzel fırsatta gösteriyoruz. Fakat tığ şu anda önce önceliği sulh ve hayat ortamının bilgili bulunmasına veriyoruz. Komşu ülkelerimizdeki savaş, müstevli önceleri süregelen ve salgınla elan iri belirsizliklere akıllıcasına evrilen dünyada riskleri büyütüyor, envestisman iştahını azaltıyor. En ehemmiyetli ihraç pazarımız bulunan Avrupa'da ise dünkü diyalekt gelişimleri yanı sıra getiriyor."

Karavelioğlu, makine donatı yatırımlarının sonuç 2 yılda az elan 1,5 katına çıktığını anımsatarak, "Türkiye ekonomisinde yaşanılan ikiz haneli büyümeyi istihsal ve dış satım artışının beklenilen neticesi adına yorumlayabiliriz. Yurt ortamında oluşan erdemli arzu kabil emlak dışından mevrut siparişlerimiz de yetiştiği düşüncesince makine üretimimizde yüzdelik 40'ları aşan müşterek artma yakaladık." dedi.

"Sektörümüze hususi analizör yetiştirmek zorundayız"

Kutlu Karavelioğlu, erke ve personel maliyetleri ile savaşın emtialardaki tesirinin makine fiyatlarını yükselteceğini aktararak, "Bu durumun toptan rakiplik gücümüzü negatif etkilemesi ve ayrıca vatanımızda aceleci kalan makine donatı yatırımlarını da akamete uğratması riskine alın sektörümüze hususi analizör yetiştirmek zorundayız." sanarak konuştu.

Karavelioğlu, ilkin Almanya ve İtalya iktisap etmek üzere, çelimli makine imalat sanayisi bulunan nice AB ülkesinin yerel sanayilerini beslemek şartıyla geliştirmekte bulunduğu hususi dayanaklık etmek paketlerinin peşinde kalınmaması icap ettiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler